Cum poți depozita pantofii eficient – 30+ idei de amenajare

Oricât de practic ai fi, colecția de pantofi poate scăpa destul de ușor de sub control. Studiile spun că deținem în medie 17 pereche de pantofi, iar unii dintre ei nu ne mai vin (dar îi păstrăm pentru valoarea sentimentală). Mai jos poți citi câte ceva despre cum poți face ordine în haos fără a arunca nimic lucruri de care te-ai atașat.

Ce pași trebuie să urmezi pentru a-ți organiza pantofii?
Idei de depozitare a pantofilor

Ce pași trebuie să urmezi pentru a-ți organiza pantofii?

Organizarea pantofilor nu trebuie să îți facă o gaură imensă în buget și nici să-îi ia zile la rând. Chiar și atunci când spațiul nu îți permite, tot există soluții pentru depozitarea pantofilor preferați. Înainte însă de a așeza pantofii pe raft/în cutii/etc este recomandat să urmezi ghidul de mai jos pentru a te asigura că pantofii tăi pot fi depozitați în siguranță.

  • Scoate toți pantofii și pune-i în cameră/living/locul unde te vei ocupa de organizare – dacă ai perechi care nu îți mai vin sau nu îți mai plac, dar sunt în stare bună, îi poți dona. Pantofii care necesită reparații și mai sunt purtabili îi poți duce la un atelier de reparat.
  • Curăță pantofii – depozitarea pantofilor cu praf, murdărie sau alte reziduuri poate duce la deteriorarea, în timp, a materialului. În special pantofii din piele sau piele întoarsă trebuie curățați cu grijă. Curăță-i cu o lavetă îmbibată în apă și săpun, iar dacă mai rămân pete șterge cu o soluție specială pentru materialul pantofului. Pentru un plus de grijă, aplică o cremă de întreținere (există creme pentru materiale diverse de la încălțămintea sport, la pantofii din piele). Lasă-i la uscat. Acum sunt pregătiți pentru sortare și depozitare.
  • Sortează-i după sezon sau întrebuințare – dacă înainte ai aruncat într-un dulap cizmele, pantofii, adidașii de alegare și sandalele, este vremea să faci puțină ordine, iar încălțările îți vor mulțumi, fiindu-ți fidele mult timp de acum încolo. Grupează încălțările după anotimp (șlapi și sandale vara, ghete și cizme iarna, pantofii, în funcție de material, pot fi purtați toate sezoanele) și după cât de des le porți. Chiar dacă ai o pereche preferată de pantofi, este recomandat să o alternezi cu alte incaltari, pentru a-i prelungi durata de viață. Lasă 2-4 perechi de încălțări la îndemână pentru a fi purtate, iar restul pot fi depozitate.
  • Umple-le cu hârtie obișnuită sau hârtie igienică (evită hârtia de ziar pentru că poate duce la decolorarea unor pantofi) – dacă ai încălțări pe care nu le vei purta pentru cel puțin o lună, hârtia mototolită va ajuta la menținerea formei pantofului.
  • Evită să depozitezi încălțări ude – nu depozita pantofii uzi nici măcar dacă ai pantofar deschis. Încălțămintea va începe să se inmoaie, iar materialul s-ar putea să înceapă să miroasă. Lasă pantofii la uscat într-o zonă aerisită si apoi îi poți depozita.
  • Nu pune pantofii din piele în pungi de plastic – pielea și pielea întoarsă au nevoie să respire așa că nu este recomandat să îi îndeși în pungi (dacă faci acest lucru s-ar putea să se decoloreze și într-un final să se deterioreze materialul, nemaiputând fi purtați).

Idei de depozitare a pantofilor

Organizarea pantofilor nu trebuie să fie o corvoadă, iar ideile de mai jos sigur te vor inspira.

Atârnă câteva lăzi de lemn pe perete și te vei putea bucura de spațiul lăsat liber pe podea. Pentru a evita deteriorarea în timp, le poți da cu lac, iar pentru variație poți colora fiecare ladă în culorile preferate. Poți chiar depozita reviste sau vaze de flori ca în imaginea de mai sus.

Acest pantofar este încăpător și te ajută să faci economie de spațiu protejându-și încălțămintea. Lasă la nivel încălțările pe care le porți des iar pantofii pe care îi porți din când în când asază-i pe ultimele rânduri. Este recomandat să ștergi pantofii (lasă-i separat la uscat!) înainte de a-i pun în pantofar.

Acest suport inedit de pantofi sigur va atrage toate privirile. Are finisaje din lemn, deci te va ține mult timp. Dacă ești pasionată de prelucrat lemn și bătut cuie îți poți crea propriul suport de pantofi, iar dacă nu, poți găsi un astfel de model în comerț.

Acest suport cu 24 de locuri este alegerea ideală pentru persoanele care nu au spațiu pentru pantofar. Asigură-te totuși că păstrezi încălțămintea mare (ghete, cizme etc) separat și să ai sprijinit bine suportul pentru a nu ceda atunci când deschizi ușa.

Dacă ai un apartament foarte mic dar ai suficient spațiu sub pat poți alege sau construi un “sertar” pentru a-ți păstra toate încălțările ușoare. Alternativ, poți alege un spațiu de depozitare din lemn sau plastic din comerț (măsoară înainte pentru a vedea dacă se potrivește în spațiul pe care îl ai la dispoziție). Acestă opțiune funcționează mai ales pentru șlapi, balerini, teniși și pantofi cu toc jos.

Această opțiune de depozitare reprezintă o alegere ingenioasă de folosire a peretelui. Suporturile adezive pot fi o alternativă la arta modernă și sigur vor atrage atenția prietenilor. Poți depozita papuci de casă, balerini sau pantofi pe care îi folosești zi de zi. Atenție însă la murdărie. Pantofii trebuie curățați înainte de a fi puși la locul lor, altfel își vor pune amprenta pe pereții tăi.

Pentru o un plus de varietate, poți alege acest model de suport care imită întru câtva forma încălțărilor. Designul este inedit iar pantofii rămân la locul lor. Singura bilă neagră este dificultatea relativă pentru a lua pantofii, motiv pentru care acest suport este recomandat mai ales pentru încălțările pe care le porți mai rar.

Ia câteva țevi de PVC și asamblează-ți propriul suport pentru pantofi. Vei obține un spațiu de depozitare plăcut vizual iar construcția DIY te va ajuta să economisești banii pe care i-ai fi dat pe pantofar. În acest suport se potrivesc mai ales încălțări care nu se deformează, șlapi, teniși și alte încălțăminte casual.

Dacă ai mai mult spațiu, poți păstra fiecare pereche de pantofi în cutia originală. Poți alege rapid perechea care se potrivește cel mai bine cu ținuta zilei iar poza de pe fiecare cutie te va ajuta să economisești timp atunci când ești în întârziere.

Mai ai vechea vitrină a bunicii care era plină de bibelouri? Acum o poți transforma în pantofar. Curăță lemnul cu șmirghel fin, dă un strat de vopsea, lasă la uscat, curăță sticla și te poți bucura de un pantofar recondiționat cu investiție minimă.

Dacă ai un apartament mic, s-ar putea ca singurul spațiu pe care îl ai la dispoziție pentru depozitarea pantofilor să fie ușa. Caută un suport asemănător cu cel de sus și îți pot încăpea până la 36 de perechi.

Dacă ai astfel de suporturi prin casă le poți folosi pentru a depozita șlapii și sandalele. Ai o vedere de ansamblu asupra tuturor si iti poti alege perechea potrivită pentru fiecare ținută rapid.

Doar ce te-ai mutat și nu ai timp să mergi la căutat de pantofar? Acestă soluție de depozitare poate fi o soluție rapidă. Alege 2-3 bucăți de sârmă și câteva umerașe, așază-le pe un perete neocupat și, voila, suportul de încălțări este gata.

Nu știi unde să pui încălțările celui mic? Aceste cârlige ilustrate în imaginea de mai sus pot reprezenta o opțiune. Este bine de știut că acest “suport” rezistă doar la încălțări ușoare, pentru copii mici. Pe măsură ce copilul crește, va trebui să alegi o altă varianta de depozitare.

Dacă nu ai spațiu pentru depozitat pantofi, o idee ar fi cuvertura de mai sus. Se găsește în comerț sau poți coase tu acei săculeți pentru pantofi. Este o variantă practică și accesibilă care iti lasa la vedere toate încălțările.

Ai o canapea sau un fotoliu cu ladă? Alege câteva despărțitoare și ai un pantofar fără a ocupa și mai mult spațiu. Acestă soluție este ideală mai ales pentru apartamentele mici.

Ai unul sau mai multe cuiere care sunt pline de praf în debara, pod sau garaj? Curăță-le bine și dă-le un strat de lac. Acum pot fi un spațiu de depozitare pentru încălțările preferate.

Ai prin casă o scară veche? Odată ce ai curățat-o de praf și de urme de vopsea și i-ai aplicat un nou strat de lac, o poți folosi ca suport pentru încălțările preferate. În funcție de cât de mare este scara îți pot încăpea până la 20 de pereche de pantofi.

Încă mai ai vechiul dulap al bunicii? Îl poți recondiționa (șterge praful, folosește o peliculă fină de șmirghel pentru a îndepărta imperfecțiunile și aplică un strat de lac) și folosi pentru a-ți depozita pantofii. Modelul de mai sus este suficient de încăpător pentru peste 50 de perechi.

Ai puțin spațiu la dispoziție și vrei un mod de depozitare modern? Soluția de mai sus poate fi ideala pentru tine. Suporții se găsesc în comerț, iar sistemul de depozitare este potrivit mai ales pentru încălțămintea casual, pentru zilele de weekend în care vrei să redescoperi orașul la pas sau pentru diminețile la sală.

Pentru un suport de încălțări altfel poți merge pe varianta de mai sus. Acest suport este mai potrivit încălțărilor pentru sezonul rece (ghete, cizme etc) decât pantofilor sau încălțărilor sport.

Dacă stai cu chirie într-un apartament mic, acestă opțiune de depozitare a pantofilor poate fi cea mai la îndemână. Suportul este recomandat în special pentru pantofii pe care îi porți des, cel mai bun loc fiind cât mai aproape de ieșire.

Dacă ai un apartament încăpător poți apela la acest suport pentru încălțări. Este potrivit atât pentru spațiile clasice cât și pentru spații moderne. Deasupra poți pune flori, pălării și eșarfe, reviste sau îți poți lăsa, într-un coș special, cheile pentru a economisi timp dimineața.

Dacă ești adepta minimalismului acest suport de pantofi sigur va fi pe gustul tău. Încap aproximativ 15 perechi de pantofi și totul este la vedere, fiind foarte simplu sa alegi incaltamintea potrivita zilnic.

Acest suport poate fi cumpărat ca atare din comerț sau poate fi recondiționat dintr-un vechi spațiu de depozitare din debara/garaj (ai nevoie de șmirghel fin, de grund și de lac pentru metal). Așază-l la intrare pentru un acces rapid după ce te-ai îmbrăcat.

Suporturile de prosoape de baie pot fi folosite și pentru a depozita încălțăminte, cel puțin cele pe care le porți frecvent. Alege o culoare care să se integreze cu mobila de pe hol, apelează la o bormașină sau oferă-i o cafea unui prieten meșter și te-ai ales cu un suport minimalist pentru pantofi.

Acest suport simplu este potrivit pentru majoritatea încălțărilor (cu excepția șlapilor și a sandalelor). Perechea poate fi scoasă ușor pentru a fi încălțată iar suportul nu ocupă mult loc.

Dacă ai multe perechi de șlapi și sandale ușoare, de vară, poți alege un astfel de spațiu de depozitare cu sertare. Poți opta pentru un model din plastic precum cel de mai sus sau pentru o variantă din lemn (din comerț sau recondiționat din mobila veche din casă).

Dacă ai un pat înalt precum cel din imagine poți alege un astfel de suport pentru încălțările preferate. Este ușor, îndemânatic și ai acces rapid la toate perechile.

Dacă ai un apartament mare sau debaraua liberă poți crea acest spațiu de depozitare de mai sus. Este încăpător, are un aspect industrial și îți permite să vezi dintr-o privire toate perechile de pantofi.

Folosind acest suport pe bază de clești (cleștii se “lipesc” de perete atunci când nu sunt folosiți) îți vei oferi senzația că încălțările tale sunt expuse ca la magazinele specializate. Asigură-te totuși că speli pantofii și îi lași să se usuce înainte de a-i agăța pe acești suporți.

Depozitarea pantofilor nu trebuie să fie un chin. Apelând la câteva soluții inovative, te vei bucura de încălțămintea ta pentru mai mult timp și te vei putea asigura că perechea preferată este la îndemână atunci când ești pe fugă.

Sursa foto: Shutterstock

Silvia Patriche

Schimbarea vine și din interiorul casei. Îmi plac liniile simple și formele geometrice, fotoliile comode în culori vii așezate fix lângă geam pentru a te putea bucura de peisaj. Când scriu pentru Tettu cuvintele devin pensule pentru a decora încăperi. Sunt inspirată zi de zi de creațiile Zahei Hadid și Juliei Morgan, de liniile lui Kandinsky și de albastrul lui Picasso. Mă găsești pe blogul personal (http://www.silviapatriche.com/) și pe LinkedIn (https://www.linkedin.com/in/silviapatriche/). O dată la două săptămâni trimit un newsletter (https://tinyletter.com/plictisfree).

Articole recente

Cum faci o renovare rapidă

Renovarea unei locuințe poate fi o provocare majoră, mai ales atunci când timpul este scurt…

August 5, 2024

Tot ce trebuie să ştii despre mobilarea noii tale case

Mutarea în casă nouă este un eveniment important, indiferent de vârsta pe care o ai.…

July 24, 2024

Iubirea de sine: cum să-ți porți de grijă în câțiva pași simpli

Iubirea de sine este un concept tot mai întâlnit al zilelor noastre. Prinși în programul…

April 29, 2024

8 moduri să-ți faci viața acasă mai ușoară pentru tine și familia ta

Acasă ar trebui să fie refugiul tău, locul unde te poți relaxa și simți în…

March 28, 2024

Cum să mărești aportul de fier din alimentație

Fierul este un mineral esențial pentru sănătatea și vitalitatea organismului nostru. Acesta este implicat în…

January 23, 2024

Ce se întâmplă când amâni vizita la dentist: complicații ale cariilor netratate

Vizita la dentist este adeseori amânată, din motive dintre cele mai diverse: teamă, buget insuficient,…

December 14, 2023

tettu.ro utilizează fişiere de tip cookie pentru a-ți personaliza și a-ți îmbunătăți experiența. Ne-am actualizat politica de cookies pentru a integra în acestea si în activitatea noastră curentă cele mai recente modificări din Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în privința prelucrării datelor cu caracter personal și libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea, te rugăm să parcurgi politica de cookies. Prin continuarea navigării confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie. Politica de Cookies