Categorii: DESIGN & RENOVARE

Ghidul complet pentru alegerea unui șemineu. Tipuri și modele

Focul este, atât practic, cât și metaforic, centrul căminului de la începuturile umanității. Mai întâi a fost un foc mic în mijlocul unei peșteri, apoi a devenit din ce în ce mai important. Primele șemineuri au apărut la Curțile regale engleze și franceze. Erau de dimensiuni mari, impunătoare, construite din materiale masive. Încet, încet dimensiunile s-au redus, modelele s-au simplificat și, după o perioadă nu foarte lungă, au fost adoptate și de populație, deseori înlocuind sobele moștenite din generații. În secolul al XVIII-lea, Contele Rumford a fost cel care a proiectat un șemineu cu un look modern, din care fumul era eliminat mult mai repede. Ideea lui s-a păstrat până în zilele noastre.


Care este rolul unui șemineu?
Cum funcționează un șemineu?
Ce tipuri de șemineuri există?
Cum se întreține un șemineu?
Care sunt avantajele folosirii unui șemineu?
Galerie de șemineuri

Care este rolul unui șemineu?

Dar la ce a fost folosit șemineul și la ce îl putem folosi noi astăzi? Ei bine, de-a lungul timpului, șemineul și „bunicii” săi erau folosiți pentru încălzirea locuinței (camerele de mari dimensiuni necesitau, firesc, un șemineu mai solid), focul servind și la gătit și încălzirea apei pentru spălatul rufelor. Lucrurile s-au schimbat, din fericire, iar azi șemineul este folosit în multe case pentru rolul său decorativ sau pentru încălzire. Șemineurile creează, datorită căldurii emanate și designului lor, o atmosferă relaxantă, oferindu-ți, de exemplu, liniștea de care ai nevoie la sfârșitul unei zile stresante.

Unde se așază șemineul?

Răspunsul la această întrebare este esențial deoarece trebuie să ai suficient spațiu pentru toate elementele unui șemineu (focar, accesorii de montaj, precum și coșul de evacuare), dar și loc pentru evacuarea propriu-zisă. Cele mai utilizate zone pentru construirea unui șemineu sunt: unul din colțurile camerei, mijlocul încăperii sau unul dintre pereți – șemineurile pe bază de gaz sau lemne trebuie să aibă o legătură cu exteriorul.

Este important de știut că locul în care îți vei așeza șemineul depinde și de combustibilul folosit. De exemplu, dacă alegi un șemineu pe bază de izopropil sau etanol (acestea nu eliberează fum toxic) nu vei avea nevoie de spațiu de aerisire.

Ce suprafață poate încălzi un șemineu?

Suprafața care poate fi încălzită de un șemineu variază de la model la model și depinde într-o oarecare măsură și de combustibilul folosit. De exemplu, o sobă pe lemne de circa 5,8 kW poate încălzi o locuință de aproximativ 83 metri pătrați. Cu cât crește puterea de încălzire, cu atât crește și suprafața (respectiv, volumul) care poate fi încălzită.

Sursă foto: Pinterest

Cum funcționează un șemineu?

Dacă sobele clasice funcționează pe principiul radiației – acumulează și apoi oferă căldură, șemineurile funcționează pe principiul convecției. Cu alte cuvinte, încălzesc aerul și îl recirculă în încăpere.

Odată ce ai ales combustibilul potrivit nevoilor casei tale, să te asiguri de buna funcționare a șemineului nu este dificil. Dacă în cazul șemineurilor pe bază de combustibili lichizi tot ce ai de făcut este să folosești o telecomandă pentru pornire sau oprire, în cazul șemineurilor pe bază de lemn, de exemplu, lucrurile stau puțin diferit.

Trebuie mai întâi să alegi lemn solid (lemnul de nuc sau cel de stejar este ideal). Acesta trebuie să stea la uscat, pentru o perioadă cuprinsă între șase luni și un an – nu ar trebui să aibă mai mult de 20% umiditate atunci când este folosit. Pentru a te asigura că lemnul este suficient de uscat, tot ceea ce ai de făcut este să lovești două bucăți una de alta. Dacă auzi un zgomot clar, puternic, lemnul este suficient de uscat. Folosirea lemnelor ude sau putrezite afectează șemineul și, în timp, acest lucru va duce la funcționarea sa necorespunzătoare. Pornește focul cu ajutorul unor așchii subțiri de lemn – te poți ajuta și de una-două foi de ziar pentru a înteți aprinderea. Nu folosi benzină sau alt lichid inflamabil pentru a face focul.

Cum poți să plachezi un șemineu?

Materialul folosit la placarea șemineurilor depinde de atributele care contează pentru tine: durata lungă de viață a șemineului, lookul inedit, o perioadă mai mare de păstrare a căldurii în casă sau doar bugetul pe care l-ai rezervat acestui proiect. Mai jos este o listă a celor mai populare materiale folosite pentru placarea șemineurilor:

  • piatră de râu – oferă un decor rustic și are un preț avantajos;
  • marmură – rezistentă, look elegant și luxos indiferent de modelul ales, costisitoare;
  • limestone – piatră calcaroasă, potrivită oricărei încăperi, fie ea modernă sau tradițională;
  • ardezie – o piatră în culori neutre care transmite o anumită preocupare pentru designul modern;
  • gresie – foarte apreciată datorită prețului avantajos. Se găsește într-o mulțime de culori și modele care pot fi adaptate oricărui stil de interior;
  • piatră reconstruită – realizată prin măcinarea pietrei naturale și reconstituirea ei. Este mult mai ieftină decât piatra naturală, dar are aceeași textură;
  • cărămidă – unul dintre cele mai folosite elemente pentru construcția unui șemineu datorită combinației dintre rezistența la căldură (și în timp) și prețul accesibil;
  • teracotă – folosită predominant pentru construirea sobelor, funcționează foarte bine și pentru șemineuri, oferindu-le un aspect rustic;
  • oțelul – folosit pentru șemineurile pe care vrei să le scoți din anonimat. Un șemineu din acest material oferă un aspect minimalist.

Îți recomandăm să îmbini utilul cu partea estetică, alegând acel material pentru placaj care se potrivește nevoilor casei tale și este în armonie cu celelalte elemente din încăpere.

Ce tipuri de șemineuri există?

Materialul cu care este placat un șemineu nu este singurul element important atunci când alegi șemineul pentru căminul tău. Vrei ca șemineul tău să aibă rol pur decorativ sau vrei să îl folosești pentru încălzire? Dacă vrei să te încălzești, vrei un șemineu pe lemne sau pe combustibili lichizi? Cu focar închis sau deschis? Ce formă vrei să aibă? Aflând câte ceva despre fiecare te vei putea decide mult mai ușor ce se potrivește casei și nevoilor tale.

Șemineuri în funcție de combustibilul folosit

Alegerea unui șemineu în funcție de combustibilul folosit depinde nu doar de buget, ci și de diferențele între beneficiile oferite de fiecare în parte. Mai jos sunt prezentate tipurile de șemineuri clasificate în funcție de combustibilul folosit:

  • șemineu pe bază de combustibil solid – vizează combustibili precum lemnul, peleții sau cărbunii. Se numără printre preferatele celor care instalează șemineuri datorită costurilor reduse cu încălzirea, care pot ajunge, în unele cazuri, cu până la 80% mai mici decât cele ale altor tipuri de instalații de încălzire. Dezavantaje care trebuie avute în vedere:
    • va încălzi o singură cameră;
    • noxele din timpul arderii se răspândesc și în interior;
    • ai nevoie de mult combustibil;
    • coșul de fum trebuie curățat des în perioadele de timp în care se folosește șemineul (cel puțin de două ori pe lună);
    • eliminarea zilnică a cenușii rămase după arderea lemnului;
    • curățarea regulată a depunerilor de funingine.
  • șemineu pe bază de combustibil gazos – folosit mai ales datorită confortului oferit. Seamănă ca mod de funcționare cu șemineul pe combustibil solid, în sensul că este aprovizionat cu gaz, îl arde și apoi transmite căldura. Acest tip de șemineu este, de multe ori, echipat cu un sistem electronic, putând fi controlat de la distanță cu ajutorul unei telecomenzi sau prin intermediul unei aplicații, de pe smartphone. Poate fi echipat cu un sistem de evacuare forțată, precum la centralele de apartament, nemaiavând nevoie de un coș de fum. Prețul este mai mare atât față de șemineurile pe lemne, cât și față de cele pe bază de combustibili lichizi. Câteva dezavantaje de care ar trebui să ții cont:
    • va trebui să instalezi un sistem de alimentare cu gaz;
    • verificările anuale sunt obligatorii;
    • costurile pot crește din cauza creșterii prețului gazului.
  • șemineu pe  bază de combustibil lichid – cunoscut și ca bioșemineu, acesta folosește drept combustibil bioetanolul, care nu emană fum sau miros la ardere. Față de șemineurile pe bază de lemn, de exemplu, nu are nevoie de la fel de mult efort pentru întreținere. Dezavantajele pe care e bine să le ai în vedere:
    • oferă un grad de încălzire limitat în comparație cu șemineul pe lemne sau cel pe combustibil gazos;
    • dimensiunea de multe ori insuficientă a rezervorului pentru combustibil;
    • rezervorul poate fi umplut doar în momentul în care șemineul este rece;
    • camera trebuie aerisită des din cauza prezenței emanațiilor de dioxid de carbon.
  • șemineu electric – folosit mai ales pentru simplitatea operării și pentru design. Acest tip de șemineu este adesea controlat de la distanță, cu ajutorul unei telecomenzi. Posibile dezavantaje:
    • bugetul pentru încălzire va depinde de prețul curentului electric;
    • dacă energia electrică este întreruptă, casa se va menține rece;
    • nu oferă mai multă căldură decât un calorifer electric cu putere mică;
    • deseori, nu vine preasamblat.

În rândurile de mai jos poți afla de ce este importantă și forma focarului atunci când alegi un șemineu.

Sursă foto: Pinterest

Șemineuri în funcție de forma focarului

Chiar dacă te decizi asupra unui șemineu pe bază de lemne din nostalgie pentru perioadele petrecute la țară sau mergi pe o variantă mai ușor de întreținut, precum șemineul pe bază de gaz, forma focarului contează în egală măsură. Mai jos poți citi câteva informații despre cele mai comune tipuri de șemineuri în funcție de forma focarului:

  • șemineu cu focar închis – acest tip de șemineu include un focar din fontă sau dintr-un aliaj din fontă și oțel, închiderea făcându-se cu sticlă termoizolantă. Pe partea interioară, acest tip de șemineu va fi căptușit cu șamotă (cărămizi rezistente la temperaturi ridicate). Pentru cele mai bune rezultate, focarul trebuie izolat;
  • șemineu cu focar deschis – poate cel mai întâlnit tip de șemineu, mai ales pentru cei care aleg drept combustibil lemnul. În cazul acestui tip de șemineu focul arde în vatră, iar fumul este evacuat pe coș. În general, este construit din cărămidă, dar necesită o atenție suplimentară pentru întreținere.

Dacă te-ai informat și ai „cântărit” cu atenție ofertele de pe piață și tot nu ești mulțumit (poate că ți-ai dori șemineu pe lemne, dar nu ai timp să te ocupi de curățarea sa), poți oricând alege un șemineu pentru rolul său decorativ. Tot ce vei avea de făcut la capitolul „întreținere” este să ștergi din când în când praful.

Cu rol preponderent decorativ, șemineul ales doar pentru funcția sa estetică poate fi soluția potrivită pentru tine. Cele mai multe astfel de șemineuri sunt lucrate manual din polistiren, unele fiind chiar decorate cu mici sculpturi care bucură ochiul oricărui privitor. Mai mult, alegând un astfel de model nu va mai trebui să îți faci griji că o porțiune din bugetul lunar va merge, în lunile de iarnă, spre combustibil pentru șemineu. În plus, modelele apărute în ultimii ani, deși nu emană căldură, includ un ecran LED pe care pot fi observate zeci de jocuri de foc în 3D și zgomote care te duc cu gândul la pocnetele lemnului încins.

Sursă foto: Pinterest

Cum se întreține un șemineu?

Dacă un șemineu pe gaz necesită o atenție minimă când vine vorba de întreținere, șemineul pe lemne, unul dintre preferatele celor care adoră șemineurile, trebuie curățat în mod regulat. Astfel, trebuie să apelezi la un specialist cel puțin o dată pe an, iar în perioada rece, când îl folosești intens, să îl cureți la două zile. Acest proces nu ia mult timp, însă trebuie făcut cu regularitate.

Tot ceea ce ai de făcut este să aștepți până când șemineul s-a răcit, să așezi un ziar mare sau un sac de gunoi în fața ușiței și, cu ajutorul unei mături de mici dimensiuni, să cureți interiorul de cenușă. După ce te asiguri că totul e curat înăuntru, poți arunca ziarul sau sacul cu cenușă la gunoi. Dă puțin cu aspiratorul dacă au mai rămas urme pe parchet sau pe covor. Interiorul se curăță temeinic ceva mai rar (de două-trei ori într-o iarnă), cu o pastă obținută din trei linguri de detergent de vase amestecate cu ½ lingură de bicarbonat de sodiu. Lasă pasta să acționeze timp de trei minute, apoi clătește bine cu apă. Dacă ai sticlă la exterior, lasă șemineul să se răcească și folosește o soluție specială pentru acest mediu. Dacă șemineul este placat cu marmură, gresie sau piatră de râu, șterge exteriorul cu un burete mic înmuiat într-un amestec de detergent de vase și apă, 1:3.

Care sunt avantajele unui șemineu pentru casa ta?

În zilele noastre, șemineul nu este singura modalitate de încălzire, așa că mulți dintre noi aleg un astfel de accesoriu pentru casă mai ales datorită efectului său wow. Adevărul este că un șemineu face din orice casă, oricât ar fi de mare sau înghesuită, un spațiu mult mai primitor. Faptul că, de multe ori, șemineul este montat în living nu este o întâmplare. Modelele clasice, care încă se caută mai ales atunci când sunt combinate cu un design modern, cu lemnele care trosnesc în foc ne dau nu doar senzația că ne-am întors în copilărie, ci ne și învăluie într-o atmosferă intimă. Mai jos poți citi care sunt avantajele folosirii unui șemineu:

  • șemineul pe lemne este prietenos cu mediul – fie că putrezește în pădure sau arde în șemineul tău, lemnul eliberează aceeași cantitate de dioxid de carbon;
  • șemineul pe lemne te ajută să faci economie de până la 80% la factura de căldură și nu te face dependent de vreo companie de utilități (cum se întâmplă în cazul șemineurilor pe bază de gaz sau curent electric);
  • dacă se întrerupe alimentarea cu energie electrică, vei continua să ai încălzire;
  • este prilej de întâlniri acasă – fie că e toamnă târzie sau iarnă aprigă, un șemineu poate fi locul și pretextul de întâlnire cu prietenii sau cu familia, pentru a schimba o vorbă;
  • creează ocazia perfectă pentru a te bucura de cartea preferată – imaginează-te stând pe un fotoliu în fața șemineului, citind o carte, având câinele la picioarele tale și ascultând cum trosnesc lemnele;
  • dacă, pe de altă parte, alegi un șemineu pe gaz, nu va trebui să te preocupi că ai rămas în pană de combustibil când este ger afară, nu va trebui să te îngrijorezi că sar scântei, iar modul de utilizare este simplu și depinde de tine – pornit/oprit; însă spre deosebire de șemineul pe lemne, se poate stinge când ți-e lumea mai dragă;
  • șemineul pe gaz nu eliberează substanțe care pot fi inhalate în cameră – acestea ar putea complica afecțiunile celor care suferă de boli de plămâni sau sunt alergici;
  • șemineul pe gaz nu are nevoie de un coș de fum;
  • șemineul pe gaz poate fi pornit chiar și de la distanță datorită unei telecomenzi care vine la pachet cu modelele lansate în ultimii ani;
  • în cazul șemineului pe gaz instalarea este mult mai simplă (și mai ieftină) decât în cazul unui șemineu pe lemne;
  • șemineul pe gaz nu necesită aprovizionare cu lemn sau peleți și astfel nu vei avea nevoie de un spațiu (relativ mare) de depozitare a acestora;
  • șemineul pe gaz este sigur pentru copii sau animalele de casă – nu sar scântei, așa că picii pot sta fără probleme în preajma unui astfel de șemineu;
  • șemineul, indiferent de modelul pe care îl alegi, poate fi un excelent loc pentru expunerea unor tablouri sau fotografii dragi, a diplomei celui mic de la concursul de dans sau a unor suveniruri de vacanță – acestea vor da un plus de personalitate întregii încăperi; alege fiecare piesă cu gust, dar nu le așeza pe toate-odată, într-un spațiu restrâns – se va crea senzația de aglomerare și un efect inestetic.

Un șemineu este o investiție pe termen lung: unele modele pot rezista, cu întreținerea de rigoare, chiar și 20 de ani. Așa că fii atent, vezi care modele se pliază pe nevoile tale și care se integrează estetic în cameră. Alege varianta care se apropie cel mai mult (fiecare are avantajele și dezavantajele sale) de ceea ce îți dorești de la șemineul care îți va înfrumuseța căminul pentru mulți ani de acum încolo.

Galerie de șemineuri

Lasă-te inspirat de galeria de idei de șemineu de mai jos:

Sursa foto: Shutterstock

Silvia Patrichesi Iulia Vaculisteanu

Schimbarea vine și din interiorul casei. Îmi plac liniile simple și formele geometrice, fotoliile comode în culori vii așezate fix lângă geam pentru a te putea bucura de peisaj. Când scriu pentru Tettu cuvintele devin pensule pentru a decora încăperi. Sunt inspirată zi de zi de creațiile Zahei Hadid și Juliei Morgan, de liniile lui Kandinsky și de albastrul lui Picasso. Mă găsești pe blogul personal (http://www.silviapatriche.com/) și pe LinkedIn (https://www.linkedin.com/in/silviapatriche/). O dată la două săptămâni trimit un newsletter (https://tinyletter.com/plictisfree).

Articole recente

Cum faci o renovare rapidă

Renovarea unei locuințe poate fi o provocare majoră, mai ales atunci când timpul este scurt…

August 5, 2024

Tot ce trebuie să ştii despre mobilarea noii tale case

Mutarea în casă nouă este un eveniment important, indiferent de vârsta pe care o ai.…

July 24, 2024

Iubirea de sine: cum să-ți porți de grijă în câțiva pași simpli

Iubirea de sine este un concept tot mai întâlnit al zilelor noastre. Prinși în programul…

April 29, 2024

8 moduri să-ți faci viața acasă mai ușoară pentru tine și familia ta

Acasă ar trebui să fie refugiul tău, locul unde te poți relaxa și simți în…

March 28, 2024

Cum să mărești aportul de fier din alimentație

Fierul este un mineral esențial pentru sănătatea și vitalitatea organismului nostru. Acesta este implicat în…

January 23, 2024

Ce se întâmplă când amâni vizita la dentist: complicații ale cariilor netratate

Vizita la dentist este adeseori amânată, din motive dintre cele mai diverse: teamă, buget insuficient,…

December 14, 2023

tettu.ro utilizează fişiere de tip cookie pentru a-ți personaliza și a-ți îmbunătăți experiența. Ne-am actualizat politica de cookies pentru a integra în acestea si în activitatea noastră curentă cele mai recente modificări din Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în privința prelucrării datelor cu caracter personal și libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea, te rugăm să parcurgi politica de cookies. Prin continuarea navigării confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie. Politica de Cookies