Cum să amenajezi o cameră primitoare pentru bebelus. 5 idei pentru decorarea camerei celui mic

În amenajarea camerei copilului tău trebuie să prioritizezi confortul şi siguranţa. Este spatiul in care el va petrece cel mai mult timp si cel in care va explora lumea. Ajută-l să descopere formele, culorile și texturile și încurajează-l să interacționeze, amenajând camera creativ și conform unui plan bine pus la punct:

Ţine cont de vârsta copilului
Porneşte de la un concept
Ia în calcul numărul de copii
Descoperă metoda Montessori de amenajare
Alege mobilă care să-i garanteze siguranţa
Galerie foto

Ţine cont de vârsta copilului

Încă de când te apuci de pregătirile de amenajare, fă un plan astfel încât să nu faci schimbări majore în cameră, pe măsură ce creşte cel mic. Cumpără mobilă modulară, multifuncţională sau care să poată fi înlocuită cu uşurinţă pe măsură ce copilul creşte. Spre exemplu, dacă vei lua un pătuţ încadrat de un dulap, va trebui să schimbi întregul ansamblu de mobilier atunci când prichindelul va creşte şi va avea nevoie de un pat mai mare.

La începutul vieţii, cei mici depind de protecţia mamei, aşa că este important să existe un pat sau o canapea extensibilă, care să-i permită acesteia să petreacă cât mai mult timp alături de el. Un divan cu pereţi înalţi ar fi potrivit, în cazul în care mama şi copilul dorm împreună. Marginile acestuia nu vor lăsa copilul să cadă din pat, dacă mama nu este în alertă.

Patul bebeluşului trebuie să fie suficient de înalt pentru a-l bloca pe cel mic în tentativele sale de a “evada”. Amplasează aproape dulapul cu obiectele lui şi alege unul foarte încăpător pentru pamperşi, creme, păturici, schimburi, jucării. Masa de schimbat şi dulapul ar trebui să fie alăturate. Nu ştii niciodată când intervin urgenţele, atunci când ai un bebeluş.

Dacă micuţul a depăşit un an de viaţă şi deja consumă mâncare diversificată, încearcă să-l înveţi să doarmă singur. E timpul să faci loc mai multor dispozitive de urmărire, dar şi mai multor jucării şi sisteme colorate care să-i atragă atenţia şi să-l ajute în misiunea lui de a explora mediul înconjurător. Nu evita clasicele jucării din lemn cu colţuri rotunjite, ele pot fi foarte potrivite la această vârstă, pentru că îl stimulează să înveţe să mearga dacă fac zgomot sau acţionează ca obiect de sprijin. Când începe să meargă, e necesar să ai un covor în camera lui.

Când copilul a depăşit 3 ani, oferă-i deja un rol în amenajarea camerei şi păstrarea ei în cele mai bune condiţii – încurajează-l să-şi depoziteze jucăriile într-un coş dedicat, organizează-i un dulap cu haine astfel încât să poată alege singur cu ce ar vrea să se îmbrace.

Porneşte de la un concept

Camera bebelușului este cel mai bun loc să-ţi exprimi creativitatea. Cea mai jucăuşă încăpere din casă ar trebui însă să aibă un aspect unitar, atât cromatic cât şi stilistic, şi să se integreze în ambianţa casei.

Un concept te va ajuta şi pe tine să găseşti mai uşor piesele de mobilier şi să le armonizezi. Concepte pentru camera celui mic pot fi: teme nautice, natura, animale, basme, motive florale sau chiar galaxiile. Poţi face asta destul de uşor, cu ajutorul unor stickere decorative de pereţi. Dacă cel mic e suficient de mare pentru a-şi exprima preferinţele, ţine cont de ele şi încearcă să-i stimulezi pasiunile şi înclinaţiile, cu ajutorul decoraţiunilor. Dacă este încă bebeluş, indiferent de concept, poţi începe prin a-i amplasa pe perete numele cu litere volumetrice.

Oricare ar fi conceptul, ai grijă să-i marchezi zona de joacă, zona de dormit şi zona de studiu, dacă se aplică.

Ia în calcul numărul de copii

Ce poate fi mai provocator decât un bebeluş? Poate doi bebeluşi. Sau chiar trei copii mici. Dacă trebuie să pregăteşti camera pentru mai mult de unul, asigură-te că oferi suficient spaţiu fiecăruia dintre ei. Concenteaza-te pe funcția obiectelor. E important să ai totul la îndemână, să fie uşor şi rapid de folosit. Aşază masa de schimbat lângă pătuţurile copiilor, pătuţurile alăturate sau chiar unul mare pentru amândoi şi hăinuţele şi scutecele în sertarele de sus ale dulapurilor din camera lor.

Proiectarea unei camere de bebeluşi de diferite genuri nu trebuie să fie stereotipică. Există o mulțime de teme neutre din punct de vedere cromatic şi stilistic: desene animate, teme florale, teme nautice, animale sau basme.

La fel ca în alte camere, nu îmbrăca totul în culoare, altfel rişti să oboseşti privirea. Cea mai intensă culoare din încăpere ar trebui să se regăsească în doar 10% din spaţiu. Dacă cei mici sunt entuziasmați în ceea ce priveşte pereţii coloraţi, alege un singur perete de accent şi amplasează acolo tapet sau chiar şi un desen sau grafitti, dacă ai cunoştinţe. Nu uita să alegi însă vopsea lavabilă pentru oricare dintre pereţi şi fii pregătit să înlocuieşti tapetul.

Descoperă metoda Montessori de amenajare

Maria Montessori s-a concentrat pe nevoile copilului, atunci când şi-a dezvoltat metodele de amenajare şi educaţie. Dacă vrei să îi urmezi principiile, sunt câteva reguli de bază cu care poţi începe:

  • Amplasează un pat jos, aproape de podea, sau chiar o saltea;
  • Ataşează o oglindă peretelui de lângă pat;
  • Poziţionează fotografiile de pe pereţi la o înălţime mică;
  • Pune rafturile de pe pereţi tot la o înălţime mică;
  • Alege mobilier pentru copii şi nu pentru adulţi, atât din motive de siguranţă, cât şi estetice;
  • Prioritizează materialele naturale, în special lemn;
  • Fixează o poartă la uşa camerei, pentru a controla copilul chiar şi când uşa este deschisă;

În plus, metoda Montessori aminteşte şi de importanţa colţului de activităţi, care să stimuleze intelectual şi simţurile. Oferă-i jucării cu cât mai multe texturi şi forme. În plus, implică-l în activităţi simple, dar educative: stoarcerea lămâilor, curăţarea mandarinelor, ştergerea prafului etc. Alege un domeniu care să-l pasioneze şi încurajează-l să afle cât mai multe despre el: exersaţi împreună nume de dinozauri şi ataşează pe pereţi postere sau cartonaşe cu ei, aşază hărţi pe pereţi, lasă la îndemână în camera lui planșe cu ecuaţii simple sau jucării care vorbesc pentru dezvoltarea limbajului.

Alege mobilă care să-i garanteze siguranţa

Chiar dacă ai eliminat riscurile pentru siguranţa celui mic prin faptul că ai acoperit prizele, ai mutat obiectele din sticlă şi ai îngrădit camera, trebuie să acorzi aceeaşi importanţă şi mobilierului. Mobilierul colorat, adesea din plastic, cu colţuri rotunjite şi înălţime mică este cel mai recomandat. Dacă ai însă o piesă de mobilier cu colţuri ascuţite, poţi cumpăra separat obiecte de protecție care să le rotunjească.

Patul său ar trebui să aibă zabrele înalte, astfel încât cel mic să nu poată “evada”. Atenţie, însă, acestea trebuie aşezate suficient de aproape una de alta pentru a nu bloca între ele capul bebeluşului. Îţi recomandăm salteaua cu arcuri împachetate individual. Arcurile elicoidale (în formă de elice) oferă suport ferm pentru copilul în creștere.

Dacă vrei să blochezi sertarele, există anumite încuietori speciale pentru a opri accesul copiilor. Ai grijă şi la stabilitatea mobilierului, o idee foarte bună este să-l prinzi de perete. Dacă cel mic obişnuieşte să cadă din pat, cumpără-i o margine înaltă uşor de montat.

În afară de mobilă, asigură-te că spaţiul pentru bebeluş este bine ventilat. Nu lăsa însă fereastra deschisă atunci când cel mic se află în cameră şi nu amplasa aerul condiţionat direct acolo. În camera lui, ar trebui să se regăsească constant 20-22 de grade Celsius. Păstrează întotdeauna un termostat lângă pătuţul bebeluşului.

Galerie foto

Ţi-am pregătit 25 de exemple în galeria noastră foto cu camere de copii care arata foarte bine,  şi sunt pregătite cu atenţie pentru a evita accidente. Pentru mai multă inspiraţie, poţi consulta şi un articol suplimentar.

Bucură-te de amenajarea camerei celui mic, introdu recomandările legate de siguranţă şi estetică şi oferă-i copilului tău un mediu propice unei dezvoltări echilibrate, încurajându-i creativitatea, siguranţa de sine şi îndemânarea.

Sursa foto: Shutterstock si Pinterest

Diana Duca

Roşcata jumătate creativă jumătate clumsy. Călătoresc des în ţările calde şi-n Tara Ideilor, de unde îmi culeg energia şi inspiraţia. Am o relaţie de lungă durată cu copywriting-ul şi content writing-ul şi flirtez cu social media management-ul pentru diferite brand-uri. Sunt pasionată de cultura spaniolă, filme şi cărţi twisted, fac design de interior în timpul liber şi scriu pe blog. Mă găseşti şi pe pagina mea personală, dianaduca.ro, unde aştern impresii despre călătorii, design de interior, filme şi evenimente.

Articole recente

Cum faci o renovare rapidă

Renovarea unei locuințe poate fi o provocare majoră, mai ales atunci când timpul este scurt…

August 5, 2024

Tot ce trebuie să ştii despre mobilarea noii tale case

Mutarea în casă nouă este un eveniment important, indiferent de vârsta pe care o ai.…

July 24, 2024

Iubirea de sine: cum să-ți porți de grijă în câțiva pași simpli

Iubirea de sine este un concept tot mai întâlnit al zilelor noastre. Prinși în programul…

April 29, 2024

8 moduri să-ți faci viața acasă mai ușoară pentru tine și familia ta

Acasă ar trebui să fie refugiul tău, locul unde te poți relaxa și simți în…

March 28, 2024

Cum să mărești aportul de fier din alimentație

Fierul este un mineral esențial pentru sănătatea și vitalitatea organismului nostru. Acesta este implicat în…

January 23, 2024

Ce se întâmplă când amâni vizita la dentist: complicații ale cariilor netratate

Vizita la dentist este adeseori amânată, din motive dintre cele mai diverse: teamă, buget insuficient,…

December 14, 2023

tettu.ro utilizează fişiere de tip cookie pentru a-ți personaliza și a-ți îmbunătăți experiența. Ne-am actualizat politica de cookies pentru a integra în acestea si în activitatea noastră curentă cele mai recente modificări din Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în privința prelucrării datelor cu caracter personal și libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea, te rugăm să parcurgi politica de cookies. Prin continuarea navigării confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie. Politica de Cookies