Articol realizat împreună cu
Peste 70% dintre proprietarii de case și apartamente se confruntă cu problema unor băi mici, dificil de amenajat. Atât în cazul garsonierelor și apartamentelor, cât și în cazul caselor construite până în anii 2000, nu s-a pus accentul pe designul băii, ci doar pe utilitatea existenței uneia. Găsim băi cu adevărat spațioase doar la casele și apartamentele construite recent sau în complexurile rezidențiale, unde accentul este pus nu doar pe utilitate, ci și pe confortul locatarilor.
De ce trebuie să ții cont dacă ai o baie mică
Pașii amenajării unei băi mici
Trucuri inteligente de depozitare într-o baie mică
Amenajarea băii în funcție de culori
35 idei de amenajare a unei băi mici – Galerie foto
Dimensiunile reduse ale unei băi impun anumite restricții atât în cazul alegerii culorilor finisajelor interioare, cât și în cazul alegerii mobilierului de baie, obiectelor sanitare și accesoriilor. Uită de accesorii masive sau căzi de dimensiuni generoase dacă ai o baie mică.
Poți opta, în schimb, pentru o chiuvetă înaltă, cu picior, care să se potrivească stilului general al interiorului. O altă soluție este achiziționarea unei căzi mici, mai ales că pe piață există o diversitate de modele. Gresia și faianța de dimensiuni reduse, la fel și obiectele sanitare și de mobilier în culori deschise, oferă senzația de spațiu.
CITEȘTE ȘI:
Reamenajarea unei băi mici poate fi privită ca un joc complex de strategie: gresia și faianța trebuie alese într-o nuanță plăcută, dar nu foarte închisă (pentru a nu micșora optic spațiul deja restrâns), cabina de duș trebuie să fie comodă și suficient de încăpătoare pentru a nu-ți crea disconfort, dar destul de mică pentru a nu ocupa toată baia.
Atenția pentru alegerea finisajelor interioare și a obiectelor sanitare trebuie sporită, pentru a face alegeri cât mai inteligente. Te poți juca, desigur, cu alegerea combinațiilor de culori și poți improviza în ceea ce privește spațiile de depozitare.
Gresia trebuie să fie întotdeauna mai închisă la culoare decât faianța. Sfatul nostru este să alegi o culoare și să folosești o nuanță mai închisă pentru partea de jos a încăperii și o variație mai deschisă a sa pentru partea de sus. Dacă îți plac culorile puternice, precum roșu, galben sau portocaliu, ar trebui să încerci să le temperezi cu ajutorul unor nuanțe neutre. Albul sau negrul funcționează excelent în delimitarea spațiilor.
Un truc pentru a crea impresia unei băi mai mari este combinarea gresiei în două culori. Pentru băile mici și înguste este bine să folosești plăci de faianță într-o singură culoare, cu mici modele izolate. Un alt truc este și alegerea unor plăci de faianță dreptunghiulare și așezarea lor pe verticală.
Ca un mic artificiu, pe peretele cu ușa montează plăcile pe orizontală, pentru a scoate încăperea din monotonie. Tavanul lasă-l alb pentru că va reflecta mult mai bine lumina, iar baia va părea mai spațioasă.
Optează, pe cât posibil, pentru lavoare și WC-uri din porțelan, deoarece acesta rezistă mult mai bine în timp, nu se contaminează și se întreține mult mai ușor. Poți opta atât pentru o chiuvetă cu picior, cât și pentru una suspendată.
Important este să calculezi corect incinta și să alegi alternativa care ocupă un spațiu cât mai restrâns. O altă soluție la îndemână este chiuveta încastrată care dispune de un dulăpior unde pot fi depozitate produsele de curățenie sau cele pentru îngrijirea personală.
În ceea ce privește vasul WC, poți opta pentru unul suspendat, care să elibereze un spațiu pe pardoseală. În plus, un astfel de vas de toaletă oferă un aspect mai elegant băii și poate fi poziționat la orice înălțime preferi.
În cazul în care ai o baie mică, uită de visul unei căzi imense! Spațiul trebuie utilizat cât mai inteligent, iar o cabină de duș sau o cadă pe colț sunt soluții mult mai bune dacă nu ai foarte mult spațiu la dispoziție.
Cabinele de duș cu uși glisante se dovedesc comode și eficiente pentru că nu ai nevoie de spațiu suplimentar pentru deschiderea ușilor în afară. Indiferent dacă alegi o cabină de duș sau o cădiță prevăzută cu pereți, optează pentru sticla clară, care lasă lumina să treacă și oferă senzația de spațiu.
În ceea ce privește materialul din care sunt confecționate, căzile trebuie să fie din acril. Deși prețul este mai ridicat, garanția rezistenței este cuprinsă între 15 și 25 de ani. În plus, se întreține ușor și își păstrează timp îndelungat luciul.
De ce să nu te zgârcești în privința cabinei de duș? Alegerea unui model ieftin nu vine cu garanția unei durate de viață mari, ușile se pot bloca sau îngălbeni, garniturile vor ceda mult mai repede, iar sticla se poate chiar sparge, punându-te în pericol.
Un prim sfat este acela să nu alegi mobila de baie în aceeași culoare cu cea a gresiei și a faianței. Pentru a obține un efect spectaculos și corect, combină o culoare puternică cu una neutră sau pastelată.
Optează, pe cât posibil, pentru obiecte de mobilier suspendate. Aruncă o privire și în interiorul dulapurilor și asigură-te că au diferite accesorii pentru organizare, foarte utile în cazul în care vrei să economisești spațiu.
Folosește și spațiul de deasupra vasului WC și alege un dulăpior generos, pe care să îl folosești pentru depozitarea mărunțișurilor din baie: cosmetice, truse de unghii, cârlige de rufe sau chiar prosoape. Un dulap îngust și înalt îți va oferi suficient loc de depozitare fără să încarce optic suprafața peretelui.
Folosește și rafturi. De exemplu, în cele două colțuri de pe peretele cu cada se pot monta rafturi de colț unde pot fi adăpostite săpunurile, șampoanele, sarea de baie etc.
Oglinzile au un rol foarte important. Deși ne-am obișnuit cu băile care au o singură oglindă, cea de la chiuvetă, nu te limita! Ca regulă generală, cu cât o încăpere este mai bine luminată, cu atât va părea mai mare. Montează două sau chiar trei oglinzi. În plus, dacă le vei pune pe pereți opuși, una în fața celeilalte, vei crea o reflexie infinită, iar senzația este absolut unică.
Nu uita de importanța iluminatului! O încăpere întunecoasă va părea întotdeauna mult mai mică decât este în realitate. Poți monta un corp de iluminat pe tavan, dar și unul deasupra oglinzii, pentru iluminatul local.
Fiecare an vine cu noi trenduri în materie de design interior, iar anul 2019 nu face excepție. Paletele neutre, folosirea oglinzilor și decorarea pereților cu ajutorul tapetului sunt câteva dintre trendurile care domină acest an. Câteva noutăți ale anului 2019 în materie de utilizarea spațiului sunt reprezentate de amplarea lavoarului în fața ferestrei, de renunțarea la pereți și uși despărțitoare între dormitor și baie și de renunțarea la cabinele de duș voluminoase în favoarea unor cabine zidite.
În 2019, baia nu mai este lăsată pe planul secund în designul de interior. Apar, așadar, obiecte de artă precum tablouri sau vase decorative.
O altă problemă în ceea ce privește băile mici este lipsa spațiului de depozitare. O bună organizare poate însă rezolva această problemă, precum și folosirea unor trucuri eficiente. Te asigurăm că, în fiecare baie, există câteva zone a căror utilitate poate fi maximizată.
Rafturile pliabile pot găzdui o multitudine de lucruri, de la haine și încălțăminte la prosoape, detergenți sau produse cosmetice. Principalul avantaj al acestor rafturi este acela că, atunci când nu sunt necesare, pot fi cu ușurință strânse și puse la păstrare. La fel de utile sunt și cârligele care pot servi agățării halatelor sau prosoapelor.
Dacă nu ai spațiu suficient pentru montarea unui dulap, poți opta pentru doar câteva rafturi. Locurile ideale pentru plasarea lor pot fi: peretele de deasupra căzii, colțurile încăperii sau un perete liber, dacă există.
Fie că optezi pentru o mască pentru chiuvetă, adică o piesă de mobilier care să o încorporeze, fie că apelezi la alte variante de depozitare, ideea de bază este să utilizezi cât mai mult acei centimetri pătrați. În funcție de modelul chiuvetei (cu picior, suspendată etc.) ia în calcul diferite alternative de stocare.amenajare bai mici
Spațiul din jurul căzii are un potențial uriaș pentru spații de depozitare camuflate, plasate prin construirea unei măști din lemn sau din alt material. Și, dacă tot vorbim de cadă, modelelor cu margine lată li se pot atașa rafturi din lemn sau metal sau pur și simplu cutii din materiale impermeabile unde să vă puteți organiza lucrurile.
Atunci când îți amenajezi baia ar trebui să ții cont de câteva lucruri, pentru ca gresia, varul rezistent la umezeală și accesoriile să fie echilibrate.
Pentru început, ar trebui să știi regula celor trei. Aceasta spune că ar trebui să combini cel mult trei culori (două nuanțe deschise la culoare și una puternică) în raport 70/20/10 pentru a avea un efect spectaculos. Astfel, alege o culoare deschisă care să ocupe 70% din decorul băii, o culoare mai neutră sau o variantă și mai deschisă la culoare (30% din decor) și o culoare impunătoare pentru restul de 10% din baie.
De exemplu, poți alege combinații de crem sau azuriu și alb sau negru iar pentru pata de culoare să alegi mici obiecte decorative în portocaliu, roșu sau violet; poți aduce chiar și o plantă în baie cu condiția să reziste bine la excesul de umiditate. Un alt exemplu tipic recomandat de designerii de interior este combinația dintre alb, maro cafea și verde irlandez. Combinația de culori oferă un aspect curat și răcoros și în același, timp te energizează. Mai mult, nu uita să aplici a doua regulă de trei; atunci când alegi o culoare pentru baie, folosește-o de cel puțin trei ori în acea încăpere.
O altă idee care nu dă greș este combinarea a două culori neutre însă în proporții 70-30, de această dată. Poți alege combinații de alb și gri sau alb și negru. Pentru a aduce un strop de wow poți alege faianță sau gresie în zig zag sau covorașe în modele geometrice, cu flori, linii curbe, cercuri, pești etc.
De asemenea, nu uita să păstrezi contrastele. De exemplu, portocaliu și albastru sunt complementare, combinația energizând și calmând. Efectul calm este oferit de pauza de respiro oferită de obiectele specifice băii (cadă, chiuvetă, toaletă) în alb. Mai mult, pentru a scoate din anonimat o baie, nu ai nevoie de investiții masive; este suficient să schimbi covorașul sau perdeaua de duș într-o culoare puternică și ai dat un refresh încăperii.
În fine, dacă adori culorile puternice, alege o astfel de nuanță doar pentru detaliile băii (accesorii, savoniere & co, perdeaua de duș sau chiar coșul de rufe – dacă ai o baie monocromă). De exemplu, dacă alegi nuanțe de roz sau verde măr, încearcă să le echilibrezi cu alb, crem sau gri. Evită să pui violet, portocaliu sau alte culori puternice pe pereți, deoarece obosesc ochii.
Nu te descuraja doar pentru că spațiul băii nu este pe atât de mare pe cât ți-ai dori! Apelând la unele trucuri în ceea ce privește alegerea finisajelor, obiectelor sanitare sau obiectelor de mobilier și improvizarea unor spații de depozitare inteligentă poți transforma chiar și cea mai mică baie într-una perfect funcțională și cu aspect plăcut. În alegerea mobilierului pentru baie te poți inspira și din cele 35 de modalități de amenajare de mai jos:
Renovarea unei locuințe poate fi o provocare majoră, mai ales atunci când timpul este scurt…
Mutarea în casă nouă este un eveniment important, indiferent de vârsta pe care o ai.…
Iubirea de sine este un concept tot mai întâlnit al zilelor noastre. Prinși în programul…
Acasă ar trebui să fie refugiul tău, locul unde te poți relaxa și simți în…
Fierul este un mineral esențial pentru sănătatea și vitalitatea organismului nostru. Acesta este implicat în…
Vizita la dentist este adeseori amânată, din motive dintre cele mai diverse: teamă, buget insuficient,…
tettu.ro utilizează fişiere de tip cookie pentru a-ți personaliza și a-ți îmbunătăți experiența. Ne-am actualizat politica de cookies pentru a integra în acestea si în activitatea noastră curentă cele mai recente modificări din Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în privința prelucrării datelor cu caracter personal și libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea, te rugăm să parcurgi politica de cookies. Prin continuarea navigării confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie. Politica de Cookies