Mușcatele sunt plante devenite foarte populare în epoca Victoriană, originare din Africa de Sud, Australia și Noua Zeelandă. Cultivarea lor este simplă și ușoară atât timp cât le oferi ceea ce au nevoie. De aceea, îți dezvăluim în acest articol tot ce ai nevoie să știi pentru a te bucura de ele o perioadă de timp cât mai îndelungată.

Soiuri de mușcate
Proprietățile mușcatei
Cum se îngrijesc mușcatele
Ce boli pot face mușcatele

Soiuri de mușcate

shutterstock 706312417

Cel mai popular tip, care este cunoscut sub denumirea științifică de Pelargonium x hortorum, poate fi denumit și mușcată de balcon. Aceasta este caracterizată prin flori mari în formă de bilă și, în mod obișnuit, este plantată în toate zonele unde poate supraviețui iernilor blânde și poate deveni chiar plantă perenă. Aceste mușcate preferă zone parțial umbrite și nu ar trebui suprasolicitate prin expunere directă la soare.

Mușcata curgătoare (Pelargonium peltatum) este unul dintre soiurile observate cel mai frecvent. Cu toate acestea, deoarece aspectul său diferă de mușcatele obișnuite, este posibil să crezi că este o plantă diferită. Ele sunt renumite pentru frunzele lor groase, lucioase și verzi, care sunt similare cu cele ale iederei. Mai mult, spre deosebire de florile în formă globulară (cum ar fi cele produse de mușcatele comune), aceste plante au flori care se întind, fiind ideale pentru ferestre, coșulețe agățate și pereți. Capetele florilor lor vor fi mai mici, deci grupează plantele pentru impact maxim. Acestea se dezvoltă cel mai bine în sol umed.

Mușcatele parfumate sunt apreciate pentru frunzele lor puternic înmiresmate și produc doar flori mici, în comparație cu alte tipuri. Frunzele pot fi rotunjite, dantelate sau zimțate. Se dezvoltă în recipiente care oferă condiții de creștere și îngrijire asemănătoare cu mușcatele comune.

În timp ce multe mușcate devin plante de interior, datorită capacității lor de a trece peste iarnă în recipiente, mușcatele regale sunt cu adevărat tipul de mușcate de interior. Acestea produc flori bicolore și preferă vremea rece. Cu îngrijire și întreținere corespunzătoare, aceste flori pot dura și zeci de ani.

Alte soiuri sunt Calliope și Tiroleză.

Proprietățile mușcatei

shutterstock 672437740

Frunzele de mușcată și uleiul esențial obținut din acestea au fost folosite pentru a ușura durerile de cap și alte afecțiuni încă din cele mai vechi timpuri. În zilele noastre, florile și frunzele sunt utilizate local și pot fi amestecate în loțiuni sau creme.

Persoanele cu dureri cronice sau migrene pot bea ceai preparat din frunze de mușcate, deoarece ajută la eliberarea endorfinelor și la tratarea durerii. Cu toate acestea, efectul este relativ ușor, deci nu este recomandat pentru ameliorarea permanentă a durerii. Proprietățile calmante ale ceaiului pot ajuta la diminuarea stării de disconfort. În plus, compușii organici și substanțele chimice din acest ceai sunt capabile să influențeze pozitiv sistemul endocrin și să ajute la echilibrarea hormonilor care produc stres și anxietate.

Acest ceai are proprietăți antiinflamatoare care ajută la ameliorarea durerilor articulațiilor și mușchilor și chiar la ameliorarea inflamației. Poate ajuta la eliminarea bacteriilor dăunătoare și a disconfortului provocat de acestea și la refacerea sănătății gastrointestinale.

Proprietățile naturale antiseptice, antibacteriene și antifungice ale mușcatei contribuie la ameliorarea gripei. De asemenea, poți mesteca frunze de mușcată, astfel încât organismul să recepționeze acei compuși antibacterieni care vor ajuta la ameliorarea sistemului imunitar și vor susține recuperarea rapidă.

Componentele volatile pot îmbunătăți sănătatea rinichilor și pot stimula urinarea: ajută la detoxifierea organismului și elimină excesul de săruri, grăsimi și apă.

Cum se îngrijesc mușcatele

shutterstock 370145357

Mușcatele nu au nevoie de multă îngrijire. Pentru a avea grijă de ele, va trebui să pregătești un pat de pământ fertil de grădină, umed, cu pH în jur de 6-6,2. Unele tipuri de mușcate pot fi cultivate din semințe; cu toate acestea, trebuie să începi cu butași. Cel mai bine este să faci acest lucru la începutul primăverii. Necesită destul de mult îngrășământ, de preferat lichid, iar în perioada înfloririi este recomandat să aplici îngrășământ săptămânal.

Dacă nu plouă prea mult vara, va trebui să uzi planta o dată pe săptămână. Scufundă ghiveciul în apă la temperatura camerei, de preferat apă de ploaie, și mărește frecvența udatului în zilele toride. Ca flori sălbatice, aceste plante fermecătoare tind să crească într-un mod neplăcut, așa că e bine să le tai o dată, în timpul sezonului de creștere. Ciupirea constă în tăierea maxim a unei treimi din lăstar pentru a da mai multe flori.

Mușcata va prospera dacă o așezi într-un colț care primește soare fie dimineață, fie doar soarele de după-amiază. Soare din plin, toată ziua, este un pic prea mult, iar temperatura optimă pentru mușcate oscilează între 5 și 14 grade Celsius.

Ai grijă iarnă, temperatura nu trebuie să scadă sub 5 grade Celsius, iar frecvența udării trebuie să fie diminuată.

Ce boli pot face mușcatele

shutterstock 709139575

În ciuda faptului că sunt niște plante rezistente, și mușcatele sunt supuse unor riscuri:

  • Omizile produc găuri în frunze – în lunile august sau septembrie, acestea vor „mânca” frunzele. E nevoie de eradicarea lor cu ajutorul unui insecticid sistemic. Mușcatele sunt rareori afectate de ciuperci și melci.
  • Musculițele pot fi o problemă pentru mușcatele regale și uneori pentru cele parfumate, deși nu dăunează plantei. Magazinele dedicate grădinăritului abundă în insecticide pentru a combate acest dăunător, dar trebuie să dai dovadă de perseverență în perioada caldă, pe măsură ce acestea se înmulțesc foarte rapid. Stropește întreaga plantă, în special sub frunze și pe compost. Cel mai bine este să izolezi planta, dacă este posibil, pentru a împiedica răspândirea sau pulverizarea tuturor plantelor, astfel încât acestea să fie protejate.
  • Muștele sciarid sunt mici muște negre pe care le vezi pe suprafața compostului, iar larvele lor pot deteriora rădăcinile. Acestea se pot înmulți în composturi de turbă, dar în mod normal nu sunt atât de active încât să omoare plantele. Odată ce ciclul lor de viață se modifică, ele dispar, deci sunt o provocare pentru aproximativ două luni din an.
  • Dacă observi semne maronii pe spatele frunzelor, nu este o boală, ci o tulburare fiziologică numită Edema. Aceasta afectează adesea frunzele mai vechi ale mușcatelor curgătoare sau hibride și este cauzată de udarea dezordonată. Dacă plantele s-au ofilit și apoi sunt udate, începe să se dezvolte această tulburare. După aceea, apare ca o cicatrice. Elimină frunzele care arată așa – noile frunze nu vor suferi de această afecțiune. Ai grijă să păstrezi rădăcinile plantelor umede, în orice moment, în special în acele perioade ale anului în care acestea cresc rapid.
  • Mucegaiul gri sau botrytis, pentru a-i da numele exact, este o problemă care apare când sosește toamna. Frunzele deteriorate sau florile moarte vor începe să putrezească odată ce zilele reci și umede se instalează, iar petalele care cad peste frunze pot provoca daune. Răspunsul tău în acest caz este să te asiguri că nu există frunze sau flori deteriorate pe plante, să furnizezi o ventilație adecvată, astfel încât să existe o mișcare a aerului, și să aplici un fungicid creat special pentru a combate mucegaiul gri.

shutterstock 1019474767

Iată principalele repere de care trebuie să ții cont dacă ai decis să îți înfrumusețezi casa cu mușcate.

Sursa foto: Shutterstock

Total
284
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*

Moda