Gerbera este o plantă recunoscută pentru petalele lungi și viu colorate, în diferite nuanțe de roz, galben, portocaliu, alb sau roz-somon. Dacă vrei să îți înfrumusețezi grădina sau locuința, gerbera poate fi cultivată cu ușurință. Important este să știi cum se plantează și cum trebuie să o îngrijești în mod corect pentru a o feri de boli și dăunători, dar și pentru a avea flori bogate și colorate.

Informații generale despre gerbera
Cum plantezi corect gerbera
Sfaturi utile pentru îngrijirea gerberei
Bolile și dăunătorii gerberei

Informații generale despre gerbera

Gerbera este o plantă perenă originară din Africa de Sud, cu flori colorate și bogate care pot avea dimensiuni cuprinse între 5 și 12 cm. Frunzele sunt verzi și ușor păroase.

Gerbera poate fi cultivată în grădină, atât în zonele cu climă caldă sau rece, cât și în spații închise, în sere sau în propria locuință. Trebuie să ai în vedere că, deși gerbera poate fi cultivată în zonele cu climă rece, aceasta va rezista doar un an. Ar fi ideal ca pe timpul iernii să muți planta într-un ghiveci și să o aduci în casă. Atât timp cât îi asiguri cantitatea necesară de apă, gerbera va crește și va avea flori colorate și bogate.

Gerbera înflorește pe tot timpul anului. De obicei, florile apar în perioada de primăvară-vară, dar pot să apară și toamna dacă îi asiguri toate condițiile optime pentru înflorire. Florile pot avea unul sau două rânduri de petale, sub forma unei rozete.

Aceasta este una din plantele ideale pentru apartament care pot fi plantate în jardiniere pentru balcon sau terase.

Citește și 10 plante de apartament care nu necesita multa ingrijire. Recomandari si exemple

Cum plantezi corect gerbera

De regulă, plantarea se face prin semințe. Acestea trebuie plantate imediat după ce le-ai scos din pachet, deoarece își pierd destul de repede capacitatea de a încolți. Totuși, înmulțirea plantei poate fi făcută și prin divizarea plantei. Coroana poate fi îndepărtată și replantată la începutul primăverii, după ce ai înlăturat frunzele inferioare.

Dacă vrei să plantezi gerbera în grădină, trebuie să aștepți până când pământul s-a încălzit. Cu alte cuvinte, poți planta gerbera după ultimul îngheț și numai după ce ai săpat pământul la aproximativ 60 de cm adâncime. După ce semințele au încolțit, trebuie să le transplantezi. Răsadurile le vei planta în straturi ridicate la 30-60 de cm deasupra solului. Un sfat util ar fi să adaugi puțin compost deoarece va ajuta la dezvoltarea plantei. 

De asemenea, asigură-te că există suficient spațiu între plante, cel puțin 30-46 de cm, pentru a permite ca aerul să circule.

În cazul în care vrei să plantezi gerbera în ghiveci, pământul trebuie să fie un amestec de turbă și nisip. Ghiveciul nu trebuie să fie adânc, deoarece planta își va dezvolta rădăcinile doar în partea superioară, pe orizontală. Totodată, ghiveciul trebuie să aibă găuri în partea inferioară pentru a permite eliminarea excesului de umiditate.

Asigură-te că ai plantat gerbera într-un ghiveci spațios, poziționat într-un loc cu multă lumină. Planta nu trebuie să stea direct în razele soarelui, mai ales pe perioada verii, deoarece se va ofili și nu va mai avea multe flori.

Sfaturi utile pentru îngrijirea gerberei

Gerbera nu este o plantă foarte pretențioasă, dar se va dezvolta cel mai bine în soluri nisipoase și cu cât mai multă lumină. Odată ce ai trecut de etapa de plantare, trebuie să urmezi pașii de îngrijire pentru ca gerbera să aibă flori bogate și frumoase.

Udarea

Gerbera are nevoie de cantități moderate de apă, iar substratul trebuie menținut reavăn în perioada de înflorire. E indicat să lași substratul să se usuce între udări. Nu lăsa apa să băltească, deoarece rădăcinile pot putrezi.

Ar fi ideal să uzi gerbera dimineața, pentru ca pământul să aibă timp să se usuce în timpul zilei și pentru a reduce riscul de apariție a bolilor.

Poți testa să vezi dacă pământul este uscat prin introducerea degetului în sol. În cazul în care pământul este umed, poți aștepta încă una sau două zile până să uzi din nou planta.

De obicei, gerbera are nevoie de o cantitate mai mică de apă pe timpul iernii, dar ai grijă ca pământul să nu se usuce niciodată complet.

Citește și Cum sa construiesti o gradină verticala: sfaturi si idei de amenajare

Temperatura optimă

Gerbera are nevoie de o temperatură cuprinsă între 22 și 24 de grade Celsius. În timpul zilei temperatura poate să coboare până la 20 de grade Celsius, iar în timpul nopții planta poate rezista la temperaturi cuprinse între 13 și 19 grade Celsius.

Ține cont că pe timpul iernii ar trebui să ții gerbera la o temperatură cuprinsă între 13 și 15 grade Celsius.

Lumina

Gerbera este o plantă care are nevoie de multă lumină pentru a crește și dezvolta armonios, însă razele puternice ale soarelui o pot afecta. În medie, gerbera are nevoie de 5-6 ore de lumină pe zi. Totuși, ține cont că pe timpul verii nu trebuie să expui planta în lumina directă a soarelui.

Înmulțirea și fertilizarea plantei

Gerbera se înmulțește prin semințe sau prin divizarea tufei. Dacă optezi pentru înmulțirea prin semințe, va trebui să transplantezi apoi răsadurile obținute.

În ceea ce privește fertilizarea, îngrășământul ar trebui administrat de două ori pe lună, când gerbera se află în perioada de creștere. Poți folosi îngrășământ pentru plante cu flori, pe care le găsești în magazinele specializate.

Pe măsură ce gerbera se dezvoltă, ai grijă să îndepărtezi frunzele și florile uscate sau ofilite pentru ca planta să poată face mai multe flori.

Bolile și dăunătorii gerberei

Gerbera este o plantă care poate fi afectată de numeroase boli, cele mai frecvente fiind putregaiurile de origine micotică. Pentru a preveni aceste boli, este indicat ca, înainte de toate, să ții cont de sfaturile de îngrijire și să uzi corect planta. Umiditatea ridicată este principalul factor care duce la îmbolnăvirea plantei.

În ceea ce privește putregaiurile de origine micotică, acestea sunt provocate de ciuperci precum Botrytis spp., Pythium spp. sau Phytophthora spp. Odată afectată planta, vei observa că rădăcinile încep să putrezească, iar pe spatele frunzelor vor apărea pete negre.

Citește și Cum sa aduci mireasma gladiolelor in gradina ta – plantare, ingrijire si daunatori

Dăunători

Pe lângă boli, gerbera poate fi afectată de o serie de dăunători. Cei mai frecvent întâlniți sunt afidele, musculița albă, tripșii și păianjenul roșu. Poți folosi diferite spray-uri cu insecticide pentru a feri planta de acești dăunători.

Gerbera nu este o plantă foarte pretențioasă și poate fi crescută cu ușurință în grădină sau în apartament. Ține cont de pașii necesari pentru îngrijire pentru a feri planta de boli, dar și pentru ca aceasta să crească armonios și să aibă multe flori colorate.

Sursă foto: Shutterstock

Total
1
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*

Moda