Chiar dacă gradul de umiditate și lipsa luminii pot părea inamici fatali ai florilor, există anumite tipuri de plante rezistente în baie. Îți povestim pe îndelete care sunt, cum se îngrijesc și ce beneficii aduc acestea.

Beneficii ale florilor din baie
Care sunt florile potrivite pentru baie
Cum se îngrijesc florile în baie
Cum poți amenaja florile în baie

Atunci când cumperi flori pentru locuința ta, n-ai alege cel mai probabil baia ca spațiu pentru amplasarea lor. Nu doar din punct de vedere estetic, dar și funcțional, unele plante sunt perfecte pentru mediul umed și lipsit de lumina naturală din baie. Ți le prezentăm în detaliu în articolul nostru:

Beneficii ale florilor din baie

În timpul fotosintezei, plantele absorb dioxidul de carbon și eliberează oxigenul, ceea ce este exact opusul a ceea ce fac oamenii. Acest oxigen suplimentar ne permite să respirăm mai ușor.

Plantele eliberează aproximativ 97% din apa pe care o iau, ceea ce sporește nivelul de umiditate într-un mediu uscat. Acest lucru poate ajuta la combaterea efectelor de uscare ale căldurii și ale aerului condiționat, fără a recurge la un umidificator.

Conform unui studiu realizat de NASA, plantele elimină aerul din compuși organici volatili (COV), cum ar fi benzenul, formaldehida și tricloretilena. Aceste COV comune se găsesc în vopsele, mobilier, imbrăcăminte, materiale tipărite și materiale de construcție.

Plantele ajută la reducerea stresului și a anxietătii și la creșterea calmului și a fericirii. De asemenea, acestea pot ajuta la scăderea tensiunii arteriale.

Plantele de interior stimulează concentrarea, contribuie la îmbunătăţirea memoriei și la creșterea atenției. Ele sunt, de asemenea, legate de stimularea creativitătii.

bath plant

Care sunt florile potrivite pentru baie

Plantele tropicale adoră lumina naturală scăzută, umiditatea ridicată și căldura băii, de aceea sunt candidatele ideale pentru a completa decorațiunile acestui spațiu.

Orhideele își păstrează florile superbe luni întregi. Condițiile umede și calde din majoritatea băilor sunt un mediu perfect pentru aceste plante drăgute, care preferă ca solul să fie umed. Unele soiuri de orhidee mai ușor de întreținut în baie sunt Dendrobium, Phalaenopsis și Paphiopedilums, care se vor descurca de minune.

Una dintre cele mai populare plante pentru baie este pothos, sau Epipremnum aureum. Aceasta vine într-o varietate de culori  și dimensiuni de frunze. Atât timp cât nu se află în lumina directă a soarelui și solul nu se usucă, este o frumusețe cu pretenții reduse de întreținere. Poate fi toxică, însă, dacă este ingerată, atât pentru copii, cât și pentru animalele de companie.

Epipremnum aureum este o plantă curgătoare minunată pentru baie, cu atât mai mult cu cât are proprietatea de a filtra aerul, improspătându-l.

Uneori menţionată ca iederă cu frunze de stejar, Cissus rhombifolia este o frumusețe ce nu necesită prea multă întreținere, dar care preferă o fereastră luminată și un sol uniform și umed. Așază planta de-a lungul unui pervaz sau în partea de sus a unui dulap pentru un efect dramatic în baie.

Deși variază în funcție de specia specifică, cele mai multe bromelii cultivate ca plante de apartament vor avea nevoi similare: lumina filtrată, multă umiditate în aer și climat interior temperat. Cele mai multe sunt apreciate pentru frunzele lor incredibil de colorate, pestrițe și de lungă durată.

Alte plante cărora le merge bine în baie sunt: dracaena sinderiana, aspidistra, crinul păcii, filodendronul, plantă păianjen, begonia, plantă șarpe, peperomia și aloe vera.

d2ab5fb8e4001ac0165f4f61ee9d9520

Cum se îngrijesc florile în baie

În zonele tropicale, specifice acestor plante,  există un grad ridicat de umiditate și căldură, iar multe plante cresc la umbra altora, pentru că majoritatea au frunze imense și sunt înalte. De aceea, plantele pot rezista cu brio în acest spațiu, mai ales că au și proprietatea de a purifică aerul și să absoarbă umiditatea.

În ceea ce privește îngrijirea lor, trebuie udate mai rar, pentru că ele își iau apa din umiditatea băii. Unele flori din baie au nevoie să fie udate de două ori pe săptămâna, altele mai rar sau mai des. Cu atâta umiditate, ai grijă, însă, la mucegai.

Pleasant Bathroom Design with Pictures Decor on Wooden Shelf closed Good Bathroom Plants on Wooden Floor near Amusing Vanity plus Twin Mirror on Pastel Wall 909x649

Cum poți amenaja florile în baie

Plantele pe care le alegi pentru baie nu trebuie să fie supradimensionate pentru a avea un impact mare asupra spațiului. Plantele de dimensiuni mici asociate cu ghivece elegante se vor potrivi perfect pe orice blat sau raft. Dacă nu ai mult spațiu sau nu ai o suprafaţă largade suport, aceasta este abordarea perfectă.

Dacă îți plac interioarele boeme și visezi la spații dramatice, ia în calcul o baie plină cu plante. Toate tipurile de plante sunt binevenite în acest scenariu, ceea ce creează efectul de propria ta seră. Utilizează podeaua, scaunele, pereții și orice alt spațiu, mai ales că multe plante de baie sunt curgătoare.

Utilizează rafturile pentru a afișa accente de verde vibrant. De la plantele curgătoare pană la cele care cresc mari, un raft gol sau chiar două repezintă un loc ideal pentru ca această verdeaţă să prospere. Dacă aceasta este varianta pe care o alegi, asigură-te că alegi plante care nu necesită neapărat multă lumină naturală. În altă ordine de idei, poți folosi cârligele de prosoape pentru a suspenda anumite ghivece cu flori.

Băile sunt adesea neutre sau monocromatice, dar adăugarea plantelor oferă șansa de a aduce accente de culoare. Indiferent de schema de culori a băii, o plantă sau două vor lumina spațiul în toate modurile potrivite. Câteva tulpini de plante, cum ar fi eucaliptul, vor arăta simplu și elegant într-o vază de sticlă.

Nu există reguli în ceea ce privește modul în care decizi afișarea plantelor în casa ta. Chiar dacă alegi câteva plante înalte, ele pot fi păstrate pe un blat, mai degrabă decât pe podea sau pe un scaun. Poți amplasa o oglindă în față plantei, pentru a intensifica efectul ei vizual.

bathroom plants

Ca să ai timp să ajungi la cel mai apropiat magazin cu flori, încheiem aici articolul și îți urăm mult succesul cu proiectul tău de amenajare a băii.

Sursa foto: Unsplash & Pinterest

Total
17
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*

Moda