Categorii: ORGANIZARE

Alege maşina de spălat vase potrivită pentru tine. 5 repere de luat în calcul

În 2015, doar 6% dintre români deţineau o maşină de spălat vase, însă cererea este în continuă creştere iar tehnologia a avansat atât de mult încât acum poţi porni un ciclu de spălare chiar şi de la distanţă. Dar care sunt totuşi funcţiile de care trebuie să ţii cont, atunci când achiziţionezi acest produs? Descoperă în cele ce urmează:

Informaţii generale
Avantaje
Tipuri
Cum alegi mașina de spălat vase
Recomandări de produse
Sfaturi pentru utilizare corectă

Informaţii generale

Maşina de spălat vase a fost inventată în secolul XIX de către o femeie din înalta societate, dupa ce servitorii ii tot ciobeau porţelanurile. De atunci, mecanismele acestei invenţii au fost dezoltate şi perfecţionate astfel încât, astăzi, maşina de spălat vase înlocuieşte cu brio spălarea manuală, ba chiar este mai economică.

Avantaje

În afara timpului pe care ai ocazia să-l investeşti într-o activitate mai importantă, economia se reflectă şi asupra consumului de apă. În plus, de cele mai multe ori spală mai eficient decât ai face-o de mână. Poţi observa acest lucru mai ales la pahare, care arată uneori mai bine decât atunci când le-ai cumpărat.

Programele mașinii de spălat vase acoperă orice tip de murdărie, acordându-i un tratament diferit. Spre exemplu, modul eco disponibil la majoritatea modelelor foloseşte o temperatură moderată (de obicei, 50 de grade Celsius) pentru a spăla cât mai multe vase cu un consum de apă minim. Pe de altă parte, dacă măreşti temperatura la 70 de grade, opţiune disponibilă la majoritatea modelelor, te asiguri nu doar de curăţarea grăsimii, dar şi de igienizarea corectă a vaselor, lucru pe care nu l-ai putea face manual fără să-ţi afectezi pielea.

Dacă te deranjează zgomotul, poţi selecta modul silenţios şi vei observa că acest program asigură un nivel de zgomot mult mai mic decât în cazul maşinii de spălat rufe. Un alt program util este cel pentru vase fragile, precum cele din porţelan, sau cel dedicat paharelor, pentru a te asigura de eliminarea petelor, dar şi de păstrarea integrităţii lor.

Tăvile de încărcare sunt de multe ori modulare sau flexibile, pentru a le personaliza în funcţie de tipul vaselor tale.

Multe maşini de spălat vase au programul de spălare programată, ceea ce înseamnă că poţi începe ciclul de spălare remote, la multe ore după ce ai încărcat maşina.

Tipuri

Maşinile de spălat vase independente se pot atasa de dulapurile inferioare de bucătărie, fără a fi integrate într-unul. Se montează uşor, cu ajutorul unui instalator, atât timp cât există o scurgere în apropiere şi se regăsesc într-o multitudine de modele, pentru a se integra în ambianţa încăperii. O astfel de maşină de spălat poate curăţa chiar şi 14 seturi de vase concomitent.

Maşinile de spălat vase incorporabile se montează în interiorul unui dulap inferior din bucătărie şi pot fi chiar acoperite de o mască din aceeaşi colecţie, cu fronturile celorlalte porţiuni de dulap. Există însă şi maşinile semi-incorporabile, care nu permit ascunderea lor în spatele uşii de la dulap, însă aspectul lor este minimalist şi estetic, realizat special pentru a nu afecta ambianţa.

Maşinile de spălat vase slim sau subţiri sunt destinate spaţiilor înguste, în care n-ar încăpea în mod normal un produs obişnuit. Acestea îşi păstrează însă toate funcţiile şi pot avea o capacitate de până la 10 seturi de vase. Aici se încadrează modele cu o lăţime între 45 şi 60 cm.

Există şi o variantă compactă a maşinii de spălat vase. Cea mai populară este cea de la Bosch, disponibilă în 2 culori (alb şi inox), perfectă pentru 2 persoane. Aceasta se încorporează uşor într-un dulap dar poate fi folosită şi independent şi spală până la 6 seturi de vase per program.

Cum alegi mașina de spălat vase

Există câteva repere cărora trebuie să le acorzi atenție, atunci când alegi o mașină de spălat vase:

Performanţa

Performanţa se reflectă atât în gradul de economisire a apei, cât şi a energiei electrice. Maşinile de spălat vase eficiente se încadrează în clasa A, A+ sau A++. Ia în calcul şi numărul de programe dar şi faptul că e obligatoriu că maşina de spălat vase să aibă funcţia de uscare.

Capacitate

Stilul tău de viaţă şi frecvenţa spălărilor vor decide capacitatea de care ai nevoie. Produsele de dimensiuni mici spală în jur de 6-9 seturi iar cele mari ajung la 12-13. În plus, multe produse conţin coşuri speciale pentru tacâmuri, farfurii, tigai sau pahare, pentru o organizare optimizată.

Mărime

În afară dimensiunilor maşinii de spălat vase, ia în calcul că trebuie să laşi spaţiu şi pentru scurgere şi racordarea la apă.

Durata programelor

Modul eco poate dura chiar şi 3 ore la unele maşini de spălat, însă este esenţial să existe şi un program scurt. Studiază caracteristicile fiecărui program inclus şi analizează dacă acoperă nevoile tale.

Temperatura

Programul Eco foloseşte apă de 50 de grade Celsius şi economiseşte cel mai bine resursele, însă este important să existe şi opţiunea unor programe care utilizează apă şi mai fierbinte, pentru o igienizare mai bună.

Utilizare facilă

Îţi recomandăm să cumperi un produs intuitiv, pe care să-l foloseşti uşor şi să nu pierzi timpul încercând să-l activezi. Cele mai simple maşini de spălat vase au 2 butoane şi un meniu de programe.

Consumul

Majoritatea maşinilor de spălat vase moderne consumă maxim 38 de litri/ spălare, în timp ce curăţarea manuală a aceleiaşi cantităţi de vase ar putea ajunge la 75 de litri de apă.

Siguranţa

Nu cumpără o maşină de spălat vase fără sistem de siguranţă, ce oferă protecţia împotriva inundaţiilor pe timpul funcţionarii, dar şi în repaos, în cazul căderilor de tensiune.

Recomandari de produse

Indiferent de nevoile tale, îţi vei găsi cu uşurinţă un model potrivit. Fie că ai o familie mare ce necesită un model încăpător sau din contră, vrei una pe care s-o încarci rapid şi care să nu ocupe spaţiu ori îţi doreşti un consum minim de energie, există o soluţie.

Din gama largă de modele de maşini de spălat vase, principala noastră recomandare este Bosch. Modelul Bosch SMS46GI05E este unul mare şi încăpător (cu 12 seturi de spălare), care are însă un consum minim de energie şi apă, încadrându-se în clasa A++. Oferă o gamă largă de programe, începând de la reducerea nivelului de zgomot la programarea începerii ciclului de spălare. La ofertă îl poţi găsi şi la 1500 lei, dar de obicei depăşeşte 2000.

Modelul compact SKS51E22EU este la fel de eficient, chiar dacă este mai puţin încăpător. Oferă spaţiu pentru 6 seturi de spălat, are 5 programe şi se încadrează în clasa A+. Oferă un luciu spectaculos paharelor şi este intuitiv de folosit, având şi opţiunea silenţioasă.

O altă recomandare ar fi Indesit DSR 57M19 A S. Modelul oferă un raport bun calitate-preţ: are 10 seturi de spălare, este adaptabil într-un spaţiu îngust şi dispune de un ecran LCD care să reflecte stadiul spălării.

Whirlpool ADP 522 IX poate fi încărcat doar la jumătate şi dispune de opţiunea Eco/Bio pentru reducerea consumului de energie. Are tot 10 seturi de încărcare şi este eficient pentru igienizarea vaselor.

Sfaturi pentru utilizare corectă

Înainte de a porni maşina de spălat vase, da drumul la robinet la apă caldă. Astfel vei evita introducerea apei reci în rezervor şi scăderea eficienţei. Foloseşte doar detergent specializat, precum tabletele Finish, ce au încorporate toate substanţele necesare unei bune funcţionari.

Nu introduce vase cu resturi de mâncare, în niciun caz uscate. Acestea vor ajunge să înfunde scurgerea. De altfel, întreţinerea periodică presupune curăţarea maşinii de spălat vase. La prima utilizare, în funcţie de modelul cumpărat, e recomandat să pui o maşină de spălat vase goală.

Sperăm că ţi-ai clarificat nelămuririle privind maşinile de spălat vase şi că ţi-ai format o părere deja despre care ar fi cea mai potrivită pentru tine. Prospectează piaţa, descoperă ofertele şi investeşte timpul petrecut în bucătărie la spălarea vaselor într-o activitate mai plăcută.

Sursa foto: Shutterstock

Diana Duca

Roşcata jumătate creativă jumătate clumsy. Călătoresc des în ţările calde şi-n Tara Ideilor, de unde îmi culeg energia şi inspiraţia. Am o relaţie de lungă durată cu copywriting-ul şi content writing-ul şi flirtez cu social media management-ul pentru diferite brand-uri. Sunt pasionată de cultura spaniolă, filme şi cărţi twisted, fac design de interior în timpul liber şi scriu pe blog. Mă găseşti şi pe pagina mea personală, dianaduca.ro, unde aştern impresii despre călătorii, design de interior, filme şi evenimente.

Articole recente

Cum faci o renovare rapidă

Renovarea unei locuințe poate fi o provocare majoră, mai ales atunci când timpul este scurt…

August 5, 2024

Tot ce trebuie să ştii despre mobilarea noii tale case

Mutarea în casă nouă este un eveniment important, indiferent de vârsta pe care o ai.…

July 24, 2024

Iubirea de sine: cum să-ți porți de grijă în câțiva pași simpli

Iubirea de sine este un concept tot mai întâlnit al zilelor noastre. Prinși în programul…

April 29, 2024

8 moduri să-ți faci viața acasă mai ușoară pentru tine și familia ta

Acasă ar trebui să fie refugiul tău, locul unde te poți relaxa și simți în…

March 28, 2024

Cum să mărești aportul de fier din alimentație

Fierul este un mineral esențial pentru sănătatea și vitalitatea organismului nostru. Acesta este implicat în…

January 23, 2024

Ce se întâmplă când amâni vizita la dentist: complicații ale cariilor netratate

Vizita la dentist este adeseori amânată, din motive dintre cele mai diverse: teamă, buget insuficient,…

December 14, 2023

tettu.ro utilizează fişiere de tip cookie pentru a-ți personaliza și a-ți îmbunătăți experiența. Ne-am actualizat politica de cookies pentru a integra în acestea si în activitatea noastră curentă cele mai recente modificări din Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în privința prelucrării datelor cu caracter personal și libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea, te rugăm să parcurgi politica de cookies. Prin continuarea navigării confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie. Politica de Cookies