Categorii: BaieSPAȚII

35 de exemple de amenajare a băii – ghid pentru redecorare

Băile sunt printre cele mai „remodelabile” locuri din casă. Acest lucru se datorează și faptului că nu trebuie să muți munții pentru a crea un efect wow.

Pereții
Lumina
Podeaua
Accesoriile și finisajele
Cadă sau cabină de duș
Trenduri
Galerie foto cu idei pentru amenajarea băii

Indiferent dacă ai o baie mică sau ești fericitul posesor al unei băi spațioase, cu siguranță vei dori să îmbini utilul cu plăcutul. Cu alte cuvinte, visezi să te bucuri atât de esența practică a obiectelor din baia ta, cât și de frumusețea designului încăperii.

Înainte de a pleca la magazin pentru a alege mobila și accesoriile, îți recomandăm să îți faci un plan. Acesta trebuie să includă informații legate de bugetul disponibil, dar și cele privind alegerea materialelor și a culorilor care să facă spațiul mai aerisit. E bine să știi răspunsul la câteva întrebări de bază înainte de a te aventura în redecorarea băii tale:

  • Câte persoane folosesc baia?
  • Cât timp petreci în baie dimineața? Dar seara?
  • Spațiul este suficient de mare pentru a cuprinde toate produsele de îngrijire și accesoriile de zi cu zi?
  • Cât de mult timp ești dispus să acorzi curățeniei din baie?
  • Contează pentru tine zonele de depozitare? Dar cele de relaxare?

În rândurile de mai jos vei găsi un ghid care te va ajuta să îți redecorezi baia în așa fel încât să devină o oază de liniște și un adevărat sanctuar pentru serile în care vrei să te relaxezi în cada plină cu spumă cu aromă de lavandă.

Sursă foto: Pexels

Pereții

Fie că vrei doar ca baia ta să aibă un look nou sau din motive ceva mai practice (îți faci griji pentru umezeala din încăpere), pereții sunt un bun punct de pornire în amenajarea băii tale.

Cele mai multe băi au pereții acoperiți cu faianță. Cu un rol atât estetic (reflectă lumina și dă impresia de mai mult spațiu), cât și practic (se curăță ușor), alegerea faianței pentru pereții din baie poate implica nenumărate combinații.

De la varianta faianță de jos până sus la împărțirea pereților în două zone (sau culori), separate de o culoare neutră sau la existența unui model anume (de exemplu, ceva de inspirație marină), varietatea de idei pentru amenajarea pereților băii se poate întinde la infinit.

Pentru a mai scurta din timpul acordat conceptului, gândește-te la nevoile tale și ale familiei, la câtă apă ajunge de regulă pe pereți și ce combinație de culori ți-ar plăcea. Dacă vei combina două sau mai multe culori, alege variante luminoase – acestea vor da iluzia că ai un spațiu mai mare.

De asemenea, este bine să ai în vedere și alte materiale care pot fi folosite în locul clasicei faianțe:

  • lambriul (din plastic) – există pe piață „pereți” din plastic care vin într-o mare varietate de culori. Este rezistent la apă, ceva mai ieftin în comparație cu faianța, iar timpul de montare este mai scurt;
  • piatra – alegând un astfel de material pentru pereții din baie sigur vei stârni curiozitatea tuturor. Dacă alegi piatra, vei conferi băii tale o ambianță naturală, dar exotică, relaxarea fiind garantată odată ce îi treci pragul. Singurul dezavantaj ar fi prețul și procesul destul de greoi de montare.
  • mozaicul de sticlă – poate cel mai cool material pentru baia ta, mozaicul din sticlă oferă nu doar iluzia unui spațiu mai mare, ci și un aspect plăcut întregii încăperi. Acesta poate fi folosit și ca perete despărțitor între cabina de duș și zona chiuvetei, dacă ai o baie mai spațioasă.

Gândește-te că orice material ai alege va sta câțiva ani buni pe pereții tăi și acordă-ți timp pentru a alege modelele și culorile care se potrivesc cel mai bine.

Sursă foto: Pexels

Lumina

Când intri într-o baie, primul lucru pe care îl observi este luminozitatea sau lipsa luminii din încăpere. Aceasta se datorează corpurilor de iluminat și nu numai. Oglinzile, culoarea și textura materialului cu care sunt acoperiți pereții, obiectele de mobilier fac spațiul să pară mai mare.

Obiectele de iluminat pentru baie se pot găsi într-o varietate de modele potrivite pentru toate gusturile și buzunarele.

Astfel, lumina din baie ne poate fi oferită de un candelabru cu linii moderne plasat în mijlocul tavanului, două (sau mai multe) obiecte de iluminat plasate în jurul oglinzii sau de o structură de tip neon așezată în jurul dulăpiorului cu produse de îngrijire (și care poate fi prevăzută cu o oglindă). Alege becurile LED pentru consumul cu până la 75% mai redus și pentru durata mare de viață.

Sursă foto: Pexels

Podeaua

Alege podeaua pentru baia ta în funcție de stilul tău de viață, de buget, dar și de trafic. Dacă ai o familie numeroasă sau animale de companie, alege materiale mai rezistente la zgârieturi. Indiferent de materialul ales, trebuie să ai în vedere faptul că se va uda des.

Astfel, te sfătuim să te oprești la un material sau un stil antiderapant (nealunecos). Mai jos găsețti câteva dintre cele mai populare tipuri de materiale care pot fi folosite pentru podeaua din baie:

  • gresie din porțelan sau ceramică – poate cea mai potrivită în ceea ce privește raportul calitate-preț, acest material este rezistent la apă și se găsește în modele și culori dintre cele mai diverse. Alege plăci de gresie de dimensiuni mari, cu modele minimaliste, pentru a lărgi optic spațiul. Partea bună este că e ușor de curățat. Singurul dezavantaj: gresia este rece (cu excepția celei montate peste un sistem de încălzire în pardoseală), dar acest lucru se poate rezolva și cu un covoraș colorat pentru baie.
  • piatra – fie că e vorba de marmură, granit, calcar sau piatră de râu, decorarea podelei cu acest material este de mare efect; însă dacă alegi piatra pentru podeaua din baie, trebuie să știi că aceasta este de cele mai multe ori alunecoasă. Pentru a contracara acest minus, pietrele se pot șlefui și veți obține o formă regulată. E bine de știut și faptul că alegerea pietrei ca material pentru podeaua băii va duce la creșterea costurilor de redecorare.
  • lemnul (îmbunătățit) – deși în stare naturală cauzează numai probleme la contactul cu apa, lemnul îmbunătățit (cel mai popular este cel de salcâm) este rezistent la apă și plăcut la atingere. Dacă bugetul cerut de acest material îl depășește pe cel destinat amenajării băii tale, poți oricând opta pentru gresie cu imitație de lemn (cu un look similar și neaderent).

Cu atâtea modele disponibile, alegerea este evident dificilă. Pentru a ajunge mai ușor la cea mai bună soluție ar trebui să te întrebi care îți sunt prioritățile. Vrei să fie ieftin și ușor de întreținut (gresia din porțelan sau ceramică) sau cel mai mult contează designul (piatra sau lemnul îmbunătățit)? Răspunsul ține doar de tine.

Sursă foto: Pexels

Accesorii și finisaje

Atunci când alegi obiectele pe care le vei pune în baie, gândește-te nu doar la culori și modele, ci și la durabilitate. Alege materiale care nu se zgârie și care sunt ușor de întreținut. Alege dulapuri care să mascheze țevile din baie, astfel fiind de două ori mai utile.

Robineții sunt la fel de importanți. Astăzi poți alege dintr-o gamă largă de materiale, fiecare cu beneficiile lui:

  • bronz – în comparație cu nichelul sau cromul, bronzul este mult mai plăcut vizual și conferă băii un aspect tradiționalist. Robineții din bronz sunt durabili, ușor de întreținut și se potrivesc de minune cu mai toate tipurile de dulapuri de baie. Singurul dezavantaj ar fi prețul destul de piperat;
  • cupru – prin alegerea unui material ușor de recunoscut, îi vei conferi băii tale un plus de personalitate. Cu efect antibacterian și ușor de combinat cu toate materialele, în special cu marmura, cuprul este ideal pentru robineții din baie. Trebuie știut însă că necesită ceva mai multă îngrijire față de robineții din bronz;
  • nichel – strălucitor, elegant, acest material pare că își schimbă culoarea în funcție de lumina din baie, este durabil și ușor de curățat. Din păcate, nu se potrivește cu accesorii din alte materiale și este destul de scump;
  • crom (sau inox) – de departe cel mai popular material, robineții cromați sunt ieftini, durabili și ușor de întreținut. Singurul dezavantaj este acela că pe acest material se văd destul de ușor amprentele utilizatorilor.

Înainte de a alege robineții și alte accesorii pentru baie, gândește-te la avantaje și la dezavantaje și alege cea mai bună variantă pentru baie, în funcție de nevoile tale.

Sursă foto: Unsplash

Cadă sau duș

Cadă sau cabină de duș?, aceasta-i întrebarea. Fiecare are beneficiile ei, o cadă îți permite să te relaxezi în voie după o săptămână aglomerată, pe când cabina de duș are beneficiul rapidității, intri, dai drumul la apă și în cinci minute ești gata. Dacă nu ai măcar două băi, deci spațiu pentru ambele variante, poți face o concesie minoră alegând cada și apelând la un instalator pentru a-ți monta un cap de duș pe unul dintre pereții de lângă aceasta. Așa nu cheltui foarte mult și vei putea să te bucuri de amândouă, după cum ai chef și timp.

Indiferent că alegi o astfel de combinație sau alegi una din cele două, opțiunile de materiale pentru cada sau cabina ta de duș sunt destul de variate, fiecare venind la pachet cu beneficiile și dezavantajele sale:

  • oțel emailat – din oțel peste care s-a așezat un strat de porțelan emailat, acest material este durabil, relativ ieftin și ușor de curățat. În ceea ce privește dezavantajele, o astfel de cadă din oțel emailat se zgârie atunci când scapi ceva pe pereți, ducând la ruginire în lipsa unei revopsiri, și nu oferă variante multe de forme sau culori;
  • acril – una dintre cele mai populare alegeri, cada din acril este căutată datorită modelelor variate, a duratei de viață și prețului accesibil. Aceste căzi sunt ușoare și relativ ușor de instalat. Din păcate, suprafața este sensibilă și se decojește dacă folosești soluții de curățare concentrate;
  • fibra de sticlă – ușor de instalat și de întreținut, ieftină, excelentă pentru o combinație cadă-cabină de duș. Mai ieftină decât cada din acril, dar și mai puțin durabilă decât aceasta. Suprafețele se cojesc chiar și la atingeri ușoare;
  • calcar – căzile din calcar sunt construite dintr-un amestec de calcar cu rășină, totul fiind dat cu lac la final. Aceste modele vin într-o mare varietate de mărimi, culori și stiluri, iar folosirea lacului protector peste calcar face aceste căzi mai durabile decât cele din fibră de sticlă. Prețurile se situează undeva între cele ale căzilor din acril și cele ale căzilor din oțel emailat.
  • piatră –  materialele naturale arată evident cel mai bine în orice baie, însă e bine de știut nu doar că sunt scumpe, ci și că necesită atenție permanentă pentru a-și păstra forma și textura de la început. Granitul, piatra de râu, onixul, bazaltul, nisipul și varii combinații între acestea reprezintă câteva dintre cele mai populare opțiuni în rândul celor care aleg o cadă din piatră. E bine de știut că orice model de cadă din piatră ai lua, aceasta este foarte grea și va necesita un suport solid care să susțină această greutate;
  • lemn – realizat la comandă, acest tip de cadă se fabrică, în general, din lemn de tec, un arbore care crește în Asia. Astfel, nu e de mirare că aceste căzi din lemn sunt folosite cu precădere în rândul celor care stau la casă în țări ca Japonia și Coreea de Sud, dar și de persoanele cu origini asiatice care locuiesc în Europa și America de Nord. O baie fierbinte într-o cadă din acest material îți va umple baia de aroma lemnului. Sigur, prețul este piperat însă garantat îți vei surprinde toți musafirii în cel mai plăcut mod.

În funcție de model, nevoi, spațiu și buget, vei putea alege unul dintre modelele de mai sus, în mod sigur cel care ți se potrivește cel mai bine.

Trenduri

Culorile, materialele, modelele, toate acestea ne influențează nu doar câmpul vizual, ci și starea de spirit. Când intrăm într-o baie luminoasă, încăpătoare, cochetă, ne simțim mai bine și dăm tonul pentru ziua care urmează să înceapă. Mai jos vei găsi enumerate câteva dintre cele mai interesante trenduri în materie de băi pe anul 2017 care, potrivit experților, se vor prelungi și în 2018:

  • practic și simplu, elegant cu o tentă de confortabil, asta pare a fi deviza lui 2018 în materie de băi;
  • folosirea materialelor naturale care te duc cu gândul la natură, la tradițional;
  • combinația organică dintre piatră și lemn, clasic și modern;
  • apropierea de natură este pusă în evidență prin prezența unor plante de apartament (rezistente la umiditate prelungită);
  • cada din lemn continuă să fie în centrul atenției, chiar și în țările non-asiatice;
  • podeaua în combinații de alb cu negru, pereți gri combinați cu obiecte de mobilier colorate;
  • cele mai populare culori sunt tot cele cu tente naturale: culorile neutre, mate, nude, gri, bej, diverse combinații și tonuri de alb și negru;
  • accesoriile din alamă vin din anii ‘70 direct în 2018 și merg de minune cu podeaua sau pereții din marmură;
  • prezența formelor și a liniilor geometrice în gresie porțelanată și ceramică;
  • calorifere minimaliste în alb/negru sau culori puternice (în funcție de celelalte obiecte de mobilier);
  • din categoria SF: televizor în oglindă, duș cu aburi, capac WC smart, detectoare de umiditate, încălzitoare pentru prosoape.

Galerie foto cu idei pentru amenajarea băii

Lasă-te inspirat de galeria de mai jos pentru a alege mobilierul pentru baie care ți se potrivește cel mai bine:

Sursa main foto: Pexels

Silvia Patriche

Schimbarea vine și din interiorul casei. Îmi plac liniile simple și formele geometrice, fotoliile comode în culori vii așezate fix lângă geam pentru a te putea bucura de peisaj. Când scriu pentru Tettu cuvintele devin pensule pentru a decora încăperi. Sunt inspirată zi de zi de creațiile Zahei Hadid și Juliei Morgan, de liniile lui Kandinsky și de albastrul lui Picasso. Mă găsești pe blogul personal (http://www.silviapatriche.com/) și pe LinkedIn (https://www.linkedin.com/in/silviapatriche/). O dată la două săptămâni trimit un newsletter (https://tinyletter.com/plictisfree).

Articole recente

Cum faci o renovare rapidă

Renovarea unei locuințe poate fi o provocare majoră, mai ales atunci când timpul este scurt…

August 5, 2024

Tot ce trebuie să ştii despre mobilarea noii tale case

Mutarea în casă nouă este un eveniment important, indiferent de vârsta pe care o ai.…

July 24, 2024

Iubirea de sine: cum să-ți porți de grijă în câțiva pași simpli

Iubirea de sine este un concept tot mai întâlnit al zilelor noastre. Prinși în programul…

April 29, 2024

8 moduri să-ți faci viața acasă mai ușoară pentru tine și familia ta

Acasă ar trebui să fie refugiul tău, locul unde te poți relaxa și simți în…

March 28, 2024

Cum să mărești aportul de fier din alimentație

Fierul este un mineral esențial pentru sănătatea și vitalitatea organismului nostru. Acesta este implicat în…

January 23, 2024

Ce se întâmplă când amâni vizita la dentist: complicații ale cariilor netratate

Vizita la dentist este adeseori amânată, din motive dintre cele mai diverse: teamă, buget insuficient,…

December 14, 2023

tettu.ro utilizează fişiere de tip cookie pentru a-ți personaliza și a-ți îmbunătăți experiența. Ne-am actualizat politica de cookies pentru a integra în acestea si în activitatea noastră curentă cele mai recente modificări din Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în privința prelucrării datelor cu caracter personal și libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea, te rugăm să parcurgi politica de cookies. Prin continuarea navigării confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie. Politica de Cookies