Originile sărbătorii de Halloween se leagă de vechiul festival celtic Samhain. Celții, locuitorii de acum 2000 de ani din zona engleză şi franceză, sărbătoreau noul an la 1 noiembrie şi credeau că la puntea dintre ani, morţii se întorceau pe pământ. Pentru a marca evenimentul, preoţii înălţau focuri în care sacrificau animale şi grâne, în timp ce poporul purta costume din piele şi capete de animale.

În zilele noastre, atmosfera sărbătorii se reflectă încă în costume de monştri şi decoraţiuni înspăimântătoare. Dacă îţi place să-ţi decorezi casa în funcție de sezon şi de ocazie, avem pentru tine câteva idei de început şi o galerie din care să te inspiri:

Foloseşte dovleacul ca personaj principal
Pune-i pe cei mici la lucru manual
Ornamentează ferestrele
Accesorizează uşile
Foloseşte-te de obiectele din casă
Nu uita de lumini
Crează recipiente tematice pentru bomboane
Integrează mâncarea în decor
Decorează şi exteriorul casei
Costumează-te. Nu face notă discordantă
Galerie foto

Foloseşte dovleacul ca personaj principal

Pe vremea celţilor, aceştia ciopleau cartofi şi îi transformau în felinare de Halloween, însă odată cu descoperirea Americii şi a dovleacului, obiceiul s-a schimbat şi chiar a devenit tipic pentru această sărbătoare. De aceea, dovlecii ciopliţi nu trebuie să lipsească din decorul tău. Poţi realiza clasica grimasă de monstru, poţi da simple găuri în care să pui şobolani de pluş sau alte jucării sinistre, ba chiar poţi transforma dovleacul într-un chip de clovn, precum în galeria noastră. O alternativă a sculptării ar putea fi şi pictarea lor.

Aşază-i la intrarea în casă, în dreptul uşilor, lângă ferestre sau chiar şi în bucătărie. Ei pot fi principalele personaje ale decorului, cele ce vor da paleta de culori şi stilul amenajării.

Pune-i pe cei mici la lucru manual

Halloween-ul e o bucurie în primul rând pentru cei mici, aşa că nu-i ocoli în ceea ce priveşte pregătirea decorului. Dintre cele mai simple sarcini pe care le poţi da, se numără:

  • Decuparea unor ochi şi a unei guri din hârtie glasată neagră şi apoi lipirea lor pe un pachet transparent cu vată;
  • Lipirea unui şerveţel pe o sticlă mică de plastic, astfel încât să pară că e o fantomă, şi apoi desenarea gurii şi a ochilor;
  • Îmbrăcarea borcanelor în hârtie igienică sau în pansamente şi amplasarea unor ochi de decor pe care îi poţi achiziţiona de la Jumbo;
  • Umflarea baloanelor desenate apoi cu ochi şi guri;
  • Amplasarea decoraţiunilor de Halloween în întreaga casă;

Ornamentează ferestrele

Dacă de Halloween ai un decor în stil mare, aşază-l la fereastră, pentru a fi vizibil de afară. Atunci când se va aprinde lumina în interior, efectul va fi spectaculos. Poţi decupa hârtie neagră în formă de monştri şi apoi s-o lipeşti de geam, poţi pune o păpuşă pe care s-o machiezi sinistru ca şi cum ar sta la pândă lângă fereastra sau poţi atârna decoraţiuni în dreptul ferestrei, precum vrăjitoare sau insecte.

Inspiră-te din galeria noastră.

Accesorizează uşile

Atât uşa de la intrare, cât şi uşile din casă pot fi accesorizate cu uşurinţă. De la ghirlande sau coroniţe înspăimântătoare la cearşafuri găurite sau simplă amplasare a dovlecilor alături, aceste decoratiuni trebuie luate în calcu.

Dacă nu vrei să investeşti mult pentru această parte, noi îţi recomandăm să decupezi un stol de lilieci din hârtie neagră şi să-i lipeşti de uşa de la intrare, ca şi cum ar fi în zbor, aşa cum îi vei surprinde în galeria foto.

Foloseşte-te de obiectele din casă

Nu întotdeauna trebuie să cumperi decoraţiuni noi pentru a marca Halloween-ul. Poţi personaliza tematic obiectele pe care le ai deja în casă:

  • Găleţile, borcanele şi sticlele pot fi pictate cu chipuri de monştri sau îmbrăcate în mumii;
  • O cutie de carton poate deveni Frankenstein, cu puţină inspiraţie la desen, sau chiar o piatră funerară;
  • Aţa neagră poate deveni o pânză de păianjen, iar acesta se realizează uşor din hârtie, ca în video de mai jos:

  • Capetele de păpuşi pot fi băgate în borcane sau lipite de alte obiecte, precum un platou de prăjituri;
  • Oglinzile pot fi mânjite cu propriile amprente anterior colorate cu ruj;

Nu uita de lumini

Luminile sunt importante de Halloween, pentru că ele fac cunoscut decorul noaptea. Nu te baza însă pe cele centrale, ce provin de la plafoniere, vor strica atmosfera. Realizează felinare cu ajutorul lumânărilor şi a dovlecilor, a borcanelor, a ghirlandelor de lumini pe care poţi amplasa diverse figurine sau a veiozelor pe care lipeşti monştri decupaţi.

Crează recipiente tematice pentru bomboane

Cu ajutorul unui bol şi a unor pahare de plastic alb, poţi realiza o mică fantomă pe post de recipient de bomboane, ca în galeria foto. O altă idee este să decupezi din hârtie mici insecte care să se caţere în şir indian până la recipientul în care vei ţine bomboanele.

Dacă decizi să le depozitezi într-un borcan, îl poţi vopsi ca pe o fantomă sau ca pe un craniu. Ia ca inspiraţie Ziua Morţilor mexicană sau uită-te mai bine la animaţia Coco.

Integrează mâncarea în decor

Fie că vrei să împarţi posibililor colindători sau îţi doreşti să ai pentru prieteni un meniu de Halloween, avem câteva sugestii astfel încât acesta să se integreze, ba chiar să contribuie la un decor terifiant: cârnăciori înfăşuraţi în aluat, păianjeni realizaţi din Oreo, banane cu ochi, gogoşi vampiri sau un schelet din legume.

Pe toate le poţi realiza foarte uşor, inspirându-te din galeria de mai jos.

Decorează şi exteriorul casei

Înainte de a surprinde interiorul bine pus la punct, musafirii tăi vor da ochii cu faţada casei tale. Chiar dacă stai într-un apartament, poţi folosi câteva decoraţiuni şi pentru suprafaţa exterioară.

Dacă ai o grădină, câteva schelete pe care le poţi achiziţiona din Jumbo în octombrie pot ţine companie dovlecilor. Poţi amplasa în copaci ciori de jucărie sau chiar şi hârtie igienică. Cu ajutorul a câţiva metri de hârtie neagră decupata sub formă de monştri şi a unor beţe, poţi fixa figurine înspăimântătoare în toată curtea. Dacă ai doar un apartament, nu pierde ocazia de a agăţa o coroniţă terifiantă de uşă şi a pune un preş tematic.

Costumează-te. Nu face notă discordantă

Chiar dacă articolul acesta este dedicat decorului, atmosfera nu va fi aceeaşi dacă nu te costumezi şi tu. Spre deosebire de ornamente, costumul tău nu trebuie să fie neapărat înspăimântător. Poţi încropi chiar tu unul, cu o rochie roşie şi o eşarfă roşie alături de un coşuleţ de merinde. O altă idee simplă este să te costumezi în Lara Croft, cu ajutorul unor pantaloni scurţi, unui top mulat şi a unei curele pentru scule în care să bagi pistoale de jucărie.

Dacă vrei alternativa cea mai simplă, ce spui de un cap de păpuşă în mărime naturală pe care să-l fixezi cu ajutorul unor agrafe şi a unei eşarfe lângă propriul cap?

Galerie foto

Dacă articolul acesta nu te-a speriat încă, aruncă o privire în galeria noastră foto.

Tu cum plănuieşti să îţi decorezi casa de Halloween?

Sursa foto: Shutterstock si Pinterest

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*

Moda