Liliacul a fost sursă de inspirație pentru mulți artiști de-a lungul timpului. Impresioniștii Vincent Van Gogh și Claude Monet au picturi celebre care înfățișează frumusețea florii de liliac. Chiar și unii poeți s-au lăsat inspirați de mireasmă, dar niciunul nu a scris cum se plantează și se menține liliacul înflorit.

Gospodarul înţelept plantează toamna liliac, iar primăvara are brațele pline de ciorchine parfumate, aşa că am pregătit un mic ghid prin care îți aducem planta în viață când ți-e primăvara mai dragă.

Originea florii de liliacului
Ghid de plantare al liliacului
Când să tai crenguțele și florile de liliac
Cum se înmulțește liliacului
Boli și dăunători ai liliacului
5 curiozități despre florile de liliac

Originea florii de liliac

Liliacul se găsește în atlasul științific cu denumirea Syringa vulgaris. Numele provine din mitologia greacă, de pe vremea când Pan, zeul pădurilor și al câmpurilor, era îndrăgostit de o nimfă numită Syringa, care s-a pitit de avansurile sale într-un arbust de liliac. 

Planta își are originea în estul Europei, cu precădere în Asia. În zilele noastre, se găsesc peste 15 de soiuri de liliac de grădină, cu flori parfumate și nuanțe de la alb la violet închis și toate variațiile de bleu și roz deschis.  

Ghid de plantare a liliacului

Liliacul se plantează primăvara sau toamna și înflorește de abia în sezonul următor. De la an la an, ciorchinele devin tot mai bogate și mai parfumate dacă arbustul primește tratament corespunzător. 

Iată ce pași trebuie să urmezi pentru plantarea un arbust de liliac în propria grădină:

 • Totul începe cu un puiet de liliac 

Cere sfatul unui specialist de la secțiunea de grădinărit a centrului comercial, cu privire la soiurile de liliac cele mai potrivite pentru grădină. Poți cumpăra planta cu rădăcină, ideal cu o înălțime mai mare de 30 cm. 

 • Alege un loc cu soare

Pentru o viață îndelungată, liliacul tânjește după soare cel puțin jumătate din zi. Fixează-l aproape de pereți sau garduri orientate către soare majoritatea timpului, dar nici lipit pentru că rădăcinile au nevoie de spațiu pentru a se răspândi. 

 • Sapă groapa

Gaura trebuie să fie suficient de adâncă pentru a îngropa rădăcinile și suficient de lată. Liliacului nu-i place să stea in apa băltită, deci solul trebuie sa fie suficient de drenat. Pentru asta poți pune la baza gropii un strat de nisip sau pietriș amestecat cu pâmânt. 

 • Fixează și bătătorește 

Așază liliacul la locul lui și umple gaura până la jumătate cu pământ. Udă puțin și adaugă restul de pământ până la baza plantei. Planta trebuie să rămână la suprafața pământului, deci ai ajuns la pragul de bătătorit.

 • Dă-i multă apă 

Imediat după plantare și în prima săptămână este bine să uzi puietul de arbust cu o cantitate mai mare de apă. Ulterior, udă planta cam o dată pe săptămână, când observi că solul s-a uscat complet sau frunzele sunt întoarse spre interior. Nu lăsa niciodată să băltească apa la bază. 

Când să tai crenguțele și florile de liliac

Imediat după udarea corespunzătoare, următorul aspect important de îngrijire și creștere a plantei de liliac este tăierea crenguțelor. Liliacul crește, crește și nu se mai oprește, așa că dacă vrei să ai ciorchinele bogate cu flori, trebuie să acorzi atenție ritualului de tăiere primăvara și toamna. 

Primii doi ani de viață ai arbustului de liliac nu impun tăierea crenguțelor, pentru că este perioada de creștere. Odată ajuns la înălțimea de 2 metri arbustului trebuie să i se taie recurent o treime din crenguțe.

Se începe cu ramurile deteriorate sau foarte subțiri și se continuă cu cele cu diametru mai mare, ideal toamna după ce florile s-au ofilit, chiar înainte să înceapă producția de muguri pentru sezonul următor. 

Cât despre recolta de flori, taie în permanență florile ofilite sau uscate ca să nu se răspândească. Florile ating maturitatea atunci când emană cel mai puternic miros. Este și momentul perfect pentru decorarea încăperii cu mireasmă de liliac.

Folosește o foarfecă de grădină pentru tăiere. Un alt secret pentru decorarea casei este tăierea și atârnarea ciorchinelor cu susul în jos într-un loc rece și întunecat, timp de trei săptămâni. Buchetele uscate îsi păstrează culoarea și pot înfrumuseța un colț de încăpere și în zilele întunecate de iarnă.  

Cum se înmulțește liliacul

Cea mai comună metodă de înmulțire a liliacului este prin semințe. Acestea se colectează de la arbust toamna și dau viață unui alt arbust prin plantare primăvara.

Alte metode la fel de ortodoxe sunt altoirea, marcotajul, adică plantarea unei ramuri până prinde rădăcină și separarea plantei dacă a crescut în două direcții. 

Boli și dăunători ai liliacului

Perioadele de secetă nu sunt foarte amenințătoare pentru liliac, însă sunt câțiva dăunători și boli specifice care îi pun gând rău plantei:

 • bacterioza liliacului
 • mucegai oidium
 • fluturele liliacului și larvele lui mâncăcioase

5 curiozități despre florile de liliac

Pe lângă aspectul romantic și parfumul ce inspiră prospețime, florile de liliac se remarcă și prin alte caracteristici care le fac cu adevărat speciale:

 • Florile de liliac sunt comestibile
 • Liliacul violet simbolizează prima dragoste
 • Singura pădure de liliac formată natural se găsește pe teritoriul României 
 • Liliacul aparține aceleiași familii ca măslinul
 • Florile emană cel mai puternic miros în miezul zilei, când soarele strălucește

Plantarea și îngrijirea arbustului de liliac se fac fără mari dificultăți. Nu rămâne decât să-i acorzi răbdare să crească de la un sezon la altul și să te bucuri de propria grădină de liliac. Trecătorii vor întoarce precis privirile și chiar vor zăbovi să adulmece mireasma. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*

Moda