idei amenajare balcon

Balconul este spațiul perfect de personalizat, atunci când vrei să muți caii verzi de pe pereți pe terasă. Fie că este deschis sau  închis, îți oferim câteva idei să-l amenajezi ca pe colțișorul tău de relaxare.

Amenajează balconul în funcție de mărime
Amenajează balconul în funcție de construcția lui
Alege mobilierul potrivit pentru balcon
Balconul cu flori
Balconul cu bar

Balconul poate fi un spațiu de depozitare excelent, dar decizia este foarte dificilă, atunci când există și alternativă transformării acestuia în oaza ta de relaxare. În încercarea de a introduce și principii practice în aceste idei de amenajare, îți prezentăm puțină inspirație în decorarea balconului:

amenajarea balconului

Amenajează balconul în funcție de mărime

Dimensiunile balconului influențează semnificativ modul în care acesta va fi decorat. Dacă balconul este mic, atunci prioritizează obiectele care vor fi amplasate acolo. Gândește-te ce-ți dorești mai mult de la balconul tău. Să-l transformi într-o grădină cu flori sau să-l faci oaza ta de relaxare, de unde să privești orașul, cu o carte și un pahar de vin alături? În cele mai multe cazuri ale unui balcon mic, poți alege o singură variantă.

Folosește culori pastel, pentru a oferi senzația de aerisire și profită de spațiul pe verticală pentru ghivecele de flori, rafturi decorative sau chiar șiraguri de luminițe, o idee perfectă pentru a da ambianță boemă într-un singur pas. Băncuţele cu ladă de depozitare sunt ideale pentru a nu aglomera spațiul cu obiecte, iar mesele rabatabile sunt și ele o idee bună.

Dacă balconul este mare, atunci nu trebuie să mai faci compromisuri de spațiu, însă asigură-te că păstrezi stilul unitar în tot balconul, prin piesele de mobilier și decorațiunile alese. Chiar dacă balconul este mare, ai grijă să oferi căi de acces dintr-un loc într-altul și nu-l aglomera cu obiecte. Într-un balcon mare, poți introduce plante luxuriante, arbuști și ghivece, fără a știrbi din spațiul destinat unui șezlong sau unei băncuțe. Păstrează, însă, unitatea cromatică. O idee bună ar fi să folosești nuanțe neutre și să lași elementele naturale să dea pată de culoare: plantele și florile, care se pot asorta eventual cu pernele decorative.

decor balcon

Amenajează balconul în funcție de construcția lui

Majoritatea balcoanelor de bloc sunt închise, lucru care schimbă abordarea amenajării acestuia. Dacă ai balconul închis, folosește-te de draperii și perdele diafane pentru a-i da ambianța boemă și senzația de aerisire. Chiar dacă e un spațiu închis, poți introduce mobilierul de răchită și poți citi la lumina naturală a ferestrei cartea ta preferată. Ba chiar poți profita mai bine de siguranța spațiului închis, poziționând o băncuță înaltă până la fereastră, care să funcționeze și ca spațiu de depozitare. Poți menține mobila de balcon pe durata tuturor anotimpurilor, nu va fi afectată de vreme, cum se întâmplă în spaţiile deschise. Nu uita să aplici și plase de insecte, dacă tot ai ocazia, pentru a-ţi asigura relaxarea.

Balconul deschis îți oferă posibilitatea de a te bucura de ghivecele amplasate în exterior. Împânzește-l cu ghivece colorate și folosește natura că temă decorativă. În plus, poți achiziționa mici mori de vânt sau decorațiuni care să accentueze faptul că ai deschidere direct spre exterior. Dacă îl decorezi cu obiecte de mobilier, ai grijă că acestea să fie impermeabile și să poată rămâne acolo pe toată durata anului. Sau pregătește un loc de depozitare, în caz contrar. Ai grijă la siguranța locuinței, mai ales dacă trăiești la un etaj inferior.

amenajare balcon mic

Alege mobilierul potrivit pentru balcon

Începe să te gândești cum doresti să funcționeze spațiul în aer liber. Vrei să fie o zonă de luat masă în nopțile calde de vară? Vrei să organizezi mici petreceri cu prietenii? Este mai mult un refugiu pentru lectură sau un loc de socializare?

Fă o listă a acestor lucruri și folosește-o ca un ghid pentru a determina ce tip de mobilier este necesar. Dacă funcția primară a balconului este de a găzdui ocazional cocktail-uri seara, te-ai putea gândi la amplasarea unei mase sau chiar a unui bar. Alege scaune confortabile și un șirag de luminițe.

Rezervă cea mai mare parte a timpului petrecut pe balcon pentru a te bucura de spațiu, nu de curățenie. Pentru asta îţi recomandăm să alegi un mobilier ușor de întreținut. Cele mai multe piese din metal, cedru și răchită nu fac probleme. Nu prioritiza obiectele din plastic, ele dăunează estetic și nici nu prezintă rezistenţă.

Ai în vedere accesorii diverse: covor, perdele, set de ceai sau chiar tablouri, dacă spațiul îți permite. Gândește-te, însă, la nuanțe naturale, cu accente de culoare, astfel încât să nu obosească privirea. Amintește-ți că balconul rămâne oaza ta de relaxare.

Costurile depind de amploarea proiectului, dar ai în vedere zugrăveala și mobilierul pentru a stabili bugetul.

mobilier balcon

Balconul cu flori

Dacă ai început recent amenajarea, nu umple imediat balconul cu multe plante. Dă-i puțin timp. Începe cu 3 pană la 5 plante la un moment dat. Odată ce te-ai prins cum stă treabă, mărește gradual numărul plantelor.

Alege ce fel de plante ar trebui să-ți pui pe balcon. Acest lucru depinde de trei factori esențiali:

  • Clima regiunii.
  • Direcția balconului și expunerea lui la soare.
  • Timpul pe care îl ai la dispoziție pentru a le îngriji.

Ce flori ţi-ar plăcea să ai pe balcon? Alege 2-3 plante ce înfloresc anual sau 2-3 plante perene. Suculentele sunt și ele printre cele mai ușor de îngrijit. Dacă alegi plantele ce înfloresc anual, recomandarea noastră este să nu le crești de la etapă însămânțării, dacă ești începător. Dacă nu bifezi etapele în perioada lor, atunci procesul ar putea fi un eșec.

Nu folosi plante cu mai mult de 3 culori diferite în plus fată de verde. În acest fel, balconul nu va arăta prea aglomerat. Chiar mai bine, alege o paletă de culori utilizând diferite tonuri sau nuanțe de aceeași culoare sau folosind culori complementare pentru a crea o priveliște deosebită.

Cumpără ghivece potrivite pentru balconul tău, în funcție de modul în care vor fi amplasate (în exteriorul balconului, suspendate în clești de acoperiș sau așezate pe rafturi). Ia-le pe toate de aceeași culoare, pentru armonie vizuală.

idei decor balcon

Balconul cu bar

Balconul cu bar e ușor de amenajat și nu necesită o investiție mare. Ai nevoie de o placă rabatabilă pe care să o poți monta pe post de bar și câteva scaune înalte.

Dacă spațiul nu-ți permite amplasarea unui bar în toată regula, poți pune câteva rafturi pe care să aşezi niște sticle de băutură, plante sau decorațiuni.

Balconul cu bar e grozav într-un spațiu modern, destinat socializării.

bar balcon

Acestea sunt recomandările noastre în materie de amenajare a balcoanelor. Sperăm că te-am inspirat și că vei folosi fotografiile pentru a reamenaja spaţiul tău exterior, cât de curând.

Sursa foto: Unsplash & Pinterest

Total
19
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*

Moda