Gardenia este originară din China, fiind cultivată încă de acum 1000 ani. În restul lumii a început să pătrundă începând cu anii ‘20 când florile de gardenia erau folosite pentru a decora corsetele doamnelor din înalta societate și pentru a înfrumuseța primele aranjamente florale. Astăzi, gardenia este o plantă decorativă cu frunze verzi și lucioase și flori în nuanțe alb-crem frumos parfumate, putând ajunge până la o înălțime de 1 m.

De câte tipuri este gardenia?
Cum se cultivă gardenia?
Care sunt condițiile necesare cultivării gardeniei?
Cum ai grijă de o gardenia?
Galerie foto gardenia

De câte tipuri este gardenia?

În ciuda faptului că există peste 140 specii de gardenia, cele mai cultivate din România sunt următoarele:

  • Gardenia jasminoides – cea mai cultivată specie de gardenia cultivată în interior. Poate ajunge până la 60-100 cm, are frunze în formă de lance, verde închis și flori albe, Este originară din China
  • Gardenia thunbergia – o formă de gardenia sub formă de arbust, originară din Africa de Sud. Are frunze verzi de până la 15 cm lungime, flori albe și fructe ovale de culoare cenușie. Poate atinge o înălțime de 30-60 cm
  • Gardenia grandiflora
  • Gardenia amoena

Cum se cultivă gardenia?

Cea mai bună perioadă pentru cultivarea gardeniei este primăvara. Floarea se înmulțește prin butași care trebuie plantați într-un amestec de pământ pe bază de humus, dar fără calcar (cel mai popular este perlitul, turba sau nisipul). Butașul trebuie plantat la o adâncime de 2-3 cm, procesul de înrădăcinare putând dura între 35 și 50 zile. Pentru a permite dezvoltarea normală a gardeniei este nevoie de un ghiveci cu un diametru de minim 7-8 cm.

Așază ghiveciul într-o zonă bine ventilată și luminată, cea mai benefică fiind o locație care să profite de razele soarelui doar pe timpul dimineții, când nu sunt atât de puternice. Gardenia trebuie udată la fiecare câteva zile (2-3 zile) cu apă la temperatura camerei (reudarea trebuie făcută atunci când pământul florii este uscat până la 1,3 cm în adâncime) iar pe timpul verii frunzele trebuie udate cu un pulverizator (evită să uzi florile sau bobocii deoarece riști să se usuce) însă nu excesiv deoarece prea multă apă crește riscul de infecții fungice.

Atunci când nu stă pe pervazul balconului, gardenia suportă o temperatură a camerei de 14-24 grade Celsius. În sezoanele reci, gardenia trebuie udată ceva mai rar, atunci când pământul din ghiveci a început să se usuce până la 25-55 mm adâncime. Dacă locuiești într-o zonă cu apă dură, evită să pui apă de la robinet, deoarece gardenia nu tolerează calcarul.

Cum cultivi gardenia pornind de la semințe?

Dacă vrei să cultivi gardenia dar duci lipsă de butași poți începe întreg procesul de la semințe.

Astfel, ia o capsulă de semințe de la un prieten sau coleg care are deja gardenia sau poti lua semințele direct de la un magazin specializat. Dacă mergi pe varianta capsulei de semințe, cea mai bună ocazie pentru a o colecta este atunci când capsula are un diametru de circa 3,8 cm și este închisă la culoare. După extracția semințelor clătește-le sub jet de apă rece pentru a îndepărta eventualele reziduuri. Pune semințele într-o pungă de hârtie și lasă-le într-o zonă răcoroasă (de exemplu, în debara) pentru circa 20-30 zile.

Amestecă în părți egale perlit și pământ de flori și pune rezultatul într-un ghiveci încăpător, cu o înălțime de circa 12 cm. Pune apă (la temperatura camerei) din plin și lasă pământul să o absoarbă. Plantează 2-3 semințe în ghiveci, acoperă-le ușor cu pământ, însă evită să le îngropi cu totul. Procesul de germinație începe în circa 4-6 săptămâni.

Care sunt condițiile necesare cultivării gardeniei?

Gardenia necesită câteva condiții standard pentru a se dezvolta armonios și pentru a te bucura cu mirosul său specific. Mai jos sunt câțiva parametri care trebuie luați în considerare dacă vrei să ai succes în cultivarea gardeniei:

  • Substratul (pământul) ar trebui să fie ușor acid (trebuie un sol cu pH între 5 și 6,5). Funcționează bine pământul de flori sau un amestec de turbă acidă și pământ de rășinoase, 1:1.
  • Temperatura – gardenia se dezvoltă armonios la temperaturi care pornesc de la 10-15 grade Celsius (în sezonul rece) până la 16-25 grade Celsius (pe timpul verii) sau chiar mai mult.
  • Lumina – gardenia trebuie ferită de razele directe ale soarelui și este recomandat să fie așezată spre sud, pentru a beneficia de lumină (dimineața razele soarelui sunt ceva mai slabe decât după-amiaza).
  • Umiditatea – gardenia trebuie udată frecvent, ea nu suportă solul uscat, însă nici nu trebuie scăldată în apă. Floarea trebuie udată cu apă la temperatura camerei, iar pe durata verii trebuie udate și frunzele cu ajutorul unui pulverizator. Cu excepția iernii, când trebuie udată de circa trei ori pe lună, în restul anului gardenia trebuie udată din plin o dată pe săptămână. Verifică dacă pământul este uscat cel puțin 1 cm în adâncime înainte de a uda din nou.

Cum se înmulțește gardenia?

Înmulțirea gardeniei se realizează primăvara sau vara. Este indicat să extragi un butaș de aproximativ 8 cm dintr-un vlăstar sănătos, iar pentru a favoriza înrădăcinarea este nevoie de aplicarea unor hormoni rizogeni.

Cum ai grijă de o gardenia?

Exceptând un sol prielnic, apa și prezența luminii, gardenia nu are nevoie de o îngrijire complicată. Mai jos sunt câteva sfaturi care te vor ajuta să ai grijă de ea.

  • Evită să o uzi prea des – apa din farfurie este primul semn că gardenia ta primește prea multă apă. Excesul de apă poate crește riscul de ofilire chiar înainte de înflorire. De asemenea, apa cu calcar de la robinet este interzisa. Cu alte cuvinte, fie apelezi la apă distilată, fie pui câteva picături de oțet sau zeamă de lămâie la o găleată de apă pentru flori
  • Dacă observi că frunzele încep să cadă înseamnă că aerul este prea uscat sau temperaturile sunt prea ridicate. Schimbă-i locul și mut-o într-un loc aerisit
  • Frunzele se îngălbenesc atunci când pH-ul este prea acid (este nevoie de fertilizatori) sau există un exces de apă la rădăcină
  • Bobocii încep să cadă atunci când uzi gardenia neregulat sau există un grad prea mare de umiditate
  • Fertilizarea gardeniei trebuie să se realizeze la fiecare 2-4 săptămâni în perioada de creștere (din martie până în octombrie). În restul anului, acest pas poate fi sărit
  • Taie florile ofilite sub nodul frunzei pentru a promova continuarea procesului de înflorire
  • Asigură-te că primește suficientă lumină, altfel gardenia ta nu va înflori
  • Taie tulpinile și frunzele uscate după înflorire pentru a face loc luminii și pentru a permite circulația normală a aerului
  • Verifică regulat dacă există insecte parazitare și aplică ulei special sau un săpun insecticid (conform instrucțiunilor de pe ambalaj). Afidele, cei mai întâlniți dăunători, pot fi îndepărtați cu o soluție formată din apă și săpun lichid în părți egale și aplicată cu un pulverizator

Florile de gardenia nu sunt neapărat plante de cameră. Le poți ține pe un pervaz (pentru a avea lumină) însă tot necesită un flux constant de aer proaspăt, motiv pentru care cel mai bine sunt păstrate în balcon, acolo unde se pot bucura de ambele. Udă-le săptămânal, taie excesul uscat și fii atentă la apariția paraziților și te vei putea bucura de florile alb-crem și de mirosul inconfundabil al gardeniei an de an.

Galerie foto gardenia

Sursa foto: Shutterstock

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*

Moda