Chiar dacă pot părea doar elemente pentru asigurarea intimităţii şi a siguranţei spaţiului privat, gardurile pot aduce o valoare estetică semnificativă, atunci când sunt alese în raport cu arhitectura casei şi zona în care sunt amplasate. Ţine cont, însă, şi de materialul din care este confecţionat şi dimensiunile optime în raport cu necesităţile.

Gard din lemn
Gard din fier forjat
Gard din beton sau zidit
Gard din plasă bordurată
Gard metalic
Gard din gabion
Gard viu

Acest articol îţi va oferi detaliile necesare pentru a lua o decizie informată şi inspirată, atunci când alegi gardul pentru locuinţa ta.

Gard din lemn

Este metoda cea mai veche de împrejmuire a proprietăţii, specifică în special stilului rustic. Gândeşte-te la porţile maramureşene şi gardurile acestora, într-adevăr spectaculoase.

Lemnul, însă, este foarte versatil şi se poate preta numeroaselor stiluri de arhitectură. Poate fi lăcuit, vopsit şi frezat, pentru a-şi păstra aspectul natural într-o curte cu elemente shabby chic sau pentru a îngrădi o casă modernă.

Este unul dintre cele mai accesibile materiale pe care le poți achiziționa pentru a face un gard, preţul fiind de 50 de lei pe metru pătrat. Alte opțiuni, cum ar fi fierul forjat sau betonul, sunt mai scumpe atât ca producţie, cât şi ca instalare. În plus, dacă sunt tratate corect, gardurile din lemn sunt rezistente şi-şi păstrează aspectul frumos o perioadă îndelungată.

Nu depăşesc, însă, mai mult de 15 ani şi expuse condiţiilor extreme, se pot usca excesiv şi crăpa.

shutterstock 1081937156 1

Gard din fier forjat

Gardul din fier forjat este minunat pentru o proprietate modernă, oferindu-i eleganţă şi stil, la un cost destul de piperat, totuşi. Acesta ar fi principalul dezavantaj.

Fierul forjat este mai rezistent la rugină decât fierul obişnuit, deoarece este un aliaj. Este amestecat cu un material numit zgură, care este fibros, asigurând rezistenţă.

Versatilitatea este un alt avantaj al gardului din fier forjat, putând fi realizat în multe moduri. Se potriveşte chiar şi pentru un gard de piscină sau balcon, ceea ce este minunat pentru a te asigura de unitatea vizuală în cadrul proprietăţii tale.

Dacă eşti preocupat pentru mediu, gardul din fier forjat este o alegere excelentă. Gardurile din fier forjat se înlocuiesc rar pentru că au o durabilitate mare şi se repară uşor; de asemenea, poți recicla fierul forjat. Îl poţi vinde ca fier vechi pentru un preţ bun. Alternativ, poți vinde gardul magazinelor de antichităţi şi colecţionarilor, deoarece există o mare cerere pentru garduri și porți din fier forjat printre acești profesioniști.

shutterstock 1065550982

Gard din beton sau zidit

Gardurile zidite sau din beton pot părea clausotrofobe pentru anumiţi proprietari dar sunt potrivite pentru cei care vor să ia măsuri semnificative pentru protejarea intimităţii şi siguranţei. O alternativă ar fi alternarea cu garduri metalice sau din fier forjat.

Gardurile sunt turnate într-o formă solidă și, prin urmare, nu vor putrezi, ci vor fi rezistente la ciuperci și mucegai și vor rezista, de asemenea, condiţiilor extreme ale vremii. Acest lucru face betonul prefabricat durabil și rentabil.

Costul poate reprezenta, însă, un dezavantaj, ajungând la 60 de lei per panou. Iar adevărata problemă intervine atunci când măsurătorile nu sunt realizate corect şi gardul este produs greşit, rezultând un efect estetic dezagreabil şi imposibilitatea de a-l modifica. Acest lucru se resimte şi în cazul reparaţiilor, ce presupun adesea înlocuirea porţiunii afectate. În plus, din punct de vedere stilistic, gardul din beton nu este foarte versatil.

shutterstock 1062466952

Gard din plasă bordurată

Gardurile din plasă bordurată sunt accesibile, uşor de instalat și presupun o întreținere redusă. În plus, sunt versatile ca stil, chiar dacă nu foarte rafinate, şi pot fi înlocuite uşor.

Un alt avantaj este că oferă șansa de a vedea și în afara proprietăţii, oferind totuşi siguranţă pentru copii şi animale. Acest lucru poate fi interpretat şi ca un dezavantaj, pentru că nu oferă intimitate.

shutterstock 1025561650

Gard metalic

Gardurile metalice se realizează din panouri metalice prinse între ele, împrejmuind proprietatea între pereţi înalţi, ce blochează privirea în exterior, sau din diferite modele de stâlpi metalici, ce permit accesul vizual dincolo de ei.

Spre deosebire de cele din lemn, care se degradează treptat prin expunere la umezeală, gardurile metalice au o rezistenţă dovedită şi se instalează mai uşor. Pentru curăţare, e nevoie doar de un furtun cu apă şi au un preţ mai bun (100 lei per panou) decât cel din fier forjat, similar ca aspect.

Sunt versatile şi se combină frumos cu materialele naturale iar durata lor de viaţă poate ajunge chiar şi la 50 de ani.

shutterstock 1066614851

Gard din gabion

Gardul din gabion este format dintr-o plasă rezistentă umplută cu elemente naturale, precum pietre, pământ, nisip, poate chiar şi plante, având aspectul unei cuşti.

El are o bază puternică, ce împiedică să fie târât în ​​timpul ploilor abundente. Ajută la reducerea vitezei apei curgătoare, deoarece rocile își disipă energia, ceea ce contribuie la reducerea eroziunii. Golurile dintre roci permit ca apa să curgă prin structură. Este minunat pentru o casă la munte.

Manipularea și transportul materialelor este destul de simplă, ceea ce ajută la reducerea timpului necesar construirii gabionului. Odată cu trecerea timpului, decalajul dintre roci va fi umplut de vegetație și nămol, ceea ce va întări și mai mult zidul.

Aspectul gardului din gabion nu este, însă, pe placul multora, iar intemperiile extreme pot împinge greutatea gardului peste alte elemente, provocând accidente şi avarii.

shutterstock 380787895

Gard viu

Gardul viu este o alegere ideală atunci când aspectul natural este prioritatea ta. Este, adesea, şi mult mai ieftin decât un gard clasic şi arată bine, împrejmuind orice tip de proprietate.

Poate dura însă  ceva timp pentru a se dezvolta şi necesită tundere regulată. Are nevoie de nutrienţi pentru a creşte, deci de un sol fertil. Acest lucru poate determina imposibilitatea de a planta flori în apropierea lui, pentru că le va prelua nutrienţii din pământ.

O abordare este aceea de a pune un gard temporar de sârmă și de a crește gardul de-a lungul unei părți a acestuia. În cele din urmă, gardul viu va crește prin fir (ceea ce va necesita atenţie sporită la tuns). Poți să crești aproape orice arbust și să-l transformi într-un gard viu. Unii se pretează, evident, mai bine decât alții: cimişirul, Glossy Abelia, agrişa japoneză, stejarul pitic sau ienupărul.

shutterstock 1033314178

Analizează bine planul arhitectural al casei înainte de a lua decizia, şi alege un gard care să complimenteze construcţia, oferind un aspect finisat întregii proprietăţi.

Sursa foto: Shutterstock

Total
9
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*

Moda