Vopseaua lavabilă. Beneficii, tipuri de vopsea şi recomandări de aplicare

Principalul avantaj al vopselei lavabile este, evident, faptul că permite curăţarea petelor cu uşurinţă. Însă dincolo de acest beneficiu cunoscut, aceasta protejează şi împotriva mucegaiului, este antibacteriană şi poate împiedica murdăria să pătrundă în structura peretelui. Despre avantajele, tipurile de vopsea şi modul de a le aplica povestim în următorul articol.

Beneficiile vopselei lavabile
Tipuri de vopsea lavabilă
Cum alegi vopseaua lavabilă
Atenţionări privind vopseaua lavabilă
Mărci de vopsea lavabilă

Beneficiile vopselei lavabile

Vopseaua lavabilă şi-a câştigat popularitatea datorită beneficiilor pe care le aduce la pachet. Principalul avantaj este că este suficient de rezistentă la spălare, astfel încât poate fi curăţată cu o lavetă umedă până la 200 de ori înainte de a da semne de uzură. Acest lucru este minunat pentru o familie cu copii, unde pereţii pot deveni cu uşurinţă tabla de scris a celor mici. În plus, este uşor de aplicat chiar şi fără ajutorul unui zugrav pe suprafeţe diverse, precum pereţi din beton sau uşi, iar aplicarea ei se poate face atât pe suprafeţe din interiorul casei, cât şi pe cele din exterior.

Puterea ei de acoperire depinde în funcţie de brand şi tipul vopselei, însă este intotdeauna satisfăcătoare, iar timpul de uscare nu depăşeşte 24 de ore. Dacă din punct de vedere chimic compoziţia sa este pe bază de apă, este suficient de rezistentă pentru a păstra aspectul pereţilor intact timp de 15 ani. Se găseşte într-o paletă vastă de culori, ce pot fi reaplicate de nenumărate ori. În plus, unele deţin şi caracteristici anti-bacteriale sau anti-fungice, iar costul unui astfel de produs se încadrează în orice tip de buget, pornind de la 40 de lei găleată de 2,5 litri cu uscare în 4 ore.

Tipuri de vopsea lavabilă

În funcţie de rezistenţa la spălare, produsul poate fi o vopsea semi-lavabilă, lavabilă sau super-lavabilă. Vopseaua semi-lavabilă poate fi spălată până la 40 de ori înainte de a necesita o nouă zugrăvire, altfel vei observa că spălarea va afecta intensitatea şi uniformitatea culorii. Vopseaua lavabilă este mată şi mai rezistentă la spălări repetate. O poţi curăţa de până la 100 de ori. Doar super-lavabila, cea lucioasă, poate fi curăţată chiar şi de 200 de ori, fără a afecta aspectul peretelui.

Dacă alegi drept criteriu locul unde este aplicată, aceasta poate funcţiona atât în interior cât şi în exterior. Însă vopseaua pentru interior este destinată exclusiv utilizării în interiorul imobilelor şi rezistă bine în condiţii extreme de umezeală sau temperaturi foarte ridicate sau foarte scăzute. Dacă eşti în căutarea unei vopsele care să acopere faţada, optează pentru vopsea lavabilă pentru exterior, realizată special pentru a rezista factorilor de mediu – umezeală, căldură excesivă sau temperaturi foarte scăzute.

În afara beneficiilor deja menţionate, unele tipuri de vopsea beneficiază de proprietăţi speciale. Există vopseaua antimucegai, ce împiedică formarea sporilor de mucegai, vopsea lavabilă antibacteriană pentru igienizarea casei, vopsea cu protecţie împotriva murdăriei ce conţine compuşi speciali pentru împiedicarea murdăriei astfel încât aceasta să nu pătrundă în structura peretelui şi a fi şi mai dificil de eliminat, vopsea rezistentă la condiţii extreme. precum intemperii, şoc termic sau presiunea exercitată de anumite obiecte sprijinite de perete. Încheiem cu vopseaua cu putere mare de acoperire, perfectă pentru spaţiile unde trebuie ascunse anumite defecte ale pereţilor, fiind nevoie doar de o cantitate mică pentru un rezultat excelent.

În ceea ce priveşte conţinutul, există anumite ingrediente ce pot eficientiza modul cum acţionează vopseaua. Vopseaua lavabilă acrilică este cea mai comună, având la bază rășina acrilică. Vopseaua lavabilă cu silicon se pretează spaţiilor cu un nivel crescut de umiditate şi este puţin mai scumpă. O alternativă ar fi şi cea din var, pentru că e pe bază de apă. Are o rezistenţă crescută şi poate rezista 15 ani. Vopseaua cu conţinut mineral include var hidratat sau ciment şi poate fi aplicată şi peste cărămidă. Vopseaua cu ioni de argint se pretează în special în mediile în care bacteriile trebuie evitate cu orice preţ (spitale, clinici, camera bebeluşului). Ia în calcul şi vopseaua cu teflon pentru a evita zgârierea şi pătarea pereţilor.

Cum alegi vopseaua lavabilă

Atunci când trebuie să alegi vopseaua lavabilă, ţine cont de gradul de lavabilitate, puterea de acoperire, aderenţă, timpul de uscare şi paleta de culori disponibilă. O vopsea de calitate vă avea un grad înalt de rezistenţă la pete şi la mucegai, o putere mare de acoperire, protecţie antibacteriană, o gamă largă de nuanţe şi un grad înalt de lavabilitate.

Nu uita să iei în calcul şi consumul de vopsea pe suprafaţă, tipul camerei ce trebuie zugrăvită, pentru că o bucătărie va necesita un alt tip de vopsea decât un dormitor. Citeşte eticheta vopselei. De regulă, un produs de calitate are o densitate de 1,5 kg per 1 litru.

Ultimul factor se referă la depozitarea vopselei. Orice ai alege, aşază găleata într-o cameră cu temperatura moderată, altfel frigul ar putea afecta proprietăţile produsului.

Dacă foloseşti o perie de vopsit, nivelul vâscozităţii vopselei ar trebui să fie de 40-45. Când lucrezi cu un pistol de pulverizare, această rată scade la 20-25.

Atenţionări privind vopseaua lavabilă

Vopseaua lavabilă trebuie aplicată în funcţie de particularităţile spaţiului. Cea pentru baie şi bucătărie trebuie să conţină aditivi antimucegai pentru a face faţă umezelii mari, care poate duce la condens, mucegai şi pete. În acest caz, se recomandă vopseaua super-lavabilă cu proprietăţi antifungice şi antibacteriene.

În ceea ce priveşte suportul pe care poate fi aplicată vopseaua lavabilă, să ştii că produsul este compatibil cu tencuieli minerale, pelicule de lac, vopsele şi emailuri pe bază de ulei şi zugrăveli cu humă sau var.

Cum se calculează cantitatea necesară? Calculează perimetrul camerei. Apoi calculează şi suprafaţa pereţilor camerei. Înmulţeşte perimetrul cu înălţimea peretelui camerei iar din valoarea obţinută, scade suprafaţa ferestrelor şi a uşilor.

Împarte valoarea obţinută la suprafaţă ce poate fi acoperită cu 1 litru de vopsea lavabila. În funcţie de acest rezultat, ia în calcul şi o cantitate de rezervă şi nu uita ca vopseaua lavabilă se diluează cu apă, nu cu amorsa.

Înainte de a aplica vopseaua pe perete, trebuie să fie bine amestecată. Dacă este prea groasă, se poate dilua cu apă doar la primul strat de vopsea. Nu vopsi pereţii atunci când temperatura este 5 grade Celsius. Umiditatea în timpul reparațiilor nu trebuie să fie mai mare de 80%. De asemenea, în timpul lucrului ar trebui să se asigure o ventilație bună pentru cameră.

Vopseaua lavabilă este aplicată pe perete cu ajutorul unei role speciale sau a unei perii. Este important ca suprafața să fie uscată și să se aplice emulsia în două straturi. Unii experți folosesc pistol de pulverizare.

Mărci de vopsea lavabilă

Cele mai populare brand-uri din România sunt Apla, Savana, Kober, Oskar, Policolor

sau Kraft Paints.

Ne place Savana nu doar datorită campaniei publicitare, dar şi pentru calitatea de care dă dovadă, în ciuda preţului destul de ridicat. Savana Superalbă poate fi folosită pentru exterior şi rezistă bine la intemperii, îngheţ şi dezgheţ, ba chiar şi la căldură excesivă. În final, după o zi de uscare, are o nuanţă luminoasă, ce creşte valoarea estetică a casei.

Recomandăm Oskar SuperWeiss pentru camerele cu risc de umezeală precum baia sau bucătăria. Este o opţiune bună pentru spălări repetate şi protecţie la bacterii şi mucegai. Se aplică uşor, fie cu pensula sau bidineaua şi se usucă în doar 4 ore. Ai grijă însă la necesarul de care ai nevoie, cei 4.5 litri din găleata nu acoperă mai mult de 85 de metri pătraţi.

Kober Zertifikat trebuie aplicată abia după pregătirea pereţilor. Însă odată aplicată, rezistă cu brio la 150 de spălări, indiferent de suprafaţă (tencuiala, BCA, rigips carton, plăci de ispos). Este mai accesibilă la preţ ca Savana şi poate fi aplicată cu uşurinţă.

Apla este o alternativă accesibilă la preţ şi satisfăcătoare pentru banii daţi pe acest produs. Se comporta bine la spălări repetate, fără a căpăta nuanţa de galben şi poate fi utilă şi în caz de incendiu.

Danke, de asemenea rezistentă la spălare, se poate aplica doar în interior, însă pe suprafeţe multiple: beton, tencuială, zidărie, glet, rigips carton. Se usucă în doar 4 ore şi este disponibilă într-o cantitate generoasă.

Iată recomandările noastre privind vopseaua lavabilă. Înainte de a achiziţiona, calculează cantitatea necesară, gândeşte-te ce proprietăţi trebuie să bifeze produsul, citeşte eticheta pentru a te asigura de modul cum trebuie aplicată şi porneşte proiectul, fără griji. Cu informaţiile obţinute şi entuziasmul tău, vei ajunge la un rezultat minunat.

Sursa foto: Shutterstock

Diana Duca

Roşcata jumătate creativă jumătate clumsy. Călătoresc des în ţările calde şi-n Tara Ideilor, de unde îmi culeg energia şi inspiraţia. Am o relaţie de lungă durată cu copywriting-ul şi content writing-ul şi flirtez cu social media management-ul pentru diferite brand-uri. Sunt pasionată de cultura spaniolă, filme şi cărţi twisted, fac design de interior în timpul liber şi scriu pe blog. Mă găseşti şi pe pagina mea personală, dianaduca.ro, unde aştern impresii despre călătorii, design de interior, filme şi evenimente.

Articole recente

Cum faci o renovare rapidă

Renovarea unei locuințe poate fi o provocare majoră, mai ales atunci când timpul este scurt…

August 5, 2024

Tot ce trebuie să ştii despre mobilarea noii tale case

Mutarea în casă nouă este un eveniment important, indiferent de vârsta pe care o ai.…

July 24, 2024

Iubirea de sine: cum să-ți porți de grijă în câțiva pași simpli

Iubirea de sine este un concept tot mai întâlnit al zilelor noastre. Prinși în programul…

April 29, 2024

8 moduri să-ți faci viața acasă mai ușoară pentru tine și familia ta

Acasă ar trebui să fie refugiul tău, locul unde te poți relaxa și simți în…

March 28, 2024

Cum să mărești aportul de fier din alimentație

Fierul este un mineral esențial pentru sănătatea și vitalitatea organismului nostru. Acesta este implicat în…

January 23, 2024

Ce se întâmplă când amâni vizita la dentist: complicații ale cariilor netratate

Vizita la dentist este adeseori amânată, din motive dintre cele mai diverse: teamă, buget insuficient,…

December 14, 2023

tettu.ro utilizează fişiere de tip cookie pentru a-ți personaliza și a-ți îmbunătăți experiența. Ne-am actualizat politica de cookies pentru a integra în acestea si în activitatea noastră curentă cele mai recente modificări din Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în privința prelucrării datelor cu caracter personal și libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea, te rugăm să parcurgi politica de cookies. Prin continuarea navigării confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie. Politica de Cookies