Categorii: DESIGN & RENOVARE

Cum să îți decorezi casa în stil Feng Shui: sfaturi + idei de amenajare

Feng Shui este o artă chineză veche de peste 5000 de ani. Cuvintele înseamnă “vânt și aer”, două elemente care în tradiția orientală sunt asociate norocului și sănătății. O casă decorată în stil Feng Shui este o casă armonioasă, care oferă liniște și calm și este primitoare pentru cei din jur. În filosofia chineză, o casă armonioasă înseamnă o casă care permite trecerea fluxului de energie (qi) iar amenajarea casei în stil Feng Shui atrage energia pozitivă asupra membrilor familiei, chiar și atunci când ies în afara casei.

În ce constă filosofia Feng Shui?
Reguli Feng Shui pentru amenajarea fiecărei camere
Cum te poți folosi de harta Bagua pentru a nu atrage energii negative?
Reguli generale Feng Shui

În ce constă filosofia Feng Shui?

Feng Shui îmbină idei preluate din fizică, artă, astronomie și astrologie și are la bază poziționarea unor obiecte și alegerea unor culori pentru a ajunge la un echilibru care să faciliteze fluxul energetic.

Potrivit teoriei chineze, cele cinci elemente trebuie să predomine în casă după cum urmează:

  • Lemnul – înseamnă prosperitate, vitalitate, evoluție și sănătate. Acest element se regăsește în nuanțele de verde și maro cât mai aproape de natură. Obiectele din lemn ar trebui orientate spre est sau sud însă nu este indicată aglomerarea lor (prea mult din elementul “lemn” indică un dezechilibru). Pentru a echilibra prezența lemnului poți introduce elemente din metal sau inox precum și accesorii albe.
  • Pământul – reprezintă stabilitate, încredere, protecție și este cel mai bine reprezentat prin forme pătrate în culori bej sau nisipiu, așezate strategic în vest, nord-vest și sud-vest. Lipsa acestui element este asociat unei deconectări de la realitate. Elementele de pământ pot fi scoase în evidență prin elemente de foc, iar excesul de pământ poate fi temperat cu elemente de lemn.
  • Focul – înseamnă căldură, pasiune, succes și creativitate. El este pus în valoare prin obiecte de decor în nuanțe de portocaliu, roșu, galben, mov sau roz-corai. Focul se remarcă cel mai bine prin accesorii în forme triunghiulare, poziționate în centru, nord-est, sud-vest sau sud. Evită să aglomerezi camerele cu acest element deoarece riști să atragi agresivitate, impulsivitate și neliniște. Lipsa sa se soldează cu un moral scăzut și cu lipsă de motivație. Pentru a reduce din puterea elementelor de foc poți apela la apă.
  • Metalul – oferă calm, productivitate, disciplină. Pentru a profita de puterile acestui element, alege forme rotunde în nuanțe de alb sau gri, poziționat în nord, vest sau nord-vest. Metalul este vital locurilor de muncă, însă excesul poate crea un mediu ostil. Elementele de foc îl mai temperează.
  • Apa – înseamnă natură, renaștere, prospețime, abundență. Predomină obiecte curbate și reflectorizante, precum și variații de negru și albastru așezate în est, nord și sud-est. Elementele de apă sunt potențate de cele de metal, însă nu ar trebui combinate cu cele de pământ.

Ideea de bază a filosofiei Feng Shui este să îți decorezi casa în armonie cu cele cinci elemente. Armonizarea acestora va crea o senzație de noroc, sănătate și fericire. Primul pas dacă vrei să îți amenajezi casa în stil Feng Shui este să elimini energiile negative pentru a face loc fluxului de energie pozitivă.

Nu este suficient să îngrămădești lucrurile de care nu ai nevoie în debara sau garaj. Mai întâi trebuie faci ordine în lucruri (aruncă piesele de mobilier sau accesoriile ciobite deoarece atrag energia negativă), în bibliotecă și în fiecare încăpere a casei. Păstrează doar lucrurile pe care le adori și aruncă sau donează lucrurile vechi sau pe care nu le mai folosești. Obiectele, mobila și accesoriile din casă trebuie să armonizeze plăcut încăperile astfel încât să te simți bine, fie că stai în living, fie că te relaxezi în cada plină cu spumă.

Cum te poți folosi de harta Bagua pentru a atrage energii pozitive?

Pentru a spori succesul în biroul de acasă, pentru a dormi lin în dormitor sau pentru a crea o atmosferă primitoare în living este bine să urmezi indicațiile hărții Bagua, numită uneori și Pa Kua (vezi imaginea mai jos), ghidul Feng Shui în alegerea culorilor, echilibrarea elementelor și sporirea energiei pozitive.

De exemplu, dacă sufrageria este orientată spre sud, atunci cel mai bine decorezi în culori de foc (roșu, portocaliu, galben, verde, maro închis) și lemn (maro și verde). Pe de altă parte, nu sunt benefice nuanțele de negru sau albastru deoarece vor slăbi fluxul energetic. Mai jos sunt alte sfaturi pentru a alege culori în funcție de punctele cardinale:

  • Dacă încăperea este orientată spre est poți alege culori de lemn, pământ și apă. Cele mai bune culori sunt nuanțele de verde și maro (elementul lemn), culori pământii și variații de albastru și negru (elementul apă)
  • Dacă încăperea este orientată spre sud-est poți decora în nuanțe de verde și maro (elementul lemn) și albastru și negru (elementul apă)
  • Dacă încăperea este orientată spre sud-vest este bine să predomine culori de foc (roșu, galben, portocaliu, roz, violet) și pământ (maro și verde)
  • Dacă încăperea este orientată spre vest este bine să decorezi în nuanțe specifice elementului metal (alb și gri) și pământ (verde și maro)
  • Dacă încăperea este orientată spre nord-vest este bine să combini elemente de alb și gri (elementul metal) precum și tonuri pământii, însă e bine să eviți culori de foc (roșu, galben, portocaliu, roz, violet)
  • Dacă încăperea este orientată spre nord poți combina nuanțe de metal (alb și gri) cu variații ale elementului apă (albastru și negru)
  • Dacă încăperea este orientată spre nord-est este bine să alegi culori în nuanțe de pământ (maro și verde) și culori de foc (roșu, portocaliu, galben, roz, violet, magenta)

Reguli Feng Shui pentru amenajarea fiecărei camere

În mod ideal, amenajarea în stil Feng Shui a casei trebuie să înceapă atunci când fiecare încăpere este goală. Așază piesele mari de mobilier (canapeaua, paturile, televizorul, biblioteca etc) în așa fel încât fiecare piesă să fie utilă camerei și să nu împiedice circulația fluxului energetic. Nu îngrămădi obiecte în nicio încăpere, deoarece astfel vei contribui la scăderea energiei pozitive. Mai jos sunt câteva sfaturi care te vor ajuta să decorezi în stil Feng Shui fiecare cameră.

Decorarea holului în stil Feng Shui

Holul este foarte important în filosofia Feng Shui  pentru că pe aici pătrunde energia pozitivă. O ușă solidă este esențială pentru a suporta fluxul energetic care pătrunde în casă, însă la fel de importante sunt decorațiunile de pe hol. Mai jos sunt câteva idei pentru a avea un hol în stil Feng Shui:

  • Uită-te pe harta Bagua pentru a-ți da seama ce culori s-ar potrivi pentru a stimula energia pozitivă din acest loc. Se potrivește roșu sau albastru? Din punctul de vedere al filosofiei Feng Shui totul depinde de harta Bagua, deci este bine să arunci un ochi pe aceasta
  • Creează o atmosferă primitoare apelând la o măsuță practică, pe care este așezată o lampă și o vază de flori (atrage energiile pozitive). Dacă ai un hol micuț, un covor colorat sau tapet în nuanțe care corespund hărții Bagua pot deveni atracția principală
  • Evită ideile decorative care atrag energia negativă. Aici intră oglinda față în față cu ușa de la intrare, scări prea apropiate de ușă, peretele opus ușii care este mult prea apropiat de acesta, baia vizavi de ușa de la intrare
  • O ușă roșie atrage energia pozitivă, iar una neagră atrage bogăția
  • Poți pune tablouri sau alte opere de artă, însă obiectele personale (de exemplu, amintiri din vacanță sau fotografiile de familie) ar trebui să le păstrezi pentru dormitor
  • Dacă ai un hol mic apelează la oglindă (sau mai multe oglinzi mici care pot fi și pe post de mici tablouri mai ales dacă vin cu rame colorate) însă asigură-te că nu este poziționată față în față cu ușa de la intrare
  • Organizează încălțămintea, umbrelele și eșarfele în mod eficient într-o piesă de mobilier minimalistă așezată la cel puțin 20 cm de ușă. Aceste obiecte nu trebuie să fie împrăștiate în jurul ușii, deoarece pot reduce fluxul energetic pozitiv

Decorarea sufrageriei/livingului în stil Feng Shui

Sufrageria (livingul) este foarte importanta indiferent de forma sau mărimea casei sau a apartamentului. Acest spațiu este, de cele mai multe ori, folosit pentru socializare, fie cu membrii familiei, fie cu rudele sau prietenii care vin in vizita. Aplicarea principiilor Feng Shui poate transforma o sufragerie dintr-un loc stagnant sau haotic într-o încăpere primitoare, calmă, care te umple de energie pozitivă. Mai jos sunt câteva trucuri pentru a-ți decora sufrageria/livingul în stil Feng Shui:

  • Cuvântul de ordine în livingul în stil Feng Shui este ordinea – atunci când fiecare lucru este pus la locul său se promovează un Feng Shui pozitiv. Nu poate fi vorba de transmiterea și multiplicarea energiei pozitive într-o încăpere în care toate lucrurile sunt împrăștiate
  • O sufragerie Feng Shui înseamnă o combinație între lucrurile practice (o canapea și fotolii pentru întâlnirile cu prieteni dar și un spațiu de joacă pentru micii musafiri) și acele accesorii care oferă un aspect revigorant și energie pozitivă întregii încăperi
  • Aer și lumină – două elemente esențiale pentru a asigura circulația fluxului energetic. Dacă ai o singură fereastră, adaugă câteva oglinzi pentru a mai aduce ceva lumină. Lumina poate veni și artificial. În filosofia Feng Shui, ea trebuie să fie variată (fără a fi prea puternică). Optează pentru o lustră simplă dar plasează și 2-3 lampe  de podea. Dacă sufrageria este slab luminată va scădea mult nivelul energiei pozitive din încăpere. Energia din living poare fi îmbunătățită și dacă apelezi la un difuzor de ulei esențial pentru aromaterapie
  • Ușa de la sufragerie nu trebuie să fie opusă unei alte uși din casă. Altfel s-ar pierde din fluxul energetic pozitiv (în mod ideal, trebuie să se creeze un aspect de tunel de la intrarea în casă până la camere fără opoziții între uși, ferestre sau oglinzi)
  • Nu trebuie să existe mai mult de o ușă și o fereastră – existența mai multor elemente de acest fel creează energii haotice, care nu sunt benefice celor din sufragerie.
  • Culorile potrivite pentru sufragerie trebuie alese în funcție de harta Bagua iar fotoliile, canapeaua și accesoriile trebuie să aibă colțuri rotunjite, pentru a nu întrerupe fluxul energetic. De exemplu, dacă sufrageria este îndreptată spre nord, formele asemănătoare valurilor mării aduc energie pozitivă. Similar și pe același exemplu cu orientarea spre nord, cele mai bune obiecte de decor sunt cele din metal și sticlă și accesoriile care amintesc de luciul oglinzii. Totul depinde de punctul cardinal, de elemente și de harta Bagua
  • Asigură echilibrul între culori, mobilă, texturi – chiar dacă este bine să pui accent pe anumite culori sau materiale, evitarea cu totul a varietății (de exemplu, decorarea livingului doar în albastru sau roșu) ar crea un Feng Shui negativ
  • Mesele și biblioteca sunt necesare însă pentru a evita întreruperea energiei pozitive (de colțurile acestor piese de mobilier) este bine să eviți așezarea canapelei sau a fotoliilor față în față cu obiectele colțuroase (masa este exclusă deoarece invită la socializare și bună-dispoziție)
  • Dacă îți dorești un șemineu, poziționează-l strategic – un șemineu așezat în nord-est calmează, susține gândirea critică și este benefic în susținerea educației. Șemineul așezat în sud sau sud-est promovează dragostea de durată și romantismul
  • Ai grijă unde așezi televizorul – dacă pui televizorul în nordul (punctul cardinal al carierei) livingului vei atrage noroc în carieră. Un TV așezat cu fața spre sud va atrage faima, respectul și recunoașterea la locul de muncă
  • Canapeaua trebuie să fie sprijinită pe un perete pentru a furniza stabilitate celui așezat acolo

Decorarea dormitorului în stil Feng Shui

Un dormitor decorat în stil Feng Shui înseamnă regenerare, calm și energie senzuală. Dormitorul Feng Shui înseamnă un loc ideal pentru reîncărcarea bateriilor. Mai jos sunt câteva sfaturi pentru a avea un dormitor în stil Feng Shui:

  • Fără TV, calculatoare, smartphone sau echipamente de exerciții fizice în dormitor – energia pozitivă din dormitor este distrusă de aceste obiecte care pe lângă frecvențele înalte EMF (forța electro-magnetică) vin la pachet cu stres, noutăți de la locul de muncă și distrageri ale atenției, care pot pune în pericol relația ta cu partenerul de viață
  • Deschide fereastra cât mai des sau apelează la un purificator de aer – nu poți avea un bun Feng Shui în dormitor atunci când există un aer stătut, plin de poluanți
  • Pune plante în dormitor, însă doar dacă dispui de o încăpere mare – dacă dormitorul este prea mic, plantele apropiate de pat pot atrage energia negativă
  • Patul trebuie situat central (trebuie să poți ajunge pe pat din ambele părți ale patului) și să existe două noptiere. Mai mult, patul nu trebuie să fie față în față cu ușa. Este important să alegi o saltea de calitate, lenjerie de pat din fibre naturale și tăblie de pat rezistentă – calitatea acestor lucruri este esențială pentru susținerea unui flux energetic pozitiv
  • Cele mai bune culori pentru dormitor sunt combinațiile de variații de alb, roz deschis și maro ciocolatiu
  • Alege tablourile sau formele de artă din dormitor cu atenție – imaginile sunt foarte importante și pot susține fluxul energetic pozitiv sau atrage energia negativă. Cele mai recomandate sunt imaginile pozitive, plăcute ochiului sau imaginile cu familia/prietenii. Doar dacă ești încărcată de imagini triste este indicat să apelezi la astfel de motive
  • Ai grijă la lumină – fereastra trebuie să fie principala sursă de lumină, însă odată cu lăsarea serii lumina ar trebui să fie reglabilă (în mod ideal). Lumânările parfumate pot crea un cadru intim și trebuie să existe cel puțin două veioze (de exemplu, câte una pe fiecare noptieră)
  • Asigură-te că toate ușile sunt închise pe timpul nopții – ușa de la cameră, ușile de la dulap, fereastra etc ar trebui ținute închise, pentru a permite fluxului energetic să te hrănească și relaxeze pe timpul somnului

Decorarea bucătăriei în stil Feng Shui

Amenajarea bucătăriei și forma sa sunt foarte importante în filosofia Feng Shui (bucătăria este considerată de multe ori centrul hărții Bagua, locul echilibrului yin-yang). Bucătăria face parte din treimea sfântă a Feng Shui-ului (dormitor, baie, bucătărie) datorită importanței sale pentru sănătatea și starea ta de spirit. Mai jos sunt câteva sfaturi pentru a decora bucătăria în stil Feng Shui:

  • Bucătăria te hrănește și la propriu și la figurat – din punct de vedere Feng Shui este cea mai importantă încăpere din casă, pe lângă hrana spirituală, bucătăria înseamnă și prosperitate și bogăție. Pentru a crea un Feng Shui bun este bine să urmezi indicațiile hărții Bagua atunci când alegi combinațiile de culori și materiale (în bucătărie trebuie să predomine elementul foc, lemn și pământ)
  • Păstrează ordinea – ca și în cazul altor camere, ordinea este elementul central pentru a asigura un Feng Shui pozitiv. Curățenia precum și așezarea fiecărui lucru la locul lui te va ajuta nu doar să le găsești mai ușor ci și să gătești (pentru stomac și spirit)
  • Folosește ierburi aromate (în special proaspete) și păstrează-le într-un vas cu apă pe masă (atrage energia pozitivă) – acestea adaugă un plus de calm și energie pozitivă oricărei bucătării
  • Ai grijă unde așezi aragazul – pe harta Bagua, aragazul este echivalentului elementului foc. În general, pentru a beneficia de susținerea focului este bine să pui aragazul spre sud sau sud-vest
  • Ai grijă ca ușa de la bucătărie să nu fie față în față cu cea de la baie – această așezare blochează fluxul de energie

Decorarea băii în stil Feng Shui

Băile au o reputație proastă în filosofia Feng Shui. În tradiția chineză, baia facilitează scurgerea energiei (chiar și a celei pozitive) motiv pentru care este nevoie să apelezi la câteva trucuri pentru a atenua din acest efect negativ:

  • Dacă îți faci acum planul casei evită opoziția ușii de la baie cu ușa de la intrare dar și plasarea băii deasupra ușii de la intrare sau așezarea băii în centrul casei – acestea sunt cele mai negative poziții pentru baie
  • Aerisește sau montează un ventilator special pentru baie pentru a evita menținerea umidității (baia înseamnă, în mod ideal, purificare, vitalitate și prospețime)
  • Dacă ai spațiu, poți pune 1-2 plante – acestea vor aduce un plus de culoare și vor aduce un plus de “pământ”
  • Ține capacul la toaletă și ușa mereu închisă pentru a limita scurgerea energiei pozitive (în acest sens, poți pune dopul la cadă/duș atunci când nu îl folosești)

Urmând principiile Feng Shui, casa ta va deveni mult mai armonioasă și primitoare pentru cei care îi trec pragul, membrii ai familiei și prieteni, deopotrivă. O casă decorată în stil Feng Shui va atrage pozitivitate, sănătate și prosperitate și îi va umple de energie pe cei care locuiesc in ea.

Sursa foto: Shutterstock

Silvia Patriche

Schimbarea vine și din interiorul casei. Îmi plac liniile simple și formele geometrice, fotoliile comode în culori vii așezate fix lângă geam pentru a te putea bucura de peisaj. Când scriu pentru Tettu cuvintele devin pensule pentru a decora încăperi. Sunt inspirată zi de zi de creațiile Zahei Hadid și Juliei Morgan, de liniile lui Kandinsky și de albastrul lui Picasso. Mă găsești pe blogul personal (http://www.silviapatriche.com/) și pe LinkedIn (https://www.linkedin.com/in/silviapatriche/). O dată la două săptămâni trimit un newsletter (https://tinyletter.com/plictisfree).

Articole recente

Cum faci o renovare rapidă

Renovarea unei locuințe poate fi o provocare majoră, mai ales atunci când timpul este scurt…

August 5, 2024

Tot ce trebuie să ştii despre mobilarea noii tale case

Mutarea în casă nouă este un eveniment important, indiferent de vârsta pe care o ai.…

July 24, 2024

Iubirea de sine: cum să-ți porți de grijă în câțiva pași simpli

Iubirea de sine este un concept tot mai întâlnit al zilelor noastre. Prinși în programul…

April 29, 2024

8 moduri să-ți faci viața acasă mai ușoară pentru tine și familia ta

Acasă ar trebui să fie refugiul tău, locul unde te poți relaxa și simți în…

March 28, 2024

Cum să mărești aportul de fier din alimentație

Fierul este un mineral esențial pentru sănătatea și vitalitatea organismului nostru. Acesta este implicat în…

January 23, 2024

Ce se întâmplă când amâni vizita la dentist: complicații ale cariilor netratate

Vizita la dentist este adeseori amânată, din motive dintre cele mai diverse: teamă, buget insuficient,…

December 14, 2023

tettu.ro utilizează fişiere de tip cookie pentru a-ți personaliza și a-ți îmbunătăți experiența. Ne-am actualizat politica de cookies pentru a integra în acestea si în activitatea noastră curentă cele mai recente modificări din Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în privința prelucrării datelor cu caracter personal și libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea, te rugăm să parcurgi politica de cookies. Prin continuarea navigării confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie. Politica de Cookies