55 de idei de iluminat bucătăria pentru a avea un spațiu fresh și multifuncțional

Bucătăria este „inima” oricărei case, este spațiul în care petrecem timp de calitate cu familia și prietenii apropiați, în care gătim pentru cei dragi, dar și spațiul în care ne relaxăm după o zi încărcată la birou. Tocmai de aceea, orice idee de reamenajare trebuie privită cu mare atenție pentru că fiecare detaliu contează.

Schema de iluminat pentru bucătărie este un factor important de care trebuie să ținem cont atunci când renovăm această încăpere sau atunci când dorim să îi oferim un plus de eleganță. Este important de știut că lumina artificială din bucătărie ne ajută pe parcursul zilei la fel de mult ca pe timpul nopții. Dacă soarele nu este suficient de puternic pe timp de zi pentru a ne oferi lumina naturală de care avem nevoie, este recomandat să apelăm la lumina artificială.

Lumina este importantă pentru echilibrul fizic al organismului, dar și pentru ca starea noastră de bine să nu fie afectată. De aceea, vă recomandăm să vă îndreptați atenția atât către designul încăperii, cât și spre utilitatea fiecărui corp de iluminat ales.

Cum folosim eficient lumina în întreaga încăpere

Pentru ca lumina să învăluie în mod plăcut tot spațiul, de la insula de bucătărie, până la chiuvetă și la aragaz, poți folosi un circuit dedicat de spoturi, fixate în tavan. Acestea vor lumina bucătăria atât ziua, cât și noaptea.

Te poți bucura oricând de un astfel de echipament de iluminare în bucătăria ta. Spoturile montate în tavan sunt eficiente ca metodă de iluminat și se potrivesc, de cele mai multe ori, cu mobilierul contemporan care se regăsește în încăperile cu finisaje moderne.

Unul dintre avantajele acestor circuite dedicate este că puteți alege să le folosiți doar pe acestea, obținând o lumină de intensitate medie în bucătărie, ori puteți alege să folosiți și alte corpuri de iluminat pentru a avea un ambient plăcut în toată bucătăria.

În acest articol vei găsi 55 de idei de iluminat pentru fiecare bucătărie, potrivite atât pentru încăperi mici, cât și pentru încăperi mai mari.

Echilibrul dintre lumina naturală și cea artificială

Este foarte important ca, pe parcursul zilei, să profităm cât putem de mult de lumina naturală. Însă cel mai indicat ar fi să combinăm lumina naturală, în mod plăcut și eficient, cu lumina artificială. Poți face acest lucru poziționând deasupra insulei de bucătărie corpuri de iluminat care să trimită lumina direct către această zonă. Orice activitate vei desfășura în acel loc, lumina te va ajuta să fii mai relaxat și să te poți concentra.

Lumina naturală, pe cât de plăcută, pe atât de benefică

În combinație cu lumina artificială, lumina naturală te ajută să fii activ și energic atunci când ai de lucru în bucătărie. De aceea, ferestrele bucătăriei vor susține iluminatul artificial pe tot parcursul zilei. Te sfătuim să lași geamurile cât mai libere pentru ca lumina naturală să „îmbrace” în întregime încăperea.

Corpuri de iluminat cât mai simple

Fie că alegi un corp de iluminat simplu sau unul compus din câteva elemente minimaliste, un model transparent, care să nu iasă în evidență, îți va pune bucătăria în valoare. De asemenea, poți opta și pentru corpuri de iluminat minimaliste, montate pe tavanul încăperii. Apelând la un design compus din elemente simple, dar de efect, bucătăria ta va părea mai mare și mai încăpătoare.

În spațiul în care gătim avem nevoie de multă lumină

Orice gospodină are nevoie de cât mai multă lumină atunci când gătește. Pentru asta, spoturile sunt cea mai la îndemână alegere pe care o poți face, așa că nu ezita să le instalezi sub dulapurile suspendate din bucătăria ta, deasupra blatului de lucru. Sunt o soluție practică și utilă, tocmai de aceea și foarte populară.

Folosite atât în bucătărie, cât și în sufragerie, pe hol sau în dormitor, spoturile se fixează, de cele mai multe ori, direct de mobilă. Avantajul spoturilor este că poți alege un număr cât de mic sau cât de mare vrei de corpuri de iluminat, pentru a avea parte de cantitatea de lumină dorită.

Lumina concentrată deasupra spațiului în care mâncăm

Folosirea unor corpuri de iluminat instalate cât se poate de aproape de nivelul la care se servește masa este o opțiune ce trebuie neapărat luată în considerare.

Atunci când alegi un astfel de aranjament trebuie să ai în vedere dimensiunea mesei. Astfel, te vei asigura că alegi un corp de iluminat ce oferă suficientă lumină ca să acopere fiecare colț de la masa respectivă. Există o singură regulă de care trebuie să ții cont atunci când instalezi o lustră sau, de ce nu, un candelabru în acest mod: distanța dintre corpul de iluminat și masă trebuie să fie de minimum 80 cm. Această distanță va permite luminii să îmbrace spațiul în mod plăcut, fără ca mesenii să se simtă deranjați de el sau chiar să se accidenteze.

Design rustic pentru bucătăria ta

Accentele rustice pot fi alese cu succes pentru o încăpere cu mobilier din lemn masiv. Corpul de iluminat este, în acest caz, exact elementul de finisaj de care încăperea are nevoie pentru a fi cochetă, dar și practică.

Avantajul principal al designului rustic este că îți permite să pui în valoare și să refolosești lucrurile pe care le țineai, poate, aruncate în podul casei tale.

Te vei bucura de atmosfera rustică, dar vei profita și de confortul și tehnologia pe care aparatura modernă le aduce în casa ta, prin intermediul electrocasnicelor de ultimă generație.

Contrast cromatic puternic

Scoate în evidență designul din bucătărie apelând la un contrast puternic de culori sau de non-culori. Mobilierul negru, blatul de bucătărie alb și corpurile de iluminat aurii se combină frumos, formând un echilibru aproape perfect.

Optează pentru elemente supradimensionate

Un impact vizual puternic este dat de aceste două lustre mari. Ele aduc în bucătăria ta lumina de care ai nevoie, dar ocupă un loc important și în redefinirea stilistică a întregii încăperi.

Finisaje contemporane pentru un plus de eleganță

Cu un aspect estetic superb, dar și utile, aceste finisaje aduc încăperii un plus de eleganță. Corpurile de iluminat în forme cât mai simple, dar cu un aspect contemporan îți vor scoate bucătăria în evidență și te vor face să te simți minunat în propria locuință.

Truc de iluminat pentru bucătăriile construite în open space

Spațiul din bucătăria open space este suficient pentru toată lumea, însă lumina din acest loc poate fi o problemă. Atunci când vrei să folosești doar lumina de deasupra chiuvetei, pentru a spăla vasele, poate fi dificil să faci asta dacă sistemul de iluminat este legat de întreaga încăpere.

Un truc util la care poți apela este montarea unei aplice de perete. Astfel, vei putea păstra doar o parte din lumina aprinsă, fără să fii nevoit să luminezi toată încăperea. Aplicele sunt ușor de instalat, le poți poziționa exact unde ai nevoie și sunt foarte practice.

Bucătăriile extravagante

O bucătărie extravagantă, modernistă are nevoie de o lumină care să pună în evidență toate atuurile amenajării. Alege o lampă simplă, poziționată în centrul încăperii, pentru ca lumina să se răspândească în mod egal.

O combinație eclectică de culori între mobilierul de bucătărie și lumina din cameră va conferi încăperii un stil unic, personalizat. În acest fel, mobila și accesoriile pe care le-ai ales vor ieși în evidență subtil, dar elegant.

Finisajele metalice, un nou trend în bucătăriile contemporane

Bucătăriile moderne au în planul lor de design idei de corpuri de iluminat ce merită încercate.

Finisajele metalice sunt valoroase din punct de vedere estetic și se combină armonios cu o lumină caldă. Se potrivesc de minune într-o bucătărie modernă, deoarece pot aduce un plus de valoare încăperii. De exemplu, dacă mobilierul din bucătărie este alb, un corp de iluminat cu finisaj metalic va îmbogăți vizual încăperea. De asemenea, lumina caldă provenită de la acesta este mai difuză, dar mai plăcută și mai odihnitoare.

Conferă-i bucătăriei tale un aer jucăuș

Pentru că petrecem foarte mult timp în bucătărie, merită să îndrăznim mai mult! Folosește-te de culorile puternice ale unui corp de iluminat modern pentru a avea o bucătărie cu un aer ludic, veselă și primitoare. Nu te feri să te joci în mod plăcut și creativ folosind culorile mobilierului și cele ale corpurilor de iluminat, pentru un design mai primitor. Într-o bucătărie modernă, o astfel de combinație cromatică va fi primită cu brațele deschise de către întreaga familie.

Debaraua din bucătărie, locul întunecat din casă

Se întâmplă deseori să avem nevoie de diferite ingrediente pe care le ținem depozitate în cămara din bucătărie. De cele mai multe ori, debaraua nu are lumina necesară și ajungem să pierdem o mulțime de timp atunci când căutăm ceva. De aceea, debaraua sau cămara cu provizii din casa ta trebuie iluminată corespunzător.

Recomandarea noastră este să folosești spoturi fixate sus pentru a avea o vedere de ansamblu asupra tuturor lucrurilor din cămară.

Alege ce idee crezi că ți se potrivește din toate cele pe care ți le-am pregătit în acest articol. Nu uita că iluminatul este un factor foarte important în orice încăpere, așa că ai grijă să folosești cele mai practice corpuri de iluminat care se potrivesc stilului tău și casei tale.

Galeria foto de mai jos vine în completarea ideilor ce tocmai au fost prezentate. Lasă-te inspirat și pune în aplicare cele mai frumoase proiecte pentru ca iluminatul în bucătărie să fie eficient pentru toți cei ce îi pășesc pragul!

Sursa foto: Pinterest și Shutterstock

Simona Giosu

Vorbesc mult, iubesc viața, sunt pozitivă, pasionată de lectură, de scris, dar și de design interior. Sunt echilibrată, nu-mi plac lucrurile extreme, dar asta nu mă face o persoană plictisitoare. Sunt dog parent de doi ani, Ares devenind de atunci centrul universului meu. Mă găsești pe Instagram, pe blogul personal: simonagiosu.ro, dar și pe Facebook. Serios, sunt peste tot.

Articole recente

8 moduri să-ți faci viața acasă mai ușoară pentru tine și familia ta

Acasă ar trebui să fie refugiul tău, locul unde te poți relaxa și simți în…

March 28, 2024

Cum să mărești aportul de fier din alimentație

Fierul este un mineral esențial pentru sănătatea și vitalitatea organismului nostru. Acesta este implicat în…

January 23, 2024

Ce se întâmplă când amâni vizita la dentist: complicații ale cariilor netratate

Vizita la dentist este adeseori amânată, din motive dintre cele mai diverse: teamă, buget insuficient,…

December 14, 2023

Cum alegi gresia și faianța pentru baie

Renovarea întregii case sau doar a unei părți a acesteia poate să înceapă de multe…

December 7, 2023

Cum să-ți organizezi o seară de spa acasă

În lumea agitată în care trăim, avem adesea nevoie de momente de relaxare și răsfăț.…

October 30, 2023

Echilibrul dintre autoritate și empatie – cum gestionezi relațiile cu echipa ta când ești manager la început de drum

Un antreprenor autentic nu se definește doar prin decizii autoritare, ci și prin capacitatea de…

September 12, 2023

tettu.ro utilizează fişiere de tip cookie pentru a-ți personaliza și a-ți îmbunătăți experiența. Ne-am actualizat politica de cookies pentru a integra în acestea si în activitatea noastră curentă cele mai recente modificări din Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în privința prelucrării datelor cu caracter personal și libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea, te rugăm să parcurgi politica de cookies. Prin continuarea navigării confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie. Politica de Cookies