Ghidul tau complet pentru a alege gresia

Popoarele mediteraneene au un adevărat cult pentru decorarea casei cu plăci de gresie și faianță, în timp ce țările nordice se rezumă la a folosi aceste materiale doar acolo unde este nevoie. Deși nici în România nu există o tradiție privind folosirea acestui material, el poate face diferența dintre o casă personalizată, decorată creativ și inspirat, și una finisată fără viziune conceptuală.

Care sunt tipurile de gresie
Cum alegi gresia
Cum asortezi gresia cu faianța
Cum afli cantitatea necesară de gresie
Cum se montează gresia

Aspectul gresiei poate determina substanțial estetica unei încăperi, însă dincolo de rolul vizual, alegerea acesteia depinde și de repere utilitare, precum greutatea uzuală suportată de plăci. Dacă acestea vor fi amplasate într-o cameră tranzitată de un număr mare de persoane, precum un hotel sau un centru SPA, este recomandat ca ele să fie foarte rezistente, în timp ce o încăpere rezidențială poate fi acoperită cu gresie cu o rezistență mai redusă.

Dar întreaga poveste a alegerii gresiei urmează să fie redată în cele ce urmează:

Care sunt tipurile de gresie

Gresia se clasifică în mai multe categorii, în funcție de anumite criterii, iar cunoașterea acestora te poate ajuta să iei cea mai bună decizie, atunci când ești pe punctul de a alege personal sau de a-ți trimite muncitorii într-un magazin dedicat.

  • După procedeul de obținere

Gresia este o rocă din nisip cimentat tratată la temperaturi înalte, pentru a rezulta plăci rezistente, care să acopere și să protejeze podeaua sau spațiul exterior al unei clădiri. După modul în care este copt materialul, gresia poate fi:

Gresie smălțuită

Smălțuirea gresiei se obține printr-o singură coacere (monocottura) sau printr-o dublă coacere (bicottura). Smalțul obținut are, în principiu, rol decorativ. Acest tip de gresie este rezultatul unei tehnologii mai noi și se mai numește și gresie glazurată.

Gresie nesmălțuită

Prin coacere simplă se obține gresie nesmălțuită (gresie porțelanată, gresie roșie), care poate satisface fără probleme gusturile clasice. Aceasta este mai rezistentă și este recomandată, în special, pentru spațiile exterioare sau pentru cele expuse la șocuri.

  • După locul unde este aplicată

În comparație cu alte materiale folosite pentru a acoperi, decora și proteja podeaua unei încăperi sau un spațiu exterior, gresia este impermeabilă, se montează și se curăță ușor și se poate achiziționa într-o gamă largă de prețuri, pentru orice buzunar. De aceea, se poate folosi în toate spațiile de care beneficiezi:

Gresie interioară

Gresia interioară se pretează pentru orice tip de spațiu. Alege-o în funcție de aspectul pe care vrei să-l oferi camerei (gresia poate da un aer rece unei încăperi, atât la propriu, cât și la figurat), de necesitatea de a curăța și întreține ușor podeaua (se curăță mult mai ușor decât parchetul sau linoleumul) și de funcția pe care o are acel spațiu.

Poți pune gresie în interiorul casei în orice perioadă a anului, chiar dacă temperatura scade sub 5 grade Celsius. Singura consecință va fi îngreunarea procesului de uscare a adezivului, însă fără daune la nivelul lucrării.

Gresie exterioară

Gresia exterioară trebuie să fie antiderapantă și să fie rezistentă la îngheț, la pete și zgârieturi, la apă, modificări termice și factori chimici sau mecanici care pot pune presiune pe plăcile exterioare. Pentru a bifa toate aceste cerințe și a se menține în condiții bune timp îndelungat, aspectul gresiei exterioare este poros, mat și antiderapant.

Alege dimensiunea direct proporțional cu mărimea spațiului și raportează culoarea la celelalte elemente cu care se îmbină – pereți, uși, peluză sau grădină –, astfel încât să se asorteze echilibrat. Nu folosi rosturi pentru că afectează stratul de fixare, ba chiar apropie cât mai mult plăcile între ele. Investește în adezivi, care trebuie să fie produși special pentru exterior, pentru a rezista schimbărilor drastice de temperatură.

Montarea gresiei exterioare nu se realizează în sezoanele reci și ploioase.

  • După gradul de rezistenţă

Clasificarea PEI este dată de Porcelain Enemel Institute și măsoară rezistența la abraziune, cu ajutorul unui instrument rotativ, împărțind gresia în cinci categorii.

Dacă îți dorești să afli și rezistența la alunecare, categoriile variază de la R9 la R12, unde plăcile marcate R9 se recomandă a fi aplicate în spații cu trafic intens: în holuri, farmacii, bănci, școli sau restaurante, iar cele cu R12 acolo unde factorul antiderapant este un esențial – ateliere auto, crame etc.

PEI I

Plăcile clasificate PEI I suportă traficul ușor și sunt recomandate băilor rezidențiale și cămărilor, deteriorându-se după 150 de cicluri de abraziune.

PEI II

Această gresie rezistă până la 300-600 cicluri de abraziune și suportă traficul moderat. Nu se recomandă în bucătărie, scări sau holuri.

PEI III

Rezistă până la 1.500 de cicluri de abraziune cu instrumentul rotativ. Plăcile încadrate la această categorie rezistă la trafic rezidențial intens, precum spațiile enumerate la punctul PEI II.

PEI IV

După 1.500 de cicluri de abraziune, urmele lăsate pe acest tip de gresie nu se remarcă, încă. De aceea, poate fi utilizată pentru spații comerciale folosite moderat, precum birouri sau magazine, dar nu și în mall-uri.

PEI V

Cele mai rezistente plăci de gresie sunt incluse la această categorie, recomandată pentru trafic comercial intens în mall-uri, piețe și bănci.

Cum alegi gresia

Înainte de a cumpăra gresia, asigură-te că plăcile cu același cod au trecut și același marcaj pe cutie, pentru ca nuanța și calitatea să fie aceeași la toată cantitatea cumpărată. La montare, se recomandă ca plăcile să fie amestecate din mai multe cutii, pentru a uniformiza culoarea.

Din punct de vedere utilitar, reperele au fost deja trasate, însă din perspectivă estetică, alegerea gresiei trebuie să țină cont de dimensiune și model.

  • Cum alegi dimensiunea gresiei

Principiul dimensiunii este, în general, simplu: mărimea plăcilor trebuie să fie direct proporțională cu mărimea spațiului de acoperit. Există, însă, și excepții, atunci când designul are o notă personalizată: de exemplu, plăcile colorate cu motive geometrice, specifice Spaniei și Portugaliei, vin întotdeauna la dimensiuni mici, oferind un ansamblu spectaculos, indiferent de mărimea camerei.

  • Cum alegi modelul, în funcție de încăpere

Fiecare încăpere are specificul ei, iar gresia trebuie să pună în valoare aceste caracteristici. Iată câteva repere, în funcție de rolul încăperii:

Gresie pentru bucătărie

Evită gresia de culoare închisă sau cea glazurată, care scoate în evidență petele și amprentele. De obicei, pentru a oferi senzația de luminozitate și mărire optică a încăperii, se alege gresia deschisă la culoare, care poate fi simplă, în majoritatea cazurilor, fiind o bază excelentă pentru un joc de culoare pe pereți sau folosindu-se elementele de mobilier și accesoriile bucătăriei.

Pentru că traficul este intens, e de preferat ca gresia să aibă calități antiderapante, având un strat abraziv suplimentar, integrat mai bine și ca aspect, într-o bucătărie.

Gresie pentru baie

Gresia de baie trebuie să beneficieze de caracteristicile anti-alunecare expuse și în cazul bucătăriei. Ea poate fi montată clasic, în diagonală, în tablă de șah, îmbinând două culori sau două nuanțe ale aceleiași culori, ori poate compune modele excentrice, ce pot scoate o baie din anonimat. Aspectul estetic stabilit trebuie să țină cont și de restul elementelor vizuale, pentru a nu încărca spațiul care, de cele mai multe ori, este limitat și nu beneficiază de multă lumină naturală. Dacă nu este vorba de un mozaic de inspirație spaniolă și este vorba de plăci într-o singură culoare, alege cel mult trei variante de culori de gresie și montează-le astfel încât în baie să se remarce o singură nuanță predominantă. Simplitatea este recomandată sau, altfel spus, ”Less is more”.

Gresie pentru hol

Pentru holuri, se recomandă gresia de dimensiuni mici, gresia dreptunghiulară sau gresia care imită parchetul. Aceste tipuri de gresie pot îmbunătăți vizual aspectul unui spațiu îngust și lipsit de lumină naturală.

Cum asortezi gresia cu faianța

Asortarea nu are niște reguli stricte, iar materialele nu trebuie să fie similare sau complementare în termeni de culoare și textură, în mod obligatoriu. Dacă gresia este simplă, poți alege să experimentezi la nivelul pereților sau, dacă gresia are o culoare puternică, poți domoli impactul vizual cu ajutorul faianței.

Joacă-te cu dimensiunile, astfel încât să îmbini plăci mari de gresie cu mozaic de faianță sau cu faianță de tip Subway. Poți îmbina și texturile, atât timp cât o suprafață rămâne mată și cealaltă lucioasă. Prea mult luciu poate da un aspect kitsch unei încăperi. Dacă îți dorești să creezi variație la nivelul acelui spațiu, alege să diversifici dimensiunile, mai puțin să încarci culorile.

Cum afli care este cantitatea de gresie necesară

Pentru a calcula câți metri pătrați de gresie sunt necesari pentru a acoperi un spațiu, trebuie întâi să știi suprafața ce trebuie placată cu gresie. Măsoară-i lungimea și lățimea, înmulțește-le și ai aflat aria încăperii, care se măsoară în metri pătrați. Gresia trebuie să acopere această suprafață.

În funcție de dimensiunile plăcilor de faianță, această suprafață se împarte la dimensiunea unei singure plăci de gresie, calculată în același mod, și rezultă numărul necesar. În orice caz, pe cutiile de gresie sunt înscrise dimensiunile acestora, dar și suprafața pe care o pot acoperi. Atenție, aceasta nu va coincide întotdeauna exact cu aria pe care intenționezi să o acoperi, într-un mod estetic și econom, așa că ia în calcul și pierderile datorate tăierii gresiei, spargerii accidentale a unor plăci.

Sfatul nostru este să cumperi întotdeauna și un surplus de material, pentru cazuri de urgență.

Cum se montează gresia

Cea mai bună decizie este de a opta pentru o echipă profesionistă care să monteze plăcile de gresie, pentru că nu este vorba doar de îmbinarea echilibrată a elementelor, ci și de atribuirea cantității potrivite de produse adiacente, precum adezivul care, în cazul unei persoane fără experiență, poate fi aplicat în exces.

În cazul în care, totuși, ai decis să preiei această sarcină, iată o serie de materiale video care abordează pas cu pas această muncă:

Alegerea gresiei nu este ușoară, iar decizia care va fi luată este cu bătaie pe termen lung, așa că ia în calcul toate reperele enumerate și investește timpul, energia și banii necesari pentru cel mai bun rezultat.

Sursa foto: Shutterstock

Diana Ducasi Iulia Vaculisteanu

Roşcata jumătate creativă jumătate clumsy. Călătoresc des în ţările calde şi-n Tara Ideilor, de unde îmi culeg energia şi inspiraţia. Am o relaţie de lungă durată cu copywriting-ul şi content writing-ul şi flirtez cu social media management-ul pentru diferite brand-uri. Sunt pasionată de cultura spaniolă, filme şi cărţi twisted, fac design de interior în timpul liber şi scriu pe blog. Mă găseşti şi pe pagina mea personală, dianaduca.ro, unde aştern impresii despre călătorii, design de interior, filme şi evenimente.

Articole recente

Cum faci o renovare rapidă

Renovarea unei locuințe poate fi o provocare majoră, mai ales atunci când timpul este scurt…

August 5, 2024

Tot ce trebuie să ştii despre mobilarea noii tale case

Mutarea în casă nouă este un eveniment important, indiferent de vârsta pe care o ai.…

July 24, 2024

Iubirea de sine: cum să-ți porți de grijă în câțiva pași simpli

Iubirea de sine este un concept tot mai întâlnit al zilelor noastre. Prinși în programul…

April 29, 2024

8 moduri să-ți faci viața acasă mai ușoară pentru tine și familia ta

Acasă ar trebui să fie refugiul tău, locul unde te poți relaxa și simți în…

March 28, 2024

Cum să mărești aportul de fier din alimentație

Fierul este un mineral esențial pentru sănătatea și vitalitatea organismului nostru. Acesta este implicat în…

January 23, 2024

Ce se întâmplă când amâni vizita la dentist: complicații ale cariilor netratate

Vizita la dentist este adeseori amânată, din motive dintre cele mai diverse: teamă, buget insuficient,…

December 14, 2023

tettu.ro utilizează fişiere de tip cookie pentru a-ți personaliza și a-ți îmbunătăți experiența. Ne-am actualizat politica de cookies pentru a integra în acestea si în activitatea noastră curentă cele mai recente modificări din Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în privința prelucrării datelor cu caracter personal și libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea, te rugăm să parcurgi politica de cookies. Prin continuarea navigării confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie. Politica de Cookies