Umidificatorul de aer: soluția pentru un aer sănătos în casa ta

Probabil că unul dintre ultimele lucruri la care te gândești atunci când îți imaginezi casa ideală este calitatea aerului din ea, iar noțiunea de confort îți aduce cu totul alte imagini în minte: spațiu, lumină, căldură, liniște, perne pufoase. Ba mai mult, probabil că nu te gândești la aer deloc. Și, deși în general atunci când vorbim despre calitatea aerului tindem să ne gândim automat la poluare, mai există un aspect foarte important care trebuie luat în calcul și asupra căruia chiar putem avea control: umiditatea aerului din încăperile în care ne petrecem atât de mult timp.

Cum știi că ai nevoie de un umidificator de aer?
Cum poți verifica și controla umiditatea într-o încăpere?
Ce tipuri de umidificatoare există?
Cum alegi cel mai bun umidificator de aer pentru camera ta?
Cum se folosește și se întreține un umidificator de aer?

Cum știi că ai nevoie de un umidificator de aer?

Faptul că aerul din locuința ta este prea uscat nu este unul din lucrurile pe care le observi ușor, mai ales pentru că nu este tot timpul astfel. De obicei, atmosfera interioară devine prea uscată în timpul sezonului rece, din cauza instalațiilor de termoficare. Dacă ai însă ghinion, te poți confrunta cu această problemă și în alte perioade ale anului, mai ales în locuințele vechi, care sunt mai slab izolate termic.

Cum îți dai seama că ceva nu este în regulă? În primul rând, după senzația generală de deshidratare. Alteori, apare o stare de agitație și oboseală cuplată cu aceasta. După pielea uscată, care aduce cu ea uneori și o senzație de mâncărime. Iritarea ochilor, a gâtului, a buzelor, durerile de gât și sensibilitatea la infecții respiratorii sunt cele mai evidente semne, iar ele apar preponderent la copii. De asemenea, fumătorii sunt și ei mult mai afectați de umiditatea prea scăzută în comparație cu restul populației.

Pe lângă efectele pe care le are asupra ta și a familiei tale, un nivel prea scăzut de umezeală îți afectează și locuința și poți recunoaște acest lucru după șocurile electrostatice și crăpăturile din parchet, pereți, mobilier, eventual obiecte de lemn sau instrumente muzicale, dacă ai așa ceva. Plantele resimt și ele lipsa vaporilor de apă din atmosferă, vor suferi și vei observa că este nevoie să le uzi mai mult și mai des decât te-ai fi așteptat.

Dacă te afli în această situație, înseamnă că ai nevoie de un astfel de aparat care poate fi soluția adecvată pentru eliminarea tuturor sus-menționatelor neplăceri.

Beneficiile utilizării unui umidificator de aer

În primul rând, asigurarea unui nivel corect de umiditate relativă în încăperile în care petreci mult timp, în special în cele în care dormi, scade riscul multor probleme de sănătate asociate aparatului respirator. Dacă ai o sensibilitate ridicată, probabil că nu îți vei lua adio de tot de la răceli și gripe, dar frecvența lor va scădea cu siguranță. La fel și frecvența și intensitatea crizelor de astm sau a episoadelor alergice.

Umidificatorul de aer poate ajuta și la reglarea temperaturii în cameră. Aburii pe care îi vaporizează nu sunt la temperatura camerei, ci fie reci, fie calzi, așa că în funcție de nevoie și dorințe poți alege un model care să te ajute în acest sens. Spre exemplu, dacă iarna ești copleșit de căldura și uscăciunea degajate de calorifere, un umidificator cu aer rece nu va regla doar nivelul umidității, ci va face atmosfera mai plăcută și datorită temperaturii mai scăzute a aburilor.

Umidificatorul îți va asigura un somn odihnitor, de calitate, o putere de concentrare mai mare atunci când ai de lucru și va contribui și la reducerea prafului din atmosferă. De asemenea, nu trebuie să uiți că umidificatorul nu te va proteja doar pe tine, ci și mobila din casă.

Un caz special: camera copilului

Sistemul respirator al unui copil mic nu este nici pe departe la fel de bine dezvoltat ca cel al unui adult, iar acest lucru este valabil mai ales în cazul bebelușilor. Micuții sunt foarte sensibili la infecții și alte afecțiuni respiratorii, așa că un umidificator bun ar trebui să fie nelipsit din camera lor.

Acesta îi va proteja de uscarea excesivă a mucoaselor, de alergiile respiratorii care reprezintă de mult o problemă în țara noastră, le va întări sistemul imunitar și îi va face să se simtă mai bine chiar dacă au nasul înfundat. Dacă alegi un model care eliberează și uleiuri aromatice, sesiunile de reglare a umidității aerului se pot transforma chiar într-o adevărată terapie pentru ei.

Cum poți verifica și controla umiditatea într-o încăpere?

Măsurarea umidității se face cu un aparat numit higrometru, iar nivelul ei recomandat la interior se găsește în intervalul de 45-55%. Această plajă de valori reprezintă umiditatea relativă exprimată în procente, mai concret, raportul dintre cantitatea de vapori de apă din aer și cantitatea maximă de saturație a aerului, valoare de la care, odată depășită, apare condensul.

Este util de știut și faptul că nivelul umidității influențează modul în care organismul percepe temperatura aerului, temperatura percepută subiectiv putând să difere de valoarea măsurată de termometre. Pentru un confort termic optim, vara este recomandată o umiditate mai scăzută și iarna una mai mare.

Dacă nu doriți un obiect separat care să vă indice nivelul de umiditate din încăpere, puteți opta pentru un model de umidificator cu senzor de umiditate încorporat sau chiar pentru unul care va porni singur atunci când nivelul acesteia coboară sub valoarea minimă acceptabilă.

Ce tipuri de umidificatoare există?

Pe piață există două categorii principale de umidificatoare: cele tradiționale și cele cu ultrasunete. Umidificatoarele tradiționale sunt și ele de două tipuri: cele care lucrează cu aer rece și cele cu vapori de aer calzi.

Umidificatorul cu jet de aer rece

Acest tip de umidificator nu încălzește deloc aerul pe care îl vaporizează în încăpere, așa că este potrivit pentru orice anotimp. Funcționează prin pulverizarea unui jet de apă sau prin trecerea unui curent de aer ventilat peste un recipient cu apă și trebuie curățat des și cu atenție pentru a evita apariția bacteriilor. Iarna, acest umidificator poate coborî temperatura din cameră și este recomandat persoanelor care suferă de astm și alergii.

Umidificatorul cu jet de aer cald

Umidificatorul cu aer cald omoară bacteriile și microbii din încăpere, datorită temperaturii înalte a aburilor degajați. De aceea, el poate fi o alegere foarte bună în special pentru copiii mici, fiindcă diminuează riscul îmbolnăvirilor, dar cu condiția să fie plasat într-un loc din cameră unde ei nu au acces, pentru a nu se opări cu apa fierbinte. Aceste umidificatoare sunt recomandate persoanelor predispuse la alergii și strănut. Ele urcă temperatura din cameră, așa că nu sunt potrivite pentru sezonul cald.

Umidificatorul cu ultrasunete

Principiul de funcționare la umidificatoarele cu ultrasunete constă în faptul că ultrasunetele lovesc apa din recipient, dispersând-o în particule fine pe care le împrăștie în cameră cu ajutorul unui ventilator. Ele pot funcționa și cu aer cald, și cu aer rece, și, în general, sunt mai silențioase decât cele tradiționale.

Umidificatorul cu filtru de ionizare

Funcția de ionizare este modul prin care un umidificator poate contribui la purificarea aerului din încăpere. Locuințele noastre sunt bombardate, în prezent, atât de praf, cât și de ioni pozitivi proveniți de aparatura electronică (calculatoare, electrocasnice, iluminare fosforescentă). Aceștia sunt o sursă de agitație și oboseală pentru organismul uman și trebuie echilibrați cu ajutorul unui sistem care generează ioni negativi.

Ionizatorul umidificatorului atrage ionii pozitivi, motiv pentru care, în timp, se murdărește și trebuie spălat periodic.

Cum alegi cel mai bun umidificator de aer pentru camera ta?

Umidificatoarele existente pe piață sunt atât de diverse, încât alegerea unui model trebuie făcută cu atenție la toate detaliile și funcțiile pe care acestea le au. O listă satisfăcătoare de criterii este cea de mai jos.

Tipul de aer cu care lucrează

Te vei orienta către un model cu aer rece sau unul cu aer cald în funcție de sezonul în care vrei să îl folosești, de temperatura la care te simți bine și, dacă este cazul, de nevoia de a distruge bacteriile și virușii din casă.

Suprafața acoperită

Fiecare umidificator este proiectat pentru a funcționa optim în spații de anumite dimensiuni. Trebuie să ai în vedere totuși faptul că, uneori, valorile declarate de producător sunt destul de optimiste, așa că o alegere sigură este un model care promite o suprafață acoperită cu 25-30% mai mare decât este necesar. Aceasta este o idee bună și în cazul în care ai putea avea nevoie, în viitor, să folosești aparatul în camere mai mari decât cea pentru care îl iei acum.

Puterea și direcția de pulverizare

În principiu, puterea de pulverizare ar trebui să se regleze automat, dar există și modele care permit și reglarea manuală. În mod ideal, direcția de pulverizare ar trebui să fie și ea reglabilă într-o anume măsură, pentru a-ți permite să schimbi plasarea în cameră a umidificatorului, în funcție de nevoi.

Rezervorul de apă

E bine să te orientezi către un rezervor cu o capacitate mai mare de un litru, care să poată funcționa cât mai multe ore fără reumplere. Desigur, rezervorul se poate consuma mai lent sau mai rapid, în funcție de cât de scăzută este umiditatea inițială în cameră.

Funcția de purificare sau ionizare a aerului

Această funcție poate fi utilă în special în casele cu multă aparatură electronică, în camerele copiilor sau în camere în care intră mult praf de afară.

Modurile de funcționare și nivelul de zgomot

Nivelul de zgomot este un aspect la care trebuie să fii atent dacă vrei să folosești aparatul în camera unui copil mic sau pe timp de noapte. Pentru umidificatoarele care fac un zgomot sesizabil este foarte utilă existența unui mod de funcționare silențios, pe care să îți ții aparatul pe timpul nopții, astfel încât să nu îți deranjeze somnul.

Protecția la lipsa apei

Această funcție poate opri aparatul sau îl poate pune în stand-by pentru a-l proteja împotriva deteriorării și a preveni eventuale accidente care ar putea avea loc dacă ar funcționa în gol.

Indicatorul de nivel al apei

Această funcție este utilă mai ales în cazul în care rezervorul nu este transparent. De multe ori include și semnalizarea sonoră sau luminoasă în momentul în care acesta trebuie reumplut.

Senzori de umiditate și temperatură

Dacă umidificatorul tău are un higrometru și un termometru încorporate, îți va fi mult mai ușor să îl reglezi la parametrii doriți. Cele mai complexe modele pot fi setate să pornească și să se oprească singure în momentul în care umiditatea și temperatura ating valorile dorite de tine.

Recipientul pentru aromaterapie

Un mic rezervor pentru uleiuri aromatice și antiseptice se poate dovedi util mai ales pentru bebeluși și pentru situațiile în care ești răcit și ai nasul înfundat, dar și pentru pulverizarea unor arome relaxante care să te ajute să ai un somn ușor și odihnitor.

Iluminatul ambiental

Dacă ții la o atmosferă plăcută și în termeni de design, poți alege un model cu iluminat ambiental.

Cablul de alimentare

Un  cablu de alimentare cât mai lung se poate dovedi foarte important în camera unui copil mic, pentru ca umidificatorul să poată fi plasat undeva sus, unde micuțul să nu aibă acces.

Greutatea și dimensiunile

Greutatea și dimensiunile ideale vor depinde de locul în care îți dorești să amplasezi aparatul și s-ar putea să își dorești un model cât mai mic și mai ușor dacă vrei să îl muți des dintr-o cameră în alta. Fii însă atent la faptul că dimensiunea este strâns legată de capacitatea rezervorului: s-ar putea să vrei să faci un compromis între cele două.

Alte criterii

La fel ca în cazul oricărei achiziții de acest tip, e recomandabil ca, înainte să iei o decizie finală, să faci o mică cercetare și să vezi dacă poți afla părerile altor utilizatori privind produsul care te interesează. Nu ignora nici producătorul, dar nici perioada de garanție.

Cum se folosește și se întreține un umidificator de aer?

Pentru a utiliza corect umidificatorul, citește cu atenție instrucțiunile de folosire. Acestea sunt specifice fiecărui produs, în funcție de tehnologia pe care o utilizează și de funcțiile suplimentare pe care le are.

În general, este important să reții câteva lucruri:

  • Este indicat să folosești apă distilată și nu apa de la robinet.
  • Este recomandabil să golești apa din rezervor în perioada în care nu folosești aparatul.
  • Nu uita să decalcifiezi periodic aparatul.
  • Fii atent la starea accesoriilor (filtru de ionizare, mingi anticalcar) și schimbă-le sau spală-le la timp.

CONCLUZIE:

Dacă te gândești cu groază la venirea sezonului rece, la frig, răceli, sau sinuzite, mai ales dacă ai și copii mici, un umidificator de aer poate să te ajute să treci mult mai ușor prin această perioadă neplăcută a anului. Tu cum îți vei pregăti casa pentru iarna aceasta?

Iulia Popescu

Articole recente

Cum faci o renovare rapidă

Renovarea unei locuințe poate fi o provocare majoră, mai ales atunci când timpul este scurt…

August 5, 2024

Tot ce trebuie să ştii despre mobilarea noii tale case

Mutarea în casă nouă este un eveniment important, indiferent de vârsta pe care o ai.…

July 24, 2024

Iubirea de sine: cum să-ți porți de grijă în câțiva pași simpli

Iubirea de sine este un concept tot mai întâlnit al zilelor noastre. Prinși în programul…

April 29, 2024

8 moduri să-ți faci viața acasă mai ușoară pentru tine și familia ta

Acasă ar trebui să fie refugiul tău, locul unde te poți relaxa și simți în…

March 28, 2024

Cum să mărești aportul de fier din alimentație

Fierul este un mineral esențial pentru sănătatea și vitalitatea organismului nostru. Acesta este implicat în…

January 23, 2024

Ce se întâmplă când amâni vizita la dentist: complicații ale cariilor netratate

Vizita la dentist este adeseori amânată, din motive dintre cele mai diverse: teamă, buget insuficient,…

December 14, 2023

tettu.ro utilizează fişiere de tip cookie pentru a-ți personaliza și a-ți îmbunătăți experiența. Ne-am actualizat politica de cookies pentru a integra în acestea si în activitatea noastră curentă cele mai recente modificări din Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în privința prelucrării datelor cu caracter personal și libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea, te rugăm să parcurgi politica de cookies. Prin continuarea navigării confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie. Politica de Cookies