Categorii: LIFESTYLESecurity

Aplicații, produse și soluții pentru a spori siguranța casei

Decorarea sau redecorarea casei este cu siguranță mai plăcută decât discuția despre modalitățile prin care poți asigura siguranța casei, însă protejarea ta și a familiei ar trebui să reprezinte o prioritate chiar și în fața designului interior. Astăzi vom trece în revistă ce produse, aplicații și gadgeturi ai la dispoziție pentru a avea grijă de casă.

Ce fel de soluții ai la dispoziție pentru a-ți proteja casa?
Care sunt cele mai populare aplicații pentru menținerea siguranței casei?
Ce poți face pentru a menține siguranța casei?

Ce fel de soluții ai la dispoziție pentru a-ți proteja casa?

Pe lângă ceasurile inteligente și aplicațiile care îți numără pașii, tehnologia modernă poate deveni un prieten de nădejde și atunci când vine vorba de asigurarea securității casei. Mai jos sunt câteva gadgeturi, dispozitive și alte aparate care îți vor veni în ajutor.

Sisteme de supraveghere video interior/exterior

Pe piață există zeci sau poate chiar sute de modele de sisteme de supraveghere video. Vei găsi pachete care includ două, trei uneori chiar și 16 camere. Poți apela la camere cu fire sau wireless, conexiune la smartphone sau nu etc. Ideea este că ai multe opțiuni iar uneori acest lucru poate deveni copleșitor, motiv pentru care este bine să iei în calcul câteva lucruri atunci când ești în căutarea unui sistem de supraveghere video.

  • Nu te mulțumi cu specificații pompoase – poate că instrucțiunile de folosire conțin 4-5 pagini despre zecile de opțiuni ale camerei. Cel mai important lucru la un sistem de supraveghere este imaginea filmată (de exemplu, dacă ai fost prădat vei dori ca fețele hoților să fie vizibile și chiar ca numărul de înmatriculare să poate fi observat pe filmare).
  • Solicită imagini filmate de sistemul de supraveghere după ce te-ai decis asupra unui model – dacă alegi un model dintr-un magazin online poți solicita firmei să îți ofere un filmuleț demonstrativ (de exemplu, pe canalul lor de YouTube).
  • Fii atent la câteva specificații – imaginea de calitate este asigurată de rezoluția și numărul de megapixeli. De exemplu, un model cu rezoluție de 100TVL are rază de acțiune de doar 5 metri, în timp ce o cameră de 1 megapixel este eficientă în distanțe de 10-12 m, iar o cameră de 2 megapixeli poate observa detalii aflate chiar și la 20 metri.
  • Dacă îți dorești imagini surprinse pe timp de noapte, sistemul trebuie să aibă iluminator IR – este bine de știut că mulți producători exagerează beneficiile sistemelor de supraveghere, astfel că un model cu 24 leduri IR prezentat ca fiind suficient pentru 20 metri, “vede” până la 10 metri de obicei. Similar, pe măsură ce crește numărul de leduri, crește și distanța, astfel 36 leduri sunt eficiente pentru 10-15 m, 42 leduri pentru 15-25 m iar 72 leduri pentru 25-40 m. Pentru ca sistemul de supraveghere să funcționeze și pe timpul nopții, trebuie, pe lângă ledurile IR să existe și opțiunea “day and night”.
  • Asigură-te că firma vânzătoare îți oferă și suport postcumpărare – este important ca persoana din spatele adresei de email sau a numărului de telefon să îți răspundă la toate întrebările și să îți ofere ajutor în cazul apariției unor defecte sau a funcționării anormale a aparaturii
  • Dacă îți dorești un sistem complex, cu camere day and night și conectare la internet/smartphone este recomandat să apelezi la personal specializat pentru instalare

Proiectoare LED

Deși nu la fel de populare precum camerele video, proiectoarele LED au început să atragă tot mai mulți admiratori în ultimii ani. Cum asigură LED-urile securitatea casei? Hoții evită casele luminate, orientându-se spre locurile întunecate unde nu pot fi văzuți, astfel că LED-urile vin în ajutor prin lumina proiectată asupra casei. Există chiar modele de proiectoare LED cu senzor de mișcare; acestea sperie hoții și asigură economia de electricitate. Mai jos sunt câteva beneficii ale proiectoarelor LED care sigur te vor convinge să iei în considerare acestă modalitate de a asigura securitatea casei:

  • LED-urile au putere variată de la 10W la 100W
  • Au modalități diferite de alimentare – de exemplu, există proiectoare LED alimentate la rețeaua de energie electrică, pe baterie sau LED-uri solare
  • Reprezintă o investiție pe termen lung – deși costurile pot fi medii spre ridicate, un proiector LED poate rezista chiar și 1.000.000 ore

Lumini inteligente in interiorul casei

Iluminatul inteligent poate fi de ajutor atunci când vrei să fie cafeaua gata dimineața imediat ce ai venit în bucătărie.

În același timp, luminile digitale pot asigura siguranța casei mai ales atunci când ești plecat de acasă pentru câteva zile sau săptămâni.

Becurile smart, de exemplu, memorează obiceiurile de aprindere a luminii și pot reproduce acestă rutină chiar și atunci când ești plecat în vacanță. Hoții se vor ține la distanță crezând că este cineva acasă.

Acces protejat in garaj

Garajul secolului 21 vine cu telecomandă sau cu cititor de amprente (în funcție de sistemul ales, pot exista până la 80 de utilizatori memorați).

Acest sistem de acces la garaj este sigur (permite doar accesul persoanelor autorizate) și elimină riscul asociat pierderii cheilor. Unele modele chiar oferă informații asupra persoanelor care au încercat (și eșuat) să intre în garaj.

Interfon audio

Cunoscute în rândul persoanelor care locuiesc la bloc, interfoanele audio pot fi folosite chiar și în cazul persoanelor care stau la casă.

Poți comunica cu persoana din fața casei și, dacă este vorba de un necunoscut, să nu îi permiți accesul. Interfoanele audio pentru casă oferă chiar opțiuni speciale precum deschiderea porților pentru a permite accesul mașinii.

Sistem de alarmă

Sistemul de alarmă este foarte util mai ales atunci când ești plecat de acasă. În funcție de modelul ales, alarma (unele modele sunt chiar prevăzute cu un fel de sirenă care pune pe fugă hoții) te poate anunța pe telefon dacă a fost detectată o spargere sau incendiere. În funcție de gravitatea situație, unele sisteme de alarmă pot să alerteze autoritățile.

Pentru a detecta accesul neautorizat, este recomandat să alegi alarme cu senzori de mișcare montate în zona căilor de acces. Deși majoritatea sistemelor de alarmă funcționează conectate la curent sau alimentate de baterie, există chiar și dispozitive cu baterie de backup pentru a asigura securitatea casei în cazurile penelor de curent.

Sursă foto: Pinterest

Sistem electric inteligent

Cu ajutorul unui sistem electric inteligent vei putea controla de la distanță, cu ajutorul unei atingeri, luminile din casă, lacătele ușilor, termostatul și alte echipamente conectate la rețeaua electrică.

De exemplu, un sistem inteligent de bază conține senzori magnetici pentru ferestre și uș,i în timp ce sistemele complexe reunesc echipamentele de supraveghere audio-video cu senzorii de fum, încuietorile inteligente, sistemul de iluminat, interfonul și sistemul de închidere al garajului.

Pentru a controla totul de la distanță este nevoie de o rețea wireless de calitate și de un electrician cu experiență care să îți facă tranziția de la modelul clasic la cel inteligent.

Ușa securizată

Ușa modernă înseamnă mai mult de o cheie. În prezent există chei cu amprente care funcționează pe același principiu ca o cheie clasică însă au o formă unică, astfel existând un risc mai mic de efracție.

De asemenea, pentru a crește siguranța casei este recomandat să alegi o ușă de intrare cu cel puțin trei balamale solide care să poate rezista încercărilor de intrare forțată. Un alt lucru care trebuie verificat atunci când alegi o ușă de intrare este locul său în standardul european EN 1627 (cea mai sigură este Clasa 6).

Firmă de pază

Optarea pentru serviciile unei firme de pază îți poate oferi un grad suplimentar de protecție ție și familiei tale. Însă pentru a alege cea mai potrivită firmă de pază este important să iei în considerare câteva aspecte:

  • Experiența firmei – majoritatea firmelor de securitate oferă un istoric pe site în care precizează și anul înființării. Dacă aceste informații lipsesc și nu poți găsi pe Google alte informații despre firmă este posibil să te confrunți cu un furnizor neserios de servicii.
  • Timpul de răspuns – în cazul unui incident vei dori ca firma de pază să răspundă la solicitare cât mai repede. Dacă tu stai într-un capăt al orașului iar firma își desfășoară activitatea în zona opusă este posibil să fie nevoie de o oră sau mai mult pentru a ajunge la destinație. Cu alte cuvinte, firma de pază nu este potrivită nevoilor tale.
  • Flexibilitatea ofertei – o firmă de pază serioasă va oferi servicii 24/7 fiind disponibilă să se adapteze nevoilor tale.

Care sunt cele mai populare aplicații pentru menținerea siguranței casei?

Există aplicații care promit rezolvarea unui număr din ce în ce mai mare de probleme, astfel nu este surprinzător că IT-iștii au dezvoltat și aplicații care să îți permită să asiguri siguranța casei de acasă, de la birou sau din vacanță. Mai jos sunt câteva dintre cele mai populare aplicații pentru menținerea siguranței casei.

Nest Cam – gratuită pe Android și iOS

Nest Cam constă într-o cameră video avansată care oferă inclusiv imagini pe timp de noapte și o aplicație compatibilă care te alertează în cazul unor activități suspecte.

Dacă apar situații neplăcute, aplicația îți trimite SMS, deci vei fi notificat chiar dacă nu ai internet.

Lockitron – gratuită pe Android și iOS

Lockitron îmbină un sistem de încuiere al ușii cu o aplicație, cele două componente funcționând prin Bluetooth.

Vestea bună este că nu ai nevoie de internet sau de curent electric pentru a funcționa, deci securitatea este asigurată chiar și atunci când există o pană de curent.

Una dintre cele mai apreciate opțiuni ale aplicației este faptul că îți oferă notificări atunci când un membru al familiei sau un prieten (în funcție de lista aprobată în aplicație) deblochează ușa, similar atunci când cineva forțează ușa.

AtHome Camera – gratuită pe Android și iOS

AtHome Camera te ajută să monitorizezi camerele de supraveghere instalate la intrarea în casă, în curte sau chiar în camera bebelușului. Pentru a asigura funcționarea optimă, camerele și telefonul trebuie să fie conectate la rețeaua WiFi.

Dintre capabilitățile aplicației merită menționate notificările pe care le primești atunci când senzorul de mișcare detectează necunoscuți, programarea pentru înregistrare a camerelor (de exemplu, în serile de weekend când nu ești acasă) precum și posibilitatea de a modifica unghiul de filmare, totul din telefon sau tabletă.

Alfred – Home Security Webcam – gratuită pe Android și iOS

Acestă aplicație este una dintre cele mai prietenoase, fiind ușor de instalat și folosit, fără a fi nevoie de instrucțiuni. Aplicația monitorizează camerele video instalate în casă/curte, începe să funcționeze la 1-3 secunde de la instalare și detectează mișcarea, oferind în același timp fotografii.

iSmartAlarm Home Security System – gratuită pe iOS

Aplicația permite să vezi cine vine spre casă (are atât camere video cât și senzori de mișcare) și cine forțează ușa, dar te și ajută să controlezi luminile inteligente, să încui ușa de la distanță (în cazul în care ai uitat când ai plecat de acasă) și să primești notificări prin aplicație sau SMS în cazul unei spargeri.

Canary – gratuită pe Android și iOS

Canary este un sistem de tip home security minimalist care asigură eficiență maximă cu minim de efort. Aplicația colaborează cu dispozitivul montat în casă și oferă notificări la cele mai mici anomalii de mișcare.

Temperatura, sunetele neobișnuite, precum și accesul persoanelor suspecte este detectat iar tu vei fi notificat pentru a putea lua măsuri.

Aparatul estre prevăzut cu o cameră HD care poate filma și pe timp de noapte, cu microfon, senzori de mișcare și senzori climatici (de exemplu, dacă cineva intră pe fereastră sau ușă și există schimburi mari de aer vei fi notificat pe telefon). Pentru funcționarea optimă ai nevoie de o conexiune bună la WiFi.

Sursă foto: Pinterest

Vivint – gratuită pe Android și iOS

Vivint este o aplicație gratuită atașată unui sistem de dispozitive inteligente care controlează sistemul electric și asigură supravegherea din casă.

Aplicația monitorizează încuietorile inteligente ale ușii sau garajului, luminile, sistemele de supraveghere audio-video, putând include chiar și o sonerie prevăzută cu o cameră video pentru a vedea cine este la ușă.

Ce poți face pentru a menține siguranța casei?

Indiferent de dispozitivele și aplicațiile la care apelezi pentru a păstra siguranța casei, urmând câteva sfaturi de bun simț vei reduce întrucâtva riscul de a fi atacat de hoți:

  • Ai grijă unde arunci ambalajele bunurilor de valoare – acestea pot oferi hoților o motivație în plus de a te jefui.
  • Ia-ți un câine – un sistem de alarmă modern poate fi spart de un hoț priceput însă un câine este mai greu de domolit
  • Înconjoară casa de gard – dacă nu ai făcut-o deja, gardul reprezintă o măsură de a ține la distanță curioșii cu idei “creative”. Orientează-te pe modelele metalice, deoarece sunt mai greu de escaladat
  • Depozitează obiectele de valoare (de exemplu, un grătar valoros, mașina, bicicletele etc) în garaj și nu în fața/spatele casei
  • Folosește perdele la parter și la garaj pentru a feri obiectele de valoare de ochii necunoscuților
  • Împrietenește-te cu vecinii – există un risc mai mic de infracțiuni în cartierele cu familii unite. În plus, dacă vecinii au un program diferit la locul de muncă, pot observa prezența unui străin și te pot anunța
  • Menține ușile încuiate și geamurile închise mai ales în timpul nopții
  • Doar ce te-ai mutat în casă nouă? Schimbă încuietorile
  • Nu ascunde chei de rezervă sub preșul de la intrare sau în pământul florilor – acestea sunt primele locuri în care va căuta un hoț. Lasă-le mai degrabă unui vecin sau prieten în care ai încredere
  • Nu fă public pe rețetele sociale că pleci în vacanță – acest lucru va crește riscul de spargere
  • Pune un afiș în care să se spună că ai un sistem de alarmă și supraveghere – chiar dacă nu e adevarat acest lucru, unii hoți se vor lăsa păgubași dacă știu că există riscul de a fi prinși
  • Ai grijă cu cine te înconjori – foștii hoți spun că majoritatea spargerilor sunt realizate de persoane care au fost cel puțin o dată în casă. Nu trebuie să fie vorba de un prieten apropiat, ci de persoanele care au fost invitate la o petrecere de Anul Nou, de exemplu. De asemenea, dacă organizezi o petrecere acasă este recomandat să încui ușile dormitoarelor și să pui deoparte lucrurile de valoare.

Siguranța casei reprezintă una dintre cele mai importante priorități dacă vrei să te bucuri fără griji de timpul petrecut alături de cei dragi. Fii atent, ferește obiectele de valoare de ochii curioșilor și apelează la dispozitivele și aplicațiile de securitate care se potrivesc cel mai bine stilului tău de viață.

Sursa foto: Shutterstock

Silvia Patriche

Schimbarea vine și din interiorul casei. Îmi plac liniile simple și formele geometrice, fotoliile comode în culori vii așezate fix lângă geam pentru a te putea bucura de peisaj. Când scriu pentru Tettu cuvintele devin pensule pentru a decora încăperi. Sunt inspirată zi de zi de creațiile Zahei Hadid și Juliei Morgan, de liniile lui Kandinsky și de albastrul lui Picasso. Mă găsești pe blogul personal (http://www.silviapatriche.com/) și pe LinkedIn (https://www.linkedin.com/in/silviapatriche/). O dată la două săptămâni trimit un newsletter (https://tinyletter.com/plictisfree).

Articole recente

Cum faci o renovare rapidă

Renovarea unei locuințe poate fi o provocare majoră, mai ales atunci când timpul este scurt…

August 5, 2024

Tot ce trebuie să ştii despre mobilarea noii tale case

Mutarea în casă nouă este un eveniment important, indiferent de vârsta pe care o ai.…

July 24, 2024

Iubirea de sine: cum să-ți porți de grijă în câțiva pași simpli

Iubirea de sine este un concept tot mai întâlnit al zilelor noastre. Prinși în programul…

April 29, 2024

8 moduri să-ți faci viața acasă mai ușoară pentru tine și familia ta

Acasă ar trebui să fie refugiul tău, locul unde te poți relaxa și simți în…

March 28, 2024

Cum să mărești aportul de fier din alimentație

Fierul este un mineral esențial pentru sănătatea și vitalitatea organismului nostru. Acesta este implicat în…

January 23, 2024

Ce se întâmplă când amâni vizita la dentist: complicații ale cariilor netratate

Vizita la dentist este adeseori amânată, din motive dintre cele mai diverse: teamă, buget insuficient,…

December 14, 2023

tettu.ro utilizează fişiere de tip cookie pentru a-ți personaliza și a-ți îmbunătăți experiența. Ne-am actualizat politica de cookies pentru a integra în acestea si în activitatea noastră curentă cele mai recente modificări din Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în privința prelucrării datelor cu caracter personal și libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea, te rugăm să parcurgi politica de cookies. Prin continuarea navigării confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie. Politica de Cookies