14 arbori ornamentali pentru o curte mică. Tipuri şi recomandări

O mulţime de specii de copaci mici pot decora o curte, însă pentru a te asigura că faci alegerea potrivită, ţine cont de înălţimea tulpinii şi anvergura coroanei, de perioada de vegetaţie şi înflorire (unii copaci sunt veşnic verzi), de ritmul de dezvoltare al modelului preferat, dar şi de preferinţele sale în ceea ce priveşte clima, tipul de sol şi umiditatea.

Cercetează bine înainte de a face achiziţia, pentru că unii arbori ornamentali se pot dezrădăcina uşor în timpul unei furtuni sau se pot înmulţi necontrolat. Iată o listă cu 14 copaci pe care ţi-i recomandăm, pe care îi găseşti între 35 şi 300 lei, chiar şi la magazinele online:

Crataegus laevigata/Păducelul
Magnolia loebneri
Albizia julibrissin/ Mimoza
Prunus accolade
Mărul Evereste
Acer palmatum/ arţar japonez
Pyrus salcifolia “Pendula”
Tuia/ arborele vieţii
Liliac indian
Magnolia
Scoruş de munte
Arbore de căpşuni
Salcâm galben
Conifere

Crataegus laevigata/Păducelul

Crataegus laevigata, denumit în mod obișnuit păducel englez, este nativ din Europa și Africa de Nord. Acesta este un copac mic, ramificat, de foioase, care se remarcă prin florile sale abundente de primăvară.

De obicei nu depăşeşte un metru cu o coroană rotunjită, dar poate ajunge chiar şi la 5 metri, în anumite situaţii. Tulpinile spinoase sunt placate cu frunze verde închis  iar florile apar la mijlocul primăverii. Florile sunt urmate de fructe roşii în toamnă. Multe soiuri sunt disponibile astăzi în culori vii, inclusiv roz sau roșu. În anii 1800, păducelul englez a fost plantat pe scară largă în Anglia în acest scop, datorită spinilor.

Magnolia loebneri

Magnolia loebneri face partea din familia de foioase, este o plantă de mici dimensiuni, iar florile cresc sub formă de stea, fiind foarte parfumate. Chiar dacă în interior sunt albe, ele curpind 12 petale înguste în nuanţe de roz-visiniu. De remarcat este ca acestea cresc înainte de apariţia frunzelor. Frunzele sunt ovale, alungite, verde închis.

Florile cresc sub formă de cupolă iar arborele poate atinge 3-4 metri înălţime, fiind perfect pentru o curte mică.

Albizia julibrissin/ Mimoza

Albizia julibrissin, numită în mod obișnuit mimoza sau arborele de mătase, este un copac de dimensiuni mici și mijlocii, care creşte de obicei într-o formă de vază, până la 20-40 cm înălțime, cu o coroană asemănătoare cu o umbrelă. Este originar din Asia (Iran-Japonia).

În sălbăticie, se observă de obicei o creștere în loturi vacante, zone de deșeuri, câmpuri și de-a lungul drumurilor. Mimoza este remarcată pentru frunzele sale verde închis. Frunzele au un aspect asemănător cu feriga. Florile de vară sunt parfumate și atrăgătoare pentru albine. Ele formează păstăi de semințe care persistă în timpul iernii. Florile sensibile se închid atunci când sunt atinse. Frunzele cad la pământ după îngheţ, fără a-şi schimba culoarea.

Prunus accolade

Accolade produce flori roz parfumate şi uimitor de frumoase de-a lungul ramurilor la începutul primăverii şi îşi păstrează frunzele verzi pe tot parcursul anului.

Este un copac de foioase, cu o formă puțin rotunjită. Necesită întreținere relativ redusă și cel mai indicat este să fie tuns fie în iarnă târzie, fie când temperaturile cu minus au trecut. Este o alegere bună pentru a atrage păsările în curtea ta şi nu are caracteristici negative semnificative.

Accolade va crește la 20 de metri înălțime la maturitate iar în condiții ideale poate să trăiască 50 de ani sau mai mult. Acest arbore ar trebui cultivat doar în lumina soarelui. Creşte cel mai bine în solurile bogate dar este extrem de tolerant la poluare și va prospera chiar și în mediul urban.

Malus Evereste

Iată un copac ce pare să anunţe toamna. Frunzele sale căzătoare de culoare roşie purpurie sau galbenă atrag prin culoare şi formă toamna, în schimb, în restul anului sunt verzi. “Everest” are o coroană compactă, rotundă și ordonată, ceea ce îl face o alegere excelentă pentru grădini mici. Florile albe apar din muguri roz-închis primăvara.

Un astfel de arbore nu va depăşi 6 metri.

Acer palmatum/ arţar japonez

Acer palmatum, numit în mod obișnuit arțar japonez, este un arbust care crește de obicei până la un metru şi jumătate înălţime. Este nativ din Japonia, Coreea și China.

Este ușor cultivat în soluri umede, bogate şi ușor acide, bine drenate. Creşte bine în luturi nisipoase. Dar trebuie ţinut însă în locații protejate de vânturi puternice. Evită locurile fierbinți și uscate şi fertilizează-l în primăvară, înainte ca frunzele să apară. Nu este necesar să fie tuns.

Pyrus salcifolia “Pendula”

Pyrus salicifolia are o frunză mică, similară cu frunzele de salcie, de culoare argintie. Acest copac este originar din câmpiile stâncoase și dealurile din sud-estul Europei și din Orientul Mijlociu. Frunzele eliptice sunt argintii-gri în primăvară, dar treptat capătă o nuanţă de verde. Florile sunt urmate de fructe în formă de pere care inițial sunt verzi, dar se maturează până la maro.

Crește în sol moderat fertil, dar bine drenat, cu umiditate medie. Tolerează o anumită cantitate de lumină, ba chiar şi secetă. Dar preferă climatul rece.

Tuia/ arborele vieţii

Tuia prefera solurile umede, fertile, bine drenate, în plin soare. Soiul pitic decorează minunat o curte de dimensiuni reduse, dar există şi soiuri de-a dreptul gigantice.Copacii pot crește până la 40-60 de ani în forma piramidală dar poate fi ușor păstrat compact prin tăiere.

Liliac indian

Azadirachta indica, de asemenea cunoscut sub numele de Neem, Nimtree și Liliac indian este un copac din familia Meliaceae. Este una dintre cele două specii din genul Azadirachta și este originară din India și subcontinentul indian, inclusiv Nepal, Pakistan, Bangladesh și Sri Lanka.

Neem crește încet în primul an de plantare. Plantele tinere nu pot tolera umbra intensă, înghețul sau frigul excesiv. Un liliac indian în mod normal începe să producă fructe între 3 și 5 ani și devine pe deplin productiv în 10 ani. În afara rolului său decorativ, este crescut şi pentru frunzele sale, din care se realizează leacuri pentru leziuni ale pielii, boli ale inimii și vaselor sanguine, febră, diabet, afecțiuni ale gingiilor și probleme hepatice.

Magnolia

Dimensiunea copacului de magnolie depinde de specie. Speciile mai mici sunt de maximum 2-3 metri înălțime. Magnolia are coroană piramidală şi frunze de culoare verde închis, de formă ovală, care sunt acoperite cu un strat natural de ceară.

Magnolia produce o floare de 1 ½ până la 3 centimetri, care cuprinde până la 18 petale. Floarea conține organe de reproducere masculine și feminine (plante monoeiste). Culoarea florii depinde de specie și poate fi albă, galbenă, roz, violet și verde. Florile de magnolie au un miros plăcut, care seamănă cu mirosul de fructe tropicale.

Magnolia înflorește din aprilie până în iunie. Primele flori se dezvoltă la șapte ani după plantare. Albinele sunt principalii polenizatori ai magnoliei. Acestea nu produc nectar, însă au polenul îmbogățit cu proteine ​​pe care albinele îl folosesc ca hrană.

Scoruş de munte

Aronia melanocarpa sau scoruşul de munte este un arbust rotunjit, cunoscut pentru florile albe de primăvară (ce apar în luna mai), ce împodobesc frunzele verzi, lucioase şi eliptice. Fructele seamănă la textură şi culoare cu afinele şi au un gust plăcut.

Este ușor de cultivat în soluri cu umiditate medie, bine drenate, în plin soare, până la umbra parțială. Plantele au o gamă largă de toleranță la sol. Cea mai bună producție de fructe apare de obicei în plin soare.

Arbore de căpşuni

Arborele de căpșuni este un arbust care poate ajunge, ocazional, la 9 metri înălțime și la 8 metri lățime, deși este de obicei mult mai mic. Majoritatea nu depăşesc 2 – 3 metri înălțime.

O plantă ce creşte fără probleme, preferă un sol bogat în nutrienţi, bine drenat, umed şi la soare sau la umbră parţială. Se dezvoltă, de asemenea, bine în soluri argiloase grele și în soluri uscate. Este tolerantă la vânturile puternice, dacă acestea nu sunt intense. Acesta este un copac foarte bun pentru a crește în orașe, deoarece tolerează poluarea industrială.

Produce flori albe frumoase în noiembrie și decembrie. Deoarece fructul are nevoie de 12 luni pentru a se maturiza, copacul are fructe mature cât şi flori în acelaşi timp şi este incredibil de frumos.

Salcâm galben

Acest arbust poate atinge înălţimea şi lăţimea de 6-8 metri şi se întâlneşte în România în zona Olteniei şi lângă Marea Neagră, provenind din Europa de Sud. Florile lui galbene, de formă eliptică, sunt adunate într-o formaţiune similară unui ciorchine şi atârnă precum o salcie, fără a răspândi vreun parfum.

Salcâmii galbeni pot fi cultivaţi cu succes sub o pergolă, fiind perfecţi pentru o curte mică.

Conifere

Coniferele sunt ultima noastră opţiune pentru a ornamenta o grădină de dimensiuni reduse. Cea mai populară specie este bradul alb,  un arbore răşinos, cu una dintre cele mai mari speranţe de viaţă. Coroana în formă conică devine cilindrică la maturitate, iar scoarţa netedă devine răşinoasă.

Frunzele de brad (acele) sunt aciculare, dispuse pe două rânduri, de culoare verde-închis şi măsoară 2-4 cm lungime. Conurile sunt florile femele ce rămân drepte chiar şi la maturitate. Au formă cilindrică, de 15-20 cm lungime, de culoare brună.

Te-am purtat printre cele mai frumoase specii de arbori ornamentali şi sperăm că deja ţi-ai găsit un preferat, fie că este vorba despre un arbust cu flori uimitoare, precum magnolia, sau unul care să producă şi o recoltă delicioasă, precum scoruşul de munte. Orice ai alege, ia în calcul înălţimea şi lăţimea la care acesta pot ajunge şi nu încarcă prea mult curtea, pentru a te bucura pe deplin de ea.

Sursa foto: Shutterstock

Diana Duca

Roşcata jumătate creativă jumătate clumsy. Călătoresc des în ţările calde şi-n Tara Ideilor, de unde îmi culeg energia şi inspiraţia. Am o relaţie de lungă durată cu copywriting-ul şi content writing-ul şi flirtez cu social media management-ul pentru diferite brand-uri. Sunt pasionată de cultura spaniolă, filme şi cărţi twisted, fac design de interior în timpul liber şi scriu pe blog. Mă găseşti şi pe pagina mea personală, dianaduca.ro, unde aştern impresii despre călătorii, design de interior, filme şi evenimente.

Articole recente

Iubirea de sine: cum să-ți porți de grijă în câțiva pași simpli

Iubirea de sine este un concept tot mai întâlnit al zilelor noastre. Prinși în programul…

April 29, 2024

8 moduri să-ți faci viața acasă mai ușoară pentru tine și familia ta

Acasă ar trebui să fie refugiul tău, locul unde te poți relaxa și simți în…

March 28, 2024

Cum să mărești aportul de fier din alimentație

Fierul este un mineral esențial pentru sănătatea și vitalitatea organismului nostru. Acesta este implicat în…

January 23, 2024

Ce se întâmplă când amâni vizita la dentist: complicații ale cariilor netratate

Vizita la dentist este adeseori amânată, din motive dintre cele mai diverse: teamă, buget insuficient,…

December 14, 2023

Cum alegi gresia și faianța pentru baie

Renovarea întregii case sau doar a unei părți a acesteia poate să înceapă de multe…

December 7, 2023

Cum să-ți organizezi o seară de spa acasă

În lumea agitată în care trăim, avem adesea nevoie de momente de relaxare și răsfăț.…

October 30, 2023

tettu.ro utilizează fişiere de tip cookie pentru a-ți personaliza și a-ți îmbunătăți experiența. Ne-am actualizat politica de cookies pentru a integra în acestea si în activitatea noastră curentă cele mai recente modificări din Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în privința prelucrării datelor cu caracter personal și libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea, te rugăm să parcurgi politica de cookies. Prin continuarea navigării confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie. Politica de Cookies