Anul acesta de sărbători impresionează musafirii cu aranjamentele festive și bucură-te de serile liniștite, petrecute în familie, într-un cadru de poveste.

Sărbătorile sunt cel mai bun prilej de a-ţi scoate la iveală creativitatea. Iată cum poți aduce magie și originalitate în fiecare încăpere și pune în aplicare proiecte de decor.

Decorarea casei în 7 pași
Elemente esențiale, reinterpretate
Soluții pentru spații mici

Decorarea casei în 7 pași

Casa ta prinde viață prin aranjamente și mici detalii. Dacă vrei ca timpul petrecut acasă să te ducă cu gândul la o cabană înzăpezită, undeva la munte, fiecare încăpere trebuie să aibă propria poveste.

1. Hol și intrare

Decorează intrarea astfel încât oaspeții să simtă magia sărbătorilor de la primul pas în casă. Agață de ușă un aranjament împletit din brad, pe care îl împodobești cu globulețe, beteală, ghinde și nuci poleite, bețișoare de scorțișoară, conuri de pin sau felii uscate de portocală. În funcție de complexitate, vei mai avea nevoie de crenguțe de brad, sârmă subțire pentru formă, sfoară de iută sau gută și pistol de lipit.

Pe peretele din hol poți atârna o ghirlandă cu litere din crenguţe de brad sau litere volumetrice din hârtie, poze sau felicitări vesele în spiritul sărbătorilor. Ghirlanda poate fi din beteală, sfoară sau instalație LED.  

2. Sufrageria

Este locul în care îți petreci cel mai mult timp, prin urmare aici trebuie să se regăsească elementele de bază, precum bradul. Fie că optezi pentru un brad natural, unul artificial sau unul neconvențional, amplasarea și integrarea în decor cu celelalte elemente sunt foarte importante.

În locul tradiționalului suport de brad, poți folosi o sanie de lemn. Pune dedesubt un covor alb, pufos și creează peisajul ideal de iarnă chiar în sufrageria ta.

Dacă nu ai o sanie din lemn, alege ca suport o cutie din lemn, simplă sau vopsită în culori pastelate, pe care o poți refolosi ulterior pentru depozitare.

3. Masa

Masa de sărbători este un moment încărcat de tradiție și de emoția revederii, fiind locul în care familia se adună, mănâncă, râde și spune povești. Pe lângă preparatele delicioase, îți poți surprinde invitații cu mici detalii estetice.

Gândește masa ca un întreg, pornește de la o armonie cromatică și construiește în jurul ei. Adaugă decorațiuni care să se potrivească cu celelalte elemente, precum fața de masă, tacâmurile și șervețele.

Nu e nevoie să cumperi șervețele cu modele festive. Mai degrabă, alege șervețele simple pe care să le integrezi într-un aranjament unic, făcut chiar de tine. Folosește sfoară sau panglică în culoarea preferată pe post de inel pentru șervețele, adaugă frunze, crenguțe de brad sau bețișoare de scorțișoară.

O altă idee este să construiești un efect supradimensional în cameră, agățând deasupra mesei fulgi de zăpadă sau alte forme din hârtie, care să lase impresia de plutire.

4. Dormitorul

Doar pentru că este un spațiu intim, nu înseamnă ca nu îl poți decora ca în reviste. Împodobește tăblia patului sau peretele de deasupra lui cu o ghirlandă luminoasă și alege așternuturi albe sau în nuanțe de roșu.

5. Baia

Micile detalii precum fulgi de zăpadă desenați pe marginea oglinzii cu un marker argintiu sau un om de zăpadă care îți zâmbește ori de câte ori te uiți în oglindă, fac cea mai mare diferența.

Vopsește în alb câteva crenguțe, pune-le într-o vază transparentă pe un raft și adaugă culoare prin globuri mici, forme de hârtie sau flori.

6. Bucătăria

Aici este locul unde se va petrece magia în materie de arome. Expune la tot pasul bunătăți în borcane cu fundițe roșii: turtă dulce, bețișoare de scorțișoară, biscuiți în formă de brăduți, nuci și mici atenții pentru pofticioși. Și nu uita de vinul fiert, va umple casa de aromă și de voie bună.

7. Balconul

Decorarea balconului îi va surprinde pe trecători și îi va atrage ca un magnet pe oaspeți la un pahar de vin fiert și puțin aer proaspăt. Lasă păturele și covoare pufoase din loc în loc ca să alungi frigul.

Pe lângă bătrânul moș care se strecoară-n casă, agățându-se de balustrada de la balcon, lipește stickere pe geam sau desenează fulgi mari de zăpadă. Iar elementele esențiale, care nu pot fi lipsite la ceas de seară, rămân tot luminițele. Albe, colorate, cu joc de lumini sau fără, vor crea o atmosferă de liniște și de visare.

Elemente esențiale, reinterpretate

Sigur, găsești în comerț tot ce vrei, de la brăduți de diverse dimensiuni și culori, pană la odorizant de cameră cu miros ,,proaspăt’’ de brad. Dacă iubești natura, însă, poți oricând să salvezi un brăduț, optând pentru o alternativa mai nonconformistă. Iar asta fără să fie nevoie să pierzi timp prin magazine, pentru că vei găsi tot ce îți trebuie la îndemână.

Bradul

Adună-ți cărțile preferate și pune-le grămadă sub forma unui brad, pe o masă sau pe mobilier. Înfășoară o instalație electrică subțire și pune o steluță în vârf și gata, ai cel mai cult brăduț la tine în sufragerie.

Mirosul

Mirosul de Crăciun este inconfundabil și nu are legătură cu pădurea de pini, de pe ambalajul unui odorizant de cameră. Pe lângă miresmele de vin fiert și turtă dulce care vin din bucătărie, lasă din loc în loc bețișoare de scorțișoară și citrice. Sau, și mai bine, împletește o ghirlandă din frunze de eucalipt, mandarine sau lămâi și mici decorațiuni aurii pentru strălucire și contrast.

Globurile

Crăciunul este singura perioadă din an când este acceptabil să îmbrățișezi lipsa de ordine. Poți jongla cu formele și materialele, iar practic orice obiect poate deveni parte dintr-un decor tematic, atâta timp cât îi atribui un nou scop. Chiar și vechiul aparatul foto cu obiectiv,  dacă îl evidențiezi cu o instalație luminoasă.

Iar când vine vorba de globuri, cele mai deosebite vor fi cele făcute de tine. Pune în brad cocori din origami, becuri vechi vopsite, dopuri din plută de la sticlele de vin sau conuri de brad simple sau colorate.

Poate cel mai magic element, care îi atrage deopotrivă pe cei mici și pe cei mai mari, sunt globurile de cristal în care pare să se desfășoare un univers în miniatură. Poți crea o astfel de lume într-un simplu borcan. Umple-l cu vată sau chiar sare de bucătărie care să imite zăpada, introdu mascote sau o mașinuță de jucărie roșie cu un brad pe capotă, crenguțe și neapărat sclipici. Totul prinde viață cu puțină praf de sclipici.

Soluții pentru spații mici

Nu este nevoie de o casă cu etaj pentru a crea o atmosferă de sărbătoare. Cu cât spațiul apartamentului tău este mai mic, cu atât îl poți face mai confortabil. Dacă locuiești într-un apartament mic și nu știi unde să depozitezi toate aranjamentele tematice în restul anului, e simplu: improvizezi. Iată câteva trucuri de amenajare:

  • Redefinește cina într-un picnic pe păturică. Sau pe covor.

Și nu în ultimul rând, surprinde-i pe cei dragi cu atenții la tot pasul. Din hol pană-n bucătărie, din balcon până sub brad.  

Sursă foto Shuterstock, Unsplash, Pinterest.

Total
105
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*

Moda