Peretele accent este cel care va avea altă culoare sau textură decât restul pereţilor din încăpere, atrăgând astfel atenţia asupra sa sau asupra unui element decorativ asociat acestuia. Acest truc de amenajare este unul foarte simplu, mai ales cu gama largă de materiale ce pot crea un perete accent. Îţi garantăm un efect vizual spectaculos. Dar înainte, să-ţi oferim mai multe detalii.

Unde se poate amenaja peretele accent
Moduri de realizare a pereteleui accent
Cum alegi culoarea pentru peretele accent

Unde se poate amenaja peretele accent

Peretele accent poate fi amenajat în orice încăpere a casei, atât timp cât nu coincide cu un perete pe care sunt amplasate ferestrele sau nu se află într-un spaţiu cu piese decorative masive. Asta pentru că un perete accent ar trebui să fie “personajul” principal din punct de vedere vizual şi nu trebuie eclipsat de alte elemente care ar putea atrage atenţia.

În living, peretele accent ar putea fi cel pe care sunt aşezate rafturile sau in spatele televizorului, pentru un joc cromatic şi stilistic de excepţie. Spre exemplu, un perete placat cu lemn ar putea susţine televizorul sau unul vopsit într-un albastru electric ar putea contrasta cu rafturile din lemn deschis la culoare, oferind un spectacol vizual.

În dormitor, cea mai bună alegere pentru peretele accent este peretele lipit de tăblia patului, astfel încât să pună în valoare chiar şi aşternuturile alăturate. Gândeşte-l în funcţie de culorile şi stilurile celorlalte piese de mobilier lipite de el: noptiere, pat, aşternuturi. Poţi amplasa chiar şi o galerie fotografică sau un canvas mare în mijlocul său, deasupra patului.

În bucătărie, peretele accent poate coincide cu contrablatul. Aici te poţi juca cu motive geometrice sau pattern-uri moderne, care să contrasteze cu culorile dulapurilor sau cu gresia din bucătărie. Cea mai la îndemâna alegere este faianţa pentru un astfel de perete, însă ai grijă să nu aglomerezi vizual încăperea cu alte elemente care ar putea deturna atenţia: o insulă colorată, un set de vase cu motive inedite aşezate sau rafturi deschise cu obiecte expuse pe alt perete.

Chiar şi în baie poţi decora un perete accent. Acesta poate coincide cu cel pe care se afla cada sau cabina de dus, atâta timp cât acestea nu sunt ascunse de o perdea de dus sau de pereţi opaci. Baia poate fi un spaţiu foarte jucăuş, aşa că nu ezita să alegi alta faianţa pe un perete sau chiar un tapet cu plante luxuriante într-o parte a toaletei care nu este cea mai expusă apei.

Indiferent de spaţiul ales, ţine cont de lumina din cameră. Nuanţele calde merg cu lumină rece şi nuanţele reci sunt pentru camerele cu lumină caldă. În plus, îţi recomandăm să transformi în perete accent mai degrabă un perete înalt decât unul lat.

Moduri de realizare a peretelui accent

Cea mai simplă modalitate de a crea un perete accent este să îl vopseşti cu o culoare diferită de cea pe care ai folosit-o în restul spațiului. Pereții accentuați sunt ideali pentru culori îndrăznețe, care pot copleși atunci când sunt folosite pentru toată camera. Pentru un perete accent vopsit, poți folosi chiar vopsea cu efect de tablă și apoi să decorezi peretele cu propriile tale desene, lucru pe care ţi-l recomandăm mai ales în bucătărie. Dacă preferi culorile tari, alege o vopsea rezistentă, de preferat lavabila.

Dacă nu poţi vopsi pereţii, poți apela la tapet. Fii atent însă la aplicarea acestuia, pentru că poate fi dificilă. De aceea îţi recomandăm o echipă specializată, de multe ori disponibilă la magazinul de unde cumperi produsul. Tapetul poate fi simplu, fototapet, tapet din material textil, hârtie sau chiar tapet în relief, imitând piatră sau cărămidă. Indiferent de alegerea ta, studiază cum se comportă tapetul respectiv în condiţiile de umezeală, temperatură şi aerisire de care dispune camera respectivă.

Ia în calcul şi placarea încăperii. Cărămida aparentă sau piatra sunt grozave pentru o locuinţă în stil industrial, dar merg de minune şi într-o încăpere cu aer nordic. În plus, se aplică uşor şi se poartă într-un stil neregulat, aşa că nu trebuie să îţi faci probleme dacă nu vei reuşi să o aplici la milimetru. O altă variantă de placare este lemnul, ce poate acoperi peretele unui dormitor sau al unui living, oferind o ambiantă caldă.

O altă posibilitate este să aplici pe un perete într-o culoare neutră fie o galerie de fotografii, toate în acelaşi stil sau cu rame care se completează, fie unul sau mai multe obiecte masive sau în culori bombastice. Această idee poate revigora stilistic o cameră.

Cum alegi culoarea pentru peretele accent

În ceea ce priveşte alegerea culorilor, de obicei recomandarea este de ton puternic, care să iasă în evidenţă şi să atragă atenţia. Dacă ai o casă în stil nordic, însă, iar toate elementele sunt în tonuri neutre, poţi apela la nuanţe pastelate (roz prăfuit, auriu, gri) sau chiar şi bleumarin, pentru un contrast puternic. Chiar dacă aplici doar vopsea, asta nu înseamnă că trebuie să o aplici simplu. Un perete în dungi, un perete plin de palmele colorate ale copilului sau unul în degrade ar putea pune în valoare camera mai mult.

Culoarea peretelui accent trebuie să fie ori singulară în cameră, ori să coincidă cromatic cu alte elemente mai mici din încăpere – un scaun aşezat în lateral, o pernă decorativă sau vase ornamentale. Evita însă prea multe accente cromatice în încăpere, peretele accent trebuie să fie elementul principal. Ai grijă însă să nu ocupe mai mult decât un sfert de cameră, maxim, altfel va aglomera vizual spaţiul.

Ia în considerare chiar şi tavanul. Un perete accent nu trebuie neapărat să fie unul vertical. Dacă vrei să vopseşti, să plachezi sau să decorezi tavanul, ai grijă la implicaţiile optice ce vin la pachet. Un tavan într-o culoare închisă va face camera să pară mai scundă. Pentru a echilibra acest efect, poţi pune pe pereţi un tapet cu dungi verticale.

Nu uita de posibilitatea de a adăuga textura peretelui accent, fara a aplica apoi culoare.

Te încurajăm să studiezi modele vizuale şi pe Pinterest şi să alegi peretele accent care se potriveşte cel mai bine cu încăperea ta. Fie că alegi vopseaua, tapetul sau placarea, noul aspect vizual va face diferenţa.

Sursa foto: Shutterstock

Total
46
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*

Moda