Categorii: LIFESTYLE

Avantajele și dezavantajele încălzirii în pardoseală. Ce trebuie să știi

Incălzirea prin pardoseală este o alegere populară în casele moderne, deoarece sporește confortul și asigură o distribuție uniformă a căldurii, ceea ce o face un sistem eficient de încălzire. Este ușor de instalat și există o varietate de sisteme disponibile pentru fiecare proiect de casă.

Ce este încălzirea prin pardoseală
Tipuri de sisteme de încălzire prin pardoseală
Cum se montează încălzirea prin pardoseală
Avantajele încălzirii prin pardoseală
Dezavantajele încălzirii prin pardoseală

Ce este încălzirea prin pardoseală

Incălzirea prin pardoseală reprezintă o formă de incălzire centralizată, care controlează temperatura din interiorul casei pentru a asigură confortul termic prin conducție, radiație și convecție.

Ea poate fi o alternativă grozavă pentru calorifere. Sistemele de încălzire electrice se montează ușor, au o garanție de cel puțin 10 ani și, de obicei, sunt foarte rezistente, lucrând la capacitate maximă pe termen lung. Costă în medie în jur de 30-40 de euro pe metru pătrat (materiale+manopera) și implică riscuri minime, pentru că există fire de împământare, cablurile pot fi identificate cu camere tomograf și se oferă siguranță în caz de defecțiune.

De obicei, incălzirea în pardoseală este mai mult decât suficientă ca formă de incălzire autonomă. Cu toate acestea, capacitătile sale vor fi adesea dictate de alți factori, cum ar fi acoperirea podelelor și nivelurile de izolație ale clădirii (în special pereți și ferestre). Acesta este motivul pentru care calculele pierderilor de căldură sunt atât de importante, căci analizând performanțele termice individuale ale unei clădiri, ele vor spune de cât de multă căldură ai nevoie.

De exemplu, o cameră slab izolată, cu o mulțime de geamuri, nu se poate incălzi complet atunci când este rece în exterior (ceea ce inseamnă izolare suplimentară sau incălzire suplimentară). Acoperirea pardoselilor joacă, de asemenea, un rol important. În mod normal, piatra și gresia sunt opțiuni excelente, la fel ca și covoarele subțiri.

Tipuri de sisteme de incalzire prin pardoseala

Aceste sisteme au două moduri de funcționare: fie prin agent termic (apa încălzită), cu tuburi montate într-un pseudocovor de sub pardoseală, fie cu ajutorul unui sistem electric. În ambele cazuri, asigură-te că ai cea mai bună izolație a casei, pentru a evita pierderile de căldură și înlocuiește geamurile și boilerele mai vechi de 15 ani.

Sistemele cu agent termic

Sistemele cu agent termic sunt alcătuite din țevi conectate în mod obișnuit la boilerul tau (sau panouri solare) și utilizează apă caldă din sistemul de încălzire centrală. În timp ce un cazan de condensare va oferi cea mai mare economie potențială a costurilor de funcționare, orice cazan poate fi utilizat, atât timp cât are o capacitate suficientă.

Apa este pompată prin conducte de plastic care sunt așezate pe sub podea, înainte de a fi instalată noua suprafață finală. Majoritatea țevilor de apă din plastic instalate în sistemele de astăzi sunt continue, astfel încât nu există nici un pericol de scurgeri, deoarece nu există îmbinări – iar sistemul, în general, nu necesită întreținere.

Prin natura lor, acestea sunt mai costisitoare și mai dificil de instalat (mai ales dacă este necesară o modificare la nivelul podelei pentru a se putea adapta conductelor). Cu toate acestea, sistemul cu agent termic reprezintă soluția cea mai rentabilă. Încălzirea în pardoseală de acest tip reduce și costurile de încălzire a apei, deoarece utilizează apă la o temperatură mai mică decât radiatoarele standard (aproximativ 40 ° C până la 65 ° C pentru a oferi o temperatură a podelei între 23° C și 32° C).

Dacă vrei să încălzeşti o zonă mare, aceasta este cea mai bună opțiune.

Sistemele electrice

Sistemul electric de încălzire prin pardoseală este disponibil sub formă de cabluri de încălzire, uneori înțepenite în covorașe de plasă. Plăcile sunt împrăștiate, conectate împreună și apoi sunt conectate la termostat și la sursa de alimentare de la rețea. Pardoseala este așezată apoi pe partea de sus.

În general, sistemele electrice sunt mai ieftin de instalat și cauzează o perturbare mai mică a structurii de podea existente. Poti alege intre un sistem de sârme libere pentru spaţii mici, cabluri sau covoraşe deja asamblate pentru spaţiile mai largi. Toate sunt relativ uşor de montat, chiar şi DIY. Permit camerei să atingă temperatura dorită mai rapid decât cele umede, deoarece sunt surse directe de căldură, sunt mai ieftin de achiziţionat, dar presupun costuri mai ridicate de consum.

Cum se montează încălzirea prin pardoseală

Pentru camerele de la parter și proiectele de renovare cu o construcție solidă a podelei, sistemele umede vor trebui așezate direct pe izolații pre-instalate din spumă sau polistiren, pentru a respecta reglementările în domeniul construcțiilor. Există, de asemenea, sisteme pentru podele solide care încorporează izolația în proiectarea lor de sistem, care prezintă panouri de pardoseli din polistiren de înaltă densitate, asigură baza pentru conductele de încălzire, dar și sporesc izolația.

Pentru camerele de la etaj, izolația de care ai nevoie depinde din nou de produsul pe care l-ai ales. Aceste instalații puțin mai complicate necesită sisteme de încălzire prin pardoseală care pot fi instalate pe podele fără o bază solidă, adesea pe lemn suspendat sau pe suprafețe batante. Aici, recomandăm întotdeauna să utilizezi o soluție care să încorporeze izolația în design, astfel încât să poți fi sigur că izolația este perfect potrivită pentru cerințele sistemului tău.

Sistemele electrice de încălzire prin pardoseală pot fi instalate cu ușurință de către un specialist, deși majoritatea proiectelor sunt încă finalizate de un electrician.

Cele mai multe sisteme umede sunt așezate pe izolație cu o acoperire a șapei. În această situație, instalarea conductelor și conectarea colectoarelor poate fi efectuată de orice persoană competentă.

Dacă faci asta singur, distribuitorul ales ar trebui să furnizeze desene şi instrucţiuni pentru țevi pe care să le urmezi, împreună cu manuale de instalare sau videoclipuri care acoperă un proiect similar. Este pur și simplu o problemă de urmărire a desenelor de conducte – funcționarea fiecărui circuit individual de la colector, tăierea țevii pe podea cu capacele furnizate și apoi returnarea tubulaturii la colector. Toate instalațiile trebuie testate înainte de finisarea finală a podelei.

Este necesar un instalator calificat pentru conexiuni electrice sau de gaz.

Cel mai bun tip de substructură de podea este unul realizat din șapă, care încapsulează complet conductele și asigură un mediu dens și conducător pentru răspândirea și emisia căldurii care curge prin țevi. Aceasta permite apoi utilizarea unei temperaturi mai scăzute a țevii, în mod obișnuit în jur de 35° C și face ca sistemul umed să fie mult mai eficient.

Suprafețele de podea solide sunt apoi cea mai bună alegere pentru podele de deasupra și acestea includ piatră, porțelan, ceramică, teracotă și ardezie, toate acestea asigurând o bună putere termică.

Dacă preferi podele din lemn masiv, verifica întotdeauna furnizorul pentru a te asigura că este adecvat sau ia în considerare parchetul lamelar. În ambele cazuri, reține că temperatura suprafeței nu trebuie să depășească 27° C.

Majoritatea laminatelor și vinilurilor de cea mai bună calitate pot fi de asemenea utilizate cu sistemul umed, la fel ca și covoarele – deși este posibil sa fie încetinită puțin căldura din cauza grosimii.

Avantajele încălzirii prin pardoseală

Principalul avantaj este confortul. Te vei simti grozav sa ai picioarele mereu calde, astfel încât să poți să te plimbi desculț tot anul – este recomandat în baie, pentru atunci când ieși din cada sau duș.

Distribuie căldura uniform și consistent în jurul fiecărei încăperi, iar o unitate cu dimensiuni adecvate poate încălzi o suprafață mai mare decât un radiator individual și funcționează la o temperatură mai mică, astfel încât să poți reduce facturile de încălzire.

Pierderile sunt minime, podelele vor rămâne calde chiar dacă ferestrele sunt deschise sau camera este foarte rezistentă, pentru că sistemul incalzeşte mobila sau oamenii care păşesc pe podea, înainte de a încălzi aerul din cameră.

Sistemul de încălzire prin pardoseală este ascuns, deci nu strică decorul și nu ocupa spațiul cu calorifere urâte și voluminoase. Poate fi instalat sub multiple tipuri de pardoseli, chiar si din lemn sau chiar sub covoare (atât timp cât covorul nu este prea gros). In plus, este benefic pentru cei cu alergii, nu produce zgomot în timpul funcţionării şi garantează reducerea riscului de mucegai.

Ar putea spori prețul de vânzare al casei tale, in caz că decizi vreodată să te muti. Este un sistem modern și ar putea atrage cumpărători care caută o proprietate de lux.

Dezavantajele încălzirii prin pardoseală

Principala problemă constă în costul încălzirii prin pardoseală: poate fi costisitor și dificil de instalat – deşi facturile sunt mai mici, este puțin probabil să recuperezi cheltuielile inițiale.

Poate dura mult timp să se încălzească, deci este vital să folosesti un termostat pentru a te asigura că spatiile sunt suficient de calde atunci când doresti să le utilizezi.

Nu poți să-l utilizezi în completare cu anumite articole de mobilier sau accesorii, ceea ce ar putea restricționa modul în care iti aranjezi mobilierul; de fapt, dacă doresti să instalezi încălzirea prin pardoseală în întreaga locuință, este posibil să fii nevoit să renunţi complet la unele obiecte mari și grele.

Dacă utilizezi un sistem mai mic, poti avea o podea caldă, dar restul camerei sa fie încă rece, deci vei avea nevoie de calorifere oricum.

Pe tine ce te tentează să alegi?

Sursa foto: Unsplash & Pinterest

Diana Duca

Roşcata jumătate creativă jumătate clumsy. Călătoresc des în ţările calde şi-n Tara Ideilor, de unde îmi culeg energia şi inspiraţia. Am o relaţie de lungă durată cu copywriting-ul şi content writing-ul şi flirtez cu social media management-ul pentru diferite brand-uri. Sunt pasionată de cultura spaniolă, filme şi cărţi twisted, fac design de interior în timpul liber şi scriu pe blog. Mă găseşti şi pe pagina mea personală, dianaduca.ro, unde aştern impresii despre călătorii, design de interior, filme şi evenimente.

Articole recente

Iubirea de sine: cum să-ți porți de grijă în câțiva pași simpli

Iubirea de sine este un concept tot mai întâlnit al zilelor noastre. Prinși în programul…

April 29, 2024

8 moduri să-ți faci viața acasă mai ușoară pentru tine și familia ta

Acasă ar trebui să fie refugiul tău, locul unde te poți relaxa și simți în…

March 28, 2024

Cum să mărești aportul de fier din alimentație

Fierul este un mineral esențial pentru sănătatea și vitalitatea organismului nostru. Acesta este implicat în…

January 23, 2024

Ce se întâmplă când amâni vizita la dentist: complicații ale cariilor netratate

Vizita la dentist este adeseori amânată, din motive dintre cele mai diverse: teamă, buget insuficient,…

December 14, 2023

Cum alegi gresia și faianța pentru baie

Renovarea întregii case sau doar a unei părți a acesteia poate să înceapă de multe…

December 7, 2023

Cum să-ți organizezi o seară de spa acasă

În lumea agitată în care trăim, avem adesea nevoie de momente de relaxare și răsfăț.…

October 30, 2023

tettu.ro utilizează fişiere de tip cookie pentru a-ți personaliza și a-ți îmbunătăți experiența. Ne-am actualizat politica de cookies pentru a integra în acestea si în activitatea noastră curentă cele mai recente modificări din Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în privința prelucrării datelor cu caracter personal și libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea, te rugăm să parcurgi politica de cookies. Prin continuarea navigării confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie. Politica de Cookies