GHIDUL COMPLET care te ajută să găsești cel mai bun model de aspirator pentru nevoile TALE

Amenajarea unei locuințe poate fi pentru mulți dintre noi un motiv de bucurie: avem ocazia de a ne modela sau remodela căminul în funcție de preferințele noastre, de stilul și ritmul nostru de viață, de diverse schimbări apărute în viața noastră, iar fiecare schimbare aduce cu ea o reactualizare personală. Casa ta este unul din elementele care îți exprimă cel mai bine personalitatea. Prinși în fervoarea creativității, a reorganizării și a decorațiunilor, trecem deseori cu vederea unul din elementele cele mai importante care mențin ordinea și armonia în locuința noastră: aspiratorul.

Tipuri de aspiratoare
Caracteristicile tehnice ale unui aspirator
Accesoriile unui aspirator
Cum alegi cel mai bun aspirator pentru necesitățile tale
Cum întreții un aspirator

Niciun cămin nu este complet fără un aspirator potrivit și, chiar dacă nu ești în situația în care să te muți într-o casă nouă, aspiratorul face parte din dotările care te vor interesa destul de mult. Spre deosebire de un pat, o canapea sau un blat de bucătărie, merită să înlocuiești mai des aspiratorul, chiar dacă cel pe care-l ai deja nu este stricat.

Investiția nu este atât de mare ca în cazul pieselor de mobilier, spre exemplu, nevoile tale legate de curățenie se pot schimba în timp în funcție de multe lucruri (trecerea la un ritm de viață în care ai foarte puțin timp liber pentru curățenie, nașterea unui copil, apariția în casă a unui animal de companie etc.). De asemenea, tehnologia evoluează și, dacă vrei să îți faci viața mai ușoară, din când în când este util cel puțin să sondezi piața ca să vezi ce noutăți au mai apărut. De aceea este important să știi, în primul rând, ce tipuri de aspiratoare există.

Tipuri de aspiratoare

Aspiratoarele clasice

Sunt aspiratoarele cu care, după cum le spune numele, suntem obișnuiți cu toții. Indiferent cât de vechi este modelul clasic, aceste aspiratoare nu vor ieși din uz niciodată. Cu sac sau fără sac, cu filtre de praf de diverse tipuri, cu diverse accesorii și funcționalități, ele sunt mereu actualizate și diversificate, în pas cu cele mai noi tehnologii.

O categorie deosebită o constituie aspiratoarele clasice cu o funcție-bonus importantă: cea de spălare. Diferența semnificativă față de cele obișnuite este faptul că sunt destul de mari și de grele datorită recipientului cu apă și detergent inclus. Astfel, au nevoie de spații mai mari de depozitare, se manevrează mai greu și, așa cum e de așteptat, prețul lor e semnificativ mai mare decât al celor fără spălare. Aspiratoarele cu spălare merită să fie achiziționate pentru locuințe mai mari sau în care există animale sau copii mici care murdăresc frecvent covoarele.

Aspiratoarele verticale

Sunt mai ușor de manevrat. Prin construcția lor, nu necesită multe aplecări și sunt ideale pentru persoanele care au probleme la coloană sau alte probleme de sănătate care le îngreunează activitățile casnice. Pe de altă parte, puterea lor de absorbție este mai mică decât a aspiratoarelor clasice și sunt destul de dificil de folosit în zone mai greu accesibile. De asemenea, poate fi și ceva mai complicat să le găsești un loc de depozitare, mai ales dacă ai un apartament mic, în care fiecare colțișor disponibil contează.

De obicei, ele funcționează cu baterii care trebuie încărcate destul de des, posibil chiar în timpul unei sesiuni de curățenie. Praful este aspirat într-o cuvă din plastic de dimensiuni mici. Din aceste motive ele sunt recomandate pentru suprafețe mici. Sunt de două-trei ori mai scumpe decât cele clasice, iar avantajele lor principale sunt manevrabilitatea ușoară și lipsa firului de alimentare.

Aspiratoarele industriale

Sunt dedicate spațiilor mari, exterioare și interioare, și pot absorbi atât deșeuri uscate, cât și umede.

Aspiratoarele de mână

Sunt micuțe și ergonomice, folosite pentru aspirarea zonelor greu accesibile: tapițerii, saltele, colțuri sau interiorul mașinii.

Aspiratoarele robot

Pot fi extrem de utile pentru persoanele care nu au mult timp pentru curățenie. Ele funcționează autonom, cu acumulatori, operează cel mai bine pe suprafețe mari și libere, fie ele parchet, gresie sau covoare. Sunt echipate cu senzori care detectează obstacolele, profilul pereților și al mobilei, dar și praful, părul și diverse alte impurități mici pe care le aruncă înspre sistemul de aspirare cu ajutorul unei perii rotative.

Un aspirator robot nu va face chiar toată treaba în locul tău. Uneori are probleme când ajunge în colțuri (majoritatea au formă rotundă) sau când se lovește de obstacole, așa că e nevoie cel puțin să îi cureți tu calea înainte să îl pui la treabă (de exemplu, să muți scaunele sau cablurile), însă în mod clar te scutește de mult efort. Aspiratoarele roboți sunt cele mai costisitoare aspiratoare de pe piață, însă prețurile scad în timp, odată cu avansul tehnologic.

Caracteristicile tehnice ale unui aspirator

Tipul aspiratorului: cu sau fără sac

Aspiratorul cu sac este, probabil, cel mai vechi tip de aspirator și este încă foarte popular datorită prețului scăzut. El aspiră praful într-un sac de hârtie sau din material textil. Sacii de hârtie sunt de unică folosință, iar cei textili se pot goli și refolosi.

Aspiratoarele fără sac aspiră murdăria într-o cuvă de plastic care trebuie curățată periodic, de preferință înainte să se umple de tot, pentru a reduce riscul ca praful să se împrăștie în aer. Din același motiv, dacă dorim să renunțăm la costul suplimentar al sacilor sau la bătaia de cap de a-i schimba, e de preferat să ne orientăm către un model de aspirator care are și funcția de compresare a prafului.

Puterea de aspirare

Puterea de aspirare, exprimată în wați (W), se află în relație strânsă cu puterea generală a aspiratorului (puterea motorului), depinzând însă și de alți câțiva factori. Cei doi indicatori sunt însă cât se poate de diferiți și nu trebuie confundați. Puterea de aspirare îți oferă o măsură în ceea ce privește gradul de absorbție a prafului și, practic, cu cât această valoare este mai mare, cu atât mai bine: aspiri mai bine și mai ușor.

Majoritatea aspiratoarelor au o putere de absorbție în jur de 300-450 W.

Puterea motorului

Puterea motorului este un indicator des promovat de producători, însă nu este unul esențial. În practică, această valoare îți poate spune ceva despre consumul de curent electric: cu cât e mai mare, cu atât aspiratorul respectiv consumă mai mult. Așadar, spre deosebire de puterea de aspirare, care e de dorit să fie cât mai mare, puterea motorului ar trebui, în cazul ideal, să fie cât mai mică.

Prin urmare, în alegerea unui aspirator performant, cele două cifre trebuie luate în considerare împreună atunci când comparăm diverse modele.

Clasa de performanță energetică

Din 2014, majoritatea aspiratoarelor vândute în UE sunt marcate cu o etichetă de clasare energetică, stabilită în funcție de câțiva parametri anume. Gradația începe cu clasa A, pentru cele mai eficiente aparate, și continuă până la G, inclusiv, pentru cele mai puțin eficiente.

În funcție de evoluția parametrilor, este de așteptat ca grila de clasificare să se îmbogățească, mergând până la A+++.

Factorii luați în calcul pentru stabilirea clasei de performanță energetică a aspiratoarelor sunt următorii:

  • Eficiența energetică
  • Consumul anual de energie
  • Captarea prafului de pe podelele dure și de pe covoare (performanța de aspirare)
  • Nivelul de zgomot
  • Clasa emisiilor de praf.

Eticheta de clasare energetică este un criteriu important pentru alegerea unui aspirator, ușurând foarte mult comparațiile între diferite modele.

Dintre acești factori, mai relevanți ar fi performanța de aspirare pe covoare și pe suprafețe dure, precum și nivelul de zgomot și cel de re-emisie a prafului.

Clasa de performanță a curățării covoarelor

Această valoare exprimă procentajul de absorbție a prafului de pe un covor test standardizat. Colectarea eficientă a prafului este un indicator esențial pentru un aspirator, contribuind atât la o aspirare mai rapidă, cât și la reducerea alergiilor și la eliminarea prafului din profunzimea covoarelor, nu doar a prafului și a micilor mizerii de la suprafață.

Clasa de performanță a curățării pardoselelor tari

Deși în aparență curățarea suprafețelor tari s-ar face mai ușor și mai eficient decât curățarea covoarelor, în realitate și aceste tipuri de suprafețe pot avea diverse denivelări și zone în care praful și impuritățile se adună, nefiind neapărat foarte accesibile. Gândiți-vă doar la rosturile gresiilor sau la eventualele mici crăpături din podea.

Straturile de filtrare

Clasa emisiilor de praf este strâns legată de sistemul de filtrare al acestuia. În momentul de față, cele mai bune sisteme de filtrare de pe piață folosesc filtrele HEPA (High Efficiency Articulate Air). Acestea au mai multe straturi de filtrare, iar capacitatea filtrului de a reține mai multe particule este cu atât mai mare cu cât numărul inscripționat pe filtrul HEPA este mai mare.

Filtrele sunt utile pentru a evita împrăștierea în cameră a prafului aspirat de pe covor sau podea și sunt extrem de importante în cazul persoanelor alergice la praf sau alți alergeni.

Majoritatea filtrelor se pot curăța după utilizare, însă este necesară oricum schimbarea lor periodică, de preferință o dată la șase luni.

Pentru persoanele cu un buget mai generos, sunt recomandate aspiratoarele cu filtrare prin apă, care asigură o igienă sporită. Dezavantajele acestei soluții ar fi faptul că recipientul cu apă în care este colectat praful trebuie curățat la fiecare aspirare și faptul că, din rațiuni de proiectare și construcție, aceste aspiratoare sunt ceva mai voluminoase decât celelalte modele.

Atenție, totuși! Aspiratoarele cu filtrare prin apă nu sunt totuna cu cele care și spală podeaua.

Nivelul de zgomot

Un aspirator cu un nivel redus de zgomot este o idee bună nu numai pentru tine, ci și pentru vecinii tăi, dacă locuiești la bloc. În mod ideal, acesta ar trebui să producă un zgomot de până la 70 dB. Deși o conversație obișnuită se desfășoară în jurul valorii de 60 dB, nivelul de percepție a decibelilor crește exponențial, așa că 10 dB în plus înseamnă un zgomot perceput de două ori mai puternic.

Capacitatea recipientului colector

Capacitatea recipientului colector se referă la cantitatea de praf care poate fi aspirată în recipientul aspiratorului și se măsoară în litri. De obicei, aspiratoarele cu sac au o capacitate de 3-6 litri, iar cuvele celor fără sac au o capacitate mai mică, de 1-3 litri.

Pentru a alege un aspirator cu o capacitate de colectare potrivită, trebuie să te gândești, pe de o parte, cam cât de des ești dispus să schimbi sau să golești recipientul de colectare, pe de altă parte cam ce dimensiuni ți-ar fi mai comode (un recipient de colectare mai mare înseamnă, de regulă, și un aspirator mai mare).

Accesoriile unui aspirator

Un alt considerent care poate face un aspirator mai atractiv pentru tine sunt accesoriile pe care le are sau consumabilele de care are nevoie.

În categoria consumabilelor, vorbim în primul rând de filtrele de schimb și de sacii de praf, care reprezintă o cheltuială în plus și atenție la momentul în care se umplu și trebuie schimbate.

Din categoria accesoriilor propriu-zise fac parte tubul telescopic, un element constructiv ergonomic pe care nu toate aspiratoarele îl au, și diferitele duze, capete de aspirare și perii proiectate special pentru anumite tipuri de spații, material sau suprafețe. Puterea de absorbție a prafului nu depinde numai de puterea motorului, ci și de calitatea și construcția acestora.

Poți găsi duze pentru pardoseală dură, duze turbo sau duze cu motor cu o putere de absorbție mai bună, speciale pentru mochete și covoare, duze înguste pentru colțuri sau alte spații mici, duze sau perii pentru tapițerii.

Cum alegi cel mai bun aspirator pentru necesitățile tale

Înainte de achiziționarea unui aspirator nou e bine să îți pui două întrebări generale care vor determina în mare parte și restul criteriilor pe care le vei considera importante în luarea unei decizii: prima se referă la buget, a doua e legată de pretențiile pe care le ai de la noul obiect.

Cât de performant îți dorești să fie? Cât de repede vrei să-ți faci treaba cu el? Unele persoane sunt foarte mulțumite cu un aspirator clasic cu funcții de bază, altele sunt atente la diverse detalii, altele vor cât mai multe funcționalități care să le ușureze viața… poate chiar să elimine aproape complet nevoia de a acorda timp aspiratului, caz în care își vor dori un aspirator robot.

În orice caz, câteva lucruri trebuie să-ți fie foarte clare înainte de a face o alegere finală corectă: ce tip de spațiu ai de curățat, ce accesorii ți-ar fi necesare, ce nevoi specifice ai avea și cum îți e mai comod să îți desfășori activitatea.

În funcție de spațiul de curățat

Spațiul de curățat îți va determina o mare parte din criteriile de evaluare a unui aspirator nou. Ce ar trebui să ai în vedere?

Suprafața totală, de exemplu – și nu doar cea care trebuie aspirată, ci și spațiul în care poți depozita aspiratorul, fiindcă, în funcție de model, acesta poate fi de diverse dimensiuni și de diverse forme.

Tipul de suprafață: pardosele, parchet, mochete, covoare, gresie. Pentru fiecare din acestea există indicatori și accesorii diferite. Dacă ai parchet, e bine să fii atent și la roțile aspiratorului și să te orientezi către o variantă care nu zgârie.

În funcție de accesorii și de funcționalitățile specifice pe care le are

Pe lângă accesoriile pentru diverse tipuri de spații și suprafețe, multe aspiratoare au diverse alte funcții care îți ușurează munca: sisteme de golire a recipientelor prin simpla apăsare a unui buton, indicatoare de umplere sau posibilitatea de reglare a puterii aspiratorului.

În funcție de nevoile tale specifice

Nu ai timp? Ai alergie la praf? Ai copii mici? Ai animale de companie?

Toate aceste lucruri sunt foarte importante în alegerea unui aspirator potrivit. Poate îți dorești un aspirator care să și spele, poate preferi un robot care să facă singur cea mai mare parte din treabă, poate te descurci cu un simplu aspirator foarte puternic.

Dacă ești alergic, vei opta cel mai probabil pentru un sistem de filtrare cât mai bun, pentru filtre HEPA sau poate filtrare prin apă, precum și pentru soluții tehnice de structură prin care praful să nu se împrăștie din nou atunci când golești recipientul de colectare.

În cazul în care ai animale de companie, poți găsi chiar și aspiratoare cu duze special concepute pentru părul de animale.

În funcție de caracteristicile ergonomice

Indiferent ce tip de aspirator alegi, atât timp cât nu este vorba de un robot, trebuie să iei în considerare cât de comod îți este să îl manevrezi. Dimensiunile și greutatea nu sunt singurele criterii de luat în calcul. Fii atent și la accesibilitatea comenzilor (de exemplu, butonul de reglare a puterii se poate găsi chiar pe aspirator sau pe mânerul lui, acolo unde este mai ușor de manevrat).

Tubul telescopic este o altă caracteristică importantă pe care nu o au toate aspiratoarele.

Lungimea cablului poate conta și ea: poate vrei un cablu cât mai lung, ca să nu schimbi priza în fiecare cameră în care aspiri, poate preferi unul scurt, care să nu se împiedice sau să se încurce în alte cabluri sau în picioarele scaunelor.

Cum întreții un aspirator

Pentru o performanță cât mai bună, verifică periodic starea filtrelor și schimbă-le de câte ori este nevoie. Producătorii recomandă chiar ei diverse intervale de schimbare a lor, însă este posibil și ca unii să exagereze, pentru a impulsiona vânzările, și ca estimările lor să nu se potrivească neapărat cu ce se întâmplă în cazul tău. În orice caz, schimbă-le atunci când vezi că sunt murdare, nu aștepta să simți praful înecându-te ca să constați că filtrul nu mai funcționează.

La final, îți mai facem câteva recomandări simple:

  • Schimbă sau curăță regulat și sacul sau cuva de praf.
  • Nu aspira toată casa fără să faci și mici pauze, pentru a nu suprasolicita motorul aspiratorului. Dă-i timp să se răcească din când în când.
  • Folosește duzele potrivite pentru fiecare tip de suprafață.

În concluzie, dacă renovezi, dacă te muți într-o casă nouă sau dacă vrei doar să reîmprospătezi atmosfera locuinței tale, nu uita cât de importantă este curățenia făcută la timp, rapid, fără efort, și fără particule de praf reîmprăștiate în aer. Indiferent de nevoile tale, există cu siguranță un aspirator care te va satisface complet. Tu care crezi că ar fi acela?

Iulia Popescu

Articole recente

Cum faci o renovare rapidă

Renovarea unei locuințe poate fi o provocare majoră, mai ales atunci când timpul este scurt…

August 5, 2024

Tot ce trebuie să ştii despre mobilarea noii tale case

Mutarea în casă nouă este un eveniment important, indiferent de vârsta pe care o ai.…

July 24, 2024

Iubirea de sine: cum să-ți porți de grijă în câțiva pași simpli

Iubirea de sine este un concept tot mai întâlnit al zilelor noastre. Prinși în programul…

April 29, 2024

8 moduri să-ți faci viața acasă mai ușoară pentru tine și familia ta

Acasă ar trebui să fie refugiul tău, locul unde te poți relaxa și simți în…

March 28, 2024

Cum să mărești aportul de fier din alimentație

Fierul este un mineral esențial pentru sănătatea și vitalitatea organismului nostru. Acesta este implicat în…

January 23, 2024

Ce se întâmplă când amâni vizita la dentist: complicații ale cariilor netratate

Vizita la dentist este adeseori amânată, din motive dintre cele mai diverse: teamă, buget insuficient,…

December 14, 2023

tettu.ro utilizează fişiere de tip cookie pentru a-ți personaliza și a-ți îmbunătăți experiența. Ne-am actualizat politica de cookies pentru a integra în acestea si în activitatea noastră curentă cele mai recente modificări din Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în privința prelucrării datelor cu caracter personal și libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea, te rugăm să parcurgi politica de cookies. Prin continuarea navigării confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie. Politica de Cookies