Vremurile în care bucătăria reprezenta doar spațiul în care se gătea mâncarea au apus de mult. Bucătăria a redevenit acel loc în care, după tumultul și agitația de zi cu zi, membrii familiei se reunesc la cină, își povestesc cele întâmplate peste zi și împărtășesc experiențe. De când cu modelele de bucătărie open space, aceasta devine și zona în care îți strângi prietenii laolaltă, zăbovești la un pahar de vin cu partenerul sau stai la o șuetă cu prietenele.

Toate elementele din bucătărie, de la aparatura electrocasnică la mobilier, accesorii și decorațiuni sunt importante și creează un anumit ambient. De data aceasta, însă, ne vom îndrepta atenția asupra pardoselii. Există numeroase variante pentru placarea ei dar, orice ai alege, este esențial să ai în vedere ca materialul pentru care optezi să reziste traficului intens, să fie ușor de întreținut, să nu se deterioreze în timp și să nu se păteze ușor cu mâncare sau lichide.

Cu alte cuvinte, trebuie să acorzi atenție atât esteticii și confortului acestei încăperi, cât și laturii practice și funcționale. Deși aparent banală, alegerea unei pardoseli se poate transforma într-o experiență copleșitoare, dată fiind varietatea de materiale și stiluri atrăgătoare. Acest ghid este scris tocmai pentru a te ajuta să alegi pardoseala perfectă pentru bucătăria ta.

Astfel, pornind de la criteriul esențial mai sus menționat – durabilitatea -, specialiștii au realizat un top al celor mai rezistente materiale care se pretează pentru pardoseala din bucătărie:

În afară de durabilitate, ține cont și de faptul că în timpul gătitului petreci mult timp în picioare și faci adesea drumuri de „du-te-vino” în spațiul de lucru. Unele materiale conferă un anumit grad de amortizare a impactului și de absorbție a vibrațiilor, ceea ce ușurează foarte mult picioarele, articulațiile și coloana vertebrală, prevenind leziunile și asigurând un confort sporit.

Cele mai ergonomice opțiuni pentru podele sunt:

Hai să le luăm pe rând și să analizăm principalele avantaje și dezavantaje ale fiecăruia:

Betonul – contemporan și minimalist

image5 1

Betonul are un aspect contemporan și caracteristici greu de egalat. Durabil, poate rezista activității chiar și în cele mai aglomerate bucătării, păstrându-și aspectul intact. Există diferite finisaje pe care le poți oferi pardoselii din beton, pentru a-i personaliza aspectul: betonul proaspăt turnat poate fi „ștampilat” în diferite modele, în timp ce orice podea din beton poate fi colorată, lustruită, decorată după un șablon sau ceruită.

Dacă îți plac podelele din beton și locuiești într-o zonă mai rece, ia în considerare un sistem de încălzire prin pardoseală pentru a încălzi suprafața rece a materialului.

Avantaje: durabil, versatil, rezistent la umiditate, cu aspect modern.

Dezavantaje: un material dur dacă trebuie să petreci mult timp în picioare, rece, necesită resigilare, se poate păta.

Pardoseala din cauciuc – elasticitate și rezistență la șocuri

image4 1

Noile tehnologii de fabricare a cauciucului au făcut ca, în ultimii ani, acesta să fie unul dintre cele mai utilizate materiale pentru finisarea pardoselilor, inclusiv în locuințe.

Rezistența culorilor este de lungă durată, datorită procedeului special de impregnare a acestora chiar din timpul procesului de fabricare, iar cauciucul nu se decolorează, indiferent cum și cât de des este curățat. Structura rugoasă a stratului superior conferă acestor pardoseli din cauciuc proprietăți antiderapante. În plus, ele sunt rezistente la contactul cu umezeala și nu putrezesc.

Fiind prelucrat la temperaturi și presiuni înalte, cauciucul dobândește anumite caracteristici de elasticitate și fiabilitate, ceea ce îl recomandă în finisajul pardoselilor din bucătării. Elasticitatea permanentă a cauciucului face ca o astfel de pardoseală să fie rezistentă la șocuri puternice (dacă scapi un vas, de exemplu) și să revină la forma inițială chiar și după ce a fost supusă, pentru perioade îndelungate, la presiuni ridicate.

Pardoseala din cauciuc este foarte confortabilă datorită elasticității caracteristice și este fonoabsorbantă, reducând considerabil zgomotele din bucătărie (atât din timpul mersului, cât și pe cele ambientale). Este disponibil sub formă de foi sau plăci și se curăță ușor, prin aspirare.

Avantaje: rezistent la apă și foc, durabil, antiderapant, ergonomic, fonoabsorbant.

Dezavantaje: degajă un miros inițial deranjant pentru anumite persoane, uleiurile pot păta suprafața cauciucului.

Piatra – eleganță și durabilitate

image3 1

Piatra naturală este un material foarte elegant, o alegere firească a celor care își doresc finisaje cu un aspect deosebit și de o calitate ridicată. Un prim exemplu ar fi marmura, acest material care ne duce cu gândul la o casă luxoasă, decorată cu bun gust, dar nu sunt mai prejos nici travertinul, calcarul, ardezia sau plăcile terazzo.

Acest tip de pardoseală este ușor de asortat cu restul elementelor dintr-o cameră atât din punct de vedere al texturii, cât și cromatic. Piatra este cel mai adesea utilizată în bucătării, băi și holuri, adică în acele zone de trafic intens și care au condiții ambientale speciale (prezența aburilor, a diverselor substanțe și uleiuri etc.).

E drept că podeaua din piatră poate fi considerată de unii prea rece (fapt ce o recomandă în special în zonele climatice cu temperaturi ridicate), dar nu mulți știu că piatra este un foarte bun conductor de căldură, ceea ce o face ideală pentru sistemele de încălzire prin pardoseală.

Cu ajutorul pietrei naturale veți putea construi atât un cadru ultramodern bazat pe un decor minimalist în care predomină non-culorile, cât și un cadru rustic, cu un design în care lemnul este piesa de bază.

Avantaje: rezistență îndelungată, întreținere ușoară – doar prin simpla spălare, impermeabilitate, design deosebit.

Dezavantaje: greutate mare, temperatura rece pe care o întreține în încăpere, unele pietre mai fragile – cum ar fi ardezia – se pot sfărâma cu ușurință la impact.

Gresia – varianta tradițională pentru pardoseala din bucătărie

image2 1

Unul dintre cele mai populare tipuri de placare a pardoselii din bucătărie este gresia, care a devenit des întâlnită în locuințe datorită calităților sale ignifuge, a durabilității și a paletei variate de modele și culori disponibile. Noile tipuri de gresie imită excelent lemnul, bambusul, piatra sau alte tipuri de materiale. În plus, ele nu mai vin doar sub formă de plăci pătrate cu latura de 30, 33 sau 35 de cm, ci și sub formă de plăci dreptunghiulare mari, ceea ce le conferă un plus de eleganță.

În urma gătitului, suprafețele din bucătărie se pot păta cu resturi alimentare, uleiuri sau sosuri. Din acest punct de vedere, gresia se întreține și se curăță foarte ușor, cu puțin detergent și o cârpă umedă. Pentru a ușura întreținerea pardoselii din gresie, asigură-te, la montaj, că spațiul dintre plăci (așa-numitele rosturi) este cât mai mic posibil, iar chitul folosit de o culoare cât mai avantajoasă din punctul de vedere al menținerii curățeniei.

În cazul în care optezi pentru gresie în bucătărie, specialiștii recomandă ca aceasta să fie de calitate superioară (lucru care se reflectă în preț), întrucât cea ieftină este casantă și poate ceda ușor micilor incidente din zona de gătit.

Avantaje: durabilă, rezistentă la umezeală și foc, ușor de întreținut, disponibilă într-un sortiment variat de stiluri, forme și culori.

Dezavantaje: o pardoseală rece și dură, risc mare de alunecare și accidentare pe suprafața ei lucioasă, obiectele din sticlă sau ceramică se pot sparge la contactul cu acest tip de pardoseală.

Vinilul – unul dintre cele mai rezistente materiale la apă      

           image7 1

Vinilul, cunoscut și sub numele de PVC, este un tip de pardoseală economic și ușor de montat și întreținut. Combinațiile coloristice și de modele, diversele dimensiuni şi forme ale plăcilor, aspectul de piatră, lemn, lucios sau mat fac din vinil o pardoseală care poate să satisfacă gusturile şi stilurile tuturor. În același timp, dacă este bine instalat, vinilul este total impermeabil.

Întreținerea vinilului este un proces rapid și simplu. Pentru curățarea zilnică a podelelor de PVC, ștergerea sau aspirarea este suficientă. O dată pe săptămână sau la nevoie, ștergeți pardoseala cu o cârpă umedă și apă caldă cu un produs de curățare cu pH neutru. Petele se îndepărtează și ele cu ușurință.

O podea din vinil este practică și extrem de confortabilă pentru mers, conferind o senzație de căldură picioarelor și absorbind zgomotul din timpul pășitului.

Avantaje: cost redus, ușor de montat, rezistent la apă, durabil, ergonomic.

Dezavantaje: poate emana anumite substanțe toxice, nu poate fi recondiționat/reparat (trebuie înlocuit complet), își pierde culoarea, în timp capătă un aspect neregulat, ondulat.

Parchet pentru căldura din bucătărie

image8 1

        Indiferent că ne referim la parchetul laminat sau la cel din lemn masiv, calitățile acestui material sunt deja familiare consumatorilor. Parchetul este plăcut din punct de vedere estetic, confortabil în timpul mersului sau statului îndelungat în picioare și un material cald (spre deosebire de gresie sau beton).

Ușor de instalat și disponibil într-o gamă largă de culori, modele și grosimi, parchetul este o soluție simplă și modernă pentru podelele bucătăriilor.

Motivele pentru care parchetul nu este atât de des întâlnit în bucătăriile românilor fac referire la rezistența mică la foc și la deteriorarea ușoară în contact cu tot felul de soluții chimice și abrazive folosite în curățarea și întreținerea bucătăriei.

Prin urmare, dacă vă doriți parchet în bucătărie, trebuie să acordați o atenție sporită întreținerii lui, pentru a-i prelungi durata de viață.

Avantaje: accesibil financiar, o mare varietate de opțiuni, ușor de montat și demontat.

Dezavantaje: rezistență scăzută la foc și substanțe chimice, se zgârie ușor.

Bambus, pentru un aspect deosebit

image9 1

        Bambusul este un material potrivit pentru podeaua din bucătărie, mai ales dacă ești genul de persoană care preferă produse eco-friendly. Asta pentru că bambusul are cea mai rapidă creștere dintre toate plantele, ajungând la maturitate în maximum cinci ani, spre deosebire de alți arbori, ceea ce îl face o sursă bună și sustenabilă pentru pardoseli.

Pardoselile din bambus prezintă o textură bogată, cu dungi subțiri de diferite culori, întrerupte din loc în loc de noduri. Gama largă de culori îi oferă un avantaj în plus, grație multiplelor posibilități de personalizare.

Acest tip de pardoseală este ușor de montat și întreținut și oferă o bună rezistență în timp. Ce trebuie reținut, însă, este că bambusul trebuie foarte bine uscat sau tratat cu soluții speciale, în prealabil, pentru a nu fi infestat de insecte.

Ca opțiune pentru pardoseli, bambusul câștigă o popularitate din ce în ce mai mare datorită durabilității și farmecului aparte, exotic, pe care îl conferă încăperii.

Avantaje: durabil, frumos granulat, eco-friendly, aspect estetic deosebit.

Dezavantaje: un material moale care se zgârie ușor.

 Mochetă pentru un design cald și intim

        Mocheta nu a fost dintotdeauna o opțiune preferată pentru podeaua din bucătărie, din cauza dificultăților de întreținere și curățare. Dar noile generații de mochete reprezintă o soluție modernă pentru bucătăria ta. Asta pentru că sunt concepute și testate să reziste unui trafic intens, sunt confecționate din materiale durabile și sunt ușor de curățat și montat. Partea bună la acest tip de pardoseală este că poate fi ușor îndepărtată pentru curățare sau înlocuire.

Pentru un aspect modern, specialiștii în design interior te sfătuiesc să folosești selectiv mocheta în bucătărie, doar într-o anumită zonă a încăperii și nu pe toată suprafața acesteia, ca în imaginea de mai jos:

image1 1

Avantaje: durabilă, culori și texturi moderne și variate, moale, reciclabilă.

Dezavantaje: necesită curățare și aspirare frecventă.

Pluta – un excelent izolator

image6 1

Pluta este o idee bună pentru podeaua din bucătărie, pentru că are o textură unică și oferă o senzație moale, plăcută sub tălpi. Este un material izolator natural, atât termic, cât și fonic. Prin definiție, pluta este antimicrobiană datorită unei substanțe ceroase din compoziția sa, care respinge insectele și dăunătorii. Nu în ultimul rând, varianta plutei ca pardoseală este una low-cost, plăcile din plută fiind ușor de montat de unul singur.

Alegeți o plută de calitate, asemănătoare lemnului, care poate fi șlefuită și refăcută periodic. Verificați ca pluta să aibă un finisaj durabil, care va respinge apa și umiditatea, în general. Dacă alegeți să instalați plăci de plută, cumpărați câteva bucăți în plus care pot servi drept rezerve în cazul în care o plăcuță se va deteriora în timp.

Avantaje: izolare termică, acustică și anti-vibrații, antialergică, antibacteriană, antistatică, rezistență la uzură și abraziune, ignifugă.

Dezavantaje: se poate lăsa în timp și poate fi zgâriată ușor.

Linoleumul – o opțiune ieftină

image10 1

        În cei aproximativ 150 de ani de existență, materialul din care este realizat linoleumul nu s-a schimbat, însă tehnicile au fost îmbunătățite și i-au fost atribuite mai multe culori și imprimeuri, făcând opțiunile tot mai variate, de la modele ce imită textura lemnului, a gresiei sau a pietrei decorative, până la combinații inedite de culori și forme.

Ca finisaj pentru pardoseală, linoleumul este foarte fin, se simte plăcut la atingere, este ușor de curățat și foarte rezistent la apă. În plus, dacă ar fi să ne raportăm la preț, în comparație cu alte finisaje pentru pardoseala bucătăriei, linoleumul este extrem de accesibil.

Avantaje: ieftin, realizat din materiale naturale, se poate recicla, antistatic și antibacterian.

Dezavantaje: rezistență scăzută la zgâriere, risc de pătare în cazul contactului cu diverse alimente și lichide, după montaj mirosul din încăpere este destul de neplăcut și persistă câteva zile, necesită înlocuirea o dată la cinci ani.

Marmoleum – un material ecologic 100%

image11 1

Marmoleum, descendent al clasicului linoleum, este un material inovator, apărut recent în domeniul produselor destinate placărilor de pardoseli și disponibil în peste o sută de culori și aproximativ două mii de nuanțe. Marmoleumul mai este numit și linoleum natural, pentru că este fabricat doar din elemente naturale, ceea ce face din el un material 100% ecologic.

Acest material poate fi alegerea ideală pentru placarea pardoselii din bucătărie, grație calităților sale antibacteriene – fapt datorat rășinilor naturale din compoziția sa. O altă calitate importantă a acestui tip de învelitoare pentru pardoseală este rezistența sporită la foc. Pluta, care face parte din compoziția marmoleumului, este recunoscută pentru proprietățile sale ignifuge.

Marmoleumul este un material care rezistă la uzură, nu se pătează și se curăță și întreține foarte ușor. Spre deosebire de linoleum, care în urma uzurii își pierde din desen și culoare, marmoleumul are imprimat desenul în profunzime astfel încât, indiferent cât de intens ar fi folosit, își va păstra culoarea inițială.

Trebuie specificat și faptul că acest material-minune este considerat de designerii occidentali mai rezistent și mai durabil chiar decât parchetul de stejar sau fag, suportând greutăți de până la 160 kg/cm pătrat, fără a-i fi deteriorat aspectul.

Nu în ultimul rând, prețul marmoleumului este un alt aspect ce merită luat în calcul la alegerea pardoselii pentru bucătărie: acesta este mai ieftin chiar și decât parchetul laminat de calitate.

Avantaje: curățare ușoară și rezistență sporită la uzură și foc, căldură și confort, preț accesibil.

Dezavantaje: nu este un material elastic, ceea ce poate duce la rupere (în special la margini), rezistență scăzută la lovituri, se poate umfla la contactul îndelungat cu apa.

Prin urmare, sperăm că te-ai convins că opțiunile de placare a pardoselii din bucătărie sunt multiple și variate. Acum că ai aflat și care sunt avantajele și dezavantajele fiecărui material în parte, nu-ți rămâne decât să te decizi asupra alegerii finale în funcție de stilul tău de viață, de mobilierul și accesoriile din încăpere, de stilul arhitectural al casei tale și, nu în ultimul rând, de bugetul pe care îl ai la dispoziție.

Galerie foto: 30 + imagini care să te inspire

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Sursă foto: Shutterstock, Pinterest

Total
99
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*

Moda