Rubarba sau reventul cum este numită în mod popular este o legumă cunoscută pentru aplicațiile sale medicinale și pentru gustul inedit oferit preparatelor culinare. Mai jos poți vedea cum se cultivă, cum ai grijă de ea și mai ales care este cea mai bună perioadă pentru recoltare.
De câte feluri este rubarba?
Cum se cultivă rubarba?
Cum ai grijă de rubarbă?
Când se recoltează rubarba?
Cum se înmulțește rubarba?
Care sunt bolile și dăunătorii specifici rubarbei?
Galerie rubarbă
Există mai multe varietăți de rubarbă din care poți alege. Mai jos sunt câteva care se dezvoltă cel mai bine pe climatul de la noi, fie că le plantezi toamna sau primăvara:
Rubarba are nevoie de soare mai ales în prima parte a zilei, însă se adaptează cu ușurință zonelor semiumbrite din grădină (excesul de căldură subțiază tulpinile).
Planta necesită un sol lutos sau luto-argilos bine drenat, ușor acid (5,5-6,8) bogat în substanțe nutritive. Rubarba se înmulțește mai ales prin semințe care pot fi plantate în ultima lună de toamnă sau la mijlocul lui martie după ultimul ger. Înmulțirea prin butași este ceva mai rară, sădirea realizându-se tot toamna sau la începutul primăverii.
Pentru a favoriza dezvoltarea armonioasă (planta crește mult în lățime și înălțime) este recomandat să plantezi semințele la 60-120 cm una de cealaltă, la o adâncime de 2,4-5 cm. Rubarba se înțelege cu alte plante din grădină, însă trebuie să lași minim un metru distanță între culturi. Semințele germinează la temperaturi de 2-3 grade Celsius, iar frunzele cresc la 4-10 grade Celsius.
Rubarba se maturizează după doi ani, iar cultura poate fi menținută timp de 8-15 ani. Planta trebuie prășită pentru a evita răspândirea buruienilor, iar udarea trebuie să se facă prin picurare și doar atunci când este nevoie (verifică cu ajutorul degetului pentru a vedea dacă pământul din jur este uscat până la o adâncime de 2-3 cm). Excesul de apă atrage după sine apariția putregaiului cenușiu la nivelul rădăcinii și compromiterea culturii.
Pentru fertilizare poți folosi gunoi de grajd o dată pe an, la începutul lunii martie, după ultimul îngheț. Pentru a te bucura mai mult timp de cultura de rubarbă, sapă și separă rădăcinile la fiecare 3-4 ani, la începutul primăverii sau în mijlocul toamnei.
De asemenea, este recomandat să îndepărtezi florile pe măsură ce apar pentru ca energia plantei să se redirecționeze asupra dezvoltării tijelor ce urmează a fi recoltate. Odată cu uscarea plantei, la începutul toamnei, îndepărtează frunzele uscate. Evită să acoperi coroana plantei, deoarece acest lucru crește riscul de putrezire.
Recoltarea rubarbei începe cel mai devreme în anul al doilea de plantare. Recoltează tijele pentru compot/dulceață atunci când ajung la lungimi de 30-45 cm; dacă tulpinile sunt mult prea subțiri amână un an recoltarea pentru a permite refacerea rezervelor de nutrienți.
Recoltarea este un proces destul de simplu și se poate realiza de la sfârșitul lui aprilie până la începutul lui iulie. Răsucește tulpina ușor sau taie direct de la bază. Asigură-te că ai îndepărtat frunzele și că ai lăsat cel puțin două tije pentru continuarea producției. După înghețarea solului este bine să prășești solul din jur si să plantezi compost, frunze uscate sau resturi de lemn pentru ca rubarba să supraviețuiască iernii.
Este bine de știut că doar tulpinile sunt bune pentru consumat; frunzele conțin acid oxalic care poate fi toxic în cantități mari.
De cele mai multe ori, rubarba de înmulțește prin semințe. Acestea se plantează toamna sau la începutul lui martie, planta atingând maturitatea, deci putând fi recoltată abia după doi ani. Dacă alegi înmulțirea prin butași este recomandat ca după plantarea din toamnă să pui la bază un amestec de resturi de frunze și gunoi de grajd pentru a permite hrănirea rubarbei în sezonul geros.
Rubarba nu necesită o atenție specială alta decât udarea periodică, îndepărtarea frunzelor uscate și eliminarea buruienilor. De fapt, dacă ții buruienile sub control reduci riscul de dăunători cu până la 90%. Mai jos sunt principalele boli asociate culturii de rubarbă:
Dintre dăunători se remarcă putregaiul cenușiu al rădăcinii, mana de sol și putregaiul bacterian.
Acești dăunători pot fi ținuți sub control ușor dacă acorzi 20-30 minute săptămânal pentru îndepărtarea buruienilor și dacă ești atent la udare (excesul de apă favorizează apariția putregaiului rădăcinii). Urmărește culoarea și textura tulpinii și dacă observi apariția unor pete negre îndepărtează acea tulpină, deoarece a fost atacată de gândaci de grădină.
Rubarba este cultivată mai ales pentru rolul său în bucătărie. Dacă și tu vrei să îți încânți familia și prietenii cu tartă sau dulceață de rubarbă, tot ce ai de făcut este să iei un pliculeț de semințe, să le plantezi și să acorzi cel puțin 20 minute din timpul tău în fiecare săptămână îngrijirii plantei.
Sursa foto: Shutterstock
Renovarea unei locuințe poate fi o provocare majoră, mai ales atunci când timpul este scurt…
Mutarea în casă nouă este un eveniment important, indiferent de vârsta pe care o ai.…
Iubirea de sine este un concept tot mai întâlnit al zilelor noastre. Prinși în programul…
Acasă ar trebui să fie refugiul tău, locul unde te poți relaxa și simți în…
Fierul este un mineral esențial pentru sănătatea și vitalitatea organismului nostru. Acesta este implicat în…
Vizita la dentist este adeseori amânată, din motive dintre cele mai diverse: teamă, buget insuficient,…
tettu.ro utilizează fişiere de tip cookie pentru a-ți personaliza și a-ți îmbunătăți experiența. Ne-am actualizat politica de cookies pentru a integra în acestea si în activitatea noastră curentă cele mai recente modificări din Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în privința prelucrării datelor cu caracter personal și libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea, te rugăm să parcurgi politica de cookies. Prin continuarea navigării confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie. Politica de Cookies