Deși dezvoltată inițial în scop industrial, grație calităților sale privind hidroizolația și a rezistenței mecanice pe care o poate oferi, pardoseala epoxidică a devenit o opțiune preferată și pentru decorarea locuințelor, mai ales că este disponibilă într-o mulțime de culori, modele și finisaje. Iată, în cele ce urmează, mai multe despre acest tip de pardoseală:
Ce este pardoseala epoxidică?
Ce tipuri de pardoseală epoxidică există?
Care sunt avantajele pardoselii epoxidice?
Cum se aplică pardoseala epoxidică?
Sfaturi de întreținere a pardoselii epoxidice
Pardoseli epoxidice decorative și 3D – galerie foto
Pardoselile epoxidice sunt suprafețe continue, fără rosturi sau îmbinări, realizate pe bază de rășini epoxidice, adică materiale polimerice în stare lichidă, care se solidifică în urma unei reacții chimice de polimerizare.
Acest tip de pardoseală se bazează pe o combinație de rășini și întăritori. Atunci când se amestecă, rășina și întăritorul reacționează chimic pentru a forma un material plastic rigid. Materialul final este puternic, durabil, rezistent și aderă foarte bine la mai multe straturi de bază (fie că vorbim despre beton, mozaic, granit etc.). Pardoselile epoxidice conferă o protecție deosebită, ceea ce le recomandă pentru zone cu trafic intens, cum ar fi mediile industriale, parcări, aeroporturi, facilități sportive, restaurante, mall-uri, hypermarketuri ș.a.
Pe lângă faptul că rezistă bine la trafic intens și la variații mari de temperatură, aceste pardoseli sunt și termoizolante și hidroizolante, devenind astfel disponibile pentru contactul direct cu alimentele și apa potabilă în cantine, bucătării, băi, celule frigorifice sau oriunde este nevoie de o suprafață impermeabilă și ușor de dezinfectat.
Aplicabilitatea lor este extrem de variată, tocmai datorită numeroaselor proprietăți pe care le au și multiplelor beneficii pe care le oferă, atât din punctul de vedere al funcționalității, cât și al aspectului. Datorită metodei de aplicare (prin turnare), este obținută o suprafață complet netedă, fără rosturi de dilatație sau urme de îmbinări – locuri favorabile pentru acumularea murdăriei și dezvoltarea bacteriilor; așadar, pardoseala epoxidică este cea mai indicată alegere în industria alimentară și farmaceutică, unde păstrarea curățeniei la cele mai înalte standarde este esențială în scopul desfășurării activității, în conformitate cu normele de igienă impuse.
Folosită, așadar, de ani de zile în finisarea spitalelor, clădirilor de birouri și diverselor spații comerciale și industriale și înlocuind cu succes gresia, marmura, granitul sau alte tipuri de podele, pardoseala epoxidică a început sa fie folosită tot mai des și în finisajele interioarelor rezidențiale.
Pardoseala epoxidică autonivelantă se pretează în cazul podelelor de beton noi sau vechi, crăpate sau deteriorate, pentru a crea o suprafață netedă, fără sudură, fără rosturi, durabilă și care necesită întreținere minimă. Sistemul de autonivelare este disponibil în diverse culori. Acestea sunt folosite pentru a realiza desene decorative, pentru a indica modele de trafic sau pentru a evidenția zonele de lucru în spațiile cu destinație industrială.
După cum le spune și numele, este vorba despre același sistem de pardoseală, dar aplicat în două sau mai multe straturi.
Acesta este cel mai puternic sistem epoxidic de podea disponibil. Sistemele de mortar sunt rezistente la impact și soluții chimice. Acest sistem este, de asemenea, eficient în repararea podelelor vechi, datorită procesului său de construcție înaltă.
Sistemele de pardoseli epoxidice de tip Quartz combină rășina epoxidică de înaltă performanță cu granule de cuarț colorate. Rezultatul este o podea multifuncțională, decorativă, sanitară, antiderapantă și extrem de durabilă.
Sistemele de pardoseală sunt fabricate prin plasarea fulgilor colorați în interiorul epoxidicului pentru a crea suprafețe vibrante, multicolore, fără sudură. Aceste tipuri de pardoseli sunt plăcute din punct de vedere estetic și decorativ. Fulgii sunt disponibili într-o varietate nelimitată de culori, stiluri, texturi și dimensiuni și pot fi amestecați în orice combinație dorită.
Principalul motiv pentru care se optează pentru acest tip de pardoseală este rezistența mare la uzură. Dar acesta nu este singurul avantaj.
O astfel de podea aduce un plus și din punct de vedere decorativ, oferind culori și aspecte diferite (lucios, semi-lucios sau mat), precum și texturi variate: lină sau accidentată. Mai mult decât atât, în structura pardoselii pot fi introduse elemente de diferite forme și culori, creându-se astfel un concept de design unic. Poate fi folosită și în spațiile mici, luciul său reflectând lumina și oferind astfel iluzia unui spațiu mai mare.
Pe lângă rolul decorativ, o astfel de podea este și un bun hidroizolant, din acest motiv primele opțiuni luate în calcul în finisarea pardoselilor sunt bucătăriile, băile, subsolurile sau beciurile, balcoanele și terasele.
Este și o pardoseală mai „caldă” decât cea clasică, acoperită cu gresie, piatră, marmură sau granit, mai ușor de curățat și de întreținut și care nu permite dezvoltarea microbilor și a bacteriilor, fiind perfect netedă, fără rosturi și îmbinări unde s-ar putea acumula și înmulți germenii.
Aceste pardoseli pot fi și antiderapante, dacă se optează pentru un finisaj structurat prin introducerea de particule de cuarț, și pot fi aplicate peste pardoseli vechi, precum gresia sau mozaicul.
Ca un rezumat, principalele avantaje pe care pardoseala epoxidică le oferă sunt:
Rezistența și durabilitatea acestui tip de pardoseală sunt influențate de grosimea acesteia și de cantitatea de rășină epoxidică utilizată.
Deși nu pare foarte complicat, se recomandă ca instalarea și montarea unei pardoseli epoxidice să fie făcută de persoane specializate și cu experiență, întrucât rezistența și durabilitatea pardoselii depinde de calitatea montajului, un montaj prost executat putând duce la deteriorarea iremediabilă a acesteia.
1. După cum am spus și mai sus, pregătirea suportului este esențială. O suprafață pregătită pentru aplicarea rășinilor epoxidice trebuie să fie netedă, uscată, curată și fără pic de praf.
2. Umiditatea este un alt aspect care necesită o atenție deosebită. De aceea, înaintea aplicării trebuie verificat ca suprafața să fie perfect uscată. În caz contrar, rășinile epoxidice nu vor adera la suprafața de suport.
3. Și petele de grăsime de pe suprafața de suport împiedică obținerea unui rezultat de calitate, din aceleași motive de non-aderență. Astfel, înainte de a trece la următoarea etapă, este necesar să ne asigurăm că suportul este perfect degresat.
4. Calitatea și rezistența suportului pe care va fi aplicată pardoseala epoxidică este un alt element important pentru bunul mers al lucrurilor. Dacă șapa este casantă și sfărâmicioasă, aceasta se va desprinde efectiv de pe suport (beton), după aplicarea rășinii epoxidice.
5. Folosirea unui grund necorespunzător, ca bază, înainte de turnarea rășinii epoxidice va duce, din nou, la un rezultat nefericit.
6. Incompatibilitatea rășinilor epoxidice cu materialul din care este confecționat suportul: rășinile epoxidice fac casă bună cu multe tipuri de suprafețe, cum ar fi cele din beton, sticlă, piatră naturală sau chiar gresie și marmură. Însă sunt total incompatibile cu lemnul, de exemplu, care lucrează în timp, dilatându-se sau comprimându-se. Dat fiind faptul că, după uscare, epoxidul nu este un material flexibil, aplicat pe un suport din lemn acesta se va deteriora rapid, formând crăpături și desprinzându-se.
7. Înainte de aplicare, în rășina epoxidică se adaugă un întăritor special, fără de care pardoseala turnată nu se poate întări. Foarte important este ca cele două substanțe să fie amestecate foarte bine, cel puțin un minut. Una dintre greșelile frecvente este măsurarea și dozarea incorectă a cantităților celor două produse, caz în care rezultatul final va fi compromis, suprafața rămânând lipicioasă și, prin urmare, inutilizabilă.
Secretul rezistenței cu succes, în timp, a pardoselii epoxidice stă nu doar într-un montaj corect, ci și într-o curățare corectă și o întreținere atentă a acesteia. Acest tip de pardoseală îți va ușura cu siguranță munca de zi cu zi, pentru că este rezistentă la praf și murdărie, putând fi curățată extrem de ușor, rapid și economic. Îngrijirea cu regularitate îi va păstra aspectul inițial (fie că este folosită în formă transparentă sau colorată, mată sau lucioasă) și îi va prelungi durata de viață.
Se recomandă folosirea săptămânală a apei și a unui detergent cu pH neutru, care să se aplice pe podea cu ajutorul unui material din microfibră. Pentru a preveni apariția urmelor inestetice ca urmare a uscării detergentului, clătește la final cu apă curată și șterge suprafața pardoselii cu un material uscat. Dacă apar pete, încearcă să le îndepărtezi cât mai repede cu hârtie sau cu o cârpă umedă. În cazul petelor uscate, curățarea se poate face cu apă caldă și o cârpă moale, fără să existe riscul de a deteriora rășina.
Există și opțiunea folosirii detergenților profesionali, creați special pentru rășina epoxidică. Există trei tipuri de detergenți:
Atunci când alegi produsele de curățare și îngrijire pentru pardoseala ta epoxidică, să ai în vedere evitarea expunerii rășinii la produse care conțin clor, sodă, amoniac, acizi sau la detergenți abrazivi, pentru că acestea pot duce la mătuirea suprafeței pardoselii, în timp. Întreținerea pardoselilor trebuie adaptată și în funcție de încăperea în care acestea sunt turnate. În zonele intens circulate sau folosite, cum sunt holurile, băile sau bucătăriile, va fi necesară o curățare frecventă. O atenție deosebită trebuie acordată și surselor de căldură și de foc, cum ar fi șemineurile sau aragazurile, ținându-le la distanță de suprafețele epoxidice. În cazul unor accidente, apelează la specialiști care te vor putea ajuta cu reparații locale ale distrugerilor.
Pardoselile epoxidice decorative au aceleași caracteristici tehnice ca pardoselile epoxidice normale și, prin urmare, aceleași avantaje. În plus, ele conferă un aspect estetic superior, fiind alegerea perfectă pentru finisarea locuințelor.
Pardoselile epoxidice decorative sunt suprafețe continue, fără rosturi sau îmbinări, realizate din rășini epoxidice colorate prin presărarea unor chips-uri, nisipuri, rășini colorate sau aplicarea unui imprimeu/fototapet și sigilare transparentă. Din punct de vedere creativ, modelele acestora se opresc acolo unde se oprește imaginația.
Tehnologia 3D, răspândită din ce în ce mai mult în realitatea zilelor noastre, își demonstrează aplicabilitatea și în crearea pardoselilor din locuințe. Imaginile sunt aplicate cu tehnologie de printare UV, la claritate excepțională, și nu se decolorează în timp sau sub acțiunea razelor solare, păstrând aspectul culorilor ca la început. Nu în ultimul rând, tratamentele folosite pentru uzură și rezistență nu emit mirosuri sau substanțe nocive, ceea ce le recomandă pentru uz interior/casnic.
Iată, în cele ce urmează, o galerie foto care să te inspire:
Indiferent că ne referim la baie, bucătărie, hol sau living, rășina epoxidică este un material modern, care te ajută să creezi pardoseala potrivită locuinței tale și stilului tău de viață. Așadar, tu în ce decor te imaginezi: acvatic, floral sau poate în unul în stil baroc?
Sursă foto: Pinterest
Centralele termice pe gaz sunt o soluție populară și eficientă pentru încălzirea locuințelor, dar utilizarea…
Renovarea unei locuințe poate fi o provocare majoră, mai ales atunci când timpul este scurt…
Mutarea în casă nouă este un eveniment important, indiferent de vârsta pe care o ai.…
Iubirea de sine este un concept tot mai întâlnit al zilelor noastre. Prinși în programul…
Acasă ar trebui să fie refugiul tău, locul unde te poți relaxa și simți în…
Fierul este un mineral esențial pentru sănătatea și vitalitatea organismului nostru. Acesta este implicat în…
tettu.ro utilizează fişiere de tip cookie pentru a-ți personaliza și a-ți îmbunătăți experiența. Ne-am actualizat politica de cookies pentru a integra în acestea si în activitatea noastră curentă cele mai recente modificări din Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în privința prelucrării datelor cu caracter personal și libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea, te rugăm să parcurgi politica de cookies. Prin continuarea navigării confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie. Politica de Cookies