Amenajarea livingului. 51 de idei pentru un living deosebit

Livingul este adesea prima cameră pe care vizitatorii o văd, iar spațiul dă tonul ambiental pentru întreaga casă, practic oferă prima impresie. Livingul tău este, de asemenea, un loc pentru socializare cu prietenii, dar și de relaxare cu familia, iar designul său ar trebui să reflecte acest lucru.

Primul pas în amenajarea livingului: stabilește un punct de interes
Acordă importanță accentelor
Amenajarea livingului – decorarea pereților
Asortează rafturile
Amenajează un spațiu pentru depozitare
„Împarte” lumina pe straturi
Concentrează-te pe aspectul podelei
Eliberează spațiul pentru a facilita mișcarea

Pentru că de obicei este un spațiu amplu, a cărui reamenajare completă ar putea costa o mică avere, am adunat pentru tine câteva modalități prin care poți schimba aspectul livingului, cu un buget prietenos. Consultă și galeria noastră de fotografii, ele te vor inspira să-ți alegi stilul preferat.

Primul pas în amenajarea livingului: stabilește un punct de interes

Culoarea va da tonul în camera ta. O cameră în cea mai mare parte albastră sau verde va avea un efect calmant, în timp ce culorile vibrante (roșu, galben, portocaliu) sunt energizante. O cameră neutră pe alb, bej sau gri este pânza perfectă pentru accente cromatice îndrăznețe.

Alege culorile pe care îți va plăcea să le vezi în fiecare zi. Poți să te uiți în dulap și să observi culorile pe care le porți cel mai des. Sau poți selecta o piesă de rezistență în living și, în funcție de ea, să stabilești paleta de culori. Construiește-ți camera în jurul unei lucrări dramatice, al unei sculpturi sau al unei piese de mobilier în culori vii sau într-o formă inovatoare. Poți deriva culoarea sau forma principală în alte locuri din living, asortând piesele într-un mod echilibrat din punct de vedere vizual.

O oglindă mare poate face minuni. Reflexia luminează și mărește orice spațiu. Utilizeaz-o în fața celui mai atractiv decor, cum ar fi draperiile bogate sau ferestrele, pentru a le reflecta frumusețea. Pentru un look modern, sprijină o oglindă mare înrămată pe podea sau grupează mai multe oglinzi mici pe perete.

Acordă importanță accentelor

Accentele de culoare, fie că se asortează cu punctul de rezistență al livingului sau vin în completarea acestuia, contribuie mult la aspectul unei camere. O canapea cu multe perne decorative va oferi o altă ambianță încăperii spre deosebire de una goală. De asemenea, și o statuetă africană va influența stilul în mod diferit față de o măsuță de cafea în formă de coș de depozitare, în stil industrial.

Atunci când alegi paleta de culori și piesa de rezistență, stabilește și stilul camerei, ce poate fi, de altfel, și eclectic, însă unul bine definit va oferi o perspectivă vizuală mai plăcută.

Dacă îți place stilul industrial, alege obiecte din fier forjat, îmbracă un perete în cărămidă, lasă țevile la vedere și folosește obiecte nefinisate sau ușor deteriorate.

Dacă îți place stilul shabby chic, optează pentru lămpi cu abajur din dantelă, huse de canapea înflorate și un covor în nuanțe și modele boeme.

Dacă ești adeptul stilului scandinav, culorile neutre vor domina încăperea, în timp ce mesaje alb-negru înrămate ar putea decora pereții, iar o pătură așezată neglijent pe fotoliu ar da o notă de căldură spațiului.

Amenajarea livingului – decorarea pereților

Pereții goi sunt semn al unei camere incomplete. Asta nu înseamnă că trebuie să umpli fiecare centimetru, dar decorarea pereților este importantă. Ceea ce o persoană consideră artă poate varia dramatic de la un caz la altul, așa că este important să îți urmezi instinctul atunci când vine vorba de ceea ce îți place și de ceea ce va merge în camera ta.

Transformarea unui perete într-un gallery wall sau ornamentarea sa cu diferite accesorii oversized sunt doar două idei care oferă dinamică încăperii. În loc de artă costisitoare, îți recomandăm să adaugi elemente fără o mare valoare financiară, dar cu impact vizual. Adăugarea unui canvas gigant dintr-o bucată sau completat din trei bucăți, amplasarea unei colecții de fotografii sau, pur și simplu, agățarea unor pălării de paie sau a unei bucăți de material, iată doar câteva dintre propunerile pe care le vei regăsi și în galerie.

Dacă ai ferestre fără un peisaj spectaculos sau fără prea multă lumină, perdelele de la tavan la podea pot fi o altă soluție atrăgătoare.

Asortează rafturile

Bibliotecile erau piesa de rezistență în casele părinților noștri, însă astăzi le poți înlocui cu rafturi deschise, dacă ceea ce vei depozita pe ele este demn de prezentare.

Pe rafturile deschise, alternează două-trei cărți cu o decorațiune. Păstrează în locuri retrase cărțile cu aspect neinteresant și rezistă nevoii de a umple fiecare spațiu cu lucruri. Golurile dintre obiecte le fac mai atrăgătoare, din punct de vedere vizual. Rafturile cu rame foto, vase colorate și accesorii vor înfrumuseța livingul.

Amenajează un spațiu pentru depozitare

Fă un pas înapoi și privește-ți mobilierul. Pentru a face spațiu, scapă de mobilierul deteriorat, depășit, prea mare, prea mic sau care nu îți mai place. Dacă este moștenire de familie sau o piesă pe care totuși vrei să o păstrezi, dar care nu se potrivește în sufragerie, găsește-i un loc în altă parte, în casă.

Acum că ai doar piesele pe care dorești să le folosești, ești pregătit pentru etapa următoare: proiectarea unui spațiu de depozitare în living poate ajuta la menținerea ordinii.

Cel mai bun spațiu de depozitare este chiar lângă ușa pe care o utilizezi cel mai frecvent, dar pot funcționa și în alte zone. Alege coșuri de organizare, cârlige sau rafturi pentru a-ți pune telefoanele mobile, o păturică pentru atunci când te uiți la televizor sau chiar și un laptop.

„Împarte” lumina pe straturi

Atunci când decorezi o cameră de zi, una din cele mai frecvente greșeli este să te bazezi pe iluminarea de deasupra capului. Acest mod de iluminare dură nu duce la relaxare, de cele mai multe ori.

Iluminarea este o modalitate excelentă de a oferi delicatețe unui spațiu. Ia în considerare lămpi de diferite înălțimi (cu un singur tip de becuri), răspândite în living. Cel mai important lucru e că trebuie să existe o mostră a fiecăruia din cele trei tipuri principale de iluminat: ambiental, punctual și de accent. Apoi, e recomandat ca sursele de lumină să fie amplasate la diferite niveluri, în întreaga cameră. Luați în considerare iluminarea deasupra capului, lămpile de masă și podele și lămpile tip aplice de perete.

Concentrează-te pe podea

Podeaua ocupă o suprafață semnificativă și astfel devine unul din cele mai mari spații din camera ta de zi. Alege același material de pardoseală atât în living, cât și în camerele adiacente, pentru a extinde vizual spațiul și a crea acel flow cu designul ambiental. În acest scop, evită îmbinarea cu o pardoseală contrastantă. Atunci când așezi canapele și fotolii, așază-le spre centrul camerei, niciodată lipite de perete, pentru a nu tăia brusc, din punct de vedere vizual, podeaua.

Covoarele sunt o binecuvântare, dar și o provocare. Există o serie de motive pentru care este important să le folosești, dar înainte de a cumpăra ceva pur și simplu pentru că îți place, asigură-te că se va asorta cu camera. Cel mai important reper este mărimea. Tot mobilierul ar trebui să fie așezat pe covor și, în mod ideal, ar trebui să existe aproximativ 20-50 cm de podea goală între marginile covorului și pereți.

Eliberează spațiul pentru a facilita mișcarea

Mișcarea liberă este un semn al unui spațiu optimizat, cu un mobilier aranjat într-un mod care permite tuturor să se deplaseze rapid de la o zonă la alta.

Determină modul în care cineva intră în cameră și unde este cel mai probabil să meargă, cum ar fi o canapea sau un scaun de birou, apoi aranjează mobila astfel încât oamenii să poată utiliza căile fără a fi obstrucționați. Asigură-te că ai suficient spațiu pentru a efectua diferite sarcini, cum ar fi deschiderea și închiderea ferestrelor.

Analizează informațiile completate de galeria noastră de 51 de imagini și aplică sfaturile rând pe rând, pentru o schimbare remarcabilă care te va determina să petreci mai mult timp, cât mai relaxat, în living.

Dacă îți place stilul scandinav, joacă-te cu nuanțele neutre, împarte elementele de decorat pe straturi și nu uita de accente: perne decorative, plante sau mesaje înrămate.

Stilul industrial, în schimb, aduce farmecul fabricilor dezafectate transformate în locuințe: se remarcă prin pereți de cărămidă, mult lemn, mult metal și linii definisate.

Combină elemente vechi, precum un covor pe care îl ai de la bunica, cu cele noi: o canapea în nuanțe neutre, o masă în stil industrial. Va reieși un aspect îndrăzneț, fără investetii majore.

Griul se combină minunat cu roz, mai ales atunci când unele accesorii reflectă lumina. Împreună, pot realiza un living scandinav desăvârșit.

Podeaua este foarte importantă în living. De aceea, o podea în stil vechi oferă din start un aspect tradițional, unde te poți juca într-un stil eclectic, fără a fi nevoit să renunți la elementele utile pentru stil.

Stabilește punctul de interes din living și preia de la el accente pe care să le împarți prin toată camera.

Canapeaua poate fi punctul de interes din living, în contextul în care întregul spațiu este simplist decorat.

Pentru a menține efectul vizual de cameră înaltă, proiectează biblioteca până sus, chiar dacă vei avea nevoie de o scară pentru a ajunge la ea.

Ornamentează-ți pereții cu structuri de oglindă și plante suspendate, vor aerisi ambianța și vor da senzația că spațiul este mai larg.

Poți popula peretele și cu fotografii, realizând un gallery wall fie cu pozele personale sau cu unele artistice.

Canapeaua de piele se integrează perfect atât în stilul industrial cât și în cel scandinav.

Acordă importanța cuvenită iluminării, ea poate transforma spectaculos o cameră.

Mai ales dacă spațiul este limitat, înlocuiește clasica bibliotecă cu rafturi deschise, unde să combini cărțile cu obiecte decorative.

O pătură integrată cromatic în living și așezată neglijent pe fotoliu accentuează senzația de căldură.

Poziționează o oglindă masivă în cameră, într-un punct unde să reflecte cel mai interesant punct al acesteia.

Covoarele cu tematică geometrică sunt în tendințe, ele se se potrivesc cel mai bine stilului scandinav.

Atunci când pereții sau unul dintre pereți sunt vopsiți într-o nuanța tare, păstrează mobilierul în tonuri șterse

Cel mai bine se remarcă rolul luminii ambientale seara, când poți realiza o atmosferă caldă, doar stigând lumina.

Chiar dacă se recomandă un spațiu cât mai aerisit atât din punct de vedere al obiectelor, dar și al paletei cromatice, ascultă-ți instinctele și populează-ți living-ul așa cum simți.

Nu-ți fie teamă să combini mai multe pattern-uri, atâta timp cât obiectele masive rămân neutre.

Motivele geometrice pot îmbrăca superb și un perete, așa că nu te sfii să acorzi un aer retro living-ului tău.

Stilul eclectic este foarte avantajos: poți păstra o mulțime din lucrurile pe care le aveai deja în living.

Stilul boho aduce aminte de festivalurile de muzică, de unde chiar te poți întoarce cu un obiect decorativ pe care să-l poți pune, apoi, pe perete.

Culorile calde energizează living-ul, însă în cantități mari, pot deveni obositoare. Atunci când le alegi, ai grijă de modul cum va cădea lumina pe ele.

Elementele naturale - blană, lemnul - se integrează excelent într-un decor industrial.

Atunci când ai de-a face cu un decor minimalist, cea mai sigură propunere sunt non-culorile. Alege alb și negru, cu accente metalice.

Un living predominant maro cu un punct de interes verde va reuși cu ușurință să ofere o ambianță retro, reinterpretata modern.

Alege cu atenție mesajele pe care le vei înrăma și pune pe pereți: ele te vor reprezenta, în fața musafirilor.

Piesele de mobilier neconvenționale fac deliciul unui living: vânează-le pe Vivre sau pe Bonami.

Niciodată nu ai suficient gri: introdu-l fără grijă în canapea, pereți sau obiecte decorative. În final, acestei culori îi stă cel mai bine pe obiecte masive.

Transformă-ți măsuța de cafea într-un obiect de depozitare, pentru a te asigura că în living este mereu ordine.

Un decor exotic este plin de culoare și are motive tribale. Ești pregătit să te bucuri de unul în fiecare zi?

Pentru fotografii artistice ce nu necesită taxe, poți alege de pe Unsplash pentru a le înrăma și a le expune în living.

Dacă ești pasionat de tablouri, ai grijă să-l alegi în funcție de stilul și culorile living-ului tău.

Dacă ai o canapea muștar, transform-o în punctul de interes al living-ului și continuă amenajarea în funcție de ea.

Chiar dacă la prima vedere, anumite ilustrații și fotografii nu merg împreună, într-un living eclectic ele se vor integra.

Dacă rezumi numărul culorilor la 3, poți transforma living-ul într-o seră luxuriantă, fără a afecta vizual încăperea.

Dacă ai un televizor în living, asigură-te că îl vei poziționa central. Este un element grozav pentru a susține simetria.

Poți pune pe pereți orice obiect decorativ ce susține stilul living-ului tău.

Nuanțele metalice sunt în tendințe, în special cuprul. În funcție de culorile sau stilul camerei, poți alege auriu, argintiu, arămiu sau nuanțe de roz.

Improvizează: o ladă se poate transforma într-o măsuță cu farmec.

Nu lipi niciodată canapeaua de perete, va da mult mai bine spre centrul camerei.

Impune ca punct de interes un fotoliu muștar.

Cu verdele drept culoare dominantă , adaugă mult lemn, pentru un ambient natural.

Nu uita că rolul living-ului este să te relaxeze: dincolo de decor, alege mobilierul astfel încât să fie cât mai comod.

Nu-ți fie teamă de aglomerație, dacă elementele se asortează cromatic și stilistic.

Măsuțele circulare sunt acum la modă. Alege-ți materialul și aliniază-te tendințelor.

Stilul Shabby Chic are chiar și fani tineri. Este ușor de improvizat, cu obiectele vechi din casă.

Stilul Shabby Chic poate fi, însă, combinat cu cel industrial, pentru un aspect cu adevărat original.

Stilul Shabby Chic este pe cât de feminin pe atât de pretențios. Ești sigur că poți trăi într-o casă de păpuși?

Și, în final, un mic reminder: nu uita de lumina laterală, este responsabilă de ambientul plăcut.

Sursa foto: Shutterstock

Diana Duca

Roşcata jumătate creativă jumătate clumsy. Călătoresc des în ţările calde şi-n Tara Ideilor, de unde îmi culeg energia şi inspiraţia. Am o relaţie de lungă durată cu copywriting-ul şi content writing-ul şi flirtez cu social media management-ul pentru diferite brand-uri. Sunt pasionată de cultura spaniolă, filme şi cărţi twisted, fac design de interior în timpul liber şi scriu pe blog. Mă găseşti şi pe pagina mea personală, dianaduca.ro, unde aştern impresii despre călătorii, design de interior, filme şi evenimente.

Articole recente

Cum faci o renovare rapidă

Renovarea unei locuințe poate fi o provocare majoră, mai ales atunci când timpul este scurt…

August 5, 2024

Tot ce trebuie să ştii despre mobilarea noii tale case

Mutarea în casă nouă este un eveniment important, indiferent de vârsta pe care o ai.…

July 24, 2024

Iubirea de sine: cum să-ți porți de grijă în câțiva pași simpli

Iubirea de sine este un concept tot mai întâlnit al zilelor noastre. Prinși în programul…

April 29, 2024

8 moduri să-ți faci viața acasă mai ușoară pentru tine și familia ta

Acasă ar trebui să fie refugiul tău, locul unde te poți relaxa și simți în…

March 28, 2024

Cum să mărești aportul de fier din alimentație

Fierul este un mineral esențial pentru sănătatea și vitalitatea organismului nostru. Acesta este implicat în…

January 23, 2024

Ce se întâmplă când amâni vizita la dentist: complicații ale cariilor netratate

Vizita la dentist este adeseori amânată, din motive dintre cele mai diverse: teamă, buget insuficient,…

December 14, 2023

tettu.ro utilizează fişiere de tip cookie pentru a-ți personaliza și a-ți îmbunătăți experiența. Ne-am actualizat politica de cookies pentru a integra în acestea si în activitatea noastră curentă cele mai recente modificări din Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în privința prelucrării datelor cu caracter personal și libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea, te rugăm să parcurgi politica de cookies. Prin continuarea navigării confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie. Politica de Cookies