Există puține lucruri mai neprețuite decât obiectele transmise din generație în generație. Recondiționarea mobilei ia timp, este adevărat, însă nu e neapărat complicat, mai ales dacă iei lucrurile pas cu pas.
De ce să recondiționezi mobila?
Ce trebuie să știi înainte de a te apuca de recondiționare?
Care sunt sculele de care ai nevoie?
Cum recondiționezi tapițeria?
Cum recondiționezi mobila de lemn?
Cum recondiționezi mobilierul din metal?
Unul dintre motivele principale pentru recondiționarea mobilei este valoare sentimentală a anumitor piese. De asemenea, dacă mobila veche este din lemn de calitate, de exemplu, ar fi o greșeală să alegi piese noi doar pentru că sunt noi. Ai putea, pe de altă parte, să dai un suflu nou si modern prin formă și culoare mobilei care adună praf în pod sau garaj.
Mai mult, renovând piesele de mobilier vechi vei economisi bani care altfel ar fi fost destinați renovării.
Recondiționarea mobilei poate reprezenta un proiect ambițios, de aceea este important să ai un plan bine pus la punct și să iei în considerare câteva lucruri, chiar înainte de a te apuca de treabă.
La ultima curățenie în garaj ai dat peste un fotoliu vechi care adună praf de … câțiva ani. Ți-l imaginezi deja curat, poate într-o altă culoare, în livingul tău.
Revino puțin înapoi. Trebuie să iei în calcul ce poate fi recondiționat la acel fotoliu – e posibil să îți ia câteva ore sau câteva zile. Te ocupi de recondiționare seara, după job, în weekend sau îți iei câteva zile de concediu? Cât de îndemânatic ești? Dacă trebuie să îndepărtezi rugina, acest pas care pare simplu în practică poate lua câteva zile, în funcție de dimensiunea piesei de mobilier și de valoarea sa (dacă este foarte valoroasă este posibil să fie nevoie de unelte fine care nu deteriorează finisajele).
Înainte de a cumpăra vopsea sau lacuri, documentează-te. Întreabă membrii familiei sau caută online o dată aproximativă a fabricării piesei de mobilier. Dacă este din lemn, află ce tip de lemn este pentru ca în momentul recondiționării să nu compromiți o piesă de valoare de care te leagă atâtea amintiri plăcute. Află ce tip de vopsea sau lac este indicat pentru acel tip de lemn pentru ca mobila să își recapete strălucirea de odinioară (eventual, cu ceva în plus dacă vrei un look modern).
Pentru a evita să pierzi timpul pe drumuri între magazine și casă fă o listă cuprinzătoare înainte de a te apuca. Trece pe o hârtie sau într-o aplicație dedicată uneltele de care ai nevoie, vopseaua, uleiul, detaliile care oferă un look modern etc.
Odată ce ai stabilit lucrurile de care ai nevoie, următorul pas este stabilirea bugetului. Cam cât te-ar ajunge să repari mobila? Cât de complex este modelul? Este nevoie să apelezi la personal specializat? Unele piese de mobilier necesită doar schimbarea picioarelor și curățarea de praf, în timp ce altele au nevoie de un refresh total. Cât ești dispus să cheltuiesti?
Înainte de a te apuca de vopsit lemnul sau de îndepărtat resturile de vopsea, fii sigur că folosești echipament special care să te protejeze de praf și de eventualii vapori de solvenți. Pregătește zona de lucru afară sau într-o încăpere bine aerisită pentru ca fumul, resturile minuscule de lemn sau praful să nu te afecteze pe tine, familia sau animalul de companie. Dacă lucrezi cu metale sau sticlă, poartă mănuși, iar dacă interacționezi cu sprayuri cu substanțe toxice, poartă ochelari speciali. Pune pe jos un cearceaf de care nu mai ai nevoie sau câteva pagini de ziar pentru a proteja parchetul, iarba sau cimentul. Ține la îndemână hârtie de bucătărie pentru a șterge soluțiile care, inevitabil, se vor vărsa. Înainte de a te apuca de recondiționare, asigură-te că ai tot necesarul la îndemână, sigur nu vei dori să umbli prin casă cu mâinile pline de vopsea cautând solvenți.
În general, sculele pe care le vei folosi depind de materialul piesei de mobilier (vezi mai jos ce ai nevoie pentru fiecare tip de material în parte). Mai jos sunt principalele unelte și piese de care ai nevoie pentru a recondiționa mobila.
AI o canapea din 1950 și vrei să îi oferi un look nou? S-ar putea să nu fie nevoie de așa de multe modificări pe cât ai crede. Nu este nevoie să cheltui o avere pentru ca piesa veche de mobilier să pară teleportată în secolul 21.
Dacă fotoliul sau canapeaua bunicii se regăsește în stare bună de folosire dar pare fad, schimbă câteva detalii. Înlocuiește cuvertura de canapea veche cu una în culorii vii (dacă ai bugetul limitat și nu poți schimba picioarele canapelei poți alege în schimb o cuvertură cu franjuri pentru a acoperi micile imperfecțiuni). Înlocuiește picioarele tocite de vreme cu unele noi sau dacă deja stă jos pune picioare pentru a o înălța câțiva centimetri. Adaugă câteva perne de decor.
Dacă vechea canapea a bunicii are o husă de pe timpuri, îi poți da un refresh schimbându-i culoare. Caută la magazinele de bricolaj o vopsea specială pentru tapițerie și alege culoarea preferată (care să se integreze bine în cameră).
În fine, dacă vrei să schimbi tapițeria și să o înlocuiești, este recomandat să apelezi la personal specializat.
Mobila de lemn, în special dacă este de calitate, necesită mai multă atenție decât alte piese de mobilier. Mai jos sunt câteva sfaturi pentru recondiționarea celor mai comune piese de mobilier, un scaun și o tăblie de pat. Alte piese de mobilă se recondiționează asemănător. De exemplu, biblioteca poate fi recondiționată după modelul scaunului de lemn iar dulapurile sau alte piese care au șuruburi, cuie sau balamale după modelul tăbliei de pat.
Sursa foto: Pinterest
Dacă vrei să recondiționezi un scaun din lemn ușor zgâriat, cu lacul sărit, vei avea nevoie de mai multe unelte.
Înainte de a te apuca de treabă asigură-te că ai curățat scaunul de praf și alte resturi.
O tăblie de pat din lemn de calitate poate reprezenta piesa centrală a dormitorului tău. Având în vedere costul lemnului și modelul unicat din vremea bunicilor, recondiționarea sa poate însemna doar o fracțiune din prețul unei tăblii noi de pat.
Mai jos sunt materialele și uneltele de care ai nevoie.
De asemenea, cum acest caz implică o suprafață mai mare de lemn (masiv) este indicat să te ocupi de recondiționare cu ajutorul unui prieten sau al unui membru al familiei.
Înainte de a te apuca de treabă îndepărtează lenjeria de pat și salteaua și pune-le separat, preferabil la distanță de spațiul de lucru. Pentru a lucra în deplină siguranță, desfă tăblia patului într-o zonă bine aerisită sau în aer liber – în curte sau în garaj (care să fie deschis). Asigură-te că ai toate uneltele la îndemână.
Mai întâi, este indicat să îndepărtezi praful, mizeria și alte particule acumulate în timp. Dacă există mirosuri șterge lemnul cu o soluție de oțet și apă (1:5) – îndepărtează mirosul neplăcut și elimină bacteriile. Dacă există riscul de aparitie a gândacilor, aplică spray dezinfectant sau un spray împotriva insectelor. În cazul în care aplici astfel de spray pe tăblia patului, lasă să acționeze 5-10 minute apoi șterge cu o lavetă reziduul.
După curățare, este nevoie de repararea tăbliei de pat. Folosește o pastă specială de retuș sau un spray corector (lasă să se usuce conform instrucțiunilor de pe ambalaj) pentru a acoperi crăpăturile, zgârieturile sau alte defecte ale lemnului.
Dacă o parte a tăbliei de pat este deteriorată iremediabil s-ar putea să trebuiască să fie înlocuită. Aplicarea noii piese va necesita cuie, șuruburi și cleme de prindere. Șuruburile slăbite vor trebui strânse sau chiar înlocuite. Înainte de a trece la pasul următor lasă mobila să se “odihnească” pentru 24 ore.
Atunci când pasta de retuș s-a uscat bine, folosește un șmirghel pentru a netezi suprafața lemnului. Pentru a face economie de timp, poți folosi un polizor electric. Șterge cu o lavetă moale, lasă să se usuce, apoi mai dă o dată cu șmirghel, de acestă dată cu unul mai fin. Șterge resturile cu o lavetă umedă. Nu te preocupa dacă mai există mici pete, deoarece acestea vor fi acoperite de vopsea.
Decizia de a aplica vopsea sau lac depinde de gust și de starea tăbliei de lemn. Dacă este într-o stare bună și nu există pete este suficient să aplici două straturi de lac. În caz contrar, vopsește lemnul.
Înainte de a vopsi, aplică două straturi de baiț, cu o pauză de 2-3 ore (sau cât este menționat pe ambalaj) între ele. Alternativ poți aplica un baiț sub formă de spray. Aplică vopseaua în două straturi și respectă recomandările de pe ambalaj în legătură cu uscarea (trebuie să aștepți 12-24 ore între fiecare strat).
Dacă vrei să dai cu lac, pe de altă parte, trebuie să aplici baiț înainte și să îl lași să se usuce complet, urmând instrucțiunile de pe ambalaj. Aplică lacul cu pensula sau cu ajutorul unui spray.
După uscarea vopselii sau a lacului aplică un lac poliuretan. Acesta va proteja lemnul și va asigura rezistența culorii în timp. Aplică 2-3 straturi și lasă să se usuce conform instrucțiunilor de pe ambalaj.
După uscarea completă a lacului poliuretan, adu tăblia de pat în cameră și asamblează piesele.
Sursa foto: Pinterest
În cazul pieselor de mobilă din metal (fie că e vorba de scaune, dulapuri metalice sau alte piese), cel mai mare dușman este rugina, motiv pentru care atenția se va concentra pe acest aspect. Pentru a recondiționa mobila din metal ai nevoie de:
Înainte de a trece la îndepărtarea ruginii, trebuie să cureți mobila cu o lavetă. Îndepărtează praful și alte resturi acumulate în timp. Lasă să se usuce și apoi poți trece la pasul următor.
Folosește o perie de sârmă pentru a îndepărta rugina. Nu-ți fă griji dacă mai rămân resturi, deoarece acestea vor fi eliminate folosind șmirghelul.
Folosește un șmirghel fin pentru a îndepărta restul de rugină. Alternativ poți folosi un polizor electric. Continuă să nivelezi metalul până când se simte fin la atingere.
Odată ce ai îndepărtat rugina, șterge metalul cu o lavetă îmbibată cu acetonă sau alt solvent pentru a asigura că suprafața este curată și pregătită pentru aplicarea lacului.
Aplică un grund de calitate (în 2-3 straturi cu pauze conform instrucțiunilor de pe ambalaj) sau folosește un spray pentru a evita picurarea (pune ziare pe jos pentru a evita pătarea suprafețelor).
Odată uscat, șterge cu un șmirghel foarte fin pentru a netezi zonele aspre.
În funcție de unde vei așeza noua piesă de mobilier vei avea de ales între diferite tipuri de vopsele sau lacuri (de exemplu, dacă scaunul recondiționat va fi folosit pe terasă, va fi nevoie să aplici vopsea pentru exterior). Aplică 2-3 straturi de vopsea și lasă să se usuce conform instrucțiunilor.
Aplicând un lac protector vei asigura rezistența vopselii și a culorii sale pentru mai mult timp. În plus, acest lac vine sub formă de spray cu protecție UV, astfel vei putea folosi scaunul recondiționat chiar și pe terasă, sub razele soarelui. Lasă să se usuce pentru cel puțin 24 ore într-un spațiu bine ventilat.
Pentru alte idei de recondiționare lasă-te inspirat din galeria de mai jos:
Sursa foto: Shutterstock
Renovarea unei locuințe poate fi o provocare majoră, mai ales atunci când timpul este scurt…
Mutarea în casă nouă este un eveniment important, indiferent de vârsta pe care o ai.…
Iubirea de sine este un concept tot mai întâlnit al zilelor noastre. Prinși în programul…
Acasă ar trebui să fie refugiul tău, locul unde te poți relaxa și simți în…
Fierul este un mineral esențial pentru sănătatea și vitalitatea organismului nostru. Acesta este implicat în…
Vizita la dentist este adeseori amânată, din motive dintre cele mai diverse: teamă, buget insuficient,…
tettu.ro utilizează fişiere de tip cookie pentru a-ți personaliza și a-ți îmbunătăți experiența. Ne-am actualizat politica de cookies pentru a integra în acestea si în activitatea noastră curentă cele mai recente modificări din Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în privința prelucrării datelor cu caracter personal și libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea, te rugăm să parcurgi politica de cookies. Prin continuarea navigării confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie. Politica de Cookies