De cele mai multe ori, cămara nu are un spaţiu ofertant ca dimensiune. Însă o organizare inspirată simplifică folosirea ei. Îţi propunem 10 idei pentru aşezarea rafturilor şi organizarea alimentelor deasupra lor, astfel încât să-ţi fie cât mai uşor să găseşti ceea ce cauţi:

Alege rafturile după nevoile tale
Foloseşte uşa ca spaţiu de depozitare
Împarte cămara în secţiuni
Depozitează totul în borcane, cutii sau coşuri
Foloseşte recipiente transparente şi etichetate
Aşază alimentele în funcţie de frecvenţa folosirii
Păstrează alimentele corect

Alege rafturile după nevoile tale

O cămară bogată se bazează pe nişte rafturi rezistente şi încăpătoare. Pentru a le alege, estimează greutatea şi înălţimea recipientelor pe care urmează să le depozitezi pe ele. Vei aşeza diferit rafturile dacă vei avea mai mult sticle decât borcane scunde. Soluţia ideală este să ai rafturi de înălţimi diferite, dispuse pe verticală, chiar până în tavan. Foloseşte o scară pentru a exploata complet spaţiul de care beneficiezi.

Dacă obiceiurile de depozitare diferă de la an la an, cel mai indicat este să montezi rafturi reglabile. Va fi uşor să le ajustezi în funcţie de tipul recipientelor. Dacă ai o cămară îngustă, apelează şi la rafturile retractabile. Nu uita şi de colţare, acestea oferă un spaţiu în plus şi în funcţie de mecanism se pot roti, pentru un acces mai uşor la alimente.

În privinţa materialului, îţi recomandăm rafturi de lemn, ce pot fi acoperite cu uşurinţă cu hârtie, pentru a păstra un nivel optim de umezeală. Ele trebuie să fie suficient de rezistente pentru a susţine o greutate considerabilă. Există şi varianta ca ele să fie din metal. Indiferent de preferinţe, magazinele de bricolaj precum Praktiker îţi oferă alternative multiple.

Ai grijă ca uşa să nu încurce accesul la alimentele din cămară. Cel mai bine ar fi să-i stabileşti sensul deschiderii spre exterior.

Foloseşte uşa ca spaţiu de depozitare

Uşa poate deveni un spaţiu de depozitare în sine. Este important însă să o foloseşti doar pentru recipiente uşoare şi de mici dimensiuni. Montează rafturi înguste, în care să încapă borcane mici cu condimente, pliculeţe de ceai, batoane de cereale, sticle de sos, rulouri de hârtie de copt sau de aluminiu ori cutii cu şerveţele.

Ai grijă ca încărcătura sa nu îngreuneze deschiderea uşii. În plus, atunci când închizi cămara, alimentele de pe uşă n-ar trebui să se atingă de rafturi.

Împarte cămara în secţiuni

Nu amesteca borcanele între ele. Şi la propriu şi la figurat. Cele care conţin gem ar trebui să fie separate de cele care conţin sos de roşii. Găseşte fiecărei categorii un loc special şi grupează-le în funcţie de conţinut.

Spre exemplu, pe rafturile superioare poţi aşeza alimentele care nu se deteriorează la căldură (faină, mălai, orez etc.). Ai grijă să nu suprasoliciţi rafturile. Dacă ai o încărcătură considerabilă, este de preferat s-o pui mai jos, pentru a nu afecta întregul spaţiu în cazul unui accident. Pe cele din mijloc, unde temperatura este constantă, poţi pune gemurile, compoturile şi murăturile. Păstrează spaţiul de jos pentru alimentele care nu necesită deloc lumină sau căldură: sosurile făcute în casă, zacusca sau conservele. Pe podea ar trebui să pui legumele care lasă frunze sau pământ, pentru că îți va fi mai uşor să faci curat.

Când sticlele nu încap, aşază-le în formă piramidală, pe orizontală, pe un raft. Însă dacă acestea fermentează, presiunea le poate determina să se spargă. Nu alătura surse de căldură în apropierea cămării pentru a evita acest risc şi aeriseşte încăperea constant. E recomandată chiar o sursă de ventilare. Verifică starea borcanelor din când în când şi ai grijă să nu ajungă la ele dăunători. Aşezarea unei crenguţe de cimbru sau lavandă i-ar putea ţine departe.

Depozitează totul în borcane, lăzi, cutii sau coşuri

Atunci când alimentele nu sunt împrăştiate, le găseşti mai uşor şi se păstrează mai bine.

Frunzele de ceai, condimentele şi fursecurile vărsate pot sta în borcane la care poţi avea acces uşor şi care garantează faptul că acestea nu se vor deteriora. Chiar şi pastele, orezul şi zahărul se pot deşerta în borcane închise ermetic. Ele îşi găsesc locul chiar pe uşă, pe un raft din plastic, dacă nu au o greutate considerabilă.

Când depozitezi legume precum ceapa sau cartofii, este indicat s-o faci în lăzi de lemn ce permit aerisirea şi crează un mediu întunecat. Cutiile pot găzdui conserve şi borcane de compot sau dulceaţă, mai ales când sunt de acelaşi tip. Nu strică să ai cutii pe roţi, ca să le manevrezi mai uşor. Ele pot fi înlocuite cu coşuri într-o casă în care amenajarea este realizată într-un stil mai rustic.

Foloseşte recipiente transparente şi etichetate

Într-o cămară plină de bunătăţi, e important să găseștii repede ceea ce cauţi, printre atâtea recipiente. Uneori, chiar dacă ai aşezat borcanele pe categorii, sunt atât de multe încât ai nevoie de specificaţii. Ca să-ţi fie mai uşor, păstrează majoritatea alimentelor în recipiente transparente, care să-ţi permită să le vezi culoarea şi textura.

Chiar şi aşa, adaugă etichete pe fiecare borcan şi cutie. Rezumă-te la ceva scurt şi relevant: tipul de aliment, ingrediente sau anul în care l-ai preparat.

Aşază alimentele în funcţie de frecvenţa folosirii

Regulile expuse mai sus sunt generale, însă este important să ai la îndemână alimentele pe care le foloseşti cel mai des. Pe raftul din mijloc, din dreptul mâinilor, ar trebui să se afle cele mai utilizate merinde, fie că sunt compoturi, dulceţuri sau zacuscă. Dacă în mod normal sunt nepotrivite în acel spaţiu, aşază doar câteva borcane la îndemână şi restul lasă-le pe raftul indicat.

Chiar dacă sunt puţine pe raftul din mijloc, separă-le de celelalte alimente, fie cu ajutorul unei cutii sau măcar etichetandu-le şi depozitându-le în recipiente transparente.

Păstrează alimentele corect

Dacă îţi aminteşti de funiile împletite ale bunicii, află că aşa se păstrează cel mai bine ceapa şi usturoiul. Cartofii se ţin în lăzi sau coşuri care să permită circulația aerului în interior. Altfel vor încolţi sau se vor înmuia. Lumina şi apropierea de ceapă le pot dăuna, de asemenea.

Merele, perele, dovlecii şi gutuile se ţin preferabil acoperite pe rafturi, cu o distanţă de minimum 20 cm între ele. Îţi recomandăm să le întorci o dată la 10-14 zile. În aceste condiţii, pot rezista 4-5 luni. Fructele oleaginoase, precum nucile, alunele sau arahidele se păstrează cel mai bine în coajă, ferite de lumină, pentru a nu râncezi.

Un alt lucru de care trebuie să ții cont este faptul că unele dintre alimentele din cămară nu durează cât ar trebui. De exemplu, zahărul și alte produse uscate de obicei durează aproximativ un an, dacă sunt păstrate în mod corespunzător, dar trebuie verificate periodic. Uleiurile pot fi păstrate aproximativ șase luni în sticlele originale. Te poţi asigura că totul este proaspăt prin etichetarea articolelor cu data la care le-ai achiziționat sau le-ai produs. Acest lucru garantează că vei ști întotdeauna exact cât a stat ceva pe raftul tău.

Conservele au de obicei un termen de valabilitate de aproximativ doi ani, în timpul căruia alimentele își păstrează culoarea și textura adecvate. Totuși, ele tind să fie sigure pentru consum dincolo de acest termen. De fapt, unele conserve de 100 de ani au fost recuperate de pe nave scufundate și s-au dovedit a fi bune de mâncat.

Ţine cont de aceste sfaturi atunci când decizi să-ţi organizezi cămara şi-ţi va fi mai simplu să foloseşti toate alimentele depozitate acolo. În final, acest spaţiu va deveni cel mai drag loc din casă.

GALERIE FOTO

Sursa foto: Shutterstock & Pinterest

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*

Moda