Etape de prevenție pentru siguranța copilului acasă
Ce pericole sunt în casă
Ce instrumente de protecție există
De la șase până la 10 luni, copilul începe să meargă de-a bușilea, perioadă care coincide cu descoperirea primelor riscuri de accidentare în casă. E timpul potrivit să planifici cum poți preveni evenimentele neplăcute (dar poți face asta și dacă ai un copil mai mare), iar noi te ajutăm să te organizezi mai bine, într-un articol extins despre importanța supravegherii și utilitatea instrumentelor de protecție.
Obiectele care nouă ne par inofensive pot provoca probleme serioase unui copil: jucăriile mici, colțurile dulapurilor, prizele fără capac sau ferestrele deschise. Pentru a te putea organiza mai bine în demersurile făcute pentru a-ți proteja copilul de accidentare, împarte responsabilitățile în trei categorii: supraveghere, îndepărtarea obiectelor riscante și introducerea instrumentelor de protecție.
Copiii nu înțeleg noțiunea de pericol. Ei sunt în mod natural curioși și doresc să exploreze lumea din jurul lor, iar mobilitatea câștigată gradual le oferă prilejul să facă asta. Este responsabilitatea părinților să-i țină departe de pericole, înăsprind supravegherea prin diferite metode.
Supravegherea înseamnă că în permanență acorzi atenție copilului tău și te afli în preajma sa. Acest lucru îți oferă posibilitatea să ajungi în timp util lângă el, dacă inițiază o activitate care l-ar putea vătăma. În plus, astfel poți petrece timp prețios analizând cum se dezvoltă și cum explorează lumea. Acest lucru îți oferă ocazia să-i înveți comportamentul, astfel încât să prevezi și să corectezi anumite tendințe periculoase, înainte de a avea loc un accident.
Implementarea unor reguli nu poate înlocui supravegherea, pentru că cel mic nu este conștient de gravitatea potențialelor accidente. Însă nici supravegherea nu este completă fără îndepărtarea obiectelor riscante, cu care copilul poate interacționa, chiar înainte de a putea interveni părintele, precum îngurgitarea unei jucării mici.
Elimină riscurile, eliminând și obiectele periculoase din calea lui, în special anumite tipuri de jucării:
Chiar dacă pare o glumă, îți recomandăm să te alături copilului tău în mersul de-a bușilea și să inspectezi de la înălțimea lui ce obiecte periculoase întâlnește în drumurile sale.
Cea de-a treia etapă care completează procesul prevenției se referă la protejarea prichindelului cu ajutorul unor obiecte special proiectate în acest scop: încuietori de uși și sertare, grilaje, porți care să-l țină într-un spațiu controlat și supravegheat, hamuri care să-i permită să se deplaseze doar la o distanță limitată față de părinți, chiar și monitoare pentru bebe. Pe Amazon vei găsi o categorie amplă dedicată produselor pentru protecția celor mici.
În plus, tehnologia ne pune la dispoziție anumite gadgeturi și aplicații care ne ajută să creștem nivelul protecției: ursuleți simpatici pe care îi poți atașa de pantofii celor mici și care emit semnale sonore atunci când apeși pe un buton, pentru a-i localiza ușor pe prichindei, sau senzori de mișcare ce te alertează dacă cel mic nu se mișcă un timp alarmant de lung.
Ca în povestioarele create în reclame, cele mai multe accidente se întâmplă, de obicei, în casă. De aceea este foarte important să știi care sunt potențialele pericole ascunse aici și să iei din timp măsuri în privința lor.
O pătură grea sau cu blană poate bloca tractul respirator al copilului, în timpul somnului, așa că optează pentru o saltea tare și lenjerie ușoară și elastică. Tot în pătuț, există posibilitatea ca bebelușul să rămână blocat, așa că distanța recomandată dintre gratii este cea în care poate fi introdusă o doză de răcoritoare, fără forțare. Copilul care doarme nu trebuie să aibă lângă el în pătuț eșarfe, multe haine, pălării cu panglici, suzete sau jucării cu corzi.
Tot mobilierul ar trebui să fie robust și situat departe de pătuțul copilului. Asigură-te că rafturile, dulapurile și toate obiectele de lângă perete sunt fixate de acesta, printr-un sistem bine instalat.
Închide sertarele, ușile și dulapurile. Pune încuietori pentru toate locurile de depozitare unde copilul nu trebuie să aibă acces.
Acoperă radiatoarele și prizele electrice. După folosirea uscătoarelor de păr și a fierului de călcat, scoate-le din priză și depozitează-le într-un loc ascuns și bine asigurat. Verifică dacă sursele de căldură sunt sau nu la îndemână, ca să-l poți opri pe cel mic să le atingă. Acoperă toate prizele electrice.
Nu plasa niciodată jucării atractive pe rafturi înalte, ceea ce ar putea să-l încurajeze să urce, și nu lăsa sertarele deschise, ceea ce ar putea să-l tenteze să intre în ele.
Ai grijă la canturile ascuțite. Pernele pentru colțuri, special proiectate, ajută la prevenirea rănirilor.
Stochează jucăriile în mod convenabil. Păstrează-le fie într-un loc ușor accesibil, fie ferite de privirile copilului. Dacă utilizezi o cutie de jucării, alege una fără capac.
Dacă bănuiești că prichindelul a înghițit orice substanță periculoasă, nu încerca să îi provoci vărsături sau spălături stomacale copilului, fără a consulta un medic. Mai mult de jumătate din toate intoxicațiile copiilor sunt provocate de administrarea accidentală de medicamente.
Păstrează toate medicamentele (chiar și vitaminele) departe de copii. Nu numi medicamentele „bomboane” – altfel ai putea stârni interesul copilului pentru ele. Salvează pe speed dial numărul celei mai apropiate clinici sau al medicului pediatru, pentru a primi sfaturi urgente în caz de otrăvire sau alte situații periculoase.
Păstrează electronicele mici și gadgeturile care conțin baterii de litiu departe de copii, respectiv alarme auto, ceasuri, telecomenzi, lasere, lanterne etc.
Înainte de a aborda tema obiectelor din bucătărie, îți recomandăm ca dieta copiilor sub vârsta de cinci ani să nu conțină alimente solide în formă rotundă, cum ar fi cârnații tăiați în bucăți, sâmburi de nuci, bomboane tari, struguri și porumb. Acestea îi pot provoca ușor un stop respirator.
Ascunde din fața copilului chibritele și brichetele. Nu păstra brichete și alte surse de foc ca și cum ar fi niște jucării, în locuri accesibile celui mic.
Nu ține copilul în brațe în timpul gătitului. Folosește ochiurile din spate ale plitei atunci când gătești și nu păstra mâncărurile fierbinți la îndemâna copilului. Nu ține vasele cu mânere lungi aproape de marginile aragazului sau ale mesei. Reduce timpul petrecut de copil lângă un aragaz. Instalează o alarmă de fum la domiciliu – ajută la reducerea la jumătate a riscului de deces.
Instalează încuietori speciale pe ușile dulapului în care păstrezi detergenții de uz casnic și medicamentele.
Când faci baie, scurge apa din cadă imediat după ce ai terminat. Capacele de toaletă, ușile de la băi și spațiile de spălare ar trebui să fie închise permanent.
Așază covorașe care păstrează aderența, pentru a evita ca nu doar cei mici, dar nici adulții să nu alunece și să cadă. Atunci când testezi apa, încearc-o ușor cu încheietura mâinii sau cu cotul și asigură-te că nu e fierbinte, doar călduță (aprox. 28 de grade Celsius). După ce copilul mai crește și învață să dea drumul singur la apă în cadă, obișnuiește-l să dea drumul prima dată la apă rece, apoi la apă caldă.
Mai mult de jumătate dintre părinți cred că, dacă micuțul lor știe să înoate, nu are nevoie de supraveghere când se află lângă apă, în piscina casei. De fapt, 47% dintre copiii înecați cu vârste cuprinse între 10 și 17 ani aveau abilități de înotători. De regulă, tragediile din apă au loc în tăcere și nu durează mai mult de un minut. Prin urmare, supraveghează-l atent atunci când se află în apă.
Nu poți elimina toate obiectele periculoase din casă, iar aici intervin instrumentele de protecție, care oferă o suprafață sigură, atunci când cel mic ia contact cu un anumit obiect nepotrivit. Iată câteva dintre ele:
Încuietorile special proiectate pentru copii sunt mecanisme de siguranță care să oprească accesul acestora la sertare, dulapuri sau chiar și la capacul de toaletă, pentru propria lor protecție. Ele acoperă o gamă largă de obiecte, de la sticle la cutii și, în ciuda faptului că nu sunt greu de deschis, nu sunt intuitive pentru un copil de vârstă mică.
Îți recomandăm să ții sub încuietoare toate medicamentele, locurile de depozitare pentru haine și jucării, dulapurile înalte și rafturile care le pot atrage atenția celor mici, precum și alte obiecte periculoase din casă, precum toaleta, care pot fi așezate într-un spațiu închis. Chiar dacă pe piață există și încuietori colorate, sub formă de animăluțe, îți recomandăm să optezi pentru cele cât mai simple, pentru a nu atrage atenția celui mic, care le va considera simple jucării și va insista să tragă de ele.
Iată doar câteva exemple de încuietori realizate pentru a ține copiii departe de obiecte periculoase.
Portițele pentru bebeluși sunt realizate pentru a-l opri pe cel mic să aibă acces într-un loc periculos, precum piscina sau scările interioare.
Porțile montate pe cablu sunt înșurubate pentru a realiza o limită, cu ajutorul pereților casei. Sunt adecvate în cazul în care există o minimă șansă ca cel mic să cadă pe scări, fie în interiorul, fie în exteriorul casei. Porțile montate sub presiune apasă pe pereții opuși. Acestea ar trebui să fie utilizate numai în cazul în care căderea nu este un pericol, cum ar fi între două camere sau pentru a descuraja micul tău explorator de a urca pe scări. Porțile montate sub presiune nu sunt suficient de securizate pentru a fi folosite în partea de sus a scărilor, deci nu le folosi în acest fel, indiferent cât de mult dorești să eviți găurirea pereților. Evită porțile în stil acordeon, fără o bară superioară, și porțile cu șipci orizontale.
Porțile de siguranță pentru copii sunt destinate copiilor între șase luni și doi ani. Odată ce un copil învață să deschidă o poartă sau se poate urca peste ea, părintele nu ar mai trebui să se bazeze pe aceasta ca dispozitiv de siguranță.
Gardurile se aseamănă portițelor, însă au rolul de a-i ține în interiorul unui perimetru redus și controlat, unde se pot juca, fără posibilitatea de a explora întreaga încăpere. Pentru a-l ține ocupat într-un spațiu așa mic, asigură-te că îi oferi suficiente jucării și obiecte cu care poate iniția o activitate distractivă.
Un monitor pentru bebe îți permite să-l supraveghezi, chiar și atunci când nu ești în cameră. Cele mai simple și mai puțin costisitoare sunt cele audio, însă majoritatea monitoarelor de pe piață oferă și imagini video și sunet. Unele pot monitoriza, de asemenea, mișcările bebelușului, frecvența cardiacă, nivelul oxigenului, temperatura corporală sau poziția.
Monitoarele au, în general, un transmițător, aflat în cameră împreună cu copilul, și un receptor portabil pentru părinte. Unele monitoare funcționează cu ajutorul unor aplicații pentru smartphone-uri, tablete sau computere, astfel încât părinții să-și poată viziona copilul de oriunde.
Pentru cele mai bune rezultate, montează monitoare audio între un metru și trei metri de patul copilului, astfel încât acestea să nu se activeze la fiecare oftat, chicotit și plâns.
Unele monitoare folosesc senzori care pot funcționa și sub o saltea sau pot fi plasați pe corpul bebelușului; citește cu atenție instrucțiunile producătorului și respectă toate recomandările de siguranță. Asigură-te că toate cablurile se află la cel puțin un metru distanță de pat.
Însă nici monitoarele nu sunt perfecte: pereții din beton pot bloca semnalul, iar telefoanele ori sistemele wireless pot interfera recepția. De asemenea, receptorul tău ar putea să capteze semnale audio de la vecini. Monitoarele video pot fi „sparte” precum un computer, pentru a oferi și altor persoane acces la imaginile din camera copilului tău, așa că optează pentru un produs cu securitate crescută.
Pe piață mai există și produse care protejează capul copiilor în timpul spălării, protectoare de colțuri, speciale pentru copii, pentru a le acoperi colțurile ascuțite ale mobilei, capace pentru prize, seifuri pentru medicamente, aplicații pentru a opri accesul la televizor la anumite canale sau GPS-uri pentru bebeluși.
Ai grijă de micuțul tău și asigură-i toate condițiile pentru a explora lumea în siguranță, în interiorul casei tale, însă încurajează-l să fie curios și să se bucure de fiecare descoperire. Fiecare etapă a creșterii lui este specială.
Sursa foto: Unsplash & shutterstock
Renovarea unei locuințe poate fi o provocare majoră, mai ales atunci când timpul este scurt…
Mutarea în casă nouă este un eveniment important, indiferent de vârsta pe care o ai.…
Iubirea de sine este un concept tot mai întâlnit al zilelor noastre. Prinși în programul…
Acasă ar trebui să fie refugiul tău, locul unde te poți relaxa și simți în…
Fierul este un mineral esențial pentru sănătatea și vitalitatea organismului nostru. Acesta este implicat în…
Vizita la dentist este adeseori amânată, din motive dintre cele mai diverse: teamă, buget insuficient,…
tettu.ro utilizează fişiere de tip cookie pentru a-ți personaliza și a-ți îmbunătăți experiența. Ne-am actualizat politica de cookies pentru a integra în acestea si în activitatea noastră curentă cele mai recente modificări din Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în privința prelucrării datelor cu caracter personal și libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea, te rugăm să parcurgi politica de cookies. Prin continuarea navigării confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie. Politica de Cookies