Indiferent că eşti în căutarea unei uşi de exterior sau de interior, uşa este primul element care “se vede”, aşa că e la fel de important să bifeze funcţiile privind intimitatea şi siguranţa precum să şi arate bine şi să dea tonul stilului casei sau al camerei. În cele ce urmează, vom dezvolta criteriile de selecţie ale unei uşi, de la material la model.

Cum alegi uşa de interior
Cum alegi uşa de exterior
Modele de uşi

Cum alegi uşa de interior

Uşile de interior au rol atât în asigurarea intimităţii şi a izolării necesare, dar şi unul estetic. Înainte de a cerceta opţiunile unei uşi, asigură-te că se integrează în stilul casei, în ceea ce priveşte elementele de decor, de la culoare pana la material. Poţi începe cu următoarele întrebări:

  • Pentru ce tip de cameră este uşa?
  • Cât de înalt este tavanul?
  • Din ce material este pardoseală?

Asortează culoarea cu pardoseala, iar atunci când uşa conţine şi o parte de geam, asigură-te că stilul acestuia se încadrează în ambianţa generală, de asemenea. O floare desenată pe geamul uşii ar putea fi în contradicţie cu stilul minimalist cu motive geometrice al unei locuinţe în stil scandinav. Pe de altă parte, a insera un geam simplu în uşa ar putea fi o idee foarte bună pentru a da impresia de spaţiu deschis sau pentru a lăsa lumina să pătrundă.

Un plus al ușilor construite exclusiv din sticlă (cum sunt cele de la bancă) este acela că pot fi personalizate în funcție de gusturile proprietarului, astfel încât pot căpăta un aspect inedit. Cu toate acestea, ele nu sunt etanșe precum sunt ușile din MDF sau lemn. Uşile cu ramă metalică încadrează o bucată de geam şi sunt perfecte pentru a delimita un open space.

Izolarea termică este posibilă doar dacă uşa are o grosime de minim 40 mm. În ceea ce priveşte izolarea fonică, ușa trebuie să aibă minim 28db, ea fiind compusă dintr-un panou tubular, panou HDF, lemn stratificat sau masiv.

Tocul uşii trebuie să fie unul calitativ, dintr-un material rezistent şi nedeformabil, iar balamalele să aibă prindere în minim 3 puncte şi, preferabil, date cu teflon. Gândeşte-te şi la direcţia în care se va deschide. De obicei, sensul este către camera în care intri, însă acest lucru depinde mult de spaţiul disponibil, de locurile de depozitare ce ar putea bloca mobilitatea uşii şi de compartimentarea locuinţei.

În ceea ce priveşte materialul, poţi alege fie lemn masiv, fie materiale compozite, precum MDF, PAL, HDF, uşi celulare sau din carton. Acest lucru poate fi ales nu doar în funcţie de estetică, dar şi în funcţie de locul unde va fi amplasată uşa. Spre exemplu, dacă în baie exista multă umezeală, o uşă din PAL ar putea să se umfle cu uşurinţă. De aceea, e recomandat MDF sau alt material mai compact. Uşile din lemn masiv trebuie să fie perfect uscate ca să nu prezinte imperfecţiuni în timp.

Uşile din MDF sau HDF sunt mai uşoare şi la fel de estetice ca cele din lemn masiv şi sunt disponibile în culori variate, însă nu pot fi retuşate dacă se zgârie, ca în cazul celor din lemn. Sunt de evitat uşile celulare (din carton) pentru că nu asigură o izolaţie fonică bună şi nici o durată lungă de viaţă. Nu uita nici de tocul uşii, o carcasă mai simplă va face ușa să iasă în evidență. Îţi recomandăm să alegi tocul uşii în aceeaşi culoare cu ea.

În 2019 uşile de cireș sau pin vor fi preferatele designerilor, dar nu vor lipsi nici cele de nuc închis, wenge și chiar negru pentru amenajările moderne. Bineînţeles, totul depinde şi de bugetul tău. O uşă de interior porneşte de la un preț de 350 de lei şi poate ajunge la 650 lei, în funcţie de material şi model.

Cum alegi uşa de exterior

Uşile de exterior trebuie să asigure în primul rând siguranţă locuitorilor casei. Astfel, uşa de exterior trebuie să bifeze sisteme antiefracţie,  antifoc, rezistenta la intemperii şi raze UV. De aceea, o uşa metalică este cea mai indicată.

Uşile metalice mai au şi alte avantaje, precum rezistenţa la condiţii meteo extreme, proprietăţile antifonice, termoizolante sau ignifuge. Dacă uşa exterioară dispune de toate acestea, te poţi gândi apoi la aspectul ei, pentru că finisajul trebuie să se asorteze cu tâmplăria ferestrelor. Studiază oferta de uşi de exterior în acelaşi timp cu arhitectura ferestrelor sau roagă un consultant de la showroom să îţi recomande unele în funcţie de celelalte.

Chiar dacă uşa nu se încadrează din punct de vedere cromatic cu faţada casei, există întotdeauna varianta colantarii acesteia, astfel încât să aibă un punct comun cu unul dintre elementele casei – pereţii, tâmplăria ferestrelor, stilul casei sau pardoseala din faţa intrării.

Cu toate că recomandarea noastră este uşa metalică, poţi alege una din lemn, fibră de sticlă sau oţel, simplă sau dublă. Uşile din lemn sunt foarte elegante şi de calitate, însă sensibile la umezeală şi raze UV. Izolează totuşi mai bine decât oricare celelalte. Uşile din fibră de sticlă sunt accesibile, atât ca preţ de achiziţie, cât şi ca mentenanţă. Nu au însă calitatea uşilor metalice.

Nu pierde din vedere că pe uşa de la intrare vor intra toate piesele de mobilier din casă, aşadar, în măsura posibilităţilor , asigură-te că va avea o dimensiune potrivită pentru astfel de acţiuni.

Uşile de exterior au un preţ mai mare decât cele de interior. Pot ajunge chiar şi la 6500 lei, dacă este dublă. Spre exemplu, o uşă dublă în jurul preţului de 3000 lei are o grosime de 6 cm, este realizată din tablă zincată tratată printr-un procedeu de fosfatare cu model realizat prin amprentare este etanşată cu garnitură tip EuroStrip şi rezistă la impact mai mare de 2.5 Nm. Izolaţia este realizată din vată minerală cu fibră transversală cu densitate de 85 kg/m. Aceasta asigură o economie de energie de aproximativ 30% şi un indice de absorbţie fonică de 0.99. Aşadar, merită efortul financiar mai mare.

Modele de uşi

Dacă ai o cabană, o casă de vacanţă sau pur şi simplu casa ta este decorată în stil rustic, alege o uşă din lemn, cu o textură care să scoată în evidenţă striaţiile şi petele naturale ale acestuia şi care să aibă un aspect robust, astfel încât să poată izola atât termic, cât şi fonic eficient. Dacă este vorba despre uşa de la intrare, ai grijă ca lemnul să fie tratat corespunzător pentru a rezista intemperiilor, razelor UV şi să beneficieze de un sistem antiefracţie.

O casă în stil shabby chic invită romantismul înăuntru. Elementele decorative în detaliu sunt bine-venite, inclusiv motivele florale, ce pot fi afişate pe geamul uşii sau în ornamente din fier forjat sau din lemn. Optează pentru culori deschise şi poţi chiar vopsi uşa în alb sau nuanţe pastelate. De multe ori, arată ca o usa vintage. Dacă este vorba despre uşa de la intrare, poţi alege o uşă dublă, realizată astfel încât modelele celor două uşi să se completeze.

 

O casă minimalistă va avea nevoie de uşi bine finisate, de obicei în culori reci, cu design simplu, în linii drepte. De multe ori, în casele moderne, uşile incadreaza o porţiune de geam fixata într-o ramă metalică, subţire, care oferă senzaţia de open space. Clanţa acestora este deseori fixă, integrată în rama metalică, contribuind la aspectul minimalist. Uşa de la intrarea unei case minimaliste va bifa estetica simplistă, de cele mai multe ori fiind din metal sau având inserţii metalice.

Uşile clasice sunt de obicei simple, din lemn si au un aspect neutru. Pot avea anumite elemente care imită fronturile frezate ale uşilor de dulap şi pot fi vopsite pentru a îmbogăţi vizual o încăpere. Tendinţa uşilor clasice de la intrare este să conţină o porţiune de vitraliu, pentru a îmbogăţi vizual aspectul simplu al uşii.

Tu ce tip de uşă cauţi?

Sursa foto: Shutterstock

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*

Moda