sistem de iluminat economic

sistem de iluminat economic

Modul in care pui la punct sistemul de iluminat din casa ta va determina, de multe ori, felul in care te simti. De aceea, in functie de necesitati, fie ele si estetice, ne putem alege cea mai potrivita combinatie a corpurilor de iluminat. Astfel, lumina din dormitor nu va fi aceeasi cu lumina din living sau din baie. De asemenea, nici corpurile de iluminat nu mai sunt reprezentate de clasicele lustre, ci de tehnologii cu adevarat inovatoare, caci tehnologia nu sta in loc, ci evolueaza in directia necesitatilor noastre.

Lumina din spatiile interioare ne influenteaza semnificativ emotiile
De ce nu mai vorbim despre corpuri de iluminat, ci despre sisteme de iluminat?
Care este tehnologia din spatele celor mai populare becuri
Cate tipuri de corpuri de iluminat exista in functie de destinatia lor
Ce tipuri de accesorii economice poti folosi pentru a obtine o lumina ambientala
Cum poti crea un sistem de iluminat dedicat fiecarei incaperi in parte

Lumina din spatiile interioare ne influenteaza semnificativ emotiile

Potrivit unui studiu publicat in Journal of Consumer Psychology, emotile, pozitive sau negative, se simt mult mai pregnant in lumina puternica. Efectul este atat de intens, incat expertii sugereaza ca stingerea luminilor poate influenta luare unei decizii sau poate facilita o negociere. De asemenea, daca suntem expusi mai multe zile la soare si lumina puternica, starea noastra de spirit se imbunatateste considerabil. Asociem lumina cu caldura, iar cea din urma este responsabila cu declansarea unor emotii in creierul nostru. Pe de alta parte, daca suntem expusi la cateva zile mohorate si intunecate, cu ploaie, acest lucru isi va pune amprenta pe starile noastre afective.

Asadar, nu mai exista niciun dubiu: compunerea unui sistem de iluminat care sa ne ofere posibilitatea sa controlam intensitatea luminii in functie de obiceiurile noastre, de felul nostru de a fi, sau de nevoi punctuale a devenit o necesitate mai mult decat un capriciu estetic.

În acest material vom discuta despre cum putem compune un sistem de iluminat ideal pentru nevoile noastre, vom trece in revista avantajele pe care le aduce tehnologia prin cele mai noi sisteme de iluminat de pe piata si vom descoperi cum putem crea acea lumina ambientala ideala la noi acasa.

De ce nu mai vorbim despre corpuri de iluminat, ci despre sisteme de iluminat?

Multe dintre locuintele romanesti au functionat multa vreme cu o singura sursa de lumina, de cele mai multe ori, o lustra sau o aplica in punctul central al tavanului. Pe masura ce tot mai multi oameni au inceput sa lucreze de acasa, sa studieze sau sa desfasoare activitati care necesita surse suplimentare de lumina, s-a trecut, in mod firesc, de la nevoia de corpuri de iluminat, la cea de sisteme de iluminat. Dintr-o perspectiva estetica, fara lumina bine gandita, nimic din detaliile precum un mobilier somptuos sau o pardoseala excentrica nu ar putea iesi in evidenta.

Un sistem de iluminat presupune combinatia potrivita de corpuri de iluminat gandite sa satisfaca nevoile specifice ale celor care locuiesc sau folosesc un spatiu si sa dea functionalitate acestuia.

Cand vorbim despre un sistem de iluminat, vorbim si de segmentarea locuintei in mai multe zone de interes. Daca luam ca exemplu o bucatarie mica, de bloc, vom descoperi ca ea este cu atat mai bine organizata cu cat este segmentata in zone functionale care sunt iluminate individual:

  • zona de gatit – spoturi cu lumina rece deasupra blatului de tocat, a chiuvetei si a aragazului, astfel incat sa gatesti o cina sa fie o etapa productiva (sub influenta luminii reci care da energie);
  • zona de luat masa – aici, trebuie aleasa o lumina calda care sa stimuleze conversatia si care sa se proiecteze exact pe centrul mesei, ca sa nu oboseasca ochii oaspetilor;
  • daca exista o zona de mini-bar, atunci si aceasta ar putea beneficia de o lumina ambientala care sa incurajeze comunicarea.

Care este tehnologia din spatele celor mai populare becuri

Conceptul de baza in noile tehnologii de iluminat este controlul:
Putem controla iluminatul in functie de nevoile noastre, fie ca vorbim despre intensitate, fie ca vorbim despre culoare sau modul in care vrem ca lumina sa fie distribuita in incaperea in care ne petrecem timpul.
Vorbim despre variatoarele de lumina – varianta imbunatatita a vechiului intrerupator, dar si despre iluminatul pe senzori, o solutie buna pentru reducerea costurilor.
In ultimii ani insa, intervine o noua constanta definitorie pentru alegerea corpurilor de iluminat – sanatatea si productivitatea. Lumina ne poate determina starea de spirit, asa tehnologia este foarte importanta in acest domeniu.

  • Tehnologia cu led inlocuieste vechile becuri, fiind mult mai durabile in timp. Lumina este alba, dar calda. Consumul de energie este cu pana la 90% mai mic si intensitatea luminii este reglabila, asa incat poti seta intenstatea luminii dupa cum iti este convenabil. Se pot combina accentele si luminile ambientale, culorile trecand de la tonuri calde la iluminare de zi, intr-un singur dispozitiv.
  • Becurile cu halogen redau lumina naturala si sunt complet reglabile. Intensitatea luminii produse este cu 20-30% mai mare decat in cazul becului incandescent clasic.
  • Becurile economice folosesc cu pana la 85% mai putina energie decat becurile clasice si au o medie de viata de pana la 15 ani. Vin in diferite forme, asa incat poti alege ce te avantajeaza mai tare. De exemplu, becul economic in forma liniara este potrivit pentru iluminatul functional – dezvolta ideea de iluminat functional.

Cate tipuri de corpuri de iluminat exista in functie de destinatia lor

In functie de destinatia fiecarui corp din iluminat folosit, acestea se incadreaza in mai multe categorii. Asadar, avem corpurile de iluminat pentru tavan, care sunt, de altfel, sistemele principale. Urmeaza corpurile de iluminat pentru perete, responsabile de lumina ambientala. Ultimele, dar nu cele din urma, sunt corpurile de iluminat pentru birou.

1. Corpuri de iluminat pentru tavan

Corpurile de iluminat pentru tavan sunt de mai multe tipuri: lustre, spoturi (pe care le poti, insa, integra si in mobilier), lampe de plafon, lampe suspendate. Aceste sunt potrivite atunci cand vrei ca lumina sa fie distribuita in mod egal in incapere. Sunt poate cele mai puternice corpuri de iluminat. Ele sunt, intr-adevar, esentiale, dar nu suficiente intr-o camera.

2. Corpuri de iluminat pentru perete

Corpurile de iluminat de perete sunt potrivite atunci cand vrei sa evidentiezi un anumit colt din camera. Bineinteles, ele sunt utile atat din punct de vedere estetic (daca vrei, de exemplu, sa accentuezi lumina care cade pe tabloul preferat), cat si din punct de vedere functional – daca vorbim despre o lumina puternica indreptata in zona biroului.

3. Corpuri de iluminat de sine statatoare

In aceasta categorie se inscriu toate corpurile de iluminat care servesc ca instrument pentru lucru si citit, fie ca vorbim de lampa de birou, de un lampadar asezat langa fotoliul de citit sau de lumanarile cu led, care sunt ultimul trend in materie de sisteme de iluminat.

Ce tipuri de accesorii economice poti folosi pentru a obtine o lumina ambientala

Desi, in mentalul colectiv, utilizezi lumina electrica pentru a te ajuta sa iti desfasori activitatile in timpul serii sau noptii, in ultimii ani s-a descoperit o importanta majora a luminii ambientale. Acestea este ideala pentru relaxare si pentru crearea unui ambient potrivit pentru somn, citit, urmarit emisiuni la tv sau doar stat la povesti cu familia sau prietenii. Un mare avantaj al vremurilor noastre este ca lumina ambientala poate fi si economica:

1. Lumanarile cu LED

De ce lumanari cu LED si nu lumanari clasice? Pentru siguranta. Si nici macar nu o sa observi diferenta. Lumina cu led pulseaza exact ca o flacara. Le poti pune pe masa la cina, pentru o atmosfera calduroasa, le poti pune pe noptiera din camera copilului, in cazul in care acesta nu poate dormi in intuneric. Au diferite dimensiuni, asa ca le poti aseza dupa bunul plac acolo unde ai nevoie de ele. Iar daca locuiesti la casa, nu iti face griji. Sunt facute sa reziste chiar si in exterior, pe terasa sau in gradina.

2. Benzile luminoase cu led

Daca stii cum sa te joci cu detaliile, poti sa iti creezi o atmosfera relaxanta la tine acasa. Printre aceste detalii, se numara si benzile luminoase cu led, care pot fi mutate prin casa dupa nevoie si dupa bunul plac. Daca vrei sa scoti in evidenta un anumit obiect din casa, fie ca vorbim despre colectia de vinuri sau despre un tablou special, poti folosi acest tip de banda pentru a lumina suplimentar zona preferata. Mai mult decat atat, ele pot fi gasite in mai multe culori, dar si cu diferite dimensiuni, asa incat sa fii convins ca poti gasi ceva pe placul tau.

3. Tehnologia intuitiva wireless

Hue este o solutie care combina iluminarea economica prin LED cu tehnologia intuitiva. Cu ajutorul unui astfel de sistem, poti sa creezi o atmosfera relaxanta, selectand o ambianta alba calda sau poti sa obtii o atmosfera potrivita pentru lucru si concentrare cu ajutorul unei ambiante cu lumina rece. Pentru ceva mai specific si imersiv, poti merge mai departe cu alegerea iluminarii cromatice, adica sa te folosesti de culori pentru a influenta starea de spririt. Iata cum poate acest sistem de iluminare sa creeze o atmosfera perfecta pentru toate situatiile care se pot desfasura intr-o locuinta:

Cum poti crea un sistem de iluminat dedicat fiecarei incaperi in parte

Lumina artificala are avantajul de fi gasita in toate nuantele si intensitatile. Nivelul la care se afla in acest moment evolutia metodelor de iluminare ne permite sa reproducem cat mai precis lumina naturala, de aceea e important sa gandim ce utilitate au anumite spatii pentru noi astfel incat sa putem crea sisteme de iluminat utile; adica trebuie sa intelegem in ce zone am avea nevoie de lumina, la ce intensitate, ce nuanta.

1. Sisteme de iluminat pentru dormitor

In dormitor este indicat sa avem lumina difuza, intrucat aceasta este camera destinata relaxarii si somnului. O solutie functionala in acest sens este o lampa de plafon care sa permita setarea mai multor grade de intensitate a luminii, asa incat sa poti alege care e cea mai potrivita in diferite momente ale zilei . Poti adauga un lampadar sau o lampa de perete langa pat, in eventualitatea in care ai obiceiul de a citi inainte sa adormi.

2. Sisteme de iluminat pentru living

Sistemul de iluminat pentru living room este unul dintre cele mai complexe si poate fi personalizat dupa nevoile fiecaruia. Conteaza foarte mult si modul in care este decorat living-ul. Vom porni, insa, cu o lampa de plafon, cu mai multe nivele de intensitate. Cu siguranta, atunci cand vei dori sa urmaresti filmul preferat, vei seta la intensitatea cea mai mica. Atunci cand vei servi cina alaturi de prietenii tai, vei seta o intensitate mai mare pentru a te putea contecta mai usor la expresiile faciale ale invitatiilor tai, dar si pentru a te putea bucura mai usor de mancarea care te asteapta in farfurie. De asemenea, in living room ne putem folosi de toate instrumentele care creeaza starea potrivita, cum sunt lumanarile cu led, pe care le poti imprastia in toata incaperea. Nu uita  nici de benzile luminoase pentru a evidentia un element de decor care iti place tie in mod deosebit. Nici spoturile nu sunt o alegere proasta, pot ajuta la intensificarea luminii acolo unde consideri ca este necesar.

3. Sisteme de iluminat pentru bucatarie

In bucatarie sunt necesare doua tipuri de corpuri de iluminat: o lampa de plafon si spoturi integrate in mobilier. Lampa de plafon este pentru a lumina corespunzator incaperea, iar spoturile o vor ajuta pe gospodina casei sa gateasca cat mai rapid si eficient fara sa-i oboseasca ochii. Nu exclude nici varianta unor lumanari cu led pe masa, pentru o atmsofera calduroasa, de acasa.

4. Sisteme de iluminat pentru baie

Primul gand care ne vine in minte este ca in baie putem pune o singura sursa de lumina si cu asta am rezolvat tot. Insa nu e asa. Trebuie sa existe un echilibru intre trei tipuri de lumini: iluminare generala, iluminare functionala si iluminiarea de “mood”. Pentru iluminatul general si pentru a crea senzatia de spatiu mai mare, poti folosi o lampa de plafon si una de perete. Insa, pentru activitati precum make-up sau barbierit, sunt necesare spoturi integrate in oglinda. Apoi adaugi cateva lampi de perete cu lumina slaba, pentru a crea mood-ul potrivit de relaxare. Pe acestea le poti folosi atunci cand planuiesti o baie lunga si fierbinte dupa o zi obositoare. Iar pentru a completa perfect atmosfera, poti adauga pe ici, pe colo lumanarile electrice, care iti vor fi amprenta finala pentru un decor decupat din filme.

5. Sisteme de iluminat pentru camera copilului

Sa nu uitam de camera copilului, unde solutiile de iluminat trebuie sa tina cont de nevoile lui cele mai mari – acomodare la mediul inconjurator, somn linistit si siguranta. Cel mai adesea, copiii se tem de intuneric si au nevoie sa doarma cu lumina aprinsa pentru un somn linistitor. Pentru asta, poti folosi o lampa de veghe care sa aiba grija de somnul copilului tau. Nu este exclus sa lasi in priza peste noapte cateva lampi de veghe pe traseul catre toaleta sau catre bucatarie. Acestea ii vor feri pe cei mici dar si pe adulti de eventuale accidente.
Ca solutii de iluminat, trebuie sa te gandesti la corpuri care sa nu fie la indemana copilului. Siguranta este o prioritate, de aceea, aplicele de tavan sau de perete sunt o varianta utila. De asemenea, un detaliu important este ca intrerupatorul sa se afle langa pat. Copiii se sperie usor de intuneric si este indicat sa aprinda cat mai usor lumina.

Asadar, iluminatul a devenit in sine o arta si poate schimba in bine modul in care ne petrecem timpul in propria casa. Principiile sunt foarte la indemana, iar tehnologia ne permite sa facem alegeri inovatoare si cat mai apropiate de nevoile noastre.

Sursa foto imagine principala: shutterstock.com

Total
4
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*

Moda