Categorii: ARHITECTURĂ

Semnificațiile culorilor în casă și în viață: 10 culori care îți influențează starea de spirit

Psihologia și semnificațiile culorilor lor sunt aspecte importante când vine vorba să alegi o culoarea care ți se potrivește. Fie că e vorba de pereții dormitorului, rochia pentru un eveniment important sau fardul de pleoape, fiecare culoare care te înconjoară are o semnificație proprie, chiar simbolică.

Poate nu percepem mereu conștient, însă suntem atrași de nuanțe care reflectă emoții și stimulează conexiuni mentale. Culoarea ta preferată spune atât de multe despre tine, încât ai putea sa te prezinți “eu sunt Coacăza Roșie, iar el este iubitul meu Acvamarin”. Chiar dacă sună copilăresc, te invităm într-o scurtă călătorie prin universul culorilor, al design-ului interior și al personalității tale.

Glosar de termeni în universul culorilor
Semnificația culorilor în funcție de personalitate
Armonie cromatică în fiecare încăpere a casei

Glosar de termeni în universul culorilor

Oricine poate aplica principii cromatice pentru încântarea proprie sau a celorlalți privitori. Artistul ești chiar tu, dar înainte să trecem în revistă principiile de bază, ne-au atras atenția câteva referințe din istorice:

  • Leone Battista Alberti și Leonardo Da Vinci au fost primii care au documentat în scris primele principii ale culorilor
  • Isaac Newton a înțeles principiul de formare a unui curcubeu și a definit spectrul culorilor primare
  • Moses Harris a creat prima prima roată a culorilor primare
  • Johannes Itten a inclus în roată culorile secundare și terțiare, precum și conceptul de culori calde, culori reci, umbre, tonuri

Roata culorilor este aranjarea culorilor într-un cerc în ordinea spectrului cromatic, 3 culori primare, 3 culori secundare prin combinarea culorilor primare şi 6 culori terţiare obținute prin combinarea culorilor primare cu cele secundare.

Culorile complementare sau contrastele de culori se obțin prin combinarea culorilor aflate diametral opus pe roata culorilor.

Monocromie este o schemă într-o singură culoare, cu variații de nuanțe. Policromie face referire la o schemă care conține mai multe culori.

Tonurile unei culori reprezintă intensitatea sau compoziția de alb sau de negru. Nuanţele sunt obţinute prin virarea unei culori către o altă culoare, iar pastelurile sunt nuanțele foarte delicate ale unei culori.

Semnificația culorilor în funcție de personalitate

Culorile au o semnificație pentru oamenii din întreaga lume. Nu numai că influențează starea de spirit și generează emoții, dar culorile au sens inclusiv mistic în diverse culturi. Terapia prin culori sau cromoterapia este folosită ca metodă alternativă de tratament pentru diverse afecțiuni, preponderent psihice.

#1 Roșu

Asociem roșul în același timp cu dragostea și cu pericolul, pentru că toate culorile au semnificații multiple, chiar conflictuale. Roșul crește ritmul cardiac, agresivitatea și energia. Este culoarea sângelui care curge prin corp, intră și iese din inimă și de aceea este asociat cu iubirea și pasiunea. În doze prea mari indică pericol sau epuizare.

Folosit în decorațiuni, funcționează ca un stimulent vizual. Folosește această culoare când vrei să sporești încrederea în sine sau curajul, dar ține cont că prea mult roșu te poate face să te simți excesiv de agitat.

#2 Roz

Rozul este o combinație de roșu cu alb. Fiind o culoare delicată, evocă tandrețe și dulceață și este foarte des asociată cu inocența și puritatea copiilor. Este și o culoare relaxantă, care se acomodează bine în orice încăpere.

#3 Galben

Galbenul este culoarea soarelui, căldurii și energiei, așadar are puterea să lumineze orice spațiu. Este și o culoare care avertizează asupra pericolului și reglează ritmul cardiac. Îl poți folosi în bucătărie, precum și în camera de zi și în camerele de trecere. Dacă vrei introduci galben în dormitor, fa-o în doze mici, prin accesorii sau un colț dedicat.

Culoarea este recunoscută pentru îmbunătățirea inteligenței și a agilității mentale. Poate ajuta la stimularea conversației și la clarificarea gândurilor, fiind perfectă pentru spațiul de lucru.

#4 Albastru

Albastrul, asemeni verdelui, este o culoare relaxantă, care ajută la calmarea și menținerea concentrației. Inspiră curățenie și reduce anxietatea. Nu în mod surprinzător, când privim un obiect albastru il asociem cu nemărginirea mării, pace și liniște.

Integrat în elementele de design interior, albastrul deschis dizolvă tensiunea, favorizează liniștea și armonia în casă.

#5 Verde

Verdele simbolizează natura și renașterea. Este o culoare relaxantă, cea mai liniștitoare pentru ochi. Inspiră calm și, ca atare, este una dintre culorile recomandate pentru dormitoare.

#6 Portocaliu

Portocaliul simbolizează soarele care răsare și apune. Este un ton ce transmite fericire și bucurie, într-un mod mai temperat decât agresivitatea culorii roșii sau galbene, deși dacă este pusă în lumină atrage atenția destul de rapid.

Această nuanță vibrantă reduce apatia și îți permite să te exprimi cu încredere.

#7 Violet

Culoarea violet este foarte complexă și simbolizează spiritualitate, redefinire și transformare. Îmbină pasiunea roșului și calmul albastrului, rezultând o culoare mistică și magică, cu o mie de sensuri.

Elementele violet deschid o perspectivă nouă asupra problemelor emoționale. Folosește-le în casa ta pentru a spori compasiunea și toleranța în familie. Poate fi suficientă o cuvertură de cașmir violet deschis sau buchet proaspăt de bujori.

#8 Maro

Maroul în schimb, este culoarea pământului, a trunchiurilor copacilor și a toamnei. Inspiră căldură și calm, fiind armonios pentru fiecare cameră din casă. Alături de violet este o culoare foarte puternică, care oferă personalitate imediat încăperii. Ambele culori sunt recomandate pe un singur perete al camerei pentru a evita camere întunecate și efecte dramatice.

#9 Negru

Negrul este culoarea căreia îi lipsește lumină, mai precis o nonculoare. Deși este asociat adesea cu sobrietate, negrul este și un simbol al misterului, al nopții și al autorității. Folosit în designul interior cu măsură și bun gust, negrul denotă eleganță și mister. Este potrivit pentru obiecte de mobilier și accesorii, dar și pentru marcarea unor detalii pe pereți.

#10 Alb

Albul reprezintă puritate și înțelepciune. Cu o puternică semnificație spirituală, albul este asociat și cu igiena și curățenia. De fapt, multor oameni nu le place mediul albul din cauza senzației de sterilitate și impersonalitate. Însă, o încăpere cu pereții vopsiți în alb și cu accesorii colorate denotă o personalitate puternică, încrezătoare și creativă.

Armonie cromatică în fiecare încăpere a casei

Dacă pui la cale un proiect de renovare a casei, începe prin definirea specificului fiecărei încăperi. Magia începe cu un strop de îndrăzneală.

Hol

Modul în care îți proiectezi holul, în special schema de culori a acestuia, va marca o experienţă importantă de trecere către camere, mai ales pentru oaspeți. Mai mult, holurile sunt de obicei spații lungi, înguste, slab iluminate, care au nevoie de tot ajutorul pe care îl poate aduce culoarea ca să il faca sa strălucească.

Pictează pereții în tonuri văratice de galben și lasă soarele să între în casă odată cu fiecare vizitator ce-ți trece pragul.

Bucătărie

Zugrăvitul bucătăriei este cea mai simplă metodă să schimbi aspectul atelierului de bunătăți, fără renovări sau construcții. Ai nevoie doar de vopsea și o perie.

O nuanță de roz coral va crea o atmosferă de vacanță fără sfârșit. Dacă plasezi și câteva elemente de decor din bambus, scoici și puțin turcoaz, gătitul se va transforma într-o oază de relaxare.

Sufragerie

Pentru sufragerie orientează-te către o culoare luminoasă și elegantă. Verdele este o nuanță care denotă vitalitate și efervescență fiind, de asemenea, extrem de versatil. Nuanțele calde atrag lumina naturală, în timp ce nuanțele mai îndrăznețe pot adăuga o notă distinsă. Mergi pe verde.

Dormitor

Trebuie să admitem că trezitul de dimineață și părăsirea culcușului călduț și confortabil nu sunt mereu ușoare. Poți crea un dormitor energizant și spori starea de spirit prin alegerea cromatică. Și din moment ce culorile și lumina ne afectează starea de spirit, se justifică să optezi pentru un dormitor colorat.

Un albastru cald, liniștitor se simte ca aerul proaspăt de dimineață sau cerul senin când intri într-o cameră. Albastrul adaugă finețe dormitorului și poate fi plăcut armonizat cu lenjerii pastelate.

Balcon

Fiecare balcon, oricât de mic, merită o șansă să fie frumos și util. Alege o culoare elegantă de vopsea monocromă precum roz pastelat sau crem și adăugă viață și dinamism prin plante agățătoare, pietre și luminițe pentru o atmosferă relaxantă, în aer liber.

Baie

Când vine vorba de băi, albul nu se demodează niciodată. Albul rece va crea un aspect clar și curat într-o încăpere cu multă lumină naturală, în timp ce un alb cu nuanțe spre bej va încălzi un spațiu întunecat. Pentru un aspect care este la modă, completează albul cu o culoare accentuată închisă, cum ar fi turcoaz, verde mentă sau negru.

Acum că ți-ai clătit ochii cu idei și combinații de culori, te provocăm să pornești în aventura asta singur sau într-o companie plăcută. Ai nevoie de vopsea lavabilă, trafalet, bidinea, colorant, bidinea, smirghel și colorant. Și o tonă de entuziasm, dar se obține foarte ușor!

Sursă foto

Diana Florea

Deseori copilăroasă, împărtășesc cu entuziasm molipsitor micile comori pe care le descopăr în călătoriile de inspirație și de frumos. Găsesc armonie în culori, texturi și oameni și cutreier târguri de vechituri în căutare de chilipiruri neprețuite.

Articole recente

Cum faci o renovare rapidă

Renovarea unei locuințe poate fi o provocare majoră, mai ales atunci când timpul este scurt…

August 5, 2024

Tot ce trebuie să ştii despre mobilarea noii tale case

Mutarea în casă nouă este un eveniment important, indiferent de vârsta pe care o ai.…

July 24, 2024

Iubirea de sine: cum să-ți porți de grijă în câțiva pași simpli

Iubirea de sine este un concept tot mai întâlnit al zilelor noastre. Prinși în programul…

April 29, 2024

8 moduri să-ți faci viața acasă mai ușoară pentru tine și familia ta

Acasă ar trebui să fie refugiul tău, locul unde te poți relaxa și simți în…

March 28, 2024

Cum să mărești aportul de fier din alimentație

Fierul este un mineral esențial pentru sănătatea și vitalitatea organismului nostru. Acesta este implicat în…

January 23, 2024

Ce se întâmplă când amâni vizita la dentist: complicații ale cariilor netratate

Vizita la dentist este adeseori amânată, din motive dintre cele mai diverse: teamă, buget insuficient,…

December 14, 2023

tettu.ro utilizează fişiere de tip cookie pentru a-ți personaliza și a-ți îmbunătăți experiența. Ne-am actualizat politica de cookies pentru a integra în acestea si în activitatea noastră curentă cele mai recente modificări din Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în privința prelucrării datelor cu caracter personal și libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea, te rugăm să parcurgi politica de cookies. Prin continuarea navigării confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie. Politica de Cookies