Dacă ai o pasiune pentru flori, probabil că ți-ai înfrumusețat deja căminul cu o varietate de plante decorative și ești mereu în căutarea unor noi tipuri pe care să le incluzi în această colecție. Dacă, dimpotrivă, nu ești deosebit de priceput la grădinărit, asta nu înseamnă că trebuie să renunți la plantele de grădină sau de apartament. În oricare dintre aceste situații, azaleele îți pot înveseli casa sau grădina, cerând în schimb doar puțină atenție și pricepere din partea ta.

Știai că există peste 10.000 de soiuri de azalee?
Soiuri de azalee potrivite pentru a fi ținute în casă sau pentru a fi plantate în grădină
Cum se îngrijesc azaleele?
Cum se face înmulțirea acestor plante și care este perioada propice?

Știai că există peste 10.000 de soiuri de azalee?

Această plantă decorativă, de tip arbust, se menține verde tot timpul anului și înflorește în perioada mai-iunie, dacă este îngrijită corespunzător. Florile ei apar simultan, sunt simple, duble sau „bătute” și au culori variate, de la alb, la roz, mov sau roșu intens. Azaleea mai este cunoscută și sub numele de Rhododendron și crește în zone cu un climat temperat și ierni blânde, cum ar fi Japonia, China, India, Brazilia, dar și în anumite areale din Europa și SUA.

De-a lungul timpului, azaleea a stârnit adevărate pasiuni în rândul cultivatorilor de plante, care au obținut peste 10.000 de soiuri ale acesteia, prin încrucișări repetate și modificări genetice. Este o plantă atât de apreciată și iubită, încât în diverse țări de pe Glob i s-au dedicat festivaluri și expoziții anuale, prin care se sărbătorește înflorirea acesteia și venirea primăverii.

România se poate mândri și ea cu expoziții dedicate azaleelor, dar și cu propria specie de Rhododendron – bujorul de munte – care crește pe pășunile alpine din țara noastră.

Azalee

Soiuri de azalee potrivite pentru a fi ținute în casă sau pentru a fi plantate în grădină

În funcție de tipul lor, de amplasarea acestora, dar și ca urmare a adaptării la diverse condiții din mediul înconjurător, azaleele se dezvoltă în ritmuri și forme diferite.

Azaleele de grădină

Plantele crescute în aer liber se înalță mai mult decât cele de apartament, ajungând chiar și până la doi-trei metri. Cele mai întâlnite soiuri de grădină ale acestei specii sunt: Rhododendron ponticum, cu flori multicolore, roșu-violet, Rhododendron catawbiense (Grandiflorum), cu flori liliachii și Rhododendron America, un arbust mai scund, cu flori de culoare roșie-rubinie intensă.

Azaleele de interior

În schimb, azaleele crescute în interior pot ajunge până la aproximativ 80 de centimetri în înălțime. Printre cele mai cunoscute tipuri de azalee potrivite pentru a fi ținute în casă se numără azaleea indiană și azaleea japoneză, dar cea din urmă poate fi plantată și în grădină, în egală măsură.

Azalee 2

Cum se îngrijesc azaleele?

Azaleelor nu le priește expunerea directă la soare, dar nici frigul extrem. De aceea, vara trebuie depozitate într-un loc călduros, dar semiumbrit, la temperaturi de maximum 25 de grade Celsius. În timpul iernii, în absența căldurii, este necesar ca această plantă să fie ținută la lumină, iar temperatura nu trebuie să coboare sub -15 grade.

Pentru plantele de apartament, cea mai bună variantă de depozitare este în ghiveci de lut îmbibat cu un amestec de apă și oțet, care se crească pH-ul solului (aciditatea). Chiar și azaleele de grădină pot fi puse în ghivece de peste 50 de litri, dacă se preconizează că temperatura va scădea sub -15 grade Celsius în timpul iernii, pentru a le feri de îngheț. În acest caz, ghivecele pot fi mutate în spații adăpostite în timpul iernii și îngropate la nivelul solului în timpul perioadelor mai călduroase.

Solul potrivit pentru acest tip de plante este unul acid, fără calcar. Azaleele se dezvoltă cel mai bine dacă sunt plantate într-un mediu compus din pământ și nisip în proporție de câte 25%, alături de materie organică (mușchi, frunze, scoarță de copac etc.) într-un procent de 50%.

În plus, în perioadele în care planta înflorește și înmugurește, dar și atunci când aceasta este mutată dintr-un ghiveci în altul, peste solul din ghiveci se recomandă aplicarea unui îngrășământ hidrosolubil. Totuși, nu este de dorit ca acesta să fie aplicat în cantități mari, iar în perioadele în care azaleea nu produce flori sau muguri, această etapă nu este necesară.

Pământul acestor plante trebuie udat constant, mai ales în timpul verii, astfel încât să fie mereu umed, dar nu îmbibat cu apă. În mod ideal, acesta ar trebui udat cu apă de ploaie, care să nu fie prea rece și să nu conțină clor sau calcar. Dacă aceasta nu este o opțiune, pentru a îndepărta clorul din apa de la robinet, apa poate fi fiartă sau depozitată timp de două-trei zile în recipiente neacoperite, până la evaporarea clorurilor. Frunzele și florile plantei nu ar trebui udate.

Tăierea arbustului pentru stimularea creșterii

Pentru a încuraja creșterea acestuia și a-i da forma dorită, arbustul de azalee se poate tăia din loc în loc, astfel încât să fie stimulată ramificarea anumitor segmente și îndesirea florilor. Spre deosebire de alte plante, în cazul azaleelor nu e nevoie să se țină cont de un anumit loc sau mod de a face tăietura, ci doar ca instrumentul folosit pentru tăiere să fie ascuțit și dezinfectat.

Însă este necesar ca această operațiune de îngrijire să aibă loc în lunile iulie-august, după ce florile din acel sezon se usucă, dar înainte ca arbustul să înmugurească din nou.

Azalee 5

Bolile specifice azaleelor

Azaleea este o plantă destul de rezistentă în fața dăunătorilor, printre care se numără afidele, păianjenii, musculițele albe sau omizile. Acestea pot fi evitate printr-o bună îngrijire a plantei sau pot fi tratate cu substanțe chimice procurate din magazinele de profil.

Mai mult decât la acești paraziți, azaleea este sensibilă la condițiile improprii în care este ținută. Principalii factori nocivi pentru aceasta sunt:

  • Temperatura ridicată, cu valori de peste 25 de grade Celsius;
  • Umiditatea crescută a aerului, caz în care frunzele se înnegresc și putrezesc;
  • Solul îmbibat cu apă, care duce de asemenea la putrezirea rădăcinilor, sau cel prea uscat, care provoacă uscarea plantei;
  • Lipsa de substanțe nutritive din pământ, motiv pentru care planta nu crește corespunzător și se veștejește.

Cum se face înmulțirea plantelor de azalee și care este perioada propice pentru acest pas?

Înmulțirea prin butași

Înmulțirea azaleei în acest mod se realizează în perioada august-septembrie, când planta este într-o perioadă de repaus, după căderea florilor. Pentru a obține butașul perfect se taie cam 12-15 cm dintr-o ramură semilemnoasă și sănătoasă. O treime a acestui butaș se curăță de frunze și se înmoaie într-un stimulator de înrădăcinare. Apoi, acesta se plantează într-un ghiveci cu pământ de calitate, care se udă adesea.

Ghiveciul se depozitează într-un spațiu călduros, semiumbrit, iar în aproximativ opt săptămâni butașul ar trebui să prindă rădăcini. Ulterior, acesta poate fi mutat într-un ghiveci mai încăpător, în perioada martie-mai, înainte de a înflori.

Înmulțirea prin semințe

Această procedură presupune plasarea semințelor de azalee direct pe suprafața solului din ghiveci, fără a le acoperi cu pământ. Apoi acestea se acoperă cu o folie de plastic și se țin timp de aproximativ șase până la opt săptămâni într-un mediu umed, luminos și călduros, în același timp, de preferință sub lumină artificială. După aceea, folia se îndepărtează treptat, iar plantele rezultate se plantează în ghivece separate.

Totuși, această metodă de propagare necesită mult timp și atenție, iar azaleele obținute astfel vor înflori abia în termen de doi, trei sau chiar mai mulți ani, în funcție de soiul ales.

Așadar, dacă îți dorești să te bucuri de o azalee care să-ți înfrumusețeze căminul încă de pe acum, cea mai simplă variantă este să începi prin a cumpăra o astfel de plantă direct de la florărie. Pentru a te asigura că azaleea va trăi cât mai mult timp, caută o plantă tânără, ale cărei flori nu sunt încă deschise complet și ale cărei frunze sunt verzi, fără urme de decolorare.

Azalee 3

Apoi, ține cont de aceste câteva sfaturi de îngrijire și înmulțire a azaleelor, iar aceste plante îți vor înveseli casa sau grădina an de an.

Imagini: Pixabay, Pexels

Total
16
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*