Categorii: PLANTE & GRĂDINĂ

Azaleea, planta ideală pentru grădină și apartament, chiar dacă nu ești expert în grădinărit

Dacă ai o pasiune pentru flori, probabil că ți-ai înfrumusețat deja căminul cu o varietate de plante decorative și ești mereu în căutarea unor noi tipuri pe care să le incluzi în această colecție. Dacă, dimpotrivă, nu ești deosebit de priceput la grădinărit, asta nu înseamnă că trebuie să renunți la plantele de grădină sau de apartament. În oricare dintre aceste situații, azaleele îți pot înveseli casa sau grădina, cerând în schimb doar puțină atenție și pricepere din partea ta.

Soiuri de azalee – există peste 10.000
Azaleea în ghiveci
Azaleea în grădină
Îngrijirea azaleelor
Îngrijirea pe timpul iernii
Înmulțirea azaleelor
Fertilizare
Boli si dăunatori
Transplantarea
Simboluri ale azaleei
Alte informații folositoare despre azalee

România se poate mândri și ea cu expoziții dedicate azaleelor, dar și cu propria specie de Rhododendron – bujorul de munte – care crește pe pășunile alpine din țara noastră.

Soiuri de azalee – există peste 10.000

În funcție de tipul lor, de amplasarea acestora, dar și ca urmare a adaptării la diverse condiții din mediul înconjurător, azaleele se dezvoltă în ritmuri și forme diferite.

Azaleea în grădină

Plantele crescute în aer liber se înalță mai mult decât cele de apartament, ajungând chiar și până la doi-trei metri. Cele mai întâlnite soiuri de grădină ale acestei specii sunt: Rhododendron ponticum, cu flori multicolore, roșu-violet, Rhododendron catawbiense (Grandiflorum), cu flori liliachii și Rhododendron America, un arbust mai scund, cu flori de culoare roșie-rubinie intensă.

Azaleea în ghiveci

În schimb, azaleele crescute în interior pot ajunge până la aproximativ 80 de centimetri înălțime. Printre cele mai cunoscute tipuri de azalee potrivite pentru a fi ținute în casă se numără azaleea indiană și azaleea japoneză, dar cea din urmă poate fi plantată și în grădină, în egală măsură.

În România, majoritatea azaleelor sunt în ghiveci și cresc în apartament.

Îngrijirea azaleelor

Azaleele se înscriu într-o categorie de plante care nu sunt foarte pretențioase. Ele trebuie să fie umede mereu, indiferent de sezon.

Azaleelor nu le priește expunerea directă la soare, dar nici frigul extrem. De aceea, vara trebuie depozitate într-un loc călduros, dar semiumbrit, la temperaturi de maximum 25 de grade Celsius. În timpul iernii, în absența căldurii, este necesar ca această plantă să fie ținută la lumină, iar temperatura nu trebuie să coboare sub 10 grade.

Pentru plantele de apartament, cea mai bună variantă de depozitare este în ghiveci de lut îmbibat cu un amestec de apă și câteva picături de oțet, care se crească pH-ul solului (aciditatea). Chiar și azaleele de grădină pot fi puse în ghivece de peste 50 de litri, dacă se preconizează că temperatura va scădea sub 10 grade Celsius în timpul iernii, pentru a le feri de îngheț. În acest caz, ghivecele pot fi mutate în spații adăpostite în timpul iernii și îngropate la nivelul solului în timpul perioadelor mai călduroase.

Solul potrivit pentru acest tip de plante este unul acid, fără calcar. Azaleele se dezvoltă cel mai bine dacă sunt plantate într-un mediu compus din pământ și nisip în proporție de câte 25%, alături de materie organică (mușchi, frunze, scoarță de copac etc.) într-un procent de 50%.

În plus, în perioadele în care planta înflorește și înmugurește, dar și atunci când aceasta este mutată dintr-un ghiveci în altul, peste solul din ghiveci se recomandă aplicarea unui îngrășământ hidrosolubil. Nu-l folosi însă în mod abundent. Nu este de dorit ca acesta să fie aplicat în cantități mari, iar în perioadele în care azaleea nu produce flori sau muguri, această etapă nu este necesară.

Pământul acestor plante trebuie udat constant, mai ales în timpul verii, pentru umezeala corectă, însă pământul nu trebuie îmbibat cu apă. În mod ideal, acesta ar trebui udat cu apă de ploaie, care să nu fie prea rece și să nu conțină clor sau calcar. Dacă aceasta nu este o opțiune, pentru a îndepărta clorul din apa de la robinet, apa poate fi fiartă sau depozitată timp de două-trei zile în recipiente neacoperite, până la evaporarea clorurilor. Frunzele și florile plantei nu ar trebui udate.

Tăierea arbustului pentru stimularea creșterii

Pentru a încuraja creșterea acestuia și a-i da forma dorită, arbustul de azalee se poate tăia din loc în loc, astfel încât să fie stimulată ramificarea anumitor segmente și îndesirea florilor. Spre deosebire de alte plante, în cazul azaleelor nu e nevoie să se țină cont de un anumit loc sau mod de a face tăietura, ci doar ca instrumentul folosit pentru tăiere să fie ascuțit și dezinfectat.

Însă este necesar ca această operațiune de îngrijire să aibă loc în lunile iulie-august, după ce florile din acel sezon se usucă, dar înainte ca arbustul să înmugurească din nou.

Azaleea trebuie tăiată cu mănuși pentru că frunzele sunt otrăvitoare.

Fertilizarea

Fertilizarea azaleei se face folosind un îngrășământ lichid la 15 zile, pe tot parcursul anului. Ideal este să folosești un fertilizant acid. Un îngrășământ hidrosolubil echilibrat (cu părți egale de Fosfor, Potasiu, Azot) este, de asemenea, frecvent folosit în fertilizarea solului, pentru păstra un pH acid în substrat și pentru a reduce riscul de formarea bolilor la azalee.

Administrarea îngrășământului nu trebuie făcută în exces pentru că altfel planta va avea mult de suferit.

Horticultorii recomandă ca în perioada de repaus (cele două luni din iarna) să nu se facă fertilizarea.

Un produs pentru îngrășământ trebuie utilizat după cum este recomandat pe eticheta de descriere.

Boli si dăunatori

Azaleea este o plantă destul de rezistentă în fața dăunătorilor, printre care se numără afidele, păianjenii, musculițele albe sau omizile. Acestea pot fi evitate printr-o bună îngrijire a plantei sau pot fi tratate cu substanțe chimice procurate din magazinele de profil. În funcție de ce simptome afișează planta, există diverse produse care pot fi folosite ca tratamente corespunzătoare.

Foto: Pinterest

Mai mult decât la acești paraziți, azaleea este sensibilă la condițiile improprii în care este ținută. Factori nocivi pentru aceasta sunt:

  • Printre principalele motive care duce la boli ale azaleelor se numără temperatura ridicată, cu valori de peste 25 de grade Celsius;
  • Umiditatea crescută a aerului. Nu este imposibil ca frunzele să se înnegrescă și putrezescă în acest caz;
  • Solul îmbibat cu apă, care duce de asemenea la putrezirea rădăcinilor, sau cel prea uscat, care provoacă uscarea plantei. Cantitatea de apă trebuie să aibă un nivel moderat astfel;
  • Lipsa de substanțe nutritive din pământ, motiv pentru care planta nu crește corespunzător și se veștejește.

Este important să sesizezi pericolul din timp pentru a acorda plantei tale un tratament corect și un ajutor pentru o înflorire de admirat.

Îngrijirea pe timpul iernii

Azaleea necesită o îngrijire specială pe timpul iernii. Ea este o iubitoare de lumină, astfel că e recomandat ca ea să fie așezată într-un loc cu lumina bună și obligatoriu să fie ferită de îngheț. Schimbarea se face toamna, atunci când temperatura exterioară coboară sub 10-15 grade. În general, azaleea se ține în sere sau balcoane închise, pe perioada răcoroasă.

Azaleea va avea în jur de 2 luni de „hibernare”, perioada în care să stea la rece, aceasta fiind un aspect important pentru ca să reînflorească.

În această perioadă, asigură-te că azaleea are parte de o udare constantă și că nu adaugi produse de fertilizare. Urmărește dacă există modificări în culoarea frunzelor sau dacă acestea sunt uscate, pentru a-i asigura hidratarea corespunzătoare, ținând cont de un program.

După această perioadă, planta va fi mutată la o temperatură normală din apartament (dar nu mai mare de 20 de grade), iar îngrijirea ei va continua în mod normal.

Majoritatea azaleelor supraviețuiesc pe parcursul iernii dacă sunt ținute la temperaturile potrivite.

Transplantarea

Transplantarea azaleelor se face în primele zile după trecerea florilor. Pașii trebuie urmați în mod ordonat pentru a nu dăuna plantei.

Nu ai nevoie de multe unelte pentru asta. De asemenea, ghivecele nu trebuie să fie identice, astfel că este chiar indicat să alegi un vas mai mare în diametru, însă nu și în înălțime.

Pentru a transplanta azaleea în alt ghiveci va trebui să o scoți cu atenție din actualul ghiveci, să mărunțești pământul cuprins de rădăcinile plantei, însă cu atenție pentru a nu le pune în pericolul de a fi dezintegrate.

Apoi, rădăcinile moarte vor fi eliminate .

Asigură-te că noul vas este curat și dezinfectat, că are găuri de scurgere, apoi adaugă o cantitate de nisip, cu o umiditate potrivită, până la jumatea ghiveciului. Planta va fi pusă într-o poziție dreaptă și se va adăuga apoi pământul de jur împrejur.

La final, asigură-te că pământul se nivelează. După ce ai terminat, udă planta.

Trecerea dintr-un ghiveci în altul nu este un proces greu, iar dacă urmezi metoda aceasta de lucru, transplantarea va fi un succes.

Înmulțirea azaleelor

Înmulțirea prin butași

Înmulțirea azaleei în acest mod se realizează în perioada august-septembrie, când planta este într-o perioadă de repaus, după căderea florilor. Pentru a obține butașul perfect se taie cam 12-15 cm dintr-o ramură semilemnoasă și sănătoasă. O treime a acestui butaș se curăță de frunze și se înmoaie într-un stimulator de înrădăcinare. Apoi, acesta se plantează într-un ghiveci cu pământ de calitate, care se udă adesea.

Ghiveciul se depozitează într-un spațiu călduros, semiumbrit, iar în aproximativ opt săptămâni butașul ar trebui să prindă rădăcini. Ulterior, acesta poate fi mutat într-un ghiveci mai încăpător, în perioada martie-mai, înainte de a înflori.

Înmulțirea prin semințe

Această procedură presupune plasarea semințelor de azalee direct pe suprafața solului din ghiveci, fără a le acoperi cu pământ. Apoi acestea se acoperă cu o folie de plastic și se țin timp de aproximativ șase până la opt săptămâni într-un mediu umed, luminos și călduros, în același timp, de preferință sub lumină artificială. După aceea, folia se îndepărtează treptat, iar plantele rezultate se plantează în ghivece separate.

Totuși, această metodă de propagare necesită mult timp și atenție, iar azaleele obținute astfel vor înflori abia în termen de doi, trei sau chiar mai mulți ani, în funcție de soiul ales.

Așadar, dacă îți dorești să te bucuri de o azalee care să-ți înfrumusețeze căminul încă de pe acum, cea mai simplă variantă este să începi prin a cumpăra o astfel de plantă direct de la florărie. Pentru a te asigura că azaleea va trăi cât mai mult timp, caută o plantă tânără, ale cărei flori nu sunt încă deschise complet și ale cărei frunze sunt verzi, fără urme de decolorare.

Apoi, ține cont de aceste câteva sfaturi de îngrijire și înmulțire a azaleelor, iar aceste plante îți vor înveseli casa sau grădina an de an.

Azaleea poate reprezenta un cadou special încadrându-se în categoria florilor foarte frumoase și care nu necesită un efort prea mare pentru îngrijire.

Simboluri ale azaleei

Semnificațiile azaleei provin în primul rând din societatea victoriană, din culturile estice și din SUA. Grădinarii britanici au asociat-o cu cumpătarea. De multe ori a fost trimisă cadou atunci când o persoană îi cere alteia să-și reconsidere sentimentele sau să o împiedice să facă o afișare publică.

Grădinarii japonezi și chinezi au considerat că este o amintire dulce a timpului petrecut acasă.

Azaleea tinde să reprezinte calități bune ale oamenilor, dar simbolizează și emoții sau evenimente specifice. Unele dintre cele mai frecvente semnificații despre care amintesc azaleele sunt :

  • Să ai grijă de tine și de familia ta
  • Temperarea – victorienii purtau adesea o floare dacă susțineau interdicția alcoolului, dar reprezintă și o emoție emoțională
  • O pasiune care este încă în curs de dezvoltare
  • Să-ți amintești de locuință cu drag sau să dorești să te întorci acasă
  • Eleganță și bogăție
  • Feminitate și frumusețe feminină
  • Abundență, în special a frumuseții sau a inteligenței

În ciuda faptului că este o plantă pozitivă, Azaleea mai are o latură întunecată din cauza asocierii cu amenințările cu moartea. Poate reprezenta și o amenințare cu moartea – numai atunci când este trimis într-o vază neagră.

Semnificația culorilor azaleelor

Este un arbust cu flori foarte răspândit, pentru că există peste 10.000 de soiuri unice și recunoscute. Asta înseamnă că există zeci de culori diferite pentru a alege atunci când vine vorba de înflorirea plantei.

Majoritatea florilor de azalee au nuanțe de roz și roșu, dar sunt frecvente și soiurile albastre, violet, galbene și albe.

  • Albul înseamnă un sentiment de puritate, reținere și civism.
  • Azaleele roșii și roz închis sunt legate de romantism și pasiune.
  • Florile purpurii și mov sunt mai joviale și mai puțin intense sau personale.
  • Galben se concentrează în primul rând pe relațiile de prietenie și familie.

Alte informații folositoare despre azalee

Toate plantele din familia Rododendron creează frunze și flori otrăvitoare, astfel că azaleea trebuie folosită strict pentru decorare.

Aceste plante sunt atât de populare, încât în SUA sunt găzduite festivaluri speciale atunci când arbuștii înfloresc. Există un traseu în Alabama dedidat doar vizionării florilor azalee și un întreg munte din China devine acoperit de flori roz, încât pare că vârful este îmbrăcat într-un sacou tradițional.

Cel mai bun moment pentru a planta azalee este primăvara târzie sau toamna devreme. Azaleea stă cel mai bine în umbră parțială și protejată de vânt. Iată alte informații utile despre azalee:

  • Solul bine drenat și bogat în humus trebuie să aibă un pH de 4,5-6.
  • Azaleele cu rădăcină mică tind să se usuce rapid uneori.
  • Mucegaiul de frunze de stejar și pin va păstra solul acid și umed.
  • În Coreea, se face un vin din flori de azalee, numit dugyeonju.
  • Floarea de azalee este simbolul orașului brazilian São Paulo.
  • Azaleele sunt otrăvitoare pentru animalele din familia calului.
  • Florile contribuie la energiile pozitive în încăperea unde se află.

Ocaziile speciale pentru a oferi cadou azalee:

  • Zile de naștere care se încadrează între 20 mai și 20 iunie.
  • Sărbătorile care celebrează femeile
  • Îndemn la cumpătare la cineva care face excese
  • Să amintești cuiva să aibă grijă de ei

Pe scurt, mesajul azaleei este: Nu uita niciodată de unde ai venit și să rămâi în controlul emoțiilor și acțiunilor tale, pentru a avea succes în viață.

Imagini: Pixabay, Pexels, Shutterstock

Apoi, ține cont de aceste câteva sfaturi de îngrijire și înmulțire a azaleelor, iar aceste plante îți vor înveseli casa sau grădina an de an.

Imagini: Pixabay, Pexels

Alina Opris

Articole recente

Cum faci o renovare rapidă

Renovarea unei locuințe poate fi o provocare majoră, mai ales atunci când timpul este scurt…

August 5, 2024

Tot ce trebuie să ştii despre mobilarea noii tale case

Mutarea în casă nouă este un eveniment important, indiferent de vârsta pe care o ai.…

July 24, 2024

Iubirea de sine: cum să-ți porți de grijă în câțiva pași simpli

Iubirea de sine este un concept tot mai întâlnit al zilelor noastre. Prinși în programul…

April 29, 2024

8 moduri să-ți faci viața acasă mai ușoară pentru tine și familia ta

Acasă ar trebui să fie refugiul tău, locul unde te poți relaxa și simți în…

March 28, 2024

Cum să mărești aportul de fier din alimentație

Fierul este un mineral esențial pentru sănătatea și vitalitatea organismului nostru. Acesta este implicat în…

January 23, 2024

Ce se întâmplă când amâni vizita la dentist: complicații ale cariilor netratate

Vizita la dentist este adeseori amânată, din motive dintre cele mai diverse: teamă, buget insuficient,…

December 14, 2023

tettu.ro utilizează fişiere de tip cookie pentru a-ți personaliza și a-ți îmbunătăți experiența. Ne-am actualizat politica de cookies pentru a integra în acestea si în activitatea noastră curentă cele mai recente modificări din Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în privința prelucrării datelor cu caracter personal și libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea, te rugăm să parcurgi politica de cookies. Prin continuarea navigării confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie. Politica de Cookies