Categorii: DESIGN & RENOVARE

Cum poți decora pereții pentru a oferi personalitate întregii case

Prinde curaj și transformă pereții albi în pânze gata să fie colorate, prin diferite modalități creative. Te inspirăm cu câteva idei, sfaturi şi imagini sugestive, și te încurajăm să îți manifești creativitatea în propriul stil, pentru a-ți personaliza casa exact pe gustul tău.

Decorul pereţilor cu tapet
Decorul pereţilor cu bambus
Decorul pereţilor cu cărămidă
Decorul pereţilor cu rafturi
Decorul pereţilor cu faianță
Decorul pereţilor cu canvas
Decorul pereţilor cu parchet
Decorul pereţilor cu plută
Decorul pereţilor cu licheni stabilizați

Pereții goi presupun multe posibilităti de personalizare și câteva idei inspirate pot face un apartament fad să arate creativ și mai confortabil vizual. Indiferent de stilul tău, există trucuri care îți pot împodobi pereții. Indiferent dacă ești un colecționar de artă, pasionat de natură sau un iubitor de carte, pereții tăi pot fi personalizați astfel încât să fii înconjurat de lucrurile pe care le adori.

Decorul pereţilor cu tapet

Tapetul este cea mai populară opțiune pentru design-ul interior şi este în tonul cu tendinţele din ultimii ani. Și asta pentru că are un impact vizual major, la un cost redus. În plus, se aplică extrem de uşor. Există diferite tipuri de tapet, iar cele cu ilustrație geometrică sunt cele mai la modă, în prezent. În funcție de tipul lor, se împart în:

  • Tapetul tradițional – realizat din celuloză, este accesibil pentru diversitatea modelelor, cât și pentru prețul modic, însă se deteriorează ușor la soare, umezeală și își poate pierde cu ușurință intensitatea culorii; cu toate acestea, este cel mai cumpărat dintre toate tipurile și majoritatea modelelor alese sunt florale sau ludice, potrivite pentru living sau camera copilului;
  • Tapetul de vinil – este lavabil, rezistent la lumină, relativ ieftin și extrem de durabil, ceea ce îl face un candidat ideal pentru camerele frecvent utilizate (bucătării, săli de meșe, băi). Poate imita lemnul, piatra sau betonul, dar dezavantajul constă în faptul că nu permite pereților să respire, deci nu ar trebui folosit în dormitoare și spații prost ventilate.
  • Tapetul texturat – poate fi ideal pentru pereții simpli sau cu defecte, pentru că atrage atenția vizual și ascunde zgârieturi, fisuri sau vopseaua deteriorată. În schimb, este greu de aplicat corect și e mai sensibil.

Decorul pereţilor cu bambus

Pereții de bambus oferă un aspect plăcut și cald unei camere. Au caracteristici acustice foarte bune și acum este posibilă și prelucrarea bambusului fără înșurubare sau forare, rezultatul final fiind extrem de durabil. Placarea este ușor de asamblat și nu necesită întreținere din punct de vedere tehnic.

În prezent, designerii de interior încorporează în proiecte cât mai multe materiale de construcție ecologice și sustenabile. Stâlpii de bambus sunt, prin urmare, foarte populari pentru placarea pereților. Culoarea naturală strălucitoare economisește timp, deoarece nu trebuie aplicată nicio substanţă de etanșare sau lac.

Decorul pereţilor cu cărămidă

Pentru cei care se plictisesc de pereții simpli, decorul acestora cu cărămidă ar putea fi o opțiune pentru a da un nou personalizat unei camere De altfel, este popular stilul în care se plachează un singur perete cu cărămidă, pentru a capta atenția, iar ceilalți pot rămâne simpli.

Chiar dacă zidul de cărămidă își are originea în epoca medievală, este uimitor cum se poate încadra și într-o cameră clasică sau modernă. Mai mult, un perete de cărămidă este potrivit pentru orice cameră. Cărămida pentru pereţi este însă mai subțire decât cea clasică, folosită în zidărie, dar se aplică ușor, atât timp cât te asiguri că aplici piesele în linie dreaptă.

Poţi găsi diferite stiluri și culori, de la cărămidă albă bine finisată, la cărămidă roșie ușor accidentată, care se aplică lăsând spații mari între piese. Totul depinde de stilul pe care vrei să-l obții. Leroy Merlin are o colecție vastă de produse din cărămidă aparentă, iar cu bugetul de aproximativ 1.000 de lei poți placa un perete de dimensiuni medii din bucătărie.

Decorul pereţilor cu rafturi

Dacă nu vrei să intervii asupra pereților, însă ai nevoie și de spațiu de depozitare, o idee bună ar fi să umpli peretele cu rafturi. Clasicele rafturi dreptunghiulare pot fi cea mai la îndemână soluție, însă cu o pirivire pe Pinterest, poți deveni mai creativ.

Gândește-te ce vrei să așezi pe rafturile respective și câtă suprafață vrei să ocupi și încearcă un proiect DIY. Rafturile se montează ușor și se găsesc în multiple forme și culori, pentru a se potrivi în orice casă. Noi îți recomandăm rafturile hexagonale, ce aduc a stup de albine, acum în tendințe, grozave pentru a depozita cărți sau mici obiecte decorative.

Decorul pereţilor cu faianță

Există sute de posibilităti stilate atunci când vine vorba de faianță. De la plăcile moderne în formă de cărămidă, numite și Subway, captivantele modele marocane numite și azulejos, pană la modele ce imită pietrele naturale.

Stilul scandinav, în mare vogă astăzi, propune o culoare neutră a faianței, compensată, însă, prin forma acesteia și contrastul cu un obiect cu accent de culoare. Dacă alegi faianța pentru a-ți personaliza bucătăria, gândește-te la culoarea și stilul mobilei și alege un singur punct focal în cameră, fie printr-un singur perete cu azulejos sau prin faianță de culoare albă, care să pună în valoare un frigider roșu sau scaune moderne şi viu colorate.

Decorul pereţilor cu canvas

Casele moderne înlocuiesc clasicele tablouri cu canvas, pânze fixate pe o ramă de lemn interioară, afișând fotografii alb-negru, poze de familie imprimate, ilustrații contemporane sau chiar mesaje de tip typography.

Canvas oferă un aer modern oricărei încăperi și poți opta fie pentru unul de dimensiuni grandioase, fie pentru un sistem de canvas care să creeze detalii jucăușe prin poziționare, culoare și dimensiuni.

Vei găsi canvas și online, oferindu-ți posibilitatea să alegi o imagine propusă de furnizor sau să-ți imprimi propriul vizual. Un canvas 120 x 120 ajunge la prețul estimativ de 300-400 de lei.

Canvas-urile pot fi înlocuite și de un gallery wall, adică un ansamblu de fotografii așezate într-o anumită ordine, de obicei afișând momente-cheie din viața membrilor familiei.

Decorul pereţilor cu parchet

Accesorizarea pereţilor cu parchet nu este neapărat o tendinţă nouă. În trecut, pereții erau deja placați cu lemn. Panourile de pereți din lemn pot fi găsite în multe case rustice, în hoteluri confortabile și pe pereții castelelor. Parchetul de perete se găseşte tot mai mult în case și apartamente moderne, cu mare atenție și pasiune spre design interior.

Decorul pereţilor cu plută

Imaginează-ți o cameră caldă, fermecătoare și atent decorată. Una care să îți ofere nu doar o izolare acustică bună, dar și o izolație termică și … o soluție de design la modă. Iată cameră placata cu plută. Structurile din plută, inovatoare și originale, aduc charismă unei camere.

Este o soluție remarcabilă, practică şi îmbunătățește microclimatul camerei, scade nivelul de zgomot din interior și menține căldura pereților. Structurile din plută cerată vor proteja, de asemenea, suprafața peretelui de pete, în zonele cu trafic intens, cum ar fi holurile și coridoarele.

Pluta de perete este un produs extrem de durabil și rezistent. Numeroasele calităti ale plăcilor de plută dau un nou înțeles termenului de personalizare interioară. Plăcile de perete din plută pot fi aplicate atât în ​​interiorul uscat, cât și în cel umed, cum ar fi camera de zi, dormitor, camera copiilor, bucătărie, baie sau saună.

Decorul pereţilor cu licheni stabilizați

Lichenii stabilizați ce compun o grădină verticală chiar în casă ta trebuie amplasați într-un mediu cu o valoare minimă de umiditate relativă de aproximativ 50%. Structura nu are nevoie de întreținere, de lumină, nici de apă și nu ar trebui să fie tăiată. Este produs 100% biodegradabil. Culoarea sa, determinată în timpul fazei de cultivare,  nu se decolorează în timp, iar structura nu conține substanțe nocive sau toxice. Unele tipuri de instalații pot fi dotate cu un cadru decorativ. În unele cazuri, instalația poate fi prevăzută și cu iluminare scenografică.

Sperăm să îţi fie utile propunerile noastre de personalizare a pereților şi să te ajute să iei decizia potrivită. Îți recomandăm să analizezi și imaginile atașate rubricilor și să raportezi recomandările la stilul casei tale, pentru un rezultat de excepție.

Sursa foto: Unsplash & Pinterest

Diana Duca

Roşcata jumătate creativă jumătate clumsy. Călătoresc des în ţările calde şi-n Tara Ideilor, de unde îmi culeg energia şi inspiraţia. Am o relaţie de lungă durată cu copywriting-ul şi content writing-ul şi flirtez cu social media management-ul pentru diferite brand-uri. Sunt pasionată de cultura spaniolă, filme şi cărţi twisted, fac design de interior în timpul liber şi scriu pe blog. Mă găseşti şi pe pagina mea personală, dianaduca.ro, unde aştern impresii despre călătorii, design de interior, filme şi evenimente.

Articole recente

Cum faci o renovare rapidă

Renovarea unei locuințe poate fi o provocare majoră, mai ales atunci când timpul este scurt…

August 5, 2024

Tot ce trebuie să ştii despre mobilarea noii tale case

Mutarea în casă nouă este un eveniment important, indiferent de vârsta pe care o ai.…

July 24, 2024

Iubirea de sine: cum să-ți porți de grijă în câțiva pași simpli

Iubirea de sine este un concept tot mai întâlnit al zilelor noastre. Prinși în programul…

April 29, 2024

8 moduri să-ți faci viața acasă mai ușoară pentru tine și familia ta

Acasă ar trebui să fie refugiul tău, locul unde te poți relaxa și simți în…

March 28, 2024

Cum să mărești aportul de fier din alimentație

Fierul este un mineral esențial pentru sănătatea și vitalitatea organismului nostru. Acesta este implicat în…

January 23, 2024

Ce se întâmplă când amâni vizita la dentist: complicații ale cariilor netratate

Vizita la dentist este adeseori amânată, din motive dintre cele mai diverse: teamă, buget insuficient,…

December 14, 2023

tettu.ro utilizează fişiere de tip cookie pentru a-ți personaliza și a-ți îmbunătăți experiența. Ne-am actualizat politica de cookies pentru a integra în acestea si în activitatea noastră curentă cele mai recente modificări din Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în privința prelucrării datelor cu caracter personal și libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea, te rugăm să parcurgi politica de cookies. Prin continuarea navigării confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie. Politica de Cookies