Categorii: SPAȚII

Idei de amenajare a holului pentru o ambianță armonioasă

Un hol trebuie să fie un spațiu reprezentativ. Nu numai că acesta este prima încăpere pe care o văd oaspeții noștri, dar este și locul tranzitat frecvent de către membrii familiei, fapt ce le poate influența dispoziția. Într-o măsură mai mare sau mai mică, holul oferă totuși prima impresie asupra casei tale.

Cum amenajezi holul în funcție de formă
Stiluri decorative pentru holul tău
Cum alegi culorile pentru hol
Cum amenajezi un hol întunecat
Ce piese de mobilier și decorațiuni se potrivesc pe hol
Se potrivește tapetul pe hol?
Ce piese de mobilier și obiecte decorative așezi în hol

Dacă te întrebi cum ai putea să-l exploatezi din punct de vedere estetic, totul depinde de câțiva factori: dimensiunea spațiului, formă, gustul proprietarului și stilul în care este decorat întregul apartament. Să nu uităm că holul nu este doar un loc pentru rafturi cu pantofi sau umerașe pentru haine, ci necesită și culori potrivite pentru pereți, o podea aleasă cu înțelepciune, iluminare interesantă și tot felul de elemente decorative.

Posibilitățile de amenajare a holului sunt nesfârșite. Să începem cu lista noastră.

Cum amenajezi holul în funcție de formă

Majoritatea holurilor blocurilor vechi sunt lungi și înguste, transformând amenajarea într-o adevărată provocare. Însă ți-am pregătit câteva sugestii pentru mai multe tipuri de holuri și sigur îl vei regăsi aici și pe al tău.

Hol lung și îngust

Dacă stilul casei permite, cel mai ușor mod de a transforma un hol lung și îngust, ce nu lasă spațiu pentru obiecte decorative, este să-l îmbraci în lambriuri frumoase, care să adauge dinamism acestei camere. În plus, poți agăța pe pereți tablouri în acord cu stilul și paleta cromatică a spațiului. Dacă nu ești adeptul lambriurilor, vopsește pereții într-o nuanță pastelată plăcută, care să nu încarce vizual spațiul întunecat.

Adaugă oglinzi pentru a oferi iluzia unui spațiu mărit, dar și lumini difuze, care să îmblânzească senzația de semiobscuritate a unui spațiu lung și strâmt.

Dacă ai suficient loc, poți realiza și dulapuri ascunse, dând maximum de utilitate holului, dar și valoare estetică, dacă îmbraci dulapul într-un mod relevant pentru stilul folosit.

Nu în ultimul rând, poți folosi peretele disponibil pentru a compune o galerie de fotografii cu membrii familiei tale, adunând laolaltă toate imaginile importante din istoria familiei, de la cele cu nunta părinților până la cele cu copiii, în cele mai importante momente ale vieții lor.

În ceea ce privește podeaua, o poți îmbogăți cu un covor lung oriental, care să înveselească spațiul și să fie plăcut pentru picioare, fiind o zonă atât de tranzitată.

Hol lung și lat

Dacă holul este lung și lat, te numeri printre norocoși. Poți exploata spațiul într-o multitudine de variante.

Dacă vrei să-i conferi în primul rând utilitate, poți amplasa aici dulapuri încăpătoare, în care să depozitezi atât garderoba, cât și obiectele necesare casei. Astfel de holuri pot camufla dulapurile înalte până în tavan, atât timp cât ele se integrează în stilul general al locuinței. Poți lăsa și spații deschise, precum cuiere pentru jachetele oaspeților și rafturi pentru pantofi sau papuci.

Dacă unul dintre pereții holului are ferestre, profită de acest lucru și amplasează un divan alăturat geamului, pentru un spațiu de relaxare și lectură ideal. Un astfel de loc se poate transforma chiar și într-un loc de dormit pentru oaspeți.

O altă idee este să integrezi biblioteca în holul lung și lat, oferind spațiului noblețe și stil. Un balansoar poate fi așezat alături, pentru a întregi spațiul destinat lecturii.

Hol pătrat

Un hol pătrat poate fi transformat cu ușurință într-o cameră propriu-zisă. Însă trebuie să iei în calcul că este un spațiu tranzitat și nu poate oferi intimitate. Numărul redus al pieselor de mobilier va trebui menținut, pentru a asigura lejeritatea trecerii prin acea zonă, așa că noi îți recomandăm să îți mobilezi holul pătrat ca pe o cameră de relaxare.

Așază câteva fotolii sau un șezlong ori o canapea mică, o măsuță de cafea și astfel acest spațiu poate deveni refugiul de peste zi al unuia dintre membrii familiei. Nu uita să personalizezi holul cu obiecte decorative cu poveste, care să-i sublinieze stilul. Optează pentru culori calde, care să lumineze locul și să ofere o ambianță plăcută.

Stiluri decorative pentru holul tău

Stilul decorativ al holului este în strânsă legătură cu restul casei, pentru că este „nodul” care leagă aceste încăperi. Așa că acționează ca și cum holul ar fi o extensie stilistică a livingului și amplasează aici toate accentele ce definesc ambianța locuinței voastre.

Holul modern

Holul modern presupune mobilier minimalist, în special în culori neutre. Însă cea mai populară alegere este albul, care se poate regăsi atât în cromatica dulapurilor, cât și în estetica pereților, nu doar în vopsea, dar și în mesajele înrămate pe un fundal uniform.

Minimalismul nu este însă lipsit de culoare, ci presupune doar accente cromatice concentrate într-un anumit loc. Spre exemplu, o canapea gri poate fi îmbogățită cu o mulțime de perne cu imprimeuri îndrăznețe. Poți adăuga ghivece cu flori, poți face o galerie de fotografii sau poți așeza ilustrații pe pereți, pentru un efect remarcabil.

Holul vintage

Un hol vintage poate fi shabby chic, un stil ce promovează obiectele vechi de inspirație romantică, sau retro, jucăuș, în stilul anilor 60.

Dacă îți place ambianța romantică, optează pentru anumite piese de rezistență care să contureze estetica pe care ți-o dorești: o masă din lemn uzat, pe care poți așeza ca decorațiune o coroniță din flori uscate, o ladă din lemn în care sunt așezate ghivece cu flori și un covor oriental pe podea. Lumânările și goblenurile pot completa acest look, iar tapetul floral definește pereții caselor boeme.

Dacă mai degrabă preferi accentele culturii pop și stilul de casă de păpuși al anilor 60, poți amplasa o canapea galbenă cu colțuri rotunjite și ilustrații pop art pe perete, alături de un magnetofon sau de o mașină de scris colorată.

Hol în stil clasic

Holul în stil clasic se remarcă prin fotolii ample, o oglindă cu decorațiuni în stil rococo sau dulapuri din lemn masiv. Mobila clasică a unui hol este de obicei un hibrid între culorile pastelate ale minimalismului și romantismul stilului vintage.

Acest tip de mobilier se întreține ceva mai greu, deci este mai puțin practic, însă va atrage toate privirile musafirilor. De asemenea, dacă alegi să îți decorezi holul în stil clasic trebuie să iei în considerare și faptul că acesta ar trebui să fie în armonie cu restul casei.

Hol deschis (open-space)

Mai ales la blocurile noi, au început să apară tot mai mult holurile deschise (fie spre bucătărie, fie spre living).

Dacă ai un astfel de hol, poți merge în două direcții: să armonizezi holul cu bucătăria/livingul atunci când vine vorba de culori, materiale și obiecte decorative sau să creezi “vizual” un spațiu separat, cu ajutorul unui cuier sau a unui paravan despărțitor. Este totuși important ca holul despărțit (artificial) și restul încăperii să aibă culori complementare și mobilă din același material.

Holul feng shui

De la o masă laterală modestă cu o lampă mică, la o masă rotundă mare așezată în centrul holului tău, cu o vază plină cu flori; există multe alegeri bune de decor feng shui pentru a atrage Chi-ul (energia) în casa ta.

Dacă spațiul holului tău este limitat, chiar și un covor de calitate, în culori vibrante sau o cromatică puternică a peretelui ca punct focal poate face treabă.

Nu așeza o oglindă pe loc, în fața ușii de la intrare. Motivul pentru care nu este recomandat să ai o oglindă orientată spre ușa din față este că oglinda respinge toată energia (Chi) feng shui bună care urmează să intre în casă. Este una dintre principalele funcții ale unei oglinzi: să reflecte energia.

Cum alegi culorile pentru hol

Holurile au forme și mărimi dintre cele mai diverse. Dacă în cazul apartamentelor predomină holurile lungi și înguste sau mici și (aparent) neîncăpătoare, dacă stai la casă și ți-ai stabilit tu planul dinainte de construcție poate arăta exact așa cum îți imaginezi. Alegerea culorilor pentru hol depinde mult și de cât de luminoasă vrei să fie zona, de suprafață precum și de decorațiuni.

Culorile te pot ajuta să creezi iluzia unui hol mai lung sau mai luminos dar și să îmbii prietenii cu un spațiu primitor (de exemplu, atunci când pui o canapea și folosești holul pe post de living). Mai jos sunt câteva sugestii care te vor ajuta să alegi culorile potrivite în funcție de forma holului:

  • Dacă ai un hol lung și îngust, fără ferestre – un hol lung și îngust poate beneficia de avantajele unui var lucios în culori deschise. Dacă ai cum și dacă îți dorești ca holul să devină unul dintre punctele de atracție ale casei, poți vopsi podeaua într-o culoarea puternică sau pune un covoraș colorat peste parchet. Culorile pot veni chiar și de pe pereți (de exemplu, dacă ai tablouri) sau de la ghiveciul cu flori/plante de apartament (care atrage atenția indiferent de forma holului)
  • Dacă ai un hol lung și lat – pentru a crea o ambianță plăcută combină o culoare neutră cu o culoare în tonuri calde (sau reci). De exemplu, văruiește pereții în culori calde și vopsește ușa (dacă există) sau parchetul în tonuri neutre (de exemplu, alb, negru sau gri). Decorează pereții cu tablouri cu modele geometrice
  • Dacă ai un hol înalt – pentru a reduce vizual pereții este recomandat să văruiești cel puțin jumătatea superioară a peretelui în culori închise (de exemplu, negru-grafit, bleumarin sau nuanțe închise de verde). Poți separa cele două jumătăți (zona închisă la culoare din partea de sus cu nuanța neutră din partea de jos) cu o “bandă” de culoare. Atenție însă cum alegi această culoare deoarece ea va trebui să se regăsească și în piesele de mobilier sau în accesoriile care decorează holul
  • Dacă ai un hol mic, pătrat și îngust – un astfel de hol poate fi deschis prin culori pastelate iar atenția poate cădea asupra podelii sau a gresiei (dacă alegi un model geometric sigur vei scoate din anonimat chiar și un hol micuț). Pereții pot fi de la galben pai, la verde deschis și chiar nuanțe de alb sau crem. Pentru un plus de viață pe perete poți pune mici colecții de oglinzi cu rame colorate (în aceeași culoare). Acestea vor crea spațiu și luminozitate și vor aduce un plus de culoare fără a ocupa mult loc
  • Dacă ai un hol cu ferestre – lumina va pătrunde natural deci nu mai este nevoie de oglinzi. Dacă totuși holul este mic și nu ai cum să decorezi fără a-l înghesui și mai mult, o opțiune practică mai ales în sezonul rece este să alegeți storuri colorate, fie simple, cu modele geometrice sau florale (acest lucru va oferi o pată de culoare spațiului și va ține la distanță privirile curioșilor). Pentru a lărgi un hol cu ferestre, optează pentru cel mult două culori (pentru a înălța pereții alege o culoare închisă în jumătatea de jos și o nuanță ceva mai deschisă în partea de sus)

Alte trucuri pentru a alege culorile pentru hol:

  • Apelează la culori pentru a schimba proporțiile încăperii – dacă ai un hol lung și îți dorești să îl “scurtezi” vizual ai nevoie de culori închise pe peretele din față sau un covor închis la culoare și pereți deschiși la culoare în rest (acest truc va da impresia de mai mult spațiu iar holul va părea că are formă pătrată)
  • Alege aceeași culoare pală pentru pereți, podea și tavan pentru a crea iluzia unui hol mult mai spațios
  • Optează pentru culori puternice pentru ca holul să devină piesa “statement” a casei – combină culori puternice luminoase cu tonuri neutre pentru ca totul să se echilibreze armonios
  • Îți dorești un hol primitor? Mergi pe nuanțe de piersică. Se potrivesc perfect cu parchetul în culori naturale
  • Alege culoarea preferată. Ai o culoare preferată dar nu se potrivește defel în restul casei? Cum cele mai multe holuri sunt micuțe, se va potrivi cu siguranță aici. Pentru a scoate din anonimat acest spațiu tot ce ai de făcut este să vopsești parchetul sau caloriferele (dacă există) în această culoare. Astfel adaugi un strop de viață fără a încărca spațiul cu decorațiuni. Ai grijă totuși ca holul să conțină cel mult trei culori (de exemplu, pereți albi, parchet colorat și piese de mobilier în nuanțe pământii)
  • Alege nuanțe de pastel pe pereți dacă ai holuri aglomerate cu uși, scări sau lambriu; vor mai reduce din aglomerație
  • Combină nuanțele monocrome cu verdele plantelor – acest lucru va lărgi holul și va crea impresia de aerisire

Cum amenajezi un hol întunecat

Holul este primul loc care ne întâmpină atunci când venim acasă așa că ar trebui să fie primitor și luminos. De multe ori, însă, holurile sunt spații înghesuite în care te împiedici din cauza absenței luminii. Mai jos sunt câteva sugestii care te vor ajuta să luminezi la propriu sau doar vizual un hol întunecat:

  • Montează o oglindă (sau mai multe, mai mici) – așezată la locul potrivit, o oglindă mărește vizual încăperea și reflectă puțina lumină existentă. Există chiar și modele de oglinzi 2 in 1 care conțin fie becuri cu senzori de mișcare fie un suport pentru haine (ideal dacă ai un hol mic și nu ai unde să pui mobilier)
  • Vopsește lambriurile (dacă există) în nuanțe de alb (eventual alb lucios) care vor reflecta, la rândul lor, lumina
  • Împrumută din lumina încăperilor alăturate – ai de ales între ușă cu sticlă (sau ușă doar din sticlă) și ferestre interioare
  • Atunci când alegi schema de culori pentru hol, mergi pe varianta unor culori pastel sau luminoase. Podeaua albă poate face minuni pentru un hol mic și întunecat

Ce piese de mobilier și decorațiuni se potrivesc pe hol

În funcție de spațiul pe care îl ai la dispoziție, holul poate fi spațiul pe care îl vezi ultima oară când ieși din casă (și unde îți lași cheile, eșarfa sau umbrela) sau ceva mai mult. Holul poate deveni spațiu de depozitare pentru grădină sau loc pentru prosoapele de baie, loc de relaxare sau un mic living în care îți poftești prietenii. Mai jos sunt câteva piese de mobilier tipici și mai puțin tipice pe care le poți pune pe hol:

  • Mobila clasică – dressingul (preferabil cu uși glisante pentru a evita atingerea accidentală a mobilei atunci când ieși în grabă din casă) și pantofarul (unde vei depozita încălțările purtate des)
  • Fotolii și divan sau o canapea pe colț – dacă ai un hol încăpător, holul poate deveni un mic living (în special, atunci când camerele sunt deja ocupate). Poate fi un loc de relaxare în care îți bei cafeaua și stai la o bârfă cu cei mai buni prieteni
  • Fotografiile preferate, o lumânare parfumată sau câteva planta de apartament pot fi decorațiunile perfecte și te vor întâmpina atunci când vii acasă după o zi încărcată
  • Comodă cu rafturi practice – aici poți depozita gențile pe care le porți mai rar, accesoriile pentru grădinărit sau chiar consumabilele pentru baie. Poți chiar așeza rafturi pe verticală pentru a face economie de spațiu
  • Oglindă sau oglinzi pentru a reflecta lumina – dacă ai un hol lung și întunecos poți monta un grup de oglinzi de-a lungul unui perete. Datorită acestor obiecte de decor, ar fi bine să vă limitați în rest doar la două culori pentru a nu aglomera
  • Tablouri simple cu rame colorate (cel mult două culori) sau obiecte de decor geometrice așezate direct pe perete
  • O măsuță statement cu accente metalice (în special, variații de bronz) sau colorate. Dacă nu îți permiți o astfel de măsuță poți recondiționa o masă veche din garaj peste care să aplici spray în nuanțe metalice pentru a obține un efect “wow”
  • Obiecte din vacanță – sticluțe cu nisip, rame foto din scoici sau alte amintiri din vacanță pot decora holul. Alege o tăblie din plută și montează aceste mici decorațiuni pentru a-ți aminti ori de câte ori treci pe acolo de acea vacanță
  • Biciclete – dacă mergi des cu bicicleta, aceasta poate deveni un obiect de decor pe hol în loc de a sta în cale în cameră

Se potrivește tapetul pe hol?

De multe ori, spațiul de pe hol este limitat astfel că există posibilitatea să nu ai unde să pui accesorii sau alte obiecte decorative. Dacă te afli în această situație, poți alege să pui tapet pe pereți.  Astfel, nu va mai fi nevoie să văruiești iar holul va primi un refresh datorită modelului inedit.

În ultimii ai au început să apară tot mai multe modele de tapet, deci nu va trebui să te mulțumești cu o culoare banală; poți alege dintr-o multitudine de modele. Există dungi verticale sau orizontale, modele ce aduc cu nisipul de pe plajă, variante cu dungi simetrice sau în zig zag, cu aspect 3D sau florale etc. Alege modele colorate și combină-le cu parchet sau gresie în nuanțe monocrome și nu vei da greș. Mai jos sunt câteva dintre beneficiile tapetului:

  • Iluminează holurile întunecate
  • Transformă holul într-un loc primitor în absența obiectelor de decor (în cazul holurilor mici)
  • Pune în valoare personalitatea proprietarului; ești prietenos sau îți place să călătorești? poți pune acest lucru în valoarea alegând un tapet în temă
  • Este economic – odată cumpărat și montat, tapetul are o durată de viață de circa 10 ani iar majoritatea pot fi curățate cu apă și săpun atunci când se pătează
  • Acoperă eventualele imperfecțiuni ale pereților

Ce piese de mobilier și obiecte decorative așezi în hol

Cu puțin efort și un decor strategic, interiorul holului poate îmbunătăți cu ușurință estetica și stilul întregului cămin.

Un colaj de fotografii așezat pe perete poate transforma holul într-o sursă continuă de bună dispoziție, iar unele opere de artă sau oglinzi pot transforma spațiul într-o adevărată galerie. De asemenea, un raft subțire, pe care sunt așezate câteva obiecte decorative în stil minimalist, poate anula efectul de înghesuială pe care l-ar induce o comodă sau un dulap așezat pe podea.

În loc să atragi atenția asupra holului însuși, evidențiază peretele din zona de legătură a acestuia cu restul casei. În primul rând, dai peretelui un pic de culoare. Fie că este vorba de tapet sau de vopsea, este sigur un mod de a atrage atenția. Poți așeza o oglindă sau o statuie și, astfel, vei realiza un punct focal remarcabil.

Într-o variantă mai îndrăzneață, poți transforma chiar și tavanul într-un punct de interes, vopsindu-l într-o culoare tare, îmbrăcându-l într-un material diferit față de pereți, precum lemnul, sau adăugându-i corpuri de iluminat spectaculoase.

Iată propunerile noastre pentru un hol de excepție, care să ofere atât oaspeților, cât și locuitorilor casei o dispoziție excelentă într-o ambianță echilibrată, funcțională și estetică.

Sursa foto: Shutterstock

Diana Duca

Roşcata jumătate creativă jumătate clumsy. Călătoresc des în ţările calde şi-n Tara Ideilor, de unde îmi culeg energia şi inspiraţia. Am o relaţie de lungă durată cu copywriting-ul şi content writing-ul şi flirtez cu social media management-ul pentru diferite brand-uri. Sunt pasionată de cultura spaniolă, filme şi cărţi twisted, fac design de interior în timpul liber şi scriu pe blog. Mă găseşti şi pe pagina mea personală, dianaduca.ro, unde aştern impresii despre călătorii, design de interior, filme şi evenimente.

Articole recente

Cum faci o renovare rapidă

Renovarea unei locuințe poate fi o provocare majoră, mai ales atunci când timpul este scurt…

August 5, 2024

Tot ce trebuie să ştii despre mobilarea noii tale case

Mutarea în casă nouă este un eveniment important, indiferent de vârsta pe care o ai.…

July 24, 2024

Iubirea de sine: cum să-ți porți de grijă în câțiva pași simpli

Iubirea de sine este un concept tot mai întâlnit al zilelor noastre. Prinși în programul…

April 29, 2024

8 moduri să-ți faci viața acasă mai ușoară pentru tine și familia ta

Acasă ar trebui să fie refugiul tău, locul unde te poți relaxa și simți în…

March 28, 2024

Cum să mărești aportul de fier din alimentație

Fierul este un mineral esențial pentru sănătatea și vitalitatea organismului nostru. Acesta este implicat în…

January 23, 2024

Ce se întâmplă când amâni vizita la dentist: complicații ale cariilor netratate

Vizita la dentist este adeseori amânată, din motive dintre cele mai diverse: teamă, buget insuficient,…

December 14, 2023

tettu.ro utilizează fişiere de tip cookie pentru a-ți personaliza și a-ți îmbunătăți experiența. Ne-am actualizat politica de cookies pentru a integra în acestea si în activitatea noastră curentă cele mai recente modificări din Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în privința prelucrării datelor cu caracter personal și libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea, te rugăm să parcurgi politica de cookies. Prin continuarea navigării confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie. Politica de Cookies