alegerea corpurilor de iluminat

Iluminarea casei are un rol important. Nu se rezumă la asigurarea vizibilităţii, ci contribuie şi la ambianţa plăcută. De aceea, corpurile de iluminat se aleg în funcţie de activităţile fiecărei camere, însă recomandarea noastră, per total, este să optezi pentru lumina caldă, în orice context.

Descoperă cele mai bune practici privind iluminarea din articolul nostru.

Cum se aleg corpurile de iluminat
Tipuri de corpuri de iluminat
Corpuri de iluminat pentru fiecare cameră

Cum se aleg corpurile de iluminat

Determină obiectivele de iluminare. Acestea te vor ajuta să îţi dai seama care dintre cele 3 tipuri de lumină artificială e necesară în fiecare spaţiu din locuinţa ta. De cele mai multe ori, soluţia este să planifici iluminarea în straturi, astfel încât să ai mai multe surse de lumină concomitent:

    • Iluminare indirectă sau generală – este elementul central de iluminare al camerei, care oferă vizibilitate tuturor obiectelor din încăpere;
  • Iluminare ambientală – completează de obicei iluminarea generală şi susţine o activitate specifică – gătitul, cititul sau activităţi de îngrijire personală.
  • Iluminare de accent – are cea mai restrânsă zonă de iluminare. Precizia acestui tip de iluminare oferă un efect dramatic unui punct ce trebuie pus în evidenţă: o sculptură, un tablou, un fotoliu viu colorat sau un panou decorativ.

Identifică zonele unde este nevoie de unul dintre cele 3 tipuri de iluminare şi nu poziţiona un corp de iluminat într-o zonă unde nu este nevoie de el. De multe ori, un corp de iluminat amplasat nepotrivit va accentua umbrele inestetice făcute de anumite piese de mobilier. Gândeşte-te cum cad umbrele şi evită-le cu ajutorul luminii cu sursă laterală.

În plus, poziţionează sursele de lumină astfel încât să te ajute în activităţile tale. Evită să aşezi elementele de iluminare exact în zona în care obişnuieşti să lucrezi. Spre exemplu, luminile de citit trebuie tot timpul plasate în spatele tău, ele nu trebuie să intervină direct asupra paginilor cărţii. Urmează recomandarea şi în privinţa televizorului, pentru a nu eclipsa imaginile.

Şi nu uita să alegi corpurile de iluminat după ce ai terminat cu amenajarea, pentru că abia atunci vei şti sigur cum trebuie să arate, în funcţie de stilul casei, dar şi ce anume trebuie să ilumineze.

corpuri de iluminat

Tipuri de corpuri de iluminat

Majoritatea corpurilor de iluminat din casele românilor sunt plafoniere. Acestea oferă o lumină puternică, în funcţie de model, ce acoperă întreaga încăpere. Din familia plafonierelor fac parte spoturile, la mare modă cu câţiva ani înainte, aplicele, sistemele integrate de iluminare, dar şi lustrele. Dacă intenţionezi să completezi lumina principală ce vine de la plafoniere, ar trebui să o aşezi pe aceasta central.

Corpurile de iluminat suspendate sunt noua tendinţă în materie de iluminare. Acestea oferă un efect modern, dar de cele mai multe ori lumina lor nu este foarte puternică. Asta pentru că majoritatea merg cu becuri incadescente, ce îmbracă vizual spaţiul într-o lumină caldă, de ambianţă, dar fără intensitate.

Înălţimea la care sunt poziţionate depinde de înălţimea pereţilor, tipul camerei şi piesele de mobilier cu care se învecinează corpul de iluminat suspendat. Spre exemplu, în dormitor, atunci când sunt aşezate deasupra noptierelor de lângă pat, ar trebui să atârne suficient de mult încât să poţi citi o carte la lumina lor apropiată. Dacă le aşezi, însă, în sufragerie, deasupra mesei de luat cina, ar trebui să fie mai ridicate, pentru a oferi o lumină difuză de ambianţă.

Corpurile de iluminat de perete sunt perfecte pentru lumina ambientală, pentru a puncta o anumită activitate. Spre exemplu, o veioză montată în perete lângă un fotoliu, într-un colţ de citit, va oferi lumina perfectă, izolând totuşi spaţiul. La fel şi în cazul unui LED aşezat sub corpurile superioare din bucătărie, pentru a lumina blatul şi zona de preparare a mâncării.

Corpurile de iluminat de podea sunt minunate în spaţiul exterior, pentru a scoate în evidenţă un foişor, o piscină sau o zonă de luat micul dejun. De obicei, nu se folosesc atâta de mult în interiorul casei, pentru că dau un efect ciudat, contrar direcţiei fireşti stabilite de soare.

Stilul clasic include plafonierele de culoare deschisă, de obicei bej şi formă ovală, care se aşază în jurul unui bec central şi iluminează toată casa. O variantă mai pretenţioasă ar fi candelabrele. Dacă vrei să le dai o notă vintage, caută abajururi cu motive florale şi ciucuri, dar şi lămpi cu gaz, care pot fi minunate ca lumini de accent.

lampadar

Corpurile de iluminat în stil modern sunt cele suspendate, de diferite modele, care îşi au sursa în design-ul industrial. Se poartă cele în forme abstracte, realizate din fire subţiri de fier sau de cupru, ce îmbracă becul în ceea ce seamănă cu o colivie. Se mai poartă şi corpurile din lemn moale, dar şi cele în care firul electric este înfăşurat în sfoară sau este pur şi simplu vopsit şi prins într-un mănunchi de lumini. Ia în calcul şi şiragurile de luminiţe, similare celor de Crăciun, cu lumina albă, ce pot împodobi o terasă sau pereţii unui dormitor.

Corpurile de iluminat în stil rustic sunt cele din lemn, regăsite sub formă de candelabre sau felinare. Sunt minunate pentru o iluminare puternică şi contribuie la farmecul încăperii.

Corpurile de iluminat pentru copii sunt dovezi de imaginaţie şi inventivitate. Fie ca plafoniera are formă de avion sau este ilustrata cu personaje din desene animate, aceasta luminează întreaga cameră şi oferă vizibilitate bună pentru teme sau alte activităţi şcolare.

Corpuri de iluminat pentru fiecare cameră

Conceptul de stratificare a luminii este deosebit de important în camera de zi, o zonă a casei unde oamenii tind să se adune pentru perioade lungi de timp. Prioritizează lumina de pe tavan

sau adaugă corpuri pe pereţi, încastrate sau pe șine. Poţi adăuga un lampadar lângă fotoliul de citit sau poţi alege un corp suspendat în stil industrial pentru o ambianţă caldă, cu bec incadescent.

Lumina de accent într-o cameră de zi poate fi utilizată pentru a se concentra pe un element arhitectural, cum ar fi un șemineu sau o bibliotecă sau pe o pictură, sculptură sau plantă.

Cu accent puternic pe funcțiile de preparare și curățare a alimentelor, bucătăria necesită o atenție deosebită. Prioritizează iluminarea zonelor de gătit, cu bare de LED, spoturi sau corpuri de tavan poziţionate spre aragaz, blat sau insula din bucătarie.

Unul dintre principalele motive pentru care chiuvetele au fost adesea localizate lângă o fereastră este să profităm de lumina naturală, iar acest aspect este încă recomandat de experții în iluminat. Intensifică lumina naturală cu ajutorul unui dispozitiv de fixare pe plafon sau încastrat deasupra chiuvetei.

Un plan de iluminare de bază pentru o bucătărie modestă ar putea consta dintr-un dispozitiv central, montat pe plafon, care să furnizeze lumină ambientală, corpuri bine punctate deasupra chiuvetei, unul deasupra zonei de luat masa și o bară LED sub dulapurile superioare.

lustra

Cu accentul pus pe îngrijirea personală care necesită o bună vizibilitate, baia are nevoie de o schemă specială de iluminare. Prea multe băi dispun de un sistem central pe plafon, care creează umbre în fața oglinzii. Mai bine iluminează părţile laterale ale oglinzii cu spoturi sau bare LED.  Dacă este, posibil alege un dispozitiv de montare pe peretele din partea oglinzii. fă-o.

În dormitor e important să ai o lumină caldă, difuză, care să nu acopere un spaţiu amplu. Optează pentru un corp suspendat ce oferă vizibilitate medie şi, dacă obişnuieşti să citeşti în pat, renunţa la iluminarea poziţionată central şi alege 2 corpuri suspendate în laterale, deasupra noptierelor. Înainte se purtau şi spoturile aşezate pe laturile tavanului, însă, acum este o tendinţă depăşită. În ceea ce priveşte dormitorul copilului, asigură-te că personajele lui preferate se vor regăsi pe lămpi şi plafoniere, însă poţi completa schema de iluminare şi cu şiraguri colorate de lumini.

Iluminatul exterior se foloseşte pentru securitate și estetică. Îţi propunem 3 puncte strategice: să lumineze ceva aproape de casă, ceva în mijlocul curții și ceva într-un colț îndepărtat. Evită greșeala de a folosi prea multă lumină în aer liber. Prea multă lumină poate eclipsa chiar o piesă de mobilier preferată, precum un balansoar sau o băncuţă.

Ușa de la intrare este una dintre puținele zone în aer liber unde este acceptabilă o lumină mai intensă.

Iată recomandările noastre privind corpurile de iluminat şi funcţiile lor. Fie că optezi pentru cele clasice, cele suspendate sau preferi lumina laterală a lampadarelor, identifică întâi funcţia iluminării şi plasează strategic fiecare obiect.

Sursa foto: Shutterstock

Total
16
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*

Moda