Un hol trebuie să fie un spațiu reprezentativ. Nu numai că acesta este prima încăpere pe care o văd oaspeții noștri, dar este și locul tranzitat frecvent de către membrii familiei, fapt ce le poate influența dispoziția. Într-o măsură mai mare sau mai mică, holul oferă totuși prima impresie asupra casei tale.

Cum amenajezi holul în funcție de formă
Stiluri decorative pentru holul tău
Ce piese de mobilier și obiecte decorative așezi în hol

Dacă te întrebi cum ai putea să-l exploatezi din punct de vedere estetic, totul depinde de câțiva factori: dimensiunea spațiului, formă, gustul proprietarului și stilul în care este decorat întregul apartament. Să nu uităm că holul nu este doar un loc pentru rafturi cu pantofi sau umerașe pentru haine, ci necesită și culori potrivite pentru pereți, o podea aleasă cu înțelepciune, iluminare interesantă și tot felul de elemente decorative.

Posibilitățile de amenajare a holului sunt nesfârșite. Să începem cu lista noastră.

Cum amenajezi holul în funcție de formă

Majoritatea holurilor blocurilor vechi sunt lungi și înguste, transformând amenajarea într-o adevărată provocare. Însă ți-am pregătit câteva sugestii pentru mai multe tipuri de holuri și sigur îl vei regăsi aici și pe al tău.

Hol lung și îngust

shutterstock 153173762 1

Dacă stilul casei permite, cel mai ușor mod de a transforma un hol lung și îngust, ce nu lasă spațiu pentru obiecte decorative, este să-l îmbraci în lambriuri frumoase, care să adauge dinamism acestei camere. În plus, poți agăța pe pereți tablouri în acord cu stilul și paleta cromatică a spațiului. Dacă nu ești adeptul lambriurilor, vopsește pereții într-o nuanță pastelată plăcută, care să nu încarce vizual spațiul întunecat.

Adaugă oglinzi pentru a oferi iluzia unui spațiu mărit, dar și lumini difuze, care să îmblânzească senzația de semiobscuritate a unui spațiu lung și strâmt.

Dacă ai suficient loc, poți realiza și dulapuri ascunse, dând maximum de utilitate holului, dar și valoare estetică, dacă îmbraci dulapul într-un mod relevant pentru stilul folosit.

Nu în ultimul rând, poți folosi peretele disponibil pentru a compune o galerie de fotografii cu membrii familiei tale, adunând laolaltă toate imaginile importante din istoria familiei, de la cele cu nunta părinților până la cele cu copiii, în cele mai importante momente ale vieții lor.

În ceea ce privește podeaua, o poți îmbogăți cu un covor lung oriental, care să înveselească spațiul și să fie plăcut pentru picioare, fiind o zonă atât de tranzitată.

Hol lung și lat

shutterstock 209404231

Dacă holul este lung și lat, te numeri printre norocoși. Poți exploata spațiul într-o multitudine de variante.

Dacă vrei să-i conferi în primul rând utilitate, poți amplasa aici dulapuri încăpătoare, în care să depozitezi atât garderoba, cât și obiectele necesare casei. Astfel de holuri pot camufla dulapurile înalte până în tavan, atât timp cât ele se integrează în stilul general al locuinței. Poți lăsa și spații deschise, precum cuiere pentru jachetele oaspeților și rafturi pentru pantofi sau papuci.

Dacă unul dintre pereții holului are ferestre, profită de acest lucru și amplasează un divan alăturat geamului, pentru un spațiu de relaxare și lectură ideal. Un astfel de loc se poate transforma chiar și într-un loc de dormit pentru oaspeți.

O altă idee este să integrezi biblioteca în holul lung și lat, oferind spațiului noblețe și stil. Un balansoar poate fi așezat alături, pentru a întregi spațiul destinat lecturii.

Hol pătrat

shutterstock 609028340

Un hol pătrat poate fi transformat cu ușurință într-o cameră propriu-zisă. Însă trebuie să iei în calcul că este un spațiu tranzitat și nu poate oferi intimitate. Numărul redus al pieselor de mobilier va trebui menținut, pentru a asigura lejeritatea trecerii prin acea zonă, așa că noi îți recomandăm să îți mobilezi holul pătrat ca pe o cameră de relaxare.

Așază câteva fotolii sau un șezlong ori o canapea mică, o măsuță de cafea și astfel acest spațiu poate deveni refugiul de peste zi al unuia dintre membrii familiei. Nu uita să personalizezi holul cu obiecte decorative cu poveste, care să-i sublinieze stilul. Optează pentru culori calde, care să lumineze locul și să ofere o ambianță plăcută.

Stiluri decorative pentru holul tău

Stilul decorativ al holului este în strânsă legătură cu restul casei, pentru că este „nodul” care leagă aceste încăperi. Așa că acționează ca și cum holul ar fi o extensie stilistică a livingului și amplasează aici toate accentele ce definesc ambianța locuinței voastre.

Holul modern

shutterstock 646505062

Holul modern presupune mobilier minimalist, în special în culori neutre. Însă cea mai populară alegere este albul, care se poate regăsi atât în cromatica dulapurilor, cât și în estetica pereților, nu doar în vopsea, dar și în mesajele înrămate pe un fundal uniform.

Minimalismul nu este însă lipsit de culoare, ci presupune doar accente cromatice concentrate într-un anumit loc. Spre exemplu, o canapea gri poate fi îmbogățită cu o mulțime de perne cu imprimeuri îndrăznețe. Poți adăuga ghivece cu flori, poți face o galerie de fotografii sau poți așeza ilustrații pe pereți, pentru un efect remarcabil.

Holul vintage

shutterstock 625256984

Un hol vintage poate fi shabby chic, un stil ce promovează obiectele vechi de inspirație romantică, sau retro, jucăuș, în stilul anilor 60.

Dacă îți place ambianța romantică, optează pentru anumite piese de rezistență care să contureze estetica pe care ți-o dorești: o masă din lemn uzat, pe care poți așeza ca decorațiune o coroniță din flori uscate, o ladă din lemn în care sunt așezate ghivece cu

flori și un covor oriental pe podea. Lumânările și goblenurile pot completa acest look, iar tapetul floral definește pereții caselor boeme.

Dacă mai degrabă preferi accentele culturii pop și stilul de casă de păpuși al anilor 60, poți amplasa o canapea galbenă cu colțuri rotunjite și ilustrații pop art pe perete, alături de un magnetofon sau de o mașină de scris colorată.

Mobila clasică a unui hol este de obicei un hibrid între culorile pastelate ale minimalismului și romantismul stilului vintage.

Holul feng shui

De la o masă laterală modestă cu o lampă mică, la o masă rotundă mare așezată în centrul holului tău, cu o vază plină cu flori; există multe alegeri bune de decor feng shui pentru a atrage Chi-ul (energia) în casa ta.

Dacă spațiul holului tău este limitat, chiar și un covor de calitate, în culori vibrante sau o cromatică puternică a peretelui ca punct focal poate face treabă.

Nu așeza o oglindă pe loc, în fața ușii de la intrare. Motivul pentru care nu este recomandat să ai o oglindă orientată spre ușa din față este că oglinda respinge toată energia (Chi) feng shui bună care urmează să intre în casă. Este una dintre principalele funcții ale unei oglinzi: să reflecte energia.

Ce piese de mobilier și obiecte decorative așezi în hol

Cu puțin efort și un decor strategic, interiorul holului poate îmbunătăți cu ușurință estetica și stilul întregului cămin.

Un colaj de fotografii așezat pe perete poate transforma holul într-o sursă continuă de bună dispoziție, iar unele opere de artă sau oglinzi pot transforma spațiul într-o adevărată galerie. De asemenea, un raft subțire, pe care sunt așezate câteva obiecte decorative în stil minimalist, poate anula efectul de înghesuială pe care l-ar induce o comodă sau un dulap așezat pe podea.

În loc să atragi atenția asupra holului însuși, evidențiază peretele din zona de legătură a acestuia cu restul casei. În primul rând, dai peretelui un pic de culoare. Fie că este vorba de tapet sau de vopsea, este sigur un mod de a atrage atenția. Poți așeza o oglindă sau o statuie și, astfel, vei realiza un punct focal remarcabil.

Într-o variantă mai îndrăzneață, poți transforma chiar și tavanul într-un punct de interes, vopsindu-l într-o culoare tare, îmbrăcându-l într-un material diferit față de pereți, precum lemnul, sau adăugându-i corpuri de iluminat spectaculoase.

shutterstock 744304735

Iată propunerile noastre pentru un hol de excepție, care să ofere atât oaspeților, cât și locuitorilor casei o dispoziție excelentă într-o ambianță echilibrată, funcțională și estetică.

Sursa foto: Shutterstock

Total
73
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*