Spațiul redus din majoritatea balcoanelor impune limite în ceea ce privește amenajarea. De multe ori, mobilierul pentru exterior poate consta cel mult în două scaune și o mică masă. Ca alternative, sunt populare băncuțele și balansoarele pentru o singură persoană. 

În acest context, decorațiunile sunt cele care fac diferența între un balcon banal și unul în care bei o cafea cu plăcere. Fie că vrei să obții un balcon dinamic și minimalist, fie că preferi unul relaxant și luxuriant, ai nevoie de decorațiunile potrivite. Prin urmare, pornește de la alegerea unui stil și a unei stări de spirit pentru balconul tău. Acest lucru te va ajuta să obții un aspect unitar și consecvent, dar și să alegi mai ușor decorațiuni care se completează reciproc în mod excelent.  

Iată câteva tipuri de decorațiuni pe care să le incluzi în amenajarea balconului tău: 

  1. Plante, plante, plante

Nu e un secret că cele mai frumoase balcoane au cel puțin câteva plante. Atunci când alegi tipul și numărul lor, ia în considerare atât nevoile plantelor, cât și ce efect au asupra spațiului. 

De asemenea, nu te limita la plante naturale. Cele artificiale nu au nevoie de îngrijire, rezistă indiferent de vreme și au un aspect din ce în ce mai convingător. Iată câteva exemple de plante artificiale decorative pe care le poți include în balconul tău:

  • Iederă, plante cățărătoare, liane decorative și ghirlande
  • Philodendron (philodendron pertusum sau philodendron xanadu)
  • Ficus (ficus benjamina, ficus robusta)
  • Palmier
  • Bambus natural
  • Plante cu flori (orhidee, pasărea paradisului, arborele de cafea)
  1. Lumini

Romantice, moderne, chic sau hippy – e imposibil să nu găsești corpuri de iluminat pe care să le adori. Înainte de stil și design, trebuie să te ocupi însă de un aspect practic. Dacă balconul este deschis, trebuie să te limitezi la corpuri de iluminat pentru exterior, care să fie rezistente la apă. În general, poți opta pentru felinare de perete, spoturi luminoase, benzi LED și, dacă designul balconului îți permite, chiar lustre. 

Bineînțeles, există și soluții ceva mai inedite, care să ofere un caracter unic balconului tău. Spre exemplu, poți opta pentru un set de lumânări parfumate, un corp de iluminat creativ sau o lampă de tip DIY. 

  1. O marchiză sau o umbrelă generoasă

De ce să rezervi folosirea balconului doar pe vreme însorită? Poate fi foarte plăcut să petreci timp în aerul răcoros și proaspăt din timpul unei ploi de vară. Ca să poți sta liniștit pe balcon, poți opta pentru o marchiză fixă sau una retractabilă. 

Dacă nu dorești să acoperi tot balconul, ai la îndemână o altă soluție: umbrela pentru balcon. Există numeroase modele de umbrele pentru exterior, atât pentru terase, cât și pentru balcoane. Poți opta pentru o umbrelă simplă, roșie, într-un balcon cu nuanțe deschise și mult alb, ca să obții un stil modern, elegant și minimalist. Dacă preferi să creezi o atmosferă relaxată de vacanță, nu te feri de culori. În schimb, evită metalele și plasticul și optează pentru o structură de lemn. 

  1. Perne pufoase

Pernele sunt asociate cu relaxarea și confortul, așa că îți pot face balconul mai primitor și îmbietor. Poți opta pentru mici perne, dacă ai scaune, balansoare sau băncuțe pe balcon. În caz contrar, ai putea adăuga chiar una sau mai multe perne de podea. În ceea ce privește culorile, optează pentru modele vibrante, în culori puternice, sau imprimeuri care accentuează stilul balconului tău. 

  1. Un covor colorat

Este oarecum neobișnuit să adăugăm un covor balconului, în special dacă este unul deschis. Acesta poate avea însă un impact deosebit. Prin culoare și textură, acesta poate lega spațiul, făcându-ți balconul să arate ca în reviste. De altfel, multe din balcoanele amenajate de specialiștii în design interior au și covoare. Dacă dorești un plus de confort și culoare pe balcon, atunci asigură-te că alegi un covor de exterior, creat pentru a face față vremii neprielnice. 

Sursă foto: Unsplash

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*

Moda