30 de idei pentru bucătăriile mici ce maximizează eficiența și aduc un upgrade stilului

Care sunt problemele unei bucătării mici
Cum optimizezi spațiul într-o bucătărie mică

Mai mare nu este întotdeauna mai bine, mai ales când vorbim de bucătării. Bucătăriile mici sunt, de obicei, spații de lucru mai eficiente decât cele mari. Ai nevoie doar de câteva idei bune de decorare ce mențin spațiul tău mic organizat, funcțional și frumos.

Louis Parrish spunea că dacă îți poți organiza bucătăria, îți poți organiza viața. Cu acest principiu în minte, îți detaliem câteva idei de decorare pentru bucătăriile mici, care rezolvă următoarele probleme prin soluții bune de design: dezordinea, lipsa spațiului pe blat și o încăpere întunecată.

Consultă și galeria noastră cu 30 de propuneri de amenajare pentru bucătării mici.

Proiectează mobilier retractabil, pe care îl poți camufla, atunci când nu ai nevoie de el. Acest blat este deosebit de util, într-o bucătărie mică, dar se retrage cu ușurință, după ce ai terminat de preparat mâncarea.

Rafturile pot fi amplasate nu doar pe perete, dar și pe mobilier. Folosește lateralul unui dulap pentru a amplasa câteva rafturi înguste, unde să pui

Profită din plin de spațiile de depozitare ascunse: folosește ușile, sertarele, dar așază-le pe categorii.

Folosește rafturile deschise pentru amplasarea unor vase sau accesorii arătoase – vei elibera astfel locul din dulapuri, contribuind însă și la efectul vizual.

Transformă spațiile strâmte în sertare verticale supraetajate pentru accesorii mici și sticle. Sunt foarte utile atunci când sunt proiectate lângă aragaz sau locul unde se gătește, pentru a fi la îndemână.

Cel mai echilibrat look pentru o bucătărie mică este unul simplu, monocrom. Dacă îți place însă culoarea, alege-o doar pentru un perete.

Camuflează obiectele care ar putea strica aspectul bucătăriei: cu ajutorul unor uși identice cu cele ale dulapurilor, poți acoperi mașina de spălat, mașina de spălat vase, ba chiar și țevile centralei.

Peretele poate fi un spațiu de depozitare excelent. Structurează-l astfel încât vasele și ustensilele așezate pe el să arate și bine, dar să aibă și o ordine logică.

Un taburet sau o băncuță pot fi folosite atât ca spații de stat, dar și ca lăzi de depozitare.

Rafturile deschise de pe pereți nu trebuie să fie neapărat paralele sau să aglomereze peretele. Poți organiza un joc vizual, în funcție de spațiul și gusturile tale.

Dacă ai loc de-o insulă, transform-o în mobilier multifuncțional: loc de spălat, de preparat mâncarea, dar și de luat masa.

Rafturile deschise pot fi excelente pentru depozitare, însă pentru a-ți fi mai ușor, împarte obiectele pe categorii și pune-le în cutii, boluri sau coșuri.

Un bar ca loc de luat masa îți permite să retragi scaunele după utilizare într-un spațiu în care să nu te mai încurce, în restul zilei.

Echilibrul vizual este foarte important într-o bucătărie mică: asortează elementele de mobilier, pentru a reduce impresia dezordinii.

Cu ajutorul unor cârlige așezate pe bare din metal prinse de perete, poți amplasa orice ustensilă sau vas: de la tocătoare la tigăi.

Atunci când folosești culoare într-o bucătărie mică, asigură-te că există o cantitate suficientă de alb pentru a contrabalansa efectul de aglomerație vizuală pe care îl poate da o nuanță puternică.

Amplasează pungile și prosopul de bucătărie din hârtie pe suporturi atașate dulapurilor, în interior sau exterior, pentru a elibera blatul.

Împarte vesela pe categorii și ține-o în același loc, pentru a nu pierde timpul căutând-o, atunci când ai nevoie de ea.

O bară magnetică va ține cuțitele la îndemână, fără a fi nevoie să le așezi într-un suport pe blat.

Noile sisteme de depozitare din bucătărie transformă chiar și locurile greu de accesat în spații încăpătoare, exploatându-le la maximum.

Etichetează borcanele și alte recipiente, pentru a te asigura că atunci când iei ceva în grabă, nu vei lua sarea în loc de zahăr.

Poți oferi un aspect vizual sofisticat unei bucătării mici prin adăugarea unui model cu fronturi deosebite ușilor dulapurilor. Aceste modele se pretează MDF-ului, PAL-ul nu poate fi prelucrat în basorelief.

Dacă îți place stilul rustic, îți poți transforma bucătăria mică într-o încăpere cu ambianță tradițională prin amplasarea unor tocătoare pe pereți și folosirea unor coșuri împletite pentru depozitare, ba chiar și ca obiecte de iluminat.

Nu subestima efectul luminii într-o bucătărie mică: cu cât e mai luminoasă, cu atât va părea mai mare. Maximizează acest efect și prin vopsirea ei în nuanțe deschise.

Profită de spațiu și construiește dulapuri până în tavan. Nu te teme că nu le vei putea accesa, cu ajutorul unei scări, vei putea ajunge la ele, atunci când ai nevoie de obiectele depozitate acolo.

Într-o bucătărie simplă, în nuanțe deschise, poți adăuga culoare cu ajutorul accesoriilor. Asigură-te însă că nu vei depăși mai mult de 3 culori dominante.

Nu doar lumina pe care o oferă, dar și forma obiectelor de iluminat pot schimba aspectul unei bucătării mici. Adapteaz-o la stilul bucătăriei și, dacă nu există un alt punct de interes major, transformă-l în vedeta încăperii.

Nu trebuie să schimbi totul în bucătărie: combină stilul tradițional cu stilul modern, cu ajutorul unor scaune Eames ce vor arăta spectaculos alăturate unei mese de lemn nefinisate.

Plantele îmbunătățesc orice spațiu, așa că experimentează și vezi ce ghivece merg cel mai bine în bucătărie, chiar dacă are un spațiu limitat.

Daca ai o plită electrică, o poți folosi ca spațiu de lucru, atunci când nu o folosești. Protejeaz-o însă atent și curăț-o, după fiecare utilizare.

Care sunt provocările dintr-o bucătărie mică

Majoritatea apartamentelor au bucătării mici, însă important este ca acestea să fie amenajate astfel încât să poți evita principalele probleme asociate cu încăperile cu un spațiu redus.

Dezordinea

Dezordinea nu este, de obicei, un efect secundar al lipsei de spațiu de stocare, ci al prezenței unor obiecte pe care nu le folosești des, dar care ocupă loc. Mai mult spațiu de stocare nu este întotdeauna soluția, dar simplificarea și debarasarea de produsele de care nu ai nevoie ar putea fi. Caută în dulapuri și sertare (în special în partea din spate) și donează sau aruncă orice obiect pe care nu l-ai folosit în ultima vreme. Întreabă-te dacă ai într-adevăr nevoie de un instrument de scos sâmburii cireșelor sau de o ustensilă de tăiat ouăle felii. Odată ce ai eliberat dulapurile, strânge obiectele în plus de pe blat și depozitează-le, pentru a nu mai fi la vedere.

Dacă ai o bucătărie lungă și îngustă, specifică blocurilor românești, alege o combinație cromatică simplă, nu te complica alegând gresie și faianță cu motive aglomerate, florale sau geometrice. Acestea vor spori efectul vizual al dezordinii și vor îngreuna organizarea. Dacă îți dorești puțină culoare, alege doar un perete pentru a-l personaliza în contrast cu restul încăperii. Poți adăuga un efect dinamic prin textura materialelor sau prin forma lor – fronturi cu rame din MDF la ușile dulapurilor, faianță Subway albă ce seamănă cu niște lingouri albe sau chiar cu ajutorul accesoriilor colorate.

Lipsa de spațiu pe blat

Dacă pe blat încă nu ai suficient spațiu, apelează la soluțiile de etajare a obiectelor. Fie că așezi un tocător deasupra chiuvetei, sprijinindu-l de ea în timp ce prepari legumele, fie pui un suport cu rafturi suprapuse pe blat, fă aceste lucruri luând în calcul și efectul estetic asupra încăperii.

O alternativă recomandată este și mobila multifuncțională – o „insulă” sau o masă care poate funcționa atât ca spațiu de lucru, cât și ca loc de luat masa, după ce mâncarea a fost deja preparată.

Lipsa luminii

Camerele întunecate par mai mici, așa că îți recomandăm un strat de vopsea proaspăt, într-o nuanță deschisă. Adaugă mai multe corpuri de iluminat, inclusiv sub dulapurile superioare, pentru a lumina zona de lucru și a schimba ambianța. Iluminarea bună face o bucătărie să arate mai mare. Încearcă următoarele idei:

  • Adaugă lămpi pe rafturi și LED-uri sub dulapuri pentru a-ți lumina spațiul de preparare a mâncării;
  • Înlocuiește becurile incandescente cu cele mai recente versiuni din punct de vedere energetic. Vor fi și mai eficiente.
  • Poți opta pentru corpuri de iluminat suspendate, foarte populare în stilul industrial sau în cel scandinav.
  • Înlocuiește corpurile de iluminat învechite.
  • Adaugă o oglindă pe un perete din bucătărie sau chiar pe peretele care susține spațiul de lucru, pentru a reflecta lumina.

Cum optimizezi spațiul într-o bucătărie mică

Dacă ai scăpat de obiectele în plus și ai adăugat mai multă lumină în bucătărie, e timpul să treci la pasul următor: organizarea eficientă.

Depozitarea pentru pereți

Dacă ai pereți liberi, dar nu sunt suficient de rezistenți pentru a susține dulapuri sau nu au spațiul necesar pentru a le amplasa acolo, iată totuși că îi poți exploata, pentru că:

  1. Este convenabil. Lucrurile sunt aproape, la îndemână, dar nu îți stau în drum.
  2. Lucrurile stau mai bine. Suporturile care se fixează pe pereți sunt rezistente și nu mai există problema suprapunerii, astfel încât atunci când deschizi ușa dulapului, să cadă totul peste tine.
  3. Obiectele sunt vizibile. Astfel, îți va fi mai ușor să iei direct ceea ce ai nevoie, decât să cauți prin sertare.
  4. Este eficient. În cazul în care spațiul de depozitare este plin, utilizarea suprafeței peretelui este o modalitate foarte bună de a câștiga spațiu.
  5. Poate fi atractiv și din punct de vedere estetic. Gândește-te la decorul celor mai noi localuri din oraș: pereții lor afișează întotdeauna ustensile de gătit ca simple accesorii de decor.

Depozitarea pentru pereți a vaselor de gătit

Cu ajutorul unor agățători prinse de perete, poți organiza tigăile (mai ales când fac parte dintr-un set, deci contribuie și la valoarea estetică) sau chiar și cănile, înșiruite frumos pe un perete. Toate acestea vor conferi un aspect ludic bucătăriei tale și vor elibera un spațiu prețios.

Atenție la praf, vor necesita ștergere și curățare înainte de orice utilizare.

Depozitarea ustensilelor de gătit

Inspiră-te din bucătăriile restaurantelor, unde ustensilele sunt ținute la îndemână, chiar pe pereți. O bară simplă, cu niște cârlige, poate păstra uneltele care au o buclă sau o gaură în mânere. Există coșuri care pot fi atârnate de perete cu un suport, pentru a depozita obiectele mai mici.

Păstrează elementele organizate în funcție de culoare sau de utilizare. Folosește magneți speciali de perete pentru a stoca borcane de condimente și cuțite.

Depozitarea ascunsă

Alege mese și scaune care se pliază pe peretele bucătăriei. Folosește-te la maximum de tabureți, ei pot fi utilizați ca scaune, dar pot fi proiectați și ca lăzi de depozitare.

Studiază cu atenție noile sisteme ale dulapurilor – unele nici nu au nevoie de mânere, sunt camuflate pur și simplu în pereți.

Folosește ușile dulapurilor pentru cârlige, ca suporturi de agățat obiecte mici. Utilizează spațiile strâmte dintre pereți și dulapuri pentru un sertar vertical pentru sticle sau condimente. Pune  dulapuri pậnă la tavan, poți amplasa acolo obiecte pe care nu le folosești frecvent, dar pe care le-ai putea accesa cu ajutorul unei scări. Pentru optimizarea spațiului, suprapune vasele unele  peste altele, mai ales dacă sunt de același tip – castroane, oale și tigăi care nu pot fi expuse pe perete.

Dacă depozitezi obiectele în dulapuri, pune-le pe categorii, dacă situația îți permite, în coșuri, cutii sau suporturi care să faciliteze identificarea în dulap. Etichetează-le şi păstrează-le în același loc, ca să fie mai ușor de reperat.

Depozitarea pe blat

Dacă ți-ai propus să proiectezi un spațiu contemporan de bucătărie, unul dintre cele mai importante elemente de design este blatul minimalist și cât mai puțin „populat” de obiecte. Acest lucru mărește zona de lucru, înlesnind prepararea hranei și gătitul. Primul pas pe care îl poți face este să pui deoparte toate aparatele mici și articolele de gătit. Poți, de asemenea, să folosești:

  1. O plită electrică. Bucătăriile electrice actuale sunt elegante și moderne. Plita electrică are avantajul suplimentar de a fi aproape la același nivel cu blatul, astfel încât să poți amplasa un tocător sau alte elemente pe ea, atunci când nu este folosită.
  2. Capacul de aragaz. Dacă ai un aragaz pe gaz, poți folosi capacul său ca zonă de lucru. Ai grijă să nu-i deplasezi butoanele în timp ce prepari ingredientele, pentru a evita incidentele.
  3. Spații speciale în lateralul dulapurilor pentru rolele de prosop de bucătărie sau pungi, pentru a nu mai ocupa loc pe blat.

Rafturi suplimentare

Folosește pereții din rigips sau alte locuri pentru a amplasa rafturi suplimentare, înguste dar eficiente, pentru depozitarea unor accesorii cu valoare estetică, precum cărțile de bucate, borcanele de condimente sau un set de vase în culori fermecătoare, ba chiar și câteva lumânări.

În plus, rafturile deschise sunt cea mai nouă tendință în materie de design interior de bucătărie.

Poți interpreta, însă, ca raft suplimentar, și un cărucior supraetajat pe roți în care să depozitezi anumite obiecte și produse pe care, după utilizare, le poți lăsa într-o altă cameră, ca să nu mai ocupe spațiu, cum ar fi în cămară, de exemplu.

Sperăm că te-am inspirat și ți-am clarificat câteva aspecte legate de bucătăriile mici. Te încurajăm să experimentezi și să începi cu mici schimbări în spațiul propriu; te vei lămuri pe parcurs care este cea mai bună soluție personalizată pentru tine.

Sursa foto: Shutterstock

Diana Duca

Roşcata jumătate creativă jumătate clumsy. Călătoresc des în ţările calde şi-n Tara Ideilor, de unde îmi culeg energia şi inspiraţia. Am o relaţie de lungă durată cu copywriting-ul şi content writing-ul şi flirtez cu social media management-ul pentru diferite brand-uri. Sunt pasionată de cultura spaniolă, filme şi cărţi twisted, fac design de interior în timpul liber şi scriu pe blog. Mă găseşti şi pe pagina mea personală, dianaduca.ro, unde aştern impresii despre călătorii, design de interior, filme şi evenimente.

Articole recente

Cum faci o renovare rapidă

Renovarea unei locuințe poate fi o provocare majoră, mai ales atunci când timpul este scurt…

August 5, 2024

Tot ce trebuie să ştii despre mobilarea noii tale case

Mutarea în casă nouă este un eveniment important, indiferent de vârsta pe care o ai.…

July 24, 2024

Iubirea de sine: cum să-ți porți de grijă în câțiva pași simpli

Iubirea de sine este un concept tot mai întâlnit al zilelor noastre. Prinși în programul…

April 29, 2024

8 moduri să-ți faci viața acasă mai ușoară pentru tine și familia ta

Acasă ar trebui să fie refugiul tău, locul unde te poți relaxa și simți în…

March 28, 2024

Cum să mărești aportul de fier din alimentație

Fierul este un mineral esențial pentru sănătatea și vitalitatea organismului nostru. Acesta este implicat în…

January 23, 2024

Ce se întâmplă când amâni vizita la dentist: complicații ale cariilor netratate

Vizita la dentist este adeseori amânată, din motive dintre cele mai diverse: teamă, buget insuficient,…

December 14, 2023

tettu.ro utilizează fişiere de tip cookie pentru a-ți personaliza și a-ți îmbunătăți experiența. Ne-am actualizat politica de cookies pentru a integra în acestea si în activitatea noastră curentă cele mai recente modificări din Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în privința prelucrării datelor cu caracter personal și libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea, te rugăm să parcurgi politica de cookies. Prin continuarea navigării confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie. Politica de Cookies