model pardoseala epoxidica

Deși dezvoltată inițial în scop industrial, grație calităților sale privind hidroizolația și a rezistenței mecanice pe care o poate oferi, pardoseala epoxidică a devenit o opțiune preferată și pentru decorarea locuințelor, mai ales că este disponibilă într-o mulțime de culori, modele și finisaje. Iată, în cele ce urmează, mai multe despre acest tip de pardoseală:

Ce este pardoseala epoxidică?
Ce tipuri de pardoseală epoxidică există?
Care sunt avantajele pardoselii epoxidice?
Cum se aplică pardoseala epoxidică?
Sfaturi de întreținere a pardoselii epoxidice
Pardoseli epoxidice decorative și 3D – galerie foto

Ce este pardoseala epoxidică?

Pardoselile epoxidice sunt suprafețe continue, fără rosturi sau îmbinări, realizate pe bază de rășini epoxidice, adică materiale polimerice în stare lichidă, care se solidifică în urma unei reacții chimice de polimerizare.

Acest tip de pardoseală se bazează pe o combinație de rășini și întăritori. Atunci când se amestecă, rășina și întăritorul reacționează chimic pentru a forma un material plastic rigid. Materialul final este puternic, durabil, rezistent și aderă foarte bine la mai multe straturi de bază (fie că vorbim despre beton, mozaic, granit etc.). Pardoselile epoxidice conferă o protecție deosebită, ceea ce le recomandă pentru zone cu trafic intens, cum ar fi mediile industriale, parcări, aeroporturi, facilități sportive, restaurante, mall-uri, hypermarketuri ș.a.

Pe lângă faptul că rezistă bine la trafic intens și la variații mari de temperatură, aceste pardoseli sunt și termoizolante și hidroizolante, devenind astfel disponibile pentru contactul direct cu alimentele și apa potabilă în cantine, bucătării, băi, celule frigorifice sau oriunde este nevoie de o suprafață impermeabilă și ușor de dezinfectat.

Aplicabilitatea lor este extrem de variată, tocmai datorită numeroaselor proprietăți pe care le au și multiplelor beneficii pe care le oferă, atât din punctul de vedere al funcționalității, cât și al aspectului. Datorită metodei de aplicare (prin turnare), este obținută o suprafață complet netedă, fără rosturi de dilatație sau urme de îmbinări – locuri favorabile pentru acumularea murdăriei și dezvoltarea bacteriilor; așadar, pardoseala epoxidică este cea mai indicată alegere în industria alimentară și farmaceutică, unde păstrarea curățeniei la cele mai înalte standarde este esențială în scopul desfășurării activității, în conformitate cu normele de igienă impuse.

Folosită, așadar, de ani de zile în finisarea spitalelor, clădirilor de birouri și diverselor spații comerciale și industriale și înlocuind cu succes gresia, marmura, granitul sau alte tipuri de podele, pardoseala epoxidică a început sa fie folosită tot mai des și în finisajele interioarelor rezidențiale.

image11

Ce tipuri de pardoseală epoxidică există?

1. Pardoseli epoxidice autonivelante

Pardoseala epoxidică autonivelantă se pretează în cazul podelelor de beton noi sau vechi, crăpate sau deteriorate, pentru a crea o suprafață netedă, fără sudură, fără rosturi, durabilă și care necesită întreținere minimă. Sistemul de autonivelare este disponibil în diverse culori. Acestea sunt folosite pentru a realiza desene decorative, pentru a indica modele de trafic sau pentru a evidenția zonele de lucru în spațiile cu destinație industrială.

2. Pardoseli epoxidice multistrat

După cum le spune și numele, este vorba despre același sistem de pardoseală, dar aplicat în două sau mai multe straturi.

3. Pardoseli epoxidice cu mortar

Acesta este cel mai puternic sistem epoxidic de podea disponibil. Sistemele de mortar sunt rezistente la impact și soluții chimice. Acest sistem este, de asemenea, eficient în repararea podelelor vechi, datorită procesului său de construcție înaltă.

4. Pardoseli epoxidice cu umpluturi de cuarț

Sistemele de pardoseli epoxidice de tip Quartz combină rășina epoxidică de înaltă performanță cu granule de cuarț colorate. Rezultatul este o podea multifuncțională, decorativă, sanitară, antiderapantă și extrem de durabilă.

image7

5. Pardoseli epoxidice cu fulgi colorați

Sistemele de pardoseală sunt fabricate prin plasarea fulgilor colorați în interiorul epoxidicului pentru a crea suprafețe vibrante, multicolore, fără sudură. Aceste tipuri de pardoseli sunt plăcute din punct de vedere estetic și decorativ. Fulgii sunt disponibili într-o varietate nelimitată de culori, stiluri, texturi și dimensiuni și pot fi amestecați în orice combinație dorită.

Care sunt avantajele pardoselii epoxidice?

Principalul motiv pentru care se optează pentru acest tip de pardoseală este rezistența mare la uzură. Dar acesta nu este singurul avantaj.

O astfel de podea aduce un plus și din punct de vedere decorativ, oferind culori și aspecte diferite (lucios, semi-lucios sau mat), precum și texturi variate: lină sau accidentată. Mai mult decât atât, în structura pardoselii pot fi introduse elemente de diferite forme și culori, creându-se astfel un concept de design unic. Poate fi folosită și în spațiile mici, luciul său reflectând lumina și oferind astfel iluzia unui spațiu mai mare.

image12

Pe lângă rolul decorativ, o astfel de podea este și un bun hidroizolant, din acest motiv primele opțiuni luate în calcul în finisarea pardoselilor sunt bucătăriile, băile, subsolurile sau beciurile, balcoanele și terasele.

Este și o pardoseală mai „caldă” decât cea clasică, acoperită cu gresie, piatră, marmură sau granit, mai ușor de curățat și de întreținut și care nu permite dezvoltarea microbilor și a bacteriilor, fiind perfect netedă, fără rosturi și îmbinări unde s-ar putea acumula și înmulți germenii.

Aceste pardoseli pot fi și antiderapante, dacă se optează pentru un finisaj structurat prin introducerea de particule de cuarț, și pot fi aplicate peste pardoseli vechi, precum gresia sau mozaicul.

Ca un rezumat, principalele avantaje pe care pardoseala epoxidică le oferă sunt:

 • durata mare de viață (minimum 10 ani în condiții de trafic intens);
 • rezistența sporită la șocuri mecanice și zgârieturi;
 • întreținere foarte ușoară (este ușor de curățat și de întreținut în comparație cu gresia, marmura sau faianța);
 • reparare ușoară, în caz de nevoie;
 • rezistență chimică la acizi;
 • impermeabilitate (calitate ce o recomandă pentru finisarea băilor, a bucătăriilor și a altor încăperi cu nivel de umiditate ridicat);
 • termoizolare (pardoseala epoxidică face parte din categoria pardoselilor calde, la fel ca parchetul sau dușumeaua din lemn, însă, spre deosebire de acestea, poate fi aplicată chiar și în cazul în care se va opta pentru încălzirea prin pardoseală, electrică sau nu);
 • estetică deosebită (datorită varietății mari de culori și a multitudinii posibilităților de a le combina, se pot obține pardoseli decorative unice, chiar și cu efect 3D);
 • conferă perspectiva lărgirii spațiului;
 • costuri reduse (deoarece poate fi instalată direct pe beton sau alte tipuri de pardoseli existente; totodată, investiția este una de lungă durată).

Rezistența și durabilitatea acestui tip de pardoseală sunt influențate de grosimea acesteia și de cantitatea de rășină epoxidică utilizată.

Cum se aplică pardoseala epoxidică

Deși nu pare foarte complicat, se recomandă ca instalarea și montarea unei pardoseli epoxidice să fie făcută de persoane specializate și cu experiență, întrucât rezistența și durabilitatea pardoselii depinde de calitatea montajului, un montaj prost executat putând duce la deteriorarea iremediabilă a acesteia.

Pașii de lucru sunt următorii:

 1. Pregătirea stratului suport: șlefuire/frezare/sablare și, dacă e cazul, efectuarea de reparații locale (acoperirea fisurilor, găurilor etc.);
 2. Amorsarea suprafeței cu rășină epoxidică;
 3. Aplicarea stratului de bază în grosime variabilă și, opțional, se pot presăra chips-uri colorate sau cuarț colorat;
 4. Aplicarea stratului de sigilare, care poate fi colorat sau transparent (mat, lucios) și care poate avea, la rândul lui, textură antiderapantă, striată sau netedă.

Sfaturi pentru un montaj corect

1. După cum am spus și mai sus, pregătirea suportului este esențială. O suprafață pregătită pentru aplicarea rășinilor epoxidice trebuie să fie netedă, uscată, curată și fără pic de praf.

2. Umiditatea este un alt aspect care necesită o atenție deosebită. De aceea, înaintea aplicării trebuie verificat ca suprafața să fie perfect uscată. În caz contrar, rășinile epoxidice nu vor adera la suprafața de suport.

3. Și petele de grăsime de pe suprafața de suport împiedică obținerea unui rezultat de calitate, din aceleași motive de non-aderență. Astfel, înainte de a trece la următoarea etapă, este necesar să ne asigurăm că suportul este perfect degresat.

4. Calitatea și rezistența suportului pe care va fi aplicată pardoseala epoxidică este un alt element important pentru bunul mers al lucrurilor. Dacă șapa este casantă și sfărâmicioasă, aceasta se va desprinde efectiv de pe suport (beton), după aplicarea rășinii epoxidice.

5. Folosirea unui grund necorespunzător, ca bază, înainte de turnarea rășinii epoxidice va duce, din nou, la un rezultat nefericit.

6. Incompatibilitatea rășinilor epoxidice cu materialul din care este confecționat suportul: rășinile epoxidice fac casă bună cu multe tipuri de suprafețe, cum ar fi cele din beton, sticlă, piatră naturală sau chiar gresie și marmură. Însă sunt total incompatibile cu lemnul, de exemplu, care lucrează în timp, dilatându-se sau comprimându-se. Dat fiind faptul că, după uscare, epoxidul nu este un material flexibil, aplicat pe un suport din lemn acesta se va deteriora rapid, formând crăpături și desprinzându-se.

7. Înainte de aplicare, în rășina epoxidică se adaugă un întăritor special, fără de care pardoseala turnată nu se poate întări. Foarte important este ca cele două substanțe să fie amestecate foarte bine, cel puțin un minut. Una dintre greșelile frecvente este măsurarea și dozarea incorectă a cantităților celor două produse, caz în care rezultatul final va fi compromis, suprafața rămânând lipicioasă și, prin urmare, inutilizabilă.

Sfaturi de întreținere a pardoselii epoxidice

Secretul rezistenței cu succes, în timp, a pardoselii epoxidice stă nu doar într-un montaj corect, ci și într-o curățare corectă și o întreținere atentă a acesteia. Acest tip de pardoseală îți va ușura cu siguranță munca de zi cu zi, pentru că este rezistentă la praf și murdărie, putând fi curățată extrem de ușor, rapid și economic. Îngrijirea cu regularitate îi va păstra aspectul inițial (fie că este folosită în formă transparentă sau colorată, mată sau lucioasă) și îi va prelungi durata de viață.

Se recomandă folosirea săptămânală a apei și a unui detergent cu pH neutru, care să se aplice pe podea cu ajutorul unui material din microfibră. Pentru a preveni apariția urmelor inestetice ca urmare a uscării detergentului, clătește la final cu apă curată și șterge suprafața pardoselii cu un material uscat. Dacă apar pete, încearcă să le îndepărtezi cât mai repede cu hârtie sau cu o cârpă umedă. În cazul petelor uscate, curățarea se poate face cu apă caldă și o cârpă moale, fără să existe riscul de a deteriora rășina.

image9

Există și opțiunea folosirii detergenților profesionali, creați special pentru rășina epoxidică. Există trei tipuri de detergenți:

 • primul, destinat utilizării zilnice, poate fi aplicat cu mopul pe orice suprafață lucioasă, nu lasă urme și nu are nevoie de limpezire;
 • cel de-al doilea este dedicat îngrijirii periodice a pardoselilor: fiind pe bază de ceară, acesta se aplică cel mai bine cu ajutorul unei mașini de polișat și creează un efect lucios, redând rășinii aspectul glossy;
 • un alt tip de detergent disponibil este cel pentru spații industriale, potrivit zonelor impregnate cu uleiuri, ceruri, grăsimi, adezivi, pete de asfalt sau de cauciucuri. Este indicat, însă, doar în situații critice și necesită o aplicare specializată și o limpezire atentă.

Atunci când alegi produsele de curățare și îngrijire pentru pardoseala ta epoxidică, să ai în vedere evitarea expunerii rășinii la produse care conțin clor, sodă, amoniac, acizi sau la detergenți abrazivi, pentru că acestea pot duce la mătuirea suprafeței pardoselii, în timp. Întreținerea pardoselilor trebuie adaptată și în funcție de încăperea în care acestea sunt turnate. În zonele intens circulate sau folosite, cum sunt holurile, băile sau bucătăriile, va fi necesară o curățare frecventă. O atenție deosebită trebuie acordată și surselor de căldură și de foc, cum ar fi șemineurile sau aragazurile, ținându-le la distanță de suprafețele epoxidice. În cazul unor accidente, apelează la specialiști care te vor putea ajuta cu reparații locale ale distrugerilor.

image6

Pardoseli epoxidice decorative și 3D – galerie foto

Pardoselile epoxidice decorative au aceleași caracteristici tehnice ca pardoselile epoxidice normale și, prin urmare, aceleași avantaje. În plus, ele conferă un aspect estetic superior, fiind alegerea perfectă pentru finisarea locuințelor.

Pardoselile epoxidice decorative sunt suprafețe continue, fără rosturi sau îmbinări, realizate din rășini epoxidice colorate prin presărarea unor chips-uri, nisipuri, rășini colorate sau aplicarea unui imprimeu/fototapet și sigilare transparentă. Din punct de vedere creativ, modelele acestora se opresc acolo unde se oprește imaginația.

image16

Tehnologia 3D, răspândită din ce în ce mai mult în realitatea zilelor noastre, își demonstrează aplicabilitatea și în crearea pardoselilor din locuințe. Imaginile sunt aplicate cu tehnologie de printare UV, la claritate excepțională, și nu se decolorează în timp sau sub acțiunea razelor solare, păstrând aspectul culorilor ca la început. Nu în ultimul rând, tratamentele folosite pentru uzură și rezistență nu emit mirosuri sau substanțe nocive, ceea ce le recomandă pentru uz interior/casnic.

Iată, în cele ce urmează, o galerie foto care să te inspire:

      

Indiferent că ne referim la baie, bucătărie, hol sau living, rășina epoxidică este un material modern, care te ajută să creezi pardoseala potrivită locuinței tale și stilului tău de viață. Așadar, tu în ce decor te imaginezi: acvatic, floral sau poate în unul în stil baroc?

Sursă foto: Pinterest

Total
364
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*

Moda