Cum alegi covorul in fiecare camera

Herodot menționează covoarele în cartea sa Istorii, scrisă în secolul al IV-lea î.Hr. Acolo, istoricul vorbește despre „carpetele frumos țesute în culori strălucitoare” de către locuitorii din Caucaz. Mai târziu, covorul s-a răspândit în Europa și apoi în întreaga lume, diversificându-se în sute de materiale, modele și culori specifice fiecărui loc. Astăzi, covorul este mai mult decât un obiect decorativ, pentru că poate schimba aspectul întregii încăperi. De aceea este important să știm câteva lucruri înainte de a-l alege.

Care este rolul covorului?
Cum alegi covorul pentru holul de la intrare?
Cum alegi covorul pentru dormitor?
Cum alegi covorul pentru bucătărie?
Cum alegi covorul pentru living?
Cum ai grijă de un covor?
Sfaturi utile de care să ții cont
Galerie foto: covoare pentru casă

Care este rolul covorului?

Covoarele sunt folosite dintr-o mulțime de motive, de la protejarea picioarelor de răcoarea podelei sau a gresiei, la oferirea unui plus de confort atunci când stai jos (de exemplu, pentru a te juca în liniște cu cel mic) sau pentru simplul rol decorativ – oferă un strop de culoare și/sau personalitate camerei în care te afli sau ascunde un defect al parchetului.

În cazul dormitoarelor și al livingului, covorul are și rolul de a amortiza zgomotele, un beneficiu care este extrem de util mai ales atunci când partenerul se trezește mai târziu decât tine. De asemenea, covorul reduce șansele de alunecare și scade nivelul presiunii puse asupra articulațiilor – două avantaje de care se bucură în special copiii și bătrânii. În plus, nu trebuie ignorată nici sănătatea. Astfel, covorul reține particulele de praf, care într-o altă situație ar ajunge în plămâni în urma schimburilor de aer (când deschizi fereastra sau ușa).

Varietatea extraordinară de forme, texturi, materiale și culori face din covor exemplul de obiect decorativ care se poate adapta în cel mai fericit mod oricărui tip de spațiu.

1.37 covor@tettu 2.1

sursă foto: Pinterest

Tipuri de materiale

Odată cu evoluția tehnologiei și cu trecerea timpului, covoarele au rămas, în mare, la fel de simple, dar tehnicile de producție s-au diversificat, iar materialele folosite s-au adaptat cererii și timpurilor moderne, de la ieftin și rezistent la prețios. Mai jos este o listă a principalelor materiale din care se produc covoarele.

  • Nylon – cel mai popular tip de covor. Durabil și ușor de întreținut, nylonul este o alegere bună mai ales dacă vrei să te țină mult, covorul se află într-o zonă cu trafic intens sau ai copii mici sau animale de casă. După un timp, covoarele din nylon trebuie tratate cu lichide de protecție împotriva petelor pentru o durată de viață mai îndelungată;
  • Triexta – o fibră relativ nouă, derivată din porumb. Acest material este rezistent la pete și are o structură solidă, însă nu la fel de durabilă precum covoarele din nylon. Este o alegere ideală dacă ai copii mici sau animale de casă. Ca preț, triexta este mai scumpă decât nylonul;
  • Poliester (întâlnit și ca PET) – un material rezistent, moale, disponibil în multe culori. Covorul din poliester este potrivit spațiilor puțin circulate (precum dormitoarele) sau în case unde nu sunt copii sau animale de companie. Partea bună este că, în ultimii ani, datorită atenționărilor tot mai sumbre ale oamenilor de știință, acest tip de covor a început să fie produs din materiale plastice reciclate. Din păcate, este mai greu de curățat, se scămoșează repede și are o durată de viață mai scăzută decât a covoarelor din nylon;
  • Polipropilenă – un material cu un look atractiv, rezistent în timp, în culori care se păstrează. Covoarele din acest material sunt rezistente la murdărie, însă ceva mai puțin decât cele din nylon. Sunt potrivite pentru living sau pentru zonele de joacă ale copiilor;
  • Lâna – cu modele moderne apărute în ultimii ani, lâna este moale, perfectă pentru zonele cu trafic redus (de exemplu, dormitoarele). Inconvenientele sunt prețul mare și dificultate în curățarea petelor.

Indiferent de tipul de material pe care îl alegi pentru covoarele din casa ta, asigură-te că acestea corespund nu doar ca stil, ci și ca utilitate raportat la nivelul de trafic.

1.37 covor@tettu 3.1

Sursă foto: Pinterest

Stiluri de covoare

Un covor este o alegere de durată. Înainte de a o face, asigură-te că ai ales stilul potrivit nevoilor tale, designului camerei și bugetului de care dispui. De exemplu, dacă ai mobila și pereții în culori mate, sumbre, un covor cu model poate oferi un plus de viață încăperii. De asemenea, dacă ai mobilă cu modele complicate, un covor simplu îți va oferi un punct de sprijin, echilibrând peisajul. Dacă ai ales deja mobila, ține cont de felul în care s-ar potrivi viitorul covor. Pe de altă parte, dacă încă nu ți-ai achiziționat mobila, alege covorul care se potrivește gusturilor și nevoilor tale. Vrei ceva care să sară în ochi sau mergi pe un model subtil? Efectul pe care îl produce un covor depinde și de culoarea sa, așa că fii sigur că iei în considerare și acest aspect atunci când ajungi la magazin. Mai jos poți citi despre principalele stiluri pentru covoare:

  • stilul saxon – întâlnit și sub numele de pluș, acest stil de covor se potrivește pentru dormitor și living. Nu se recomandă zonelor cu trafic intens sau dacă ai copii mici. De asemenea, acest model de covor face vizibile urmele tălpilor și „semnele” aspiratului. Un model standard durează aproximativ cinci ani;
  • stil cu texturi diferite – acest model vine în mai multe culori (asemănătoare sau complementare) și mai multe înălțimi ale materialului. Această structură inedită are rolul de a ascunde murdăria și de a reduce urmele de pași, covorul de acest tip fiind potrivit unor persoane active. Durata de viață este de cinci ani;
  • stil încrețit – materialul vine în mici valuri care se „lovesc” unele de altele, îndepărtând urmele pașilor. Este ceva mai scump decât stilul saxon, dar poate fi folosit și în zonele cu trafic intens. Are o durată de viață de peste 20 de ani;
  • stil în relief – un model inedit care scoate din anonimat chiar și cea mai plictisitoare încăpere. Acest tip de covor este economic, durabil și ascunde murdăria, dar cusăturile pot fi vizibile. Durabilitatea depinde de gradul de uzură și de atenția acordată întreținerii;
  • stil buclat – popular mai ales datorită eleganței transmise. Acest tip de covor este potrivit caselor fără copii sau animale de companie – ghearele se agață în țesătură și, în timp, o strică. De asemenea, dacă alegi covoare buclate, fii atent ca buclele să fie mici pentru că cele de dimensiuni mari sunt mai greu de curățat.

Alături de pereți, covorul poate fi un bun element de personalizare a unui loc. În culori sumbre sau luminoase, în modele clasice sau în relief, covorul poate deveni punctul focal al încăperilor tale, fie că e vorba de dormitor sau holul de la intrare.

1.37 covor@tettu 4.1

Sursă foto: Pinterest

Cum alegi covorul pentru holul de la intrare?

Poate cele mai „umblate” locuri din casă, holurile, fie că sunt mai mici sau mai mari, necesită atenție atunci când alegi covorul. Pentru acest spațiu este recomandat să primeze utilitatea în fața designului. Cum covorul de pe hol se murdărește cel mai repede, vei dori să alegi un material rezistent și ușor de curățat, cu o durată lungă de viață, care să se asorteze cu mobila și culoarea pereților.

De exemplu, dacă ai pereții în culori simple, un covor cu forme geometrice din nylon va oferi dinamism încăperii și, în același timp, vei fi sigur că va rezista în timp datorită materialului ales. Alege fâșii de covor pe diagonală pentru a îmbina tradiționalul cu modernul.

Nu uita să pui un mic covoraș la intrare. Astfel vei prelungi durata de viață a covorului de pe hol și vei acorda mult mai puțin timp curățeniei.

1.37 covor@tettu 5.1

sursa foto: Pinterest

Cum alegi covorul pentru dormitor?

Dormitorul este una dintre cele mai importante încăperi dintr-o casă. De aceea, este important să alegi covorul din această cameră în funcție de stilul tău de viață. De exemplu, dacă ai copii mici și animale de companie, va trebui să stai departe de covoarele albe din lână.

Dacă ai o pisică sau știi că vor ajunge pe covor pete de suc, alege un covor din polipropilenă, rezistent în timp, care își păstrează, cu puțin ajutor din partea ta, culorile vii.

Dacă ai un dormitor mai liniștit, alege fără griji un covor cu model buclat; este moale și ușor de curățat.

Alege un covor suficient de mare cât să acopere toate zonele din cameră prin care treci regulat – sigur nu-ți dorești ca, atunci când te trezești din somn dimineața, să calci pe podeaua rece.

1.37 covor@tettu 6.1

sursa foto: Pinterest

Cum alegi covorul pentru bucătărie?

Alegerea covorului potrivit pentru bucătărie depinde de asemenea de stilul tău de viață. De exemplu, dacă gătești mult, e musai să alegi un covor rezistent, ușor de curățat. Un model din nylon în culori care să se asorteze cu mobila de bucătărie este ideal. Dacă vrei ca mobila să fie piesa centrală, alege un covor simplu, în culori tomnatice. Dacă, din contră, vrei ca atenția să cadă asupra covorului, alege un model colorat, în relief, din nylon – nuanțele de portocaliu sunt preferate în bucătărie. Pe de altă parte, dacă ai un model de gresie alunecoasă, vei dori să alegi un covor special nonaderent.

Un covor cu model încrețit este potrivit bucătăriilor pentru că are o durată lungă de viață, iar mizeria se pierde prin textura sa. Sigur, trebuie curățat regulat, poate chiar mai des decât covorul de pe hol, mai ales dacă gătești des, însă dacă o prietenă vine pe la tine neanunțată nu trebuie să te dai de ceasul morții să cureți acest covor pentru că, datorită modelului inedit, murdăria nu se observă.

1.37 covor@tettu 7.1

sursa foto: Pinterest

Cum alegi covorul pentru living?

Într-un living, modelul și culoarea covorului depind de mai multe lucruri. Dacă te ocupi de amenajarea camerei, mai întâi trebuie să începi cu alegerea canapelei și a fotoliilor, pentru că acestea vin într-un număr limitat de culori și modele, dacă nu le faci la comandă. Apoi alegi covorul și, la final, lași culoarea și modelul de pe pereți. Triexta și polipropilena sunt materiale ideale pentru covorul din living.

Dacă organizezi regulat petreceri sau ai copii mici, vei alege un covor rezistent care nu reține murdăria. Alege un stil cu texturi diferite sau încrețit, pentru ușurința în întreținere.

De asemenea, trebuie să ai în vedere raportul dintre dimensiunea covorului și suprafața camerei – dacă un covor este prea mare în raport cu încăperea va oferi un aspect inestetic, dar și modul în care se asortează cu mobila ta – dacă ai mobilă tradițională, alege un model modern pentru a echilibra imaginea camerei.

1.37 covor@tettu 8.1

sursa foto: Pinterest

Cum ai grijă de un covor?

Vremea când o singură aspirare pe săptămână era suficientă a trecut. Acum, întreținerea regulată a covorului nu duce doar la păstrarea curățeniei, ci și la prelungirea duratei de viață a acestuia. Mai jos sunt câteva idei cu ajutorul cărora poți avea grijă de covoarele din casa ta:

  • mută covorul din când în când pentru a evita ca urmele lăsate de mobilă să persiste. Poți pune bucăți de cauciuc sub mobilă pentru a diminua presiunea acestora asupra covorului;
  • aspiră cu regularitate covorul – acest obicei este indicat mai ales pentru a evita ca mizeria nou depusă să se impregneze în adâncul țesăturii. Reține că zonele cu trafic mai intens (de exemplu, holul de la intrare sau covorul din bucătărie) vor avea nevoie de mai mult timp pentru întreținere decât covorul din dormitor;
  • șterge-l regulat cu o soluție specială pentru covoare, la care ai adăugat 50 ml de oțet – astfel se vor păstra culorile mai luminoase pentru mai mult timp;
  • curăță resturile de la animalele de companie imediat ce le vezi – altfel vor pătrunde în țesătură și se vor curăța mult mai greu. Amestecă o parte detergent de vase cu două părți apă și curăță cu o perie. Finalizează cu un amestec de oțet și apă 1:3 pentru a da prospețime zonei afectate;
  • cum ai dat ceva pe jos în bucătărie – chiar dacă alegi un covor din nylon -, curățarea unei pete din bucătărie ar trebui să se facă imediat. Folosește o soluție specială pentru covoare, apoi aspiră pentru a fi sigur că s-a curățat tot. Dacă pata încă persistă, folosește o soluție cu un conținut de 3% peroxid de hidrogen și las-o pe zona afectată o oră, apoi șterge cu peria;
  • dacă a ieșit vreun fir de la covor nu încerca să îl smulgi cu mâna – s-ar putea să faci mai mult rău -, ci taie-l cu o foarfecă;
  • uneori, un covor nou poate avea un miros ciudat – acest lucru se datorează adezivului, mirosul dispărând în câteva zile; asigură-te că lași fereastra sau ușa deschisă pentru ventilarea aerului din încăpere și dispersarea mirosului.

Cu cât îi vei acorda mai multă atenție – de exemplu, covorul din fibre de nylon are nevoie de o îngrijire mai redusă decât cel din fibre de lână -, cu atât îl vei avea în stare bună mai mult timp.

1.37 covor@tettu 9.1

sursa foto: Pinterest

Sfaturi utile de care să ții cont

Înainte de a pleca la cumpărături pentru a-ți alege covorul, îți recomandăm să mai ai în vedere câteva sfaturi:

  • alege o culoare care să pună în valoare covorul – dacă ai mobila închisă la culoare, alege pentru covor o culoare neutră; dacă ai o podea cu model inedit, alege un covor monocrom;
  • este bine să existe o distanță între covor și pereți – lasă aproximativ 20 cm între covor și toți pereții înconjurători. Cu alte cuvinte, poziționează covorul central;
  • un covor de culoare închisă va ascunde petele, însă va accentua și praful în comparație cu alte culori. Pentru a fi bine pentru toată lumea, alege o culoare neutră, nici prea luminoasă, nici prea întunecată;
  • Câteva întrebări la care ar fi recomandat să ai răspunsul înainte de a pleca la cumpărături:
  • în ce cameră vei pune covorul – pentru dormit sau pentru birou, va fi trafic mai intens sau mai redus?
  • cum vrei să se simtă la atingere?
  • ce buget ai la dispoziție?
  • cât timp ești dispus să aloci întreținerii covorului?

Acum știi ce trebuie să ai în vedere înainte de a-ți alege covorul potrivit pentru fiecare încăpere din casa ta. Cu puțină atenție și organizare, alegerea acestui detaliu se va transforma dintr-o corvoadă într-un motiv de a fi inventiv chiar în intimitatea propriului cămin.

Galerie de covoare pentru casă

Lasă-te inspirat de galeria de idei de covoare de mai jos:

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Sursa foto: Shutterstock

Total
72
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*

Moda