Te-ai mutat recent la casă sau pur și simplu vrei să îți schimbi și modernizezi curtea? Unul dintre principalele elemente la care trebuie să te gândeșt este pavajul. Alege-ți modelul dorit de pavele în funcție de trafic, stilul casei, beneficiile materialului și modul în care se echilibrează estetic cu spațiul verde din curte. Am adunat pentru tine toate informațiile necesare pentru a alege tipul potrivit de pavaj pentru curtea ta.

Avantajele pavării
Cum să alegi pavajul
Stiluri de pavaj
Etapele pavării

O curte pavată corect și cu simț estetic oferă nu doar un aspect finisat proprietății, dar și un mod practic de a folosi spațiul verde și în același timp face și mai ușor de curățat și întreținut terenul. Îți povestim pe îndelete ce trebuie să știi despre pavaje, pentru a te ajuta să iei decizia corectă.

Avantajele pavarii

Principalul beneficiu al pavării curții este cel estetic. Atunci când realizezi un contrast bun între zona verde și pavaj, vei îmbunătăți aspectul vizual, oferind o impresie de finisaj optic curții.

În plus, este mult mai ușor să pășești pe pavaj atunci când porți tocuri, dacă ai venit de la cumpărături cu greutăți în mână sau în cazul persoanelor cu dificultăți locomotorii. Pavajul îți oferă flexibilitate și siguranță. În plus, costul de întreținere dar și efortul este mult mai mic decât în cazul în care ai lăsa curtea 100% cu zonă verde. În timp ce tunderea gazonului sau plantarea florilor sau a legumelor implică anumite riscuri, dacă urmezi instrucțiunile pavajului, munca se face o dată și bine.

Pavajul este rezistent la condiții meteo extreme și se alege în funcție de trafic, așa că nu va ceda cu ușurință.

photo 1511737321699 5107bd47de3b

Cum sa alegi pavajul

Pavajul se alege, în primul rând, în funcție de trafic. Gândește-te cine și ce anume va apăsa, în mod constant bucățile de pavaj. Existența mașinii schimbă radical datele problemei, însă chiar și faptul că ai o familie mare care-și petrece majoritatea timpului afară este un lucru de luat în seamă. În plus, nu doar traficul poate deteriora pavajul, ci și condițiile meteo. Este o zonă ploioasă, aridă sau cu fenomene extreme cea în care locuiești? Granitul, pavelele de beton și cărămida oferă bună rezistență mecanică.

Alt reper este bugetul. Chiar dacă arată bine, îți porți permite anumite materiale? Marmura și piatra naturală au prețuri ridicate, însă varianta ieftină și la îndemâna oricui este pietrișul. Granitul, pe de altă parte, este scump dar se întreține foarte ușor. Stabilește-ți un buget, în funcție de zona pe care o ai de pavat, ia în calcul și materialele adiacente și gândește-te în ce interval te încadrezi.

Nu în ultimul rând, alegerea pavajului se face în funcție de arhitectura casei și grădinii. Nu trebuie să pară din alt film. O casă modernă, cu ferestre largi și linii drepte, are nevoie de un pavaj minimalist și în culori neutre, însă dacă îți plac ornamentele iar casa ta reflectă acest lucru, poți alege un pavaj mai jucăuș. Gândește-te, însă, și din punct de vedere cromatic cum se vor așeza pavelele alese.

matt jones 38742 unsplash

Stiluri de pavaj

Dacă ți-ai trasat câteva repere și ai idee cum ar trebui să arate pavelele din curtea ta, gândește-te inclusiv la modul în care acestea se vor îmbina. Pot fi simetrice, în zig-zag sau pavate în spirală. Chiar și forma lor poate fi personalizată, mai ales când e vorba de materiale versatile. Iată câteva materiale pe care ți le propunem:

  • Pavaj din compozit – este un tip de trotuar care utilizează atât asfalt, cât și beton. În mod tipic, un strat de bază din beton asigură o capacitate structurală, în timp ce un strat de suprafață asfaltat asigură o suprafață de rulare. Acest tip de trotuar poate fi utilizat în combinație cu pavaje din beton compacte cu role;
  • Pavaj din beton amprentat – se realizează imprimând un strat crud de beton special (ce conține fibre elastice, pentru protecție la apariția fisurilor, și aditivi pentru mărirea rezistenței la ciclurile îngheț-dezgheț) peste matrițe care imită aspectul altor materiale, precum piatra naturală, cărămida, gresia. Culoarea este obținută cu ajutorul unui colorant special sub formă de pulbere cu dublu rol: asigură culoarea și crește duritatea betonului. Astfel, nici nu mai e nevoie de rosturi;
  • Pavaj din cărămidă – sunt produse fabricate din lut care se toarnă în forme, apoi se usucă la cald, de obicei sub formă de dreptunghi. Spre deosebire de cărămida de perete, cărămizile de pavaj sunt zgură solidă, netedă, fără găuri sau goluri. Cele mai multe cărămizi de pavaj sunt de culoare argiloasă, dar alte forme și culori sunt acum disponibile. În funcție de alegerea ta, poți realiza o cale de acces cu aspect vintage  sau una care se potrivește perfect cu designul modern al casei și al peisajului;
  • Pavaj din beton simplu – nu doar aspectul simplu și frumos îl face alegerea ideală, dar și faptul că este foarte versatil și poate prelua orice formă. Betonul simplu este o opțiune populară și poate fi asociat și cu o casă modernă și cu una rustică. Există însă riscul fisurilor și este greu de turnat de unul singur.
  • Pavaj din pietriș – se aplică extrem de ușor, pentru că nu presupune decât împrăștierea materialului, oferind în schimb un aspect estetic deosebit, compatibil cu o casă rustică. Totuși, acesta este pretențios și se poate deteriora ușor.
  • Pavaj din piatră cubică – poate rezista chiar și 10 ani, fiind foarte rezistent și ușor de întreținut, însă costurile de aplicare sunt mari pentru că presupun aplicarea fiecărei pietre, pe rând.
  • Pavele din marmură – marmura este un material scump, indiferent de locul unde se folosește, iar pavelele din marmură nu fac excepție. Oferă, însă, o estetică prețioasă, fiind potrivită pentru casele elegante.
  • Pavele vibropresate – se obțin prin turnarea betonului semi-uscat (cu un conținut minim de apă, pentru a îndeplini cele mai bune caracteristici de manipulare și rezistență) cu ajutorul vibropresei hidraulice. Se comprimă astfel betonul, obținând un rezultat durabil și estetic. Se găsește într-o mulțime de nuanțe și lasă solul să respire.
  • Pavelele verzi – acestea permit vegetației să crească printre pavele, fiind instalate într-un sistem mai amplu și permeabil, ce elimină nevoia de șanțuri, scurgeri și canalizări aluvionare. Băltirea și inundarea nu mai sunt probleme, datorită absorbirii apei în pământ.

06e32222bb3540cb098436be3d0b2637

Etapele pavarii

În afara pavelelor propriu-zise, montarea pavajului presupune și alte materiale, precum pietriș, nisip sau kit de rosturi.

În prima etapă, marchează spațiul ce urmează a fi acoperit cu pavele și elimină vegetația cuprinsă în această arie, până atingi adâncimea propusă. Nivelează, compactează și apoi așază fundația.

În funcție de materialul pavelelor, începe aplicarea plăcilor. Montarea bordurilor pe fundație de beton este urmată de împrăștierea unui strat de nisip. Așază modelul de pavaj într-un colț de 90 de grade. În acest fel, nu vei fi nevoit să tai dalele. Urmează un nou strat de nisip, pentru a intra printre rosturile din pavaj și a crea o legătură între dale.

Dacă este posibil, tasează aleea de pavaj cu o placă vibrantă și acoperă rosturile goale cu un alt strat de nisip.

marisa morton 545150 unsplash

Sperăm să îți fie de folos informațiile despre pavajul curții și să le aplici pentru înfrumusețarea spațiului tău exterior, cât de curând.

Sursa foto: Unsplash & Pinterest

Total
8
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*

Moda