Balconul este esenţial într-un apartament, fie că îl foloseşti pentru a înlocui un colţ de grădină, o boxă care îţi lipseşte sau chiar un spaţiu de relaxare. Nu există o alegere incorectă atunci când decizi rolul acestuia, însă te putem ajuta cu câteva argumente pro şi contra pentru a te hotărî care ar fi mai potrivit pentru tine: balconul deschis sau balconul închis. Citeşte articolul şi descoperă 6 repere care te pot ghida spre această decizie:
Stilul tău de viaţă
Contextul
Repere economice
Izolare
Mentenanţa
Idei de amenajare
Amenajarea pleacă întotdeauna de la activităţile şi stilul de viaţă al celor care locuiesc în casă. Această regulă nu face excepţie nici când proiectul se rezumă la balcon, aşa că prima întrebare nu este dacă ai nevoie de un balcon închis sau deschis, ci la ce îl foloseşti.
Dacă nu obişnuieşti să petreci mult timp acasă sau locuieşti la un etaj superior şi ţi-e teamă de înălţime, cel mai probabil balconul nu va fi oaza ta de relaxare. De aceea, ai putea să te concentrezi pe a-i oferi o funcţie utilă: de depozitare, transformare în birou sau în încăpere destinată animalelor de companie, dacă se poate face accesul uşor. În acest caz, închiderea lui este o idee mai inspirată.
Dacă eşti în căutarea unui loc de relaxare la tine acasă, un balcon (fie el mic şi îngust) îţi poate oferi spaţiul necesar pentru a aşeza un scaun şi o masă. Acolo te poţi apuca de citit, poţi picta, poţi sta pe net, poţi grădinări în ghivece fixate de balustradă sau poţi iniţia proiecte DIY. Dacă lumina şi aerul proaspăt te ajută sau te inspiră în activitatea ta, ia în calcul varianta unui balcon deschis.
Dacă ai transformat balconul într-un atelier pe care îl foloseşti tot timpul anului, mai bine l-ai închide, luând în calcul clima din România. Nu te teme de restricţiile acestei decizii. Zidăria clasică poate fi înlocuită cu pereţi din geamuri, atât timp cât compania cu care închizi balconul îţi oferă un plan de aerisire cu porţiuni din geam rabatabile.
Indiferent de decizia ta, porneşte de la rutina ta zilnică acasă şi astfel vei exploata acest spaţiu în cel mai potrivit mod.
Dacă vrei să închizi balconul, te-ai putea lovi de anumite cerinţe care ţin de estetica faţadei. Pentru a păstra uniformitatea vizuală, ai putea fi nevoit să închizi balconul doar cu anumite materiale sau doar în diferite culori, lucru ce poate presupune un cost suplimentar. Spre exemplu, unele blocuri noi te obligă să închizi balconul doar cu pereţi de sticlă şi doar cu termopan negru.
Firul roşu este un concept în design interior ce ţine de continuitatea vizuală a tuturor încăperilor din casă. Acest lucru determină uniformitatea stilistică şi cromatică a camerelor, pentru a asigura o ambianţă plăcută. Dacă iei în calcul închiderea balconului, ai grijă să nu afectezi estetica locuinţei. Această decizie nu trebuie să schimbe stilul spaţiului. Spre exemplu, dacă ai o casă în stil industrial, în care materialul predominant este metalul vopsit într-o nuanţă închisă, nu închide balconul cu rame de lemne în culori natur sau care nu se potrivesc cu amenajarea.
Dacă locuieşti la parter, este indicat să închizi balconul din motive de siguranţă. Astfel vei fi protejat nu doar împotriva spargerilor, dar şi a anumitor dăunători sau insecte care pot intra mai uşor în balcon şi apoi în casă. Recomandarea de a închide balconul vine şi atunci când acesta este comun cu vecinii şi vă desparte doar un paravan. Astfel, vei bloca pătrunderea fumului de ţigară sau a altor mirosuri în casa ta şi vei izola fonic încăperea.
Ai în vedere că închiderea balconului nu presupune doar cheltuielile cu firma care montează geamurile. De multe ori, închiderea balconului implică şi introducerea unui calorifer sau a unei alte forme de încălzire. Poate include şi schimbarea pardoselii, pentru a se potrivi noului rol al balconului (parchet dacă se află în prelungirea living-ului sau gresie dacă vei depozita obiecte după care trebuie să cureţi – clăpari de ski, biciclete).
Prețul pentru închiderea balconului porneşte de la 29 euro pe metru pătrat şi variază în funcţie de marca şi tipul sticlei (numărul de camere al profilului), dar şi de dificultatea lucrării.
E probabil ca închiderea balconului să necesite autorizaţie de construcţie dacă proiectul iniţial stabilea balconul ca suprafaţa deschisă. La fel şi dacă locuieşti într-o zonă istorică sau într-o clădire protejată. În cazul în care lucrarea trebuie aprobată şi tu realizeazi proiectul fără autorizaţie, riști o amendă de 40.000 lei.
Balconul deschis îţi permite să aeriseşti mult mai bine casa, ba chiar să usuci mai rapid rufele în sezonul cald. În plus, ai acces la multă lumina care schimbă ambianţa şi îţi dă o stare de bine. Este alegerea perfectă pentru cei cărora nu le plac spaţiile închise sau vor să aibă acces la aer proaspăt cu uşurinţă. Pe de altă parte, dezavantajul este lipsa izolării: obiectele depozitate în balcon sunt expuse condiţiilor meteo, insectele pot intra fără dificultate şi nu poţi opri zgomotele şi mirosurile să se simtă în casă.
Ca alternativă, un balcon izolat va obţine economie la căldură, reducerea zgomotului şi a mirosurilor neplăcute. Astfel, poţi feri toate obiectele din balcon de factori externi şi poţi obţine mai mult spaţiu de depozitare pentru ele.
Multe firme care izolează balcoane au incluse în pachete şi plase contra insectelor, dar şi termopane care nu permit vizibilitatea din exterior. Există o mulţime de avantaje privind izolarea balcoanelor, însă ia în calcul şi dezavantajele. Camerele cu acces la balcon vor fi mai dificil de aerisit şi există riscul de condens.
Pentru că un balcon deschis e mult mai expus, curăţenia face diferenţa. Într-un balcon deschis praful pătrunde cu uşurinţă, ca apoi să ajungă mai uşor în casă. Chiar şi insectele şi păsările pot ridica probleme, iar razele soarelui pot deteriora în timp mobila.
Un balcon închis exclude aceste griji, dar chiar şi el implică spălarea periodică a geamurilor, curăţarea pardoselii şi organizarea locurilor de depozitare.
Balcoanele deschise au de obicei mobilă minimală şi rezistentă la intemperii. Poţi începe şi tu cu un set dedicat pentru grădină (pentru a te asigura că e special făcut pentru un mediu outdoor) format din 2 scaune şi o măsuţă. Pe măsură ce începi să stai mai mult pe balcon, poţi adăuga un felinar frumos, lampi solare sau ghivece cu flori.
Înainte să alegi soiul acestora, verifică dacă rezistă zăpezii în cazul în care intenţionezi să fixezi ghiveciul de balustradă. Poţi amplasa vara câteva perne colorate direct pe pardoseală pentru o ambianţă în stil oriental. Un mod de a înfrumuseţa balconul este adăugarea unui şirag de luminițe. Te poți inspira și din articolul nostru pentru a alege mobilierul de gradina. Ţi-am pregătit în acest articol şi o galerie foto cu idei de amenajare a balconului deschis.
Balconul închis e mai ofertant ca amenajare din simplul motiv că nu mai are restricţiile legate de expunere. În balconul închis poţi atârna chiar şi un hamac, dacă tavanul ţi-o permite. Poţi combina spaţiul de depozitare cu un loc pentru relaxare, aşezând pe o ladă o saltea confortabilă. Dacă vrei să transformi balconul în birou, poţi folosi pereţii ca suport pentru rafturi sau panouri din plută pentru agăţat fotografii. În balconul închis poţi amplasa chiar şi un bar pentru băuturi sau pentru a lua o gustare, privind priveliştea.
Dacă spaţiul este anexat living-ului, el poate deveni cu uşurinţă un colţ de lectură, cu o băncuţă amplasată chiar lângă geam şi o mini-bibliotecă realizată pe peretele care încadrează fereastra, dacă o permite construcţia. Un balcon închis poate fi transformat chiar într-o bucătărie, atâta timp cât pot fi mutate instalaţiile de către un specialist. Inspiră-te însă şi din galeria foto.
În privinţa organizării, asigură-te că există spaţii de depozitare în balconul închis. Poţi amplasa un pantofar clasic cu rafturi orizontale în interiorul căruia să aşezi organizatoare cu rolul de a optimiza spaţiul. Dacă nu ai loc de un astfel de pantofar, poţi apela la unul îngust, cu rafturi inclinate. Dacă vrei să îmbini utilul cu plăcutul, poţi să transformi bancutele în mini-dulapuri, în care să aşezi atât încălţăminte, cât şi electrocasnice, precum aspiratorul, dacă ai suficient loc.
O altă idee ar fi să cumperi piese de mobilier pliante, care să elibereze spaţiul atunci când nu sunt necesare. Două scaune pliante pot fi mutate cu uşurinţă într-un dulap din casă atunci când ieşi cu musafirii pe balcon. La fel şi în cazul unei măsuţe, atunci când nu mai ai nevoie de ea.
Dacă ai ghivece cu flori pe balcon, poţi apela la un sistem de irigare colectiv. Acesta poate fi folosit pentru maxim 30 de ghivece şi funcţionează bine atunci când vrei să economiseşti timp şi să te asiguri că n-ai ratat nicio plantă.
Ia în calcul toate aceste aspecte înainte de a lua hotărârea închiderii balconului, pentru că este o intervenţie anevoioasă şi costisitoare. Avantajele pe termen lung pot face diferenţa în cazul unui proprietar practic, însă sunt şi câteva dezavantaje care pot face un iubitor de natură să se răzgândească.
GALERIE FOTO
Mai jos poți vedea mai multe imagini cu amenajări atât pentru balcoane închise, cât și pentru balcoane deschise:
Sursa foto: Shutterstock & Pinterest
Renovarea unei locuințe poate fi o provocare majoră, mai ales atunci când timpul este scurt…
Mutarea în casă nouă este un eveniment important, indiferent de vârsta pe care o ai.…
Iubirea de sine este un concept tot mai întâlnit al zilelor noastre. Prinși în programul…
Acasă ar trebui să fie refugiul tău, locul unde te poți relaxa și simți în…
Fierul este un mineral esențial pentru sănătatea și vitalitatea organismului nostru. Acesta este implicat în…
Vizita la dentist este adeseori amânată, din motive dintre cele mai diverse: teamă, buget insuficient,…
tettu.ro utilizează fişiere de tip cookie pentru a-ți personaliza și a-ți îmbunătăți experiența. Ne-am actualizat politica de cookies pentru a integra în acestea si în activitatea noastră curentă cele mai recente modificări din Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în privința prelucrării datelor cu caracter personal și libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea, te rugăm să parcurgi politica de cookies. Prin continuarea navigării confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie. Politica de Cookies