Categorii: CuratenieORGANIZARE

Efectele acarienilor asupra organismului uman și cele mai sigure remedii împotriva acestora

Acarienii fac parte din clasa Arahnidelor, asemenea căpușelor, păianjenilor și a altor inamici mărunți care ne pot provoca neplăceri majore și coșmaruri. Cercetătorii cred că ar putea exista peste un milion de specii de acarieni, majoritatea lor având o dimensiune mai mică de un milimetru. Din acest motiv, acarienii pot trăi nestingheriți în apă, la nivelul solului ori pe suprafața plantelor sau pot parazita animale și oameni.

Ce sunt acarienii
Unde se află acarienii
Cum afectează acarienii sănătatea
Cum îndepărtezi acarienii – Soluții
Produse speciale antiacarieni
Acarieni și alergii
Remedii împotriva afecțiunilor provocate de acarieni
Prevenire

Însă, în afara aspectului dezagreabil și a gândului deranjant că aceste ființe trăiesc printre noi, în general acarienii sunt inofensivi pentru organismul uman. Totuși, în cazul persoanelor cu un sistem imunitar scăzut, care prezintă o anumită sensibilitate la diferiți alergeni, momentele în care acarienii se înmulțesc necontrolat pot declanșa diverse afecțiuni de natură respiratorie și nu numai.

Ce sunt acarienii

În mod popular, acarienii reprezintă o parte a prafului si au dimensiuni de 0,08-1 mm. Insă există și exemplare vizibile cu ochiul liber, care pot ajunge până la 20 mm. Acarienii sunt un mix între păianjeni și căpușe și își folosesc trompa pentru a înțepa, suge sânge sau hrăni.

Acarienii se hrănesc cu celulele moarte (piele, praf, sebum) care provin de pe pielea noastră sau de la resturile animalelor de companie (piele moartă sau fire de păr).

Pe termen lung, cresc riscul de alergii și agravează astmul.

Există numeroase specii de acarieni (unii experți spun că peste 40.000) de la cei care se hrănesc cu sângele animalelor de companie, la acarienii care se hrănesc cu resturi de piele uscată provenite de la locatari sau de la animalele de companie, la cei care prosperă în prezența mucegaiului, pana la cei care parazitează plantele de apartament.

Unde se află acarienii

Cum spuneam mai devreme, acarienii sunt microscopici, așa că nu ai de unde să știi unde se află. În casele românilor predomină acarienii de praf (cunoscuti sub denumirea de Dermatophagoides farinae și Dermatophagoides pteronyssinus) care se hrănesc cu celulele moarte care rămân în urma noastră pe așternuturi, perne, saltea, canapea, fotolii, mobilă de piele, haine (în special, hainele din piele și din fibre naturale au de suferit de pe urma acarienilor) sau covoare. Mai jos sunt principalele locuri în care se află acarienii:

  • Sub, pe și în jurul mobilei, al patului, televizorului, biroului etc
  • În colțurile afectate de igrasie
  • Sub covoare
  • În saltele, perne și cuverturi
  • În interiorul mobilei moi (de exemplu, unele canapele sau fotolii)
  • Pe perdele sau draperii
  • Pe abajurul veiozelor
  • Pe și între aparatura electronică și electrocasnică

Cum afectează acarienii sănătatea

Așadar, acarienii se află nu doar printre noi, ci și pe noi, hrănindu-se cu celule moarte, sebum sau praf. Însă cea mai mare problemă o constituie nu atât prezența acestor organisme în casa noastră, cât excrementele pe care acestea le lasă în urmă. Din cauza lor, cei predispuși la alergii pot căpăta o stare de sănătate mai șubredă, sistemul imunitar slăbit putând duce la probleme respiratorii, dar și de afecțiuni ale pielii precum iritații, eczeme, cuperoză sau dermatită.

Dacă la prima oră a dimineții sau atunci când intri în casă te confrunți adesea cu probleme respiratorii, chiar și crize de astm, rinoree, sinuzită sau congestii nazale repetate, iritații ale ochilor sau ale pielii, s-ar putea ca această simptomatologie să fie declanșată de o sensibilitate la numărul crescut de acarieni din locuință.

Toate aceste efecte reprezintă reacții firești ale organismului nostru, care apar în urma contactului cu aceste microorganisme parazite sau ca o consecință a inhalării excrementelor lăsate de aceștia. Totuși, unii dintre noi nu au nicio reacție alergică, alții prezintă doar unul sau două simptome, iar cei mai sensibili se confruntă cu o întreagă suită de afecțiuni.

Printre categoriile cele mai expuse la aceste probleme de sănătate se află persoanele în vârstă și copiii, care pot avea un sistem imunitar mai scăzut. În aceste cazuri sunt necesare o serie de măsuri suplimentare de igienizare a spațiului locuit. În plus, alergologii sfătuiesc părinții să renunțe la jucăriile de pluș ale copiilor, în cazul în care aceștia încep să manifeste simptome îngrijorătoare.

Cum îndepărtezi acarienii – Soluții

Prezența acarienilor în casă nu este un indicator al unei locuințe murdare, iar oricât te străduiesti să menții curățenia în cămin, nu vei putea să scapi de acarieni în totalitate. Totuși, există câteva soluții pentru a reduce drastic numărul lor și pentru a preveni înmulțirea necontrolată a acestora pe viitor.

  • Cu ajutorul aparatului de aer condiționat sau a unui dezumidificator, vei putea să controlezi nivelul de umiditate din casă, pe care ar fi indicat să-l păstrezi sub nivelul de 50%;
  • Spală toate așternuturile în apă fierbinte în fiecare săptămână sau cel puțin o dată la două săptămâni; lasă așternuturile la aerisit, de preferință la aer rece, înainte de a face patul;
  • Învelește salteaua de pat și pernele în huse speciale, tratate împotriva alergenilor;
  • Optează pentru un design mai modern și renunță la covoare sau draperii din materiale greoaie;
  • Renunță la pături, canapele sau fotolii realizate din materiale naturale precum lâna sau penele de puf și optează, mai degrabă, pentru fibre sintetice;
  • Șterge praful cu bureți sau cârpe umede și aspiră încăperile cu ajutorul unui aspirator cu filtru HEPA, care să capteze și să rețină și cele mai mici particule și impurități. Pentru a nu inhala reziduurile acarienilor în timp ce faci curățenie, poartă o mască chirurgicală. Lasă geamurile deschise timp de cel puțin o jumătate de oră după aceea, pentru a permite aerisirea corespunzătoare a fiecărei camere.

Produse speciale antiacarieni

Prezența acarienilor nu poate fi eliminată în mod natural, motiv pentru care multă lume apelează la soluții, sprayuri și alte produse antiacarieni. Aceste produse, din nefericire, nu duc la eliminarea totală a acarienilor. Produsele antiacarieni ar trebui să protejeze împotriva proteinei, care cauzează alergia. Mai jos sunt câteva măsuri care ar putea neutraliza cel puțin într-o oarecare măsură acarienii:

  • Lenjerie de pat antiacarieni – este una dintre cele mai eficiente măsuri pentru a limita prezența acarienilor. Lenjeria tratată pune o barieră pe saltea, pernă și topper și separă persoana alergică de alergeni. Acarienii sunt blocați în această lenjerie
  • Spray antiacarieni – în general, spayurile antialergeni sunt eficiente cel puțin pe moment. Caută mai ales un produs pe bază de acid tanic, substanțe alcaline sau enzime care au rol antibacterian și distrug formarea proteinelor care cauzează alergia la acarieni. Dă întâi cu aspiratorul apoi aplică sprayul. Dacă folosești astfel de produse pentru prima oară asigură-te că mobila și restul materialelor din casă rezistentă la ingredientele produsele antiacarieni. Citește etichetele pentru a vedea dacă apar mențiuni cum că ar păta ușor (soluțiile pe bază de acid tanic, de exemplu, pătează)
  • Produse antiacarieni pentru rufe – în primul rând, lenjeria de pat trebuie spălată săptămânal pentru a elimina acarienii, ouăle acestora precum și excrementele lăsate în urmă. Este indicat să speli lenjeria de pat la cel puțin 60 grade Celsius pentru a omorâ acarienii. Pentru un plus de liniște sufletească poți folosi detergenții anti-alergenici. Aceștia conțin surfactanți puternici care desprind alergenii de pe țesăturile din casă și îi distrug. Există inclusiv detergenți antialergeni care îți permit să speli lenjeria la temperaturi mai mici de 60 grade Celsius și tot să elimini acarienii

Acarienii și alergiile

Alergiile la acarieni apar ca reacții firești la micile microorganisme care ne înconjoară. Alergia la acarieni se manifestă prin simptome specifice răcelii (motiv pentru care este nevoie de testare):

  • Strănut
  • Secreții nazale apoase
  • Senzația de mâncărime a ochilor, nasului și gâtului
  • Congestie nazală
  • Tuse
  • Senzație de presiune la nivelul feței

Dacă suferi de astm vei resimți unele dificultăți respiratorii, dureri în piept, senzația de șuierat în ureche, probleme de somn cauzate de tuse sau strănut. Dacă problemele de sănătate se complică trebuie să te adresezi medicului.

De ce apare alergia la acarieni?

Alergiile la acarieni apar atunci când sistemul tău imunitar vede substanța străină (în acest caz, acarienii) drept substanțe periculoase. Atunci când vii în contact cu acarienii, sistemul imunitar produce un răspuns inflamator manifestat prin probleme nazale și ale căilor respiratorii.

Cum este diagnosticată alergia la acarieni?

Doctorul va pune un diagnostic pe baza simptomelor și a răspunsurilor la unele întrebări legate de casă.

Există posibilitatea ca medicul să analizeze pasajul nazal pentru a detecta eventualele schimbări.

Dacă ai alergie la acarieni, membrana care căptușește nasul va fi umflată. De asemenea, dacă simptomele apar atunci când te așezi în pat, te ridici din pat sau faci curățenie crește probabilitatea ca problema să fie la acarieni.

Pentru a confirma, medicul îți va recomanda un test de alergie. Specialistul alergolog va pune pe piele câteva particule de acarieni pentru a vedea reacțiile corpului. Semnele alergiei apar în mai puțin de 20 minute. De regulă, primele simptome ale testului de alergie la acarieni includ înroșirea pielii și senzația de mâncărime. De regulă, aceste simptome dispar la 30 minute de la efectuarea testului.

Dacă ai probleme dermatologice, medicul va confirma alergia la acarieni prin testul de sânge. Rezultatele vor arăta dacă există în sânge anticorpi specifici alergiilor la acarieni și poate chiar dezvălui cât de sensibil ești la alergen.

Cum tratezi alergiile la acarieni?

De regulă, prima măsură în cazul alergiilor la acarieni este să eviți factorul declanșator. Dacă minimizezi contactul cu acarienii (de exemplu, apelezi la lenjerie specială antiacarieni, ștergi praful regulat, menții curățenia) și reacțiile alergice se vor diminua ca număr și ca simptome.

Cum totuși este imposibil să elimini cu totul acarienii din mediul înconjurător vei avea nevoie de tratamente medicale pentru a ține în frâu alergia. Mai jos sunt principalele medicamente recomandate în cazurile de alergie la acarieni:

  • Antihistamine – reduc activitatea sistemului imunitar la acarieni și ajută la combaterea secrețiile nazale, mâncărimi ale nasului și gâtului, strănutul
  • Corticosteroizi – vin sub formă de spray nazal și reduc inflamațiile de la nivelul căilor respiratorii
  • Decongestionante nazale – reduc din inflamațiile care apar de-a lungul pasajelor nazale și înlesnesc respirația pe nas. Este bine de știut că unele decongestionante cresc tensiunea arterială, așa că nu ar trebui luate dacă ai probleme cu inima (acele persoane care suferă de boli cronice este recomandat să ceri sfatul medicului atunci când alegi astfel de medicamente)

Remedii împotriva afecțiunilor provocate de acarieni

Pentru a verifica sursa eventualelor simptome neplăcute pe care le poți experimenta, fă-ți înainte de toate o programare la un alergolog. În urma unei baterii de teste, acesta îți va putea spune dacă suferi de o alergie la acarieni și praf sau afecțiunea ta este de altă natură. Un astfel de consult este indicat oricum, pentru a ști dacă ai alergii, la ce anume și cât de severe sunt acestea.

În urma consultației, în funcție de severitatea alergiei tale, medicul îți va putea prescrie un tratament medicamentos, dacă e cazul, sau un tratament de imunoterapie bazat pe injecții administrate periodic, timp de câteva luni. Acest remediu poate duce la dispariția totală a simptomelor, chiar și în prezența alergenului. Totuși, dacă se dovedește că acarienii provoacă alergia, va trebui să ai mereu grijă să ții sub control înmulțirea acestora, pe cât posibil.

Prin intermediul acestor măsuri preventive și cu ajutorul tratamentelor recomandate împotriva afecțiunilor cauzate de acarieni, simptomele ar trebui să dispară în curând.

Prevenire

Din nefericire nu poți preveni cu totul apariția acarienilor. Tot ce poți face este să menții casa curată pentru a evita răspândirea lor și declanșarea alergiilor. Mai jos sunt câteva măsuri pe care le poți lua pentru a preveni răspândirea și dezvoltarea acarienilor:

  • Redu umiditatea – dacă ai igrasie, mucegai și un nivel crescut al umidității este bine să apelezi la un dezumidificator și să păstrezi nivelul umidității sub 50%. De asemenea, este bine să asiguri controlul temperaturii interioare (acarienii prosperă la umiditate și temperatură ridicată)
  • Apelează la huse speciale antiacarieni pentru perne, saltea, plăpumi, canapea, fotolii
  • Dacă un membru al familiei este alergic la acarieni, redu pe cât posibil numărul covoarelor din casă (reprezintă un rai pentru aceste microorganisme), a perdelelor sau draperiilor
  • Spală lenjeria de pat săptămânal la cel puțin 60 grade Celsius. De asemenea, poți ține obiectele de lenjerie care nu pot fi spălate la congelator pentru 24 ore pentru a fi sigur că ai scăpat (temporar) de acarieni
  • Scutură saltelele la câteva săptămâni
  • Cumpără jucării de pluș care se pot spăla la mașină
  • Șterge praful cu o lavetă și o soluție specială – este bine să ștergi praful de pe obiecte precum dulapuri, birou, tăblia patului, mese, scaune, rama oglinzilor și suprafețele care adună praf (sunt ținta sigură a acarienilor)
  • Alege un aspirator cu filtru HEPA și fă curat regulat – este recomandat ca aspirarea să se facă de cel puțin două ori pe săptămână
  • Aspiră paturile o dată pe săptămână
  • Fă ordine și redu aglomerarea lucrurilor (decorațiuni, cărți, reviste, ziare etc)
  • Îndepărtează covoarele

Continuă să menții un mediu de trai bine aerisit și mobilat într-un stil mai degrabă minimalist, pentru a nu le oferi acarienilor mediul propice de care au nevoie. Astfel, ar trebui ca acarienii agasanți și grijile să dispară treptat și, să sperăm, (aproape) definitiv.

Imagini: Shutterstock, Science News, ID Tools

Alina Opris

Articole recente

Cum faci o renovare rapidă

Renovarea unei locuințe poate fi o provocare majoră, mai ales atunci când timpul este scurt…

August 5, 2024

Tot ce trebuie să ştii despre mobilarea noii tale case

Mutarea în casă nouă este un eveniment important, indiferent de vârsta pe care o ai.…

July 24, 2024

Iubirea de sine: cum să-ți porți de grijă în câțiva pași simpli

Iubirea de sine este un concept tot mai întâlnit al zilelor noastre. Prinși în programul…

April 29, 2024

8 moduri să-ți faci viața acasă mai ușoară pentru tine și familia ta

Acasă ar trebui să fie refugiul tău, locul unde te poți relaxa și simți în…

March 28, 2024

Cum să mărești aportul de fier din alimentație

Fierul este un mineral esențial pentru sănătatea și vitalitatea organismului nostru. Acesta este implicat în…

January 23, 2024

Ce se întâmplă când amâni vizita la dentist: complicații ale cariilor netratate

Vizita la dentist este adeseori amânată, din motive dintre cele mai diverse: teamă, buget insuficient,…

December 14, 2023

tettu.ro utilizează fişiere de tip cookie pentru a-ți personaliza și a-ți îmbunătăți experiența. Ne-am actualizat politica de cookies pentru a integra în acestea si în activitatea noastră curentă cele mai recente modificări din Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în privința prelucrării datelor cu caracter personal și libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea, te rugăm să parcurgi politica de cookies. Prin continuarea navigării confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie. Politica de Cookies