În orice revistă de design interior publicată în ultima perioadă vei găsi imagini cu încăperi al căror design spectaculos este obținut prin utilizarea pietrei naturale. Fie că este vorba de marmură, granit ori ardezie, acest tip de material deosebit de rezistent este integrat în moduri creative în orice colț al casei, de la pardoseală sau pereți până la piese extravagante de mobilier.

Dar acest efect șic și impunător poate fi obținut prin utilizarea pietrei naturale în orice casă, nu doar în reședințele de lux. Acest tip de material este disponibil spre vânzare în majoritatea magazinelor de decorațiuni interioare și poate fi achiziționat la un cost rezonabil, dacă ținem cont de durabilitatea sa.

De ce să-ți decorezi căminul cu piatră naturală?
În ce moduri și în ce spații se poate utiliza acest material?
Care sunt cele mai utilizate tipuri de piatră naturală?
Cum selectezi piatra naturală potrivită pentru designul casei tale?

De ce să-ți decorezi căminul cu piatră naturală?

Utilizarea pietrei naturale în designul interior are multiple avantaje, iar printre cele mai importante se află următoarele:

  • Rezistă excelent în aproape orice condiții. Aceasta nu putrezește, nu ruginește, nu reține umiditatea și nu este predispusă la dezvoltarea de mucegai, menținându-și durabilitatea chiar și în cazul fluctuațiilor majore de temperatură, al inundațiilor sau al altor dezastre.
  • Poate fi folosită în orice încăpere, pentru a obține un design coeziv al întregii case. Deși piatra naturală se folosește cu precădere în baie și bucătărie, sub formă de marmură sau granit, acest tip de material poate fi utilizat ca element funcțional sau decorativ, în orice parte a locuinței.
  • Piatra naturală are texturi și nuanțe aparte, care conferă un aspect unic oricărei case, mai ales dacă piatra este neșlefuită sau dacă este prelucrată de către un artizan.
  • Aduce natura în casa ta, făcând mai lină trecerea dinspre mediul exterior spre interiorul locuinței.
  • Se întreține ușor și poate fi chiar îndepărtată și reutilizată în cazul unei viitoare reamenajări.

Piatra 11 1

În ce moduri și în ce spații se poate utiliza piatra naturală?

În această privință, posibilitățile sunt aproape nelimitate, fie că alegi să folosești un tip de piatră precum marmura, granitul sau ardezia pentru acoperirea podelelor sau pentru placarea zidurilor, pentru a construi un șemineu ori pentru a utila bucătăria sau baia.

În baie sau bucătărie

Modelele unice ale plăcilor de piatră naturală reprezintă detalii atrăgătoare, dar subtile în același timp, care pot fi armonizate cu ușurință cu alte pete de culoare sau elemente de design din încăpere.

Piatra 3 1

Datorită rezistenței sale la umiditate, este de la sine înțeles că piatra naturală se pretează pentru a fi utilizată în interiorul băii, de la cada de baie, la podea, pereți sau lavoar.

Piatra 1 1Piatra 2 1

De asemenea, piatra este adesea utilizată ca blat de bucătărie, datorită durabilității sale. Aceasta nu se taie cu ușurință și poate fi curățată rapid, fără să se păteze sau să rețină mirosuri și bacterii.

Piatra 10 1Piatra 15 1

În sufragerie sau alte camere

Dacă ne-am obișnuit cu utilizarea pietrei naturale în baie sau în bucătărie, ca element funcțional, încorporarea acestui material în designul livingului sau al celorlalte camere va crea cu siguranță un efect decorativ inedit. Piatra naturală se potrivește oricărui stil de amenajare, fiind la fel de ușor de integrat într-un design modern, minimalist, sau într-un decor rustic, neșlefuit.

Piatra 14 1

În plus, aceasta este un material ignifug, motiv pentru care este utilizată adesea ca o mască elegantă pentru delimitarea spațiului șemineului.

Piatra 17 1

Piatra 8 1

Pe terasă sau verandă

Utilizarea pietrei naturale în designul terasei ori în cel al verandei creează o punte firească spre mediul exterior. Acest element este cu atât mai potrivit pentru aceste spații, cu cât piatra nu se degradează prin expunerea la soare sau la intemperii.

Piatra 7 1Piatra 12 2

Care sunt cele mai utilizate tipuri de piatră naturală?

Câteva tipuri de piatră s-au impus ca opțiuni principale în domeniul decorațiunilor interioare, atât ca urmare a aprecierii cumpărătorilor, cât și datorită disponibilității lor la scară largă.

Piatra 19 1

Marmura este una dintre pietrele care se află la cea mai mare căutare, fiind un material opulent, dar și elegant, în același timp. Fiecare placă de marmură albă sau neagră prezintă modele naturale unice, este deosebit de rezistentă și nu se zgârie cu ușurință.

De aceea, aceasta a fost utilizată de-a lungul timpului pentru realizarea de sculpturi ori pentru ridicarea unor clădiri impresionante, iar acum este o opțiune populară pentru îmbrăcarea pardoselii. Totuși, montarea și întreținerea podelelor de marmură este o operațiune destul de migăloasă, chiar dificilă, și ar trebui efectuată de specialiști în acest domeniu.

Piatra 20 1

Granitul are un aspect cu adevărat sofisticat, datorită cuarțului și a altor minerale de culoare închisă care se află în compoziția lui. Aceste minerale sunt vizibile cu ochiul liber și îi conferă granitului o varietate de nuanțe, de la albastru la cenușiu, la roșu sau chiar galben.

Acesta material este folosit pentru o multitudine de elemente decorative, precum blaturi de bucătărie, pardoseli, fațade, sculpturi sau fântâni arteziene. De asemenea, granitul este inclus adesea în infrastructura drumurilor ori a căilor ferate și a altor terasamente din spațiul public, datorită durabilității sale.

Piatra 21 1

Ardezia este o rocă de culoare pământie sau chiar albăstruie, care se despică ușor în plăci subțiri, dar rezistente, excelente pentru a fi folosite ca material izolator. Aceasta poate fi încorporată în diferite suprafețe, fie că este vorba despre podele, pereți sau acoperișuri, ori chiar despre pavaje. În plus, ardezia nu este alunecoasă, iar din acest motiv reprezintă o variantă mai sigură pentru îmbrăcarea acestor suprafețe.

tiles category 800x720 1

Calcarul este o rocă sedimentară aproape albă care poate fi prelucrată și transformată cu ușurință, pentru a dobândi diferite culori și a se preta unor stiluri decorative diverse. Acest material este durabil, dar ușor de întreținut, fiind utilizat cu precădere ca pavaj sau sub formă de plăci pentru îmbrăcarea pereților.

Aceste tipuri de piatră naturală pot fi achiziționate din magazinele de amenajări interioare sau pot fi comandate online. Totuși, pentru a lua o decizie cu care să fii împăcat pe termen lung, vizitează mai multe astfel de magazine, pentru a compara culorile, finisajele și texturile diferite ale fiecărui model și tip de piatră. Costul acestora diferă în funcție de model, dar pornește de la suma de aproximativ 100 de lei/mp.

Cum selectezi piatra naturală potrivită pentru designul casei tale?

Piatra naturală pe care o alegi depinde de estetica de ansamblu pe care o urmărești și de funcționalitatea pe care vrei să o aibă fiecare spațiu. De aceleași considerente va trebui să ții cont pentru a selecta culorile și texturile potrivite.

Dacă îți surâde ideea de a include piatra naturală în designul propriei case, dar nu vrei să-ți asumi un angajament major în acest sens, achiziționează doar câteva piese decorative prelucrate din rocă, pe care să le poți muta și rearanja după bunul plac. În schimb, dacă vrei ca acest element natural să aibă o pondere mai mare în amenajarea locuinței tale, poți să mizezi pe decorarea cu finisaje și culori diferite ale aceluiași stil de rocă sau poți chiar să incluzi mai multe tipuri de piatră naturală în designul întregii case.

Totuși, pentru a crea o senzație de naturalețe și confort, completează piatra naturală cu alte elemente de decor în nuanțe călduroase, care să atenueze aspectul dur al rocii. Pe de altă parte, dacă vrei ca efectul spectaculos obținut prin utilizarea pietrei să fie dublat de accente surprinzătoare de culoare, adaugă elemente decorative care să înveselească spațiul prin nuanțe contrastante puternice.

Piatra 23 1

Alege tipul de piatră naturală care ți se potrivește cel mai bine și completează-l cu elementele de design potrivite, pentru a te asigura că stilul casei îți reflectă cu adevărat gusturile. Decorațiunile din piatră vor rezista probei timpului și-ți vor înfrumuseța casa atât cât vei vrea, până când vei decide că e momentul unei noi schimbări de decor.

Imagini: Shutterstock, Dresner Design, DFW Customs, Lush Home, Papier Maine, Sefa Stone, Cosmos Granite.

Total
9
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*

Moda