Nu este o regulă ca preţul renovării să fie direct proporţional cu mărimea camerei. Băile şi bucătăriile pot implica un cost la fel de ridicat precum amenajarea unui living. Pentru a evita însă acest scenariu, am pregătit câteva idei care te pot inspira dacă ai un buget redus.

Investeşte inteligent
Recondiţionează mobila veche
Introdu decoraţiuni de efect
Nu uita de plante
Adaugă un punct de interes vizual
Dozează corect culorile
Organizează-ţi spaţiul

Investeşte inteligent

Atunci când ai un buget mic, trebuie să înveţi să prioritizezi cheltuielile. Nu căuta chilipiruri când vine vorba de lucrurile importante. Mai degrabă, împarte-ţi bugetul pe categorii (instalaţii/ finisaje/ decoraţiuni) şi acordă cea mai mare parte a bugetului aspectelor funcţionale.

Într-o baie, este important ca instalaţiile să fie de cea mai bună calitate pentru a nu avea probleme legate de presiune şi inundaţii. Acest lucru este valabil şi în bucătărie. Informează-te înainte de a le achiziţiona şi apelează la un specialist pentru montare. Sunt la modă ţevile din cupru, pe care le recomandăm şi noi pentru rezistenţa la temperaturi ridicate, presiuni şi condiţii extreme. Nu se deteriorează niciodată şi nu îşi schimbă proprietăţile. În plus, sunt antibacteriene şi păstrează un mediu igienic.

Finisajele pot contribui semnificativ la aspectul băii, aşa că ai grijă la alegerea gresiei şi faianţei. Poţi afla mai multe din articolul nostru dedicat dar nu uita să ţii cont de trafic, de gradul de alunecare şi de paleta de culori pe care ai ales-o pentru baie sau bucătărie. Dacă alegi o gresie cu model sau cu textură specială, asorteaz-o cu faianţă şi piese de mobilă simple.

Capitolul decoraţiuni este cel mai permisiv din punct de vedere financiar: înlocuieşte proaspele uzate cu prosoape simple dar colorate şi consultă ofertele Pepco si Jumbo pentru decoraţiuni ieftine, dar de efect.

Recondiţionează mobila veche

Dacă te-ai plictisit de mobila veche, nu este obligatoriu să cumperi una nou-nouţă. Mai degrabă poţi s-o transformi într-una nouă. Fie ca o vopseşti, îi schimbi mânerele, îi schimbi chiar şi uşile cu unele tot din lemn sau chiar din sticlă, poţi obţine un efect surprinzător cu uşurinţă.

Un proiect DIY poate economisi o sumă semnificativă. Dacă decizi să vopseşti mobila, asigură-te că vopseaua este una rezistentă la umiditate, lucru valabil atât pentru bucătărie, cât şi pentru baie. Pe lângă vopseaua care se aplică în general în 2-3 straturi, este indicat să aplici şi o ceară care să sigileze vopseaua şi să dea un strat de luciu. Foloseşte pensula dacă vrei să obţii textura lemnului sau trafaletul dacă vrei o suprafaţă plană.

Vopseaua pe bază de apă se usucă mult mai rapid, dar nu te lăsa păcălit de lipsa de intensitate a mirosului. Aceasta poate conţine la fel de multe substanţe toxice precum o vopsea clasică, aşa că te sfătuim să părăseşti locuinţa după vopsire sau să te retragi în altă cameră. Pentru a te asigura că noxele sunt la nivelul minim, urmăreşte calificativul A+ pe găleata de vopsea. Alege nuanţa în funcţie de culoarea gresiei şi a faianţei, dar şi a obiectelor de accent. Acestea pot fi de la seturi de ceşti în tonuri vibrante expuse pe un raft deschis, până la un toaster roşu.

Introdu decoraţiuni de efect

Decoraţiunile pot face diferenţa. Înainte de a vizita un magazin cu decoraţiuni, fă-ţi un plan bazat pe un concept. Identifică stilul bucătăriei sau al băii şi stabileşte ce tip de decoraţiuni ţi se potrivesc.

Stilul Scandinav presupune linii drepte, culori neutre şi texturi interesante. Poţi alege lumânări simple în diferite mărimi şi forme pe care să le aşezi pe blat sau pe un raft în baie, vase ceramice sau din metal în nuanţe închise sau chiar prosoape în nuanţe pastel care să acţioneze ca decoraţiuni. În cazul băii, chiar şi o perdea de baie poate constitui un element de decor diferenţiator. Găseşti decoraţiuni cu buget redus în stil scandinav la Ikea.

Stilul Shabby Chic merge în direcţia romantismului şi a esteticii vintage. Inimioarele din lemn şi metal, pernuţele de bucătărie cu imprimeu floral, cutiile din lemn rotunjite, ba chiar şi mileurile pot da această ambianţă. Găseşti decoraţiuni accesibile Shabby Chic la Meli Melo Deco.

Chiar şi obiectele de iluminat pot fi decoraţiuni remarcabile. Există o tendinţă actuală ca acestea să arate cât mai DIY. Poţi alege la un preţ redus un simplu bec cu fir lung şi colorat sau un mănunchi de fire colorate cu becuri cu filament. Poţi pune ca abajur borcane, strecurători din metal sau chiar ceainice. Le poţi vopsi sau le poţi colanta. Dar asigură-te că sunt realizate dintr-un material care să reacţioneze bine în contact cu instalaţia electrică.

Nu uita de plante

Plantele pot schimba aspectul unei camere. De cele mai multe ori, acestea îmbunătăţesc cantitatea de oxigen. Nu te îngrijora în privinţa băii, există plante speciale pentru aceasta zona.

Alege plante aromatice pentru bucătărie, dacă aceasta are o fereastră care să le ofere multă lumină. Cu un amestec de pământ şi turbă, le poţi asigura un sol bogat. Dacă vrei să sădeşti soiuri cățărătoare, poți introduce un tub de bambus pentru un plus de aspect. Rozmarinul este uşor de crescut şi nu necesită multă udare. Are nevoie de un sol drenat, la fel ca şi busuiocul. Acesta iubeşte cel mai mult căldura, aşa că aşază-l în cel mai însorit loc din bucătărie.

Plantele pentru baie pot rezista în condiţii crescute de umiditate sau întuneric. Feriga reacţionează bine dacă o aşezi într-un ghiveci amplu pe un raft din baie. Chiar dacă dispune de un mediu umed, ea are nevoiesă fie udată foarte des. Planta păianjen oxigenează spaţiul şi este foarte simplu de îngrijit. Merge amplasată într-un ghiveci suspendat, pentru a avea loc unde să-şi dezvolte frunzele ce atârna.

Adaugă un punct de interes vizual

Ca în orice altă încăpere, poţi realiza un perete de accent. Acesta va capta atenţia oricărui om care va trece pragul bucătăriei sau al băii. Peretele de accent se realizează fie cu ajutorul culorii, fie cu ajutorul texturii. Cel mai simplu mod este să-l vopseşti într-o culoare mai intensă decât restul pereţilor şi să aplici rafturi deschise sau chiar şi o fotografie sau o ilustraţie înrămată.

În bucătărie, peretele de accent poate fi cel de care este lipit spaţiul de lucru. Contrablatul poate constitui elementul diferenţiator şi poate fi realizat dintr-o faianţă de altă culoare, dar în acelaşi model ca restul bucătăriei, dintr-o placă metalică aurie sau argintie, din sticlă securizată colorată sau chiar dintr-un ansamblu de monede lipite împreună.

În baie poţi amplasa peretele de accent lângă cadă. Pentru că de cele mai multe ori baia nu dispune de lumină naturală, nu alege o culoare caldă. Aceasta este pusă mai bine în valoare când beneficiază de multă lumină. Un bleumarin merge de minune atunci când restul pereţilor sunt gri sau albi. Poţi asorta peretele de accent cu anumite elemente din baie: recipientul pentru săpun lichid, anumite vase decorative, rama oglinzii sau elemente din covor, dacă există. Atenţie însă la dozele culorilor alese.

Dozează corect culorile

Chiar dacă puţină culoare poate schimba cu buget redus aspectul unei băi sau a unei bucătarii, nu exagera. Regula spune că în orice încăpere trebuie să existe:

60% culoare de bază – ea va acoperi pereţii, tavanul, şi alte elemente de dimensiuni mari;

30% culori asortate – gresia, dulapurile, scaunele;

10% – un element într-o culoare intensă care va ieşi cel mai mult în evidenţă;

Încearcă să amplasezi culorile puternice în partea inferioară a camerei: pe pardoseală,  dulapuri inferioare sau mese. Un tavan colorat fură vizual din înălţimea camerei. Dacă vrei să colorezi pereţii în nuanţe tari, alege doar unul. Cu cât aplici mai puţină culoare intensă într-un spaţiu stins din punct de vedere cromatic, cu atât aceasta se va remarca mai bine.

Organizează-ţi spaţiul

Părerea despre reuşita unei băi sau a unei bucătarii este dată şi de aspectul îngrijit şi organizat al acestui loc. De aceea, poţi apela şi la soluţii de organizare ieftine: mobila multifuncțională sau cutii de depozitare.

În bucătărie, tabureţii pot fi cutii în care să bagi obiectele în plus aflate la vedere (liste de cumpărături, aspirator de mână pentru firimituri, ustensile de care ai nevoie dar care nu se potrivesc cu estetica încăperii). Depozitarea alimentelor se poate face în recipiente accesibile, unele rămase chiar după folosirea unor produse. Dulapul său cămara sunt locurile perfecte pentru o astfel de organizare. De asemenea, atunci când ai o bucătărie mică, poţi monta o masă rabatabilă pe care în restul timpului s-o lipești de perete. Acesta poate constitui un proiect DIY, pentru care ai nevoie doar de o placă de PAL, de balamale şi șuruburi potrivite şi instrumentele cu ajutorul cărora să montezi.

Fie că preferi coşurile împletite sau cutiile din carton sau metal, acestea se pot dovedi de mare folos în baie. Strânge toate cosmeticele şi trusele pe care le ţii răsfirate în diferite locuri din baie şi aşază-le ordonat în coşuri sau în cutii pe care le poţi aşeza pe rafturi deschise sau în dulapuri. Nu lăsa la vedere decât recipientul pentru săpun şi decoraţiunile.

Dacă te-ai hotărât să începi amenajarea băii şi a bucătăriei cu un buget redus, începe planul pe hârtie, planifică-ţi fiecare etapă, prioritizează în funcţie de funcţionalitate şi finalizează proiectul cu satisfacţia că nu ai făcut un compromis în ceea ce priveşte aspectul.

GALERIE FOTO

Sursa foto: Shutterstock & Pinterest

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*

Moda